Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.04.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 14/2023: Anniina Ahtosalo kiri toiseksi maantiepyöräilyn ammattilaiskiertueella

Suomen naiset tavoittelevat jopa kahta maapaikkaa Pariisin olympiakisojen maantiepyöräilyyn, joten Anniina Ahtosalon kakkossija Belgiassa oli arvokas monella tapaa. Myös Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen ottivat beach volleyssä hyvän potin olympiarankingpisteitä onnistumalla Brasiliassa. Naisleijonat on aloittanut MM-kisat neljällä voitolla. Helmarit lentää viiden ottelun voittoputkessa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen aloittivat maailmankiertueen haastajatason turnauksen Brasilian Itapemassa kolmella perättäisellä voitolla ennen kuin maailmanrankingissa kahdeksannella sijalla oleva Yhdysvaltain pari Cannon/Sponcil oli parempi puolivälierässä. Kaksikko jakoi siis viidettä sijaa ja sai matkaansa hyvän potin olympiakarsintapisteitä. Sara Sinisalo ja Anniina Parkkinen jäivät ensimmäiselle karsintakierrokselle. Tällä viikolla pelataan saman tason turnaus Saquaremassa.

Breakdance: Olympiakarsinta jatkuu tällä viikolla kultasarjan osakilpailulla Brasiliassa.

Golf: Kiira Riihijärvi pelaa tällä viikolla LPGA-kiertueen kilpailun Havaijilla. Matilda Castrén valmistautuu jo ensi viikolla pelattavaan kauden ensimmäiseen major-turnaukseen, The Chevron Championshipiin.

Miekkailu: Marko Kuhta eteni puolivälieriin saakka ja sijoittui seitsemänneksi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Bulgariassa.

Nykyaikainen viisiottelu: Maailmancup jatkuu tällä viikolla Turkin Ankarassa.

Nyrkkeily: Helsingissä otellaan perinteinen GeeBee-turnaus viikonloppuna.

Painonnosto: EM-kisat Armeniassa käynnistyvät tällä viikolla. Suomesta kisoihin osallistuu kymmenen urheilijan joukkue.

Purjehdus: ILCA6-luokassa purjehtiva Monika Mikkola sijoittui parhaana suomalaisena 15:nneksi maailmancup-kauden avausregatassa Palmalla. 49er-luokassa kansainvälisen debyyttinsä tehnyt kaksikko Oskari Muhonen ja Edvard Bremer sijoittui 25:nneksi – kuten myös sisarluokassa Ronja Grönblom ja Veera Hokka. ILCA6-luokassa kultafinaaleihin etenivät Kaarle Tapper (26:s), Nooa Laukkanen (48:s) ja Valtteri Uusitalo (60:s). Noora Ruskola oli Formula Kitessa 37:s, iQFOil-luokissa Aleksandra Blinnikka oli 52:s ja Jakob Eklund 55:s. MM-mitalistit Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen joutuivat keskeyttämään nacra 17:ssä loukkaantumisen takia.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo kiri hienosti toiseksi ammattilaiskiertueen maantieajossa Belgiassa pääsiäismaanantaina. Kärkisijoitukset, joita on napsinut alkukaudesta myös Lotta Henttala, kartuttavat roimasti jopa kahta paikkaa naisten maantieajoon havittelevan Suomen maapistepottia olympiakarsinnassa, joka kestää tämän vuoden. Lankalauantaina Ahtosalo oli 66:s legendaarisessa Paris–Roubaix-ajossa. Tällä viikolla tositoimissa on ainakin Wilma Aintila Hollannissa.

Pöytätennis: Benedek Oláhilla jatkuu kausi Ranskan liigassa tiistaina.

Sulkapallo: Kalle Koljonen karahti ensimmäiselle karsintakierrokselle maailmankiertueen osakilpailussa Ranskassa. Joakim Oldorff pelaa pienemmässä turnauksessa Hollannissa tällä viikolla.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen taipui täpärästi nelinpelin välierissä haastajakiertueella Espanjan Murciassa hollantilaisparinsa Bart Stevensin kanssa. Tällä viikolla pelataan muun muassa Monte Carlon ATP1000 Masters -turnaus, jossa mukana ovat Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara. Otto Virtanen ei saanut paikkaa pääsarjassa.

Uinti: Helsinki Swim Meet käynnisti Suomen kärkiuimarien tiiviin kevään ja kesän kilpailujakson. Matti Mattsson ui voittoon päämatkallaan, 200 metrin rintauinnissa, ajalla 2.09,94. Fanny Teijonsalo puolestaan ui tuplavoittoon lyhyimmillä vapaauintimatkoilla ajoilla 25,92 ja 56,51. Ari-Pekka Liukkonen oli miesten 50 metrin vapaauinnissa neljäs ajalla 22,72. Ida Hulkko palasi pitkältä kilpailutauolta altaaseen ja oli 50 metrin rintauinnissa toinen (31,34) ja satasella kolmas (1.09,06). 50 metrillä Veera Kivirinta jäi Hulkosta 0,03 sekuntia. Laura Lahtinen urakoi tapansa mukaan matkoja; päämatkallaan 200 metrin perhosuinnissa Lahtinen oli toinen ajalla 2.14,80. Tällä viikolla uidaan Pohjoismaiden kiertuetta Tukholmassa.

Voimistelu: Turkissa käydään tällä viikolla telinevoimistelun EM-kisat. Jaossa on myös paikat MM-kisojen joukkuekilpailuun 13 parhaalle maalle. Uzbekistanin Tashkentissa käydään puolestaan rytmisen maailmancupia.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarit venytti pääsiäisen pyhinä voittoputkensa viiden ottelun mittaiseksi, kun Slovakia kaatui vieraissa perjantaina 1-0 ja maanantaina 2-0.

Jääkiekko: Syksystä asti ilman tappioita eurooppalaisille vastustajilleen pelannut Naisleijonat jatkoi samaa rataa Kanadan MM-kisojen alkulohkossa lyömällä Ranskan 14-1, Saksan 3-0, Ruotsin 4-2 ja Unkarin 5-0. Tällä viikolla pelataan pudotuspelit. Suomen puolivälierävastus ei ole vielä selvillä. Leijonien matka kohti MM-kotikisoja alkaa tällä viikolla kahdella maaottelulla Norjassa.

Käsipallo: Naisten maajoukkue kohtasi pääsiäisviikon tiistaina ja keskiviikkona maaotteluissa Färsaaret. Ensimmäisessä tuli tappio 25-35, jälkimmäisestä Suomi otti tasapelin maalein 24-24.

Ei-olympialajit

Karate: Titta Keinänen (yli 68 kg) ja Björn Kulovuori (alle 84 kg) voittivat sarjansa Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskisoissa Ruotsissa.

Keilailu: Suomen kahdeksan urheilijan joukkue saavutti kuusi mitalia alle 18-vuotiaiden EM-kisoista Itävallasta. Menestynein keilaaja oli Tiiamari Laukkanen, joka voitti all eventin kultaa sekä pronssia singlestä ja parikilpailusta Stella Lökforsin kanssa. Pojissa Suomi voitti joukkuekultaa, minkä lisäksi Markus Lahti otti pronssia mastersista ja parikilpailusta Luukas Väänäsen kanssa. PBA-kiertueella käynnistyi sunnuntaina World Series of Bowling, jossa on mukana neljä suomalaista.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen eliittiturnauksessa, British Openissa. Emilia Korhonen pelaa tällä viikolla MM-karsintoja.

Paralympialajit

Uinti: Myös Suomen parakärki urakoi Helsinki Swim Meetissä. Luokassa 14 uiva Nader Khalili kellotti sekä 200 metrin sekauinnissa (2.19,23) että sadan metrin selkäuinnissa (1.04,55) kauden selkeästi parhaat aikansa. Henrik Krogius ui 5-luokassa 100 metrin vapaan aikaan 1.34,29 ja 50 metrin perhosen aikaan 54,11. Jenna Rajahalme kellotti luokassa 10 vapaauinneissa ajat 29,84 (50 m) ja 1.09,09 (100 m).

Talviolympialajit

Vuorihiihto: Maailmancup-kausi päättyy tällä viikolla Norjan Tromsössä.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta