Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.03.2023 | Seuratoiminta | Artikkeli

Päihteettömyyden edistäminen seuratoiminnassa EHYT:n ja Syöpäjärjestöjen työkalujen tuella

On tärkeää, että urheiluseuroilla on käytössään ajantasainen tieto ja käytännöt puuttua päihteiden käyttöön. EHYT ry (Ehkäisevä päihdetyö) ja Syöpäjärjestöt tarjoavat kattavasti tietoa ja työkaluja päihteiden käytön ehkäisemiseksi.

EHYT ry:n valtakunnallinen SPORTTI-hanke tarjoaa valmentajille ja seuratoimijoille tukea lasten ja nuorten päihde- ja pelikasvatukseen. Tavoitteena on nuorten urheilijoiden päihteiden käytön, rahapelaamisen ja digitaaliseen median käyttöön liittyvien haittojen ehkäisy. SPORTTI-hankkeen avulla tuetaan urheilijan kokonaisvaltaista terveyttä ja turvallista kasvua.

SPORTTI-hankkeeseen kuuluva Terveyttä edistävä urheiluseura -verkkokurssi on suunnattu lasten ja nuorten valmentajille sekä muille seuratoimijoille. Kurssi pureutuu kattavasti sekä nuorten päihteidenkäyttöön että digipelaamiseen.

– Haluamme kurssin avaavan nuorten kanssa toimivalle aikuiselle esimerkin merkitystä. On tärkeää, että seuratoiminnassa mukana olevat aikuiset toimivat esimerkillisesti ja ymmärtävät päihteiden käytön ja digimedian haitat, avaa EHYT ry:n SPORTTI-hankkeen projektipäällikkö Jari Hätinen.

Verkkokurssi tarjoaa vinkkejä ja työkaluja päihteidenkäyttöön liittyvään keskusteluun sekä lopettamisen tukemiseen.

– Lisäksi sivuiltamme löytyy muun muassa Hyvinvoivan urheilujoukkueen huoneentaulu sekä Digitasapaino nuoren urheilijan arjessa -materiaalit. Seurat voivat hyödyntää materiaaleja esimerkiksi tulostamalla julisteet seuran tiloihin.

– Mitä selkeämmin aihe on esillä, sitä helpompi tähän on tarttua. Materiaalit auttavat seuroissa toimivia aikuisia aloittamaan keskustelun päihteistä ja pelaamisesta sekä tarjoavat konkreettiset vinkit, miten esimerkiksi puhelimen käyttöön liittyviä haittoja voidaan nuoren urheilijan arjessa ehkäistä, Hätinen jatkaa.

Materiaalien lisäksi tarjolla tukea ja koulutusta asiantuntijoilta

Myös Syöpäjärjestöt tarjoaa tukea ja materiaaleja päihteettömyyden edistämiseen urheiluseuroissa. Yksi näistä menetelmistä on Nuuskaton urheiluseura -toimintamalli, joka tarjoaa muun muassa tietoa nuuskasta, nuuskan haitoista ja nuuskattomuuden edistämisestä.

– Samalla toimintamallilla halutaan motivoida seuratoimijoita ja antaa työkaluja nuuskattoman urheiluympäristön edistämiseksi, kuvaa Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen asiantuntija Elina Hartikainen.

Seurat voivat hyödyntää esimerkiksi toimintamalliin kuuluvia nuuskattomuuden pelisääntöjä ja käyttää puheeksioton mallia nuuskan käyttöön liittyvissä keskusteluissa. Myös nuuskan käytön lopettamiseen on tarjolla erilaisia työkaluja, esimerkiksi Erovirasto-app.

Syöpäjärjestöjen Fressis -kokonaisuus taas tarjoaa luotettavaa terveystietoa laaja-alaisesti suoraan nuorille. Sivustolta löytyy muun muassa tietoa nikotiinituotteista ja niihin liittyvistä ilmiöistä sekä tukea näiden käytön lopettamiseen.

Sekä EHYT ry että Syöpäjärjestöt tarjovat tukea päihteettömyyden edistämiseksi hankkeiden ja verkkoalustojen ulkopuolella. Apua voi kysyä järjestöjen asiantuntijoilta ja järjestöt tarjoavat myös koulutusta aiheista.

 

Lue lisää SPORTTI-hankkeesta.

Tutustu Nuuskaton urheilu -toimintamalliin.

Tutustu Fressis-verkkosivustoon. 

Tutustu Erovirasto-appiin.

Lue lisää aiheesta