Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.04.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 13/2023: Huippuotteet siivittivät Ruusuvuoren ja Virtasen ennätyskorkeuksiin ATP-rankingissa

Suomen miestenniksen kärkinelikko veti pitkät viikot Atlantin molemmin puolin, minkä seurauksena on lähellä tilanne, jossa sekä kaksin- että nelinpelin maailmanlistalla on sadan parhaan joukossa kaksi suomalaispelaajaa. Eetu Kallioinen tähtäsi uransa parhaan sijoituksen (toinen) ampumaurheilun maailmancupissa. Suomi otti kaksi MM-mitalia muodostelmaluistelusta.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Suomalaisampujat olivat vahvassa iskussa skeetissä haulikkolajien maailmancupissa Kyproksella. Peruskilpailussa 121 kiekkoa rikkonut Eetu Kallioinen jatkoi vahvaa menoaan välierissä ja taipui vasta, kun jäljellä oli kaksi parasta. Kakkossija oli Kallioiselle uran paras maailmancupissa. Timi Vallioniemi pääsi finaaliuusintaan tuloksella 120 kiekkoa, mutta jäi finaalista ulos ja 11:nneksi. Naisissa Marjut Heinonen läpäisi peruskilpailun 119 osumalla ja oli seitsemäs. Trapissa paras suomalaissijoitus oli Noora Antikaisen 17:s tuloksella 108.

Beach volley: Maailmankiertuetta pelataan Brasiliassa pitkin huhtikuuta. Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen sekä Sara Sinisalo ja Anniina Parkkinen pelaavat tällä viikolla haastajatason kilpailun Itapemassa.

Golf: Matilda Castrén jatkoi tasaista alkuvuottaan LPGA-kiertueella sijoittumalla 25:nneksi Kaliforniassa. Kiira Riihijärvi ei onnistunut toisessa LPGA-kilpailussaankaan cutia läpäisemään.

Judo: Martti Puumalainen avasi kautensa grand slam -turnauksessa Turkin Antalyassa. Puumalainen voitti avausottelunsa yli 100-kiloisissa, mutta taipui kamppailussa paikasta lohkofinaaliin. Pihla Salosen, Luukas Sahan ja Valtteri Olinin ottelut jäivät yhteen.

Nyrkkeily: Nikita Nystedt otti kaksi voittoa Liettuassa käydyssä Socikas-turnauksessa, mutta antoi luovutusvoiton 80-kiloisten finaalissa auenneen silmäkulmansa vuoksi.

Purjehdus: Maailmancup-kauden ensimmäinen regatta Palma de Mallorcalla purjehditaan tällä viikolla.

Pyöräily: Jaakko Hänninen polki maailmankiertueella sijalle 72 Espanjassa ajetussa Miguel Indurainin nimeä kantavassa maantieajossa. Anniina Ahtosalo ja Wilma Aintila keskeyttivät naisten kiertueella Belgiassa.

Ratsastus: Ykkösratsullaan Greek Air maailmancup-menestystä keväällä saavuttanut Emma Kanerva osoitti Aachenin neljän tähden kouluratsastuskilpailuissa, että homma toimii myös Mist of Titaniumin kanssa. GP-ohjelmassa Kanerva oli toinen prosentein 73,956 ja vapaaohjelmassa kolmas prosentein 76,540.

Sulkapallo: Kalle Koljonen taipui maailmankiertueen 300-sarjan turnauksessa Espanjassa ensimmäisellä karsintakierroksella. Tällä viikolla Koljonen pelaa Ranskassa saman sarjan kilpailussa.

Tennis: Emil Ruusuvuori eteni ensimmäisen kerran urallaan kahdeksan parhaan joukkoon ATP1000 Masters -tason turnauksessa Yhdysvaltain Miamissa. Puolivälierässä tuli tappio Italian Jannik Sinnerille (ATP-11), mutta mojova pistepotti sinkautti Ruusuvuoren maailmanlistalla 37. sijalle, mikä on hänelle uusi ennätysranking. Puolivälieriin päättyi myös Harri Heliövaaran (ATP-11) turnaus nelinpelissä.

Suomalaiskaksikko on saamassa kohta seuraa maailmanlistan TOP100:ssa, sillä kaksinpelissä Otto Virtanen otti Ranskan Lillessä jo toisen turnausvoittonsa haastajakiertueella vajaan kuukauden sisään ja nousi ATP-rankingissa sijalle 109. Nelinpelissä Lillen välierissä taipunut Patrik Niklas-Salminen on maailmanlistalla sijalla 104.

Uinti: Kausi käynnistyy toden teolla viikonloppuna Helsingissä uitavalla Helsinki Swim Meetillä. Myös aikaikkuna olympiarajojen uimiseen on jo auki.

Voimistelu: Elisabeth Jamil sijoittui neliottelussa 34:nneksi pistein 102,850 rytmisen maailmancupissa Bulgarian Sofiassa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarit kohtaa pitkänäperjantaina maaottelussa vieraissa Slovakian.

Jääkiekko: Naisten MM-kisat käynnistyvät tällä viikolla Kanadassa. Suomi pelaa totutusta poiketen B-alkulohkossa kohdaten tällä viikolla Ranskan, Saksan ja Ruotsin.

Käsipallo: Naisten maajoukkue kohtaa tiistaina ja keskiviikkona maaotteluissa Färsaaret.

Ei-olympialajit

Enduro: Vielä viime kaudella juniorien MM-sarjaa ajanut Roni Kytönen ajoi E1-luokassa sijoille seitsemän ja viisi ja yleiskilpailussa sijoille 19 ja 15 MM-sarjan avauskilpailuissa Italiassa.

Formula 1: Valtteri Bottas sijoittui 11:nneksi rikkonaisessa Australian GP-kilpailussa.

Joukkuevoimistelu: Minetit juhli voittoa kauden ensimmäisessä maailmancupissa Bulgarian Sofiassa. OVO Team täydensi menestystä kolmossijallaan. Alkukilpailussa Gloria oli neljäs ja Sirius viides, mutta maakiintiö jatkoon on kaksi joukkuetta.

Keilailu: Jesse Kallio oli parhaana suomalaisena 25:s PBA-kiertueen Masters-turnauksessa Yhdysvalloissa. Tällä viikolla keilataan Itävallassa juniorien EM-kisat.

Muodostelmaluistelu: Helsinki Rockettes luisteli hopealle ja Team Unique pronssille MM-kisoissa Yhdysvaltain Lake Placidissa. Maailmanmestaruus meni Kanadaan.

Paralympialajit

Ratsastus: Kouluratsastajat aloittivat kautensa Ypäjällä kolmen tähden kilpailuissa, joissa oli mukana vain suomalaisia. Ykkösluokassa yksin kilpaillut Karja Karjalainen kirjautti uudehkolla ratsullaan Fabriano Sil GP-ohjelmista prosentit 68,611 ja 68,264 sekä vapaaohjelmasta 72,123. Nelosluokassa Jessica Kerttunen voitti Pia-Pauliina Reitin GP-ohjelmissa, mutta taipui vapaaohjelmassa. Viitosluokassa Pilvi Tuominen voitti Marika Siippolan GP-ohjelmissa, mutta osat vaihtuivat vapaaohjelmassa.

Talviolympialajit

Freestyle, freeski: Suomi otti kaksoisvoitot sekä miehissä että naisissa Rukan Eurooppa-cupin slopestylessa. Miehissä Teemu Lauronen oli ykkönen ja Aki Vallioniemi kakkonen, naisissa voittoon laski Viivi Paljärvi ennen Liina Kuivalaista.

Lumilautailu: Telma Särkipaju taiteili toiseksi Eurooppa-cupin slopestylessa Rukalla. Karoliina Wuorivirta oli neljäs ja Carola Niemelä seitsemäs. Miehissä Elias Hämäläinen oli parhaana suomalaisena kuudes.

Mäkihyppy: Niko Kytösaho hyppäsi Planican lentomäessä 22:nneksi maailmancupin päätösviikonlopun avauskilpailussa. Sunnuntain päätöskilpailuun ei suomalaisia selviytynyt mukaan. Kytösaho nousi parhaaksi suomalaismieheksi myös maailmancupin kokonaispisteissä ohi Antti Aallon (37:s ja 38:s).

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta