Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.03.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 12/2023: Kerttu Niskanen normaalimatkojen maailmancupin voittoon

Distanssimatkojen cupin voitto siivitti Kerttu Niskasen kolmanneksi maastohiihdon kokonaismaailmancupissa. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat yhdeksänneksi MM-jäällä. Elias Kuosmanen jatkoi Suomen raskaan sarjan painitykkien menestyksekästä kevättä Tanskassa. Huuhkajat sai EM-karsinnalleen positiivisen alun vierasvoitolla Pohjois-Irlannista.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Freestyle, freeski: Anni Kärävä päätti maailmancup-kautensa slopestylen finaalipaikkaan ja seitsemänteen sijaan Sveitsin Silvaplanassa. Slopestyle-cupin yhteispisteissä Kärävä oli 11:s ja jo aiemmin päättyneessä big air -cupissa kahdeksas. Teemu Lauronen oli päätösosakilpailussa 19:s ja slopestyle-cupin kokonaispisteissä 26:s.

Freestyle, kumparelasku: Reilusti alaikäinen, vuonna 2008 syntynyt Matias Ronkainen oli nuorten MM-kisoissa kumpareissa 41:s ja parikumpareissa 36:s.

Lumilautailu: Kalle Järvilehto laski maailmancupin päätösosakilpailussa Silvaplanassa slopestylen finaaliin ja sijoittui 13:nneksi. Mikko Rehnberg oli 20:s. Slopestyle-cupin yhteispisteissä kautensa ennenaikaiseen loukkaantumiseen päättänyt Rene Rinnekangas oli 32:s, naisissa samalle sijalle päätyi Telma Särkipaju.

Maastohiihto: Maailmancup-kausi päättyi Tallinnan kautta Lahteen. Viikon kahdessa sprintissä välieriin asti etenivät Tallinnassa vapaalla hiihtotavalla Jasmin Kähärä (kahdeksas) ja Jasmi Joensuu (kymmenes) sekä Lahdessa perinteisellä Kerttu Niskanen (yhdestoista). Miehissä Niilo Moilanen oli Tallinnassa parhaana 15:s, Ville Ahonen Salpausselällä samalla sijalla. Vapaan parisprinteissä Lahdessa Joensuu ja Kähärä sijoittuivat neljänneksi, Lauri Vuorinen ja Joni Mäki yhdeksänneksi. Sprintticupin kokonaispisteissä parhaat suomalaiset olivat miehissä Niilo Moilanen (16:s) ja naisissa Jasmi Joensuu (17:s).

Maailmancupit päättyivät sunnuntaina 20 kilometrin yhteislähtöihin perinteisellä. Naisissa Kerttu Niskanen hiihti viidenneksi ja varmisti normaalimatkojen maailmancupin voiton. Krista Pärmäkoski oli kahdeksas ja Anne Kyllönen kymmenes. Miehissä Iivo Niskanen oli yhdeksäs, Ristomatti Hakola 12:s, Perttu Hyvärinen 13:s, Remi Lindholm 15:s ja Markus Vuorela 16:s. Hyvärinen oli distanssimatkojen cupissa kolmanneksi parhaana ei-norjalaisena 11:s. Kokonaismaailmancupissa Kerttu Niskanen oli kolmas, Krista Pärmäkoski 11:s ja parhaana suomalaismiehenä Perttu Hyvärinen 22:s. Maapisteissä Suomi oli naisissa neljäs ja miehissä viides.

Mäkihyppy: Jenny Rautionahon mainio loppukausi huipentui 12. sijaan Salpausselällä. Kokonaispisteissä Rautionaho kipusi 27:nneksi, Lahdessa 25:nneksi hypännyt Julia Kykkänen 41:nneksi. Miehissä Eetu Nousiainen hyppäsi Salpausselän henkilökohtaisessa kilpailussa 16:nneksi. Joukkuemäessä Suomen miehet sijoittuivat kahdeksanneksi. Miesten maailmancup päättyy tällä viikolla Planican lentomäessä.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat jäätanssissa yhdeksänneksi MM-kisoissa Japanissa yhteispistein 193,54. Naisissa Janna Jyrkinen selvitti tiensä vapaaohjelmaan ja sijoittui 21:nneksi yhteispistein 160,91.

Yhdistetty: Eero Hirvonen sijoittui Salpausselän kisojen henkilökohtaisilla matkoilla viidenneksi ja 11:nneksi. Lauantain kilpailussa Ilkka Herola oli pykälän verran korkeammalla (neljäs), mutta sunnuntaina Herola jäi 29:nneksi. Perjantain parisprintissä kaksikko tuli maaliin seitsemäntenä. Maailmancupin kokonaispisteissä Herola sijoittui yhdeksänneksi ja Hirvonen 16:nneksi.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kyproksella ammutaan tällä viikolla haulikkolajien maailmancupia.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen eivät läpäisseet karsintaa maailmankiertueen ykköskategorian (Elite 16) turnauksessa Meksikossa. Sijoitukseksi tuli jaettu 21:s.

Golf: Kiira Riihijärvi jäi täpärästi lyönnin päähän finaalikierroksilta LPGA-debyytissään Arizonassa. Matilda Castrén läpäisi sen sijaan cutin ja sijoittui 48:nneksi. Miesten Euroopan kiertueella Etelä-Afrikassa Mikko Korhonen jakoi sijaa 17, Kalle Samooja ja Sami Välimäki sijaa 24. Tapio Pulkkanen ei läpäissyt cutia. LPGA-kiertue jatkuu Kaliforniassa, Euroopan kiertueet ovat tauolla.

Judo: Pihla Salonen otti neljä otteluvoittoa ja taipui vasta sarjansa loppuottelussa juniorien Eurooppa-cupissa Portugalissa viikonloppuna. Viikonloppuna käydään grand slam -turnaus Turkin Antalyassa.

Miekkailu: Niko Vuorinen otti kauden parhaan sijoituksensa kalpamiekkailun maailmancupissa, kun hän taituroi sijalle 23 Argentiinan Buenos Airesissa. Gunnar Gräsbeck oli 156:s.

Paini: Elias Kuosmanen taipui 130-kiloisten finaalissa perinteisessä Thor Masters -turnauksessa Tanskassa. Matkan varrella Kuosmaselle taipunut Konsta Mäenpää oli sarjassa yhdeksäs. Arvi Savolainen palasi tositoimiin pitkän kuntoutuksensa jälkeen ja otti 97-kiloisten avausottelustaan ylivoimaisen pistevoiton, mutta luovutti tämän jälkeen loukkaannuttuaan. Myös Matias Lipastin (viides) lupaava turnaus 72-kiloisissa jäi kesken. Mikko Peltokangas oli 77-kiloisissa kahdeksas.

Purjehdus: Maailmancup-kauden ensimmäinen regatta Palma de Mallorcalla käynnistyy viikonloppuna.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo ajoi maaliin 47:ntena maailmankiertueen Gent–Wevelgem-ajossa Belgiassa sunnuntaina. Wilma Aintila keskeytti. Aiemmin viikolla Ahtosalo polki 79:nneksi Brugge–De Panne -maantieajossa. Jaakko Hänninen puolestaan sijoittui 30:nneksi miesten maantieajossa Ranskassa sunnuntaina. Naisten klassikkokevät jatkuu tiiviinä Belgiassa myös tällä viikolla.

Pöytätennis: Viikonloppuna 11. Suomen mestaruutensa voittanut Benedek Oláh kärsi kaksi tappiota Ranskan liigassa tiistaina. Sekä Noshad Alamiyan (ranking-64) että Jules Rolland (ranking-132) olivat parempia viisieräisissä otteluissa.

Sulkapallo: Kalle Koljonen eteni neljällä otteluvoitolla finaaliin kansainvälisessä turnauksessa Puolassa. Finaalissa tuli tappio Ranskan Alex Lanierille (ranking-68). Lanier päätti toisella kierroksella myös karsintojen kautta paikan pääsarjaan ottaneen Joakim Oldorffin turnauksen.

Taitouinti: Pinja Kekki sijoittui viidenneksi maailmancupin avausosakilpailussa Kanadassa.

Tennis: Sekä Emil Ruusuvuori kaksinpelissä että Harri Heliövaara nelinpelissä ovat edenneet 16 parhaan joukkoon 1,5-viikkoisessa ATP1000 Masters -turnauksessa Yhdysvaltain Miamissa. Ruusuvuori on ehtinyt kaataa jo Portugalin Nuno Borgesin (ATP-68), Espanjan Roberto Bautista Agutin (ATP-28) ja Japanin Taro Danielin (ATP-97). Patrik Niklas-Salminen meni jo neljännen kerran tällä kaudella nelinpelin finaaliin haastajakiertueella Bart Stevensin kanssa Ranskassa. Otto Virtanen puolestaan taipui kaksinpelin puolivälierässä haastajakiertueella Sveitsissä.

Yleisurheilu: Aku Partanen murskasi entisen ennätyksensä ja käveli Suomen kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi 20 kilometrillä, kun hän tuli maaliin kahdeksantena ajalla 1.21.46 perinteisissä kevätkävelyissä Slovakian Dudincessa. Joni Hava (1.29.00) oli 25:s, Jaakko Määttänen (1.29.55) 28:s ja naisissa Heta Veikkola (1.43.53) 14:s. Aleksi Ojala oli 35 kilometrillä seitsemäs ajalla 2.31.48. Nina Chydenius juoksi Hannoverin maratonilla viidenneksi ajalla 2.35.21.

Ei-olympialajit

Enduro: MM-sarja käynnistyy tällä viikolla Italiasta.

Formula 1: Kauden kolmas MM-osakilpailu ajetaan viikonloppuna Australiassa.

Joukkuevoimistelu: Maailmancup-kausi käynnistyy viikonloppuna Bulgarian Sofiasta.

Karate: EM-kisat Espanjassa menivät suomalaisilta penkin alle. Otteluiden puolella Björn Kulovuori (84 kg), Kiia Koponen (61 kg), Elina Lehtonen (68 kg) ja Titta Keinänen (yli 68 kg) taipuivat avausotteluissaan, eikä tie keräilyihin auennut. Liikesarjoissa Bess Mänty ei edennyt alkulohkovaiheesta. Otteluiden naisten joukkuekilpailussa Suomi taipui pronssiottelussa ja oli viides.

Keilailu: Tomas Käyhkö selvitti esikarsinnat, esiintyi edukseen pääsarjassa ja sijoittui 11:nneksi PBA-kiertueen osakilpailussa Indianan osavaltiossa. Santtu Tahvanainen oli 23:s ja Osku Palermaa 43:s. Toisin kuin Käyhkö, Teemu Putkisto, Olli-Pekka Pajari ja Jesse Kallio jäivät esikarsintaan. Tällä viikolla pelataan Masters-turnaus.

Muodostelmaluistelu: Yhdysvalloissa käydään loppuviikon aikana MM-kisat.

Squash: Emilia Korhonen taipui avauskierroksella haastajakiertueen turnauksen Itävallassa. Miko Äijänen pelaa miesten kaaviossa tällä viikolla. Korhonen jatkaa pelaamaan Englannin Liverpooliin.

Paralympialajit

Yleisurheilu: Iida Lounela (luokka 12) hyppäsi pituutta 502 ja Vilma Berg (luokka 38) 430 kevään toisessa Urhea-cupissa Mäkelänrinteellä viikonloppuna.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat aloitti karsinnat kohti EM-kisoja 2024 kahdella vierasottelulla. Koko karsintalohkon etukäteen pahin vierailupaikka, Tanska, tuotti Suomelle tappion maalein 1-3. Sen sijaan Pohjois-Irlannista Suomi haki maistuvan 1–0-vierasvoiton.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta