Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.04.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 15/2023: Laura Lahtinen ja Matti Mattsson uivat voittoihin Tukholmassa

Parin suomalaisvoiton lisäksi Ida Hulkko rikkoi MM-rajan 50 metrin rintauinnissa Tukholmassa. Santtu Tahvanainen on hurjassa iskussa World Series of Bowlingissa ja tavoittelee kahta mestaruutta tällä viikolla. Vilma Viitanen nyrkkeili sarjavoittoon GeeBee-turnauksessa. Elias Koski ja Maisa Kuusikko nappasivat TOP16-sijoitukset telinevoimistelun EM-kisojen ottelufinaaleissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen taipuivat neljännesvälierissä ja jakoivat sijaa yhdeksän maailmankiertueen haastajatason turnauksessa Brasilian Saquaremassa. Myös Anniina Parkkinen ja Sara Sinisalo selvittivät tiensä pääsarjaan ja jakoivat sijaa 17.

Golf: Kiira Riihijärvi ja Sanna Nuutinen jäivät cutiin LPGA-kiertueella Havaijilla. Matilda Castrén pelaa tällä viikolla naisten kauden ensimmäiseen major-turnauksen, The Chevron Championshipin. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Japanissa.

Nyrkkeily: Kolme ottelua voittanut Vilma Viitanen juhli 57-kiloisten sarjavoittoa perinteisessä GeeBee-turnauksessa Helsingissä viikonloppuna. Finaaliin otteli myös 50-kiloisissa Pihla Kaivo-oja. Myös Emma Jokiaho (52 kg) ja Jere Niemeläinen (67 kg) ottelivat finaalipäivänä, kun kaavio heitti heidät suoraan finaaliin.

Paini: Kroatiassa väännetään tällä viikolla EM-kisat.

Painonnosto: EM-kisat Armeniassa nostetaan tällä viikolla. Suomesta kisoihin osallistuu kymmenen urheilijan joukkue.

Pyöräily: Wilma Aintila keskeytti maailmankiertueen maantieajon Hollannissa sunnuntaina. Tällä viikolla Aintilan ja Anniina Ahtosalon on määrä ajaa Hollannissa lauantaina.

Pöytätennis: Benedek Oláhilla oli kahden ottelun viikko Ranskan liigassa. Tiistaina tuli voitto Wang Yangista (ranking-37), mutta perjantaina tuli tappio Jon Perssonille (ranking-49).

Sulkapallo: Joakim Oldorff taipui avauskierroksen ottelussaan kansainvälisessä turnauksessa Hollannissa.

Tennis: Harri Heliövaara eteni puolivälieriin parinsa Lloyd Glasspoolin kanssa massakauden korkanneessa Monte Carlon ATP1000 masters -turnauksessa. Emil Ruusuvuori taipui kaksinpelin avauskierroksella. Patrik Niklas-Salminen meni jo viidennen kerran tällä kaudella nelinpelin finaaliin haastajakiertueella Espanjassa. Anastasia Kulikovan taival ITF-kiertueen W80-tason turnauksessa Espanjassa katkesi karsintoihin. Otso Martikainen juhli kaksinpelin turnausvoittoa J60-tason junioriturnauksessa Latviassa. Tällä viikolla pelataan muun muassa Espanjan Barcelonassa ATP500-turnaus, jossa Heliövaara ja Ruusuvuori ovat mukana.

Uinti: Matti Mattsson voitti 200 metrin rintauinnin ajallaan 2.10,24 ja rajusti urakoinut Laura Lahtinen 200 metrin perhosuinnin ajallaan 2.13,87 Tukholman Swim Openissa. Ida Hulkko oli kolmas sekä 50 metrin (30,86) että 100 metrin (1.08,32) rintauinnissa rikkoen samalla 50 metrin MM-rajan. 50 metrillä nuori Kiia Metsäkonkola oli viides ajallaan 31,21. Miesten 50 metrin rintauinnissa Olli Kokko (27,83) oli toinen ja nuori Davin Lindholm (28,10) neljäs. Ari-Pekka Liukkonen kellotti 50 metrin vapaalla ajan 22,83 ja oli kuudes. Louna Kasvio urakoi 400 metrin sekauinnissa toiseksi (4.54,60) ja 800 metrin vapaauinnissa kolmanneksi (8.56,89).

Voimistelu: Suomen naisten joukkue sijoittui joukkuekilpailussa 11:nneksi telinevoimistelun EM-kisoissa ja lunasti joukkuepaikan syksyn MM-kisoihin. Miehissä Suomi oli 14:s ja jäi ensimmäisenä ulos MM-kisojen joukkuepaikoilta. Ottelufinaaleissa Elias Koski oli 11:s pistein 79,798 ja Oskar Kirmes 20:s pistein 78,599, naisissa Maisa Kuusikko oli 15:s pistein 50,766 ja karsinnassa Kuusikon päihittänyt Kaia Tanskanen 23:s pistein 46,966. Kun Suomen kovimmat telinespesialistit, Emil Soravuo ja Joona Reiman, olivat sivussa, telinefinaaleissa ei suomalaisia nähty. Parhaat sijoitukset olivat Kosken 20:s hevosella (13,500) ja Tanskasen 20:s permannolla (12,700).

Uzbekistanin Tashkentissa kilpailtiin rytmisen maailmancupia. Suomen joukkue oli kaksiottelun seitsemäs yhteispistein 47,150. Vannefinaalissa joukkue ylsi kuudenneksi pistein 26,350. Yksilöiden neliottelussa Emmi Piiroinen oli 18:s pistein 109,350.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Naisleijonat taipui MM-puolivälierässä Kanadassa Tšekille maalein 1-2. Se jäi kisojen ainoaksi tappioksi, sillä sijoitusotteluissa Suomi voitti Saksan 8-2 ja Ruotsin 3-1 varmistaen paikkansa ensi kevään MM-kisojen A-lohkoon. Leijonien matka kohti MM-kotikisoja alkoi kahdella voitolla Norjassa: perjantaina tuli jatkoaikavoitto 2-1 ja lauantaina suora voitto 3-0. Tällä viikolla Leijonat kohtaa Tanskan Vaasassa ja Porissa.

Ei-olympialajit

Cheerleading: Viikonloppuna käydään MM-kisat Yhdysvalloissa.

Keilailu: Santtu Tahvanainen on hurjassa iskussa Yhdysvalloissa keilattavassa World Series of Bowlingissa. Vielä kilpailun avanneessa Cheetah Championshipissä Tahvanainen jäi niukasti finaalin ulkopuolelle (yhdeksäs), mutta sekä Scorpion Championshipissä että Shark Championshipissä Tahvanainen raivasi tiensä viiden parhaan joukkoon ja tällä viikolla keilattavaan finaalivaiheeseen. Muut suomalaiset karsiutuivat.

Ralli: Kauden neljäs MM-ralli ajetaan tällä viikolla Kroatiassa.

Squash: Miko Äijänen voitti haastajakiertueen turnauksen Ranskassa. Matkalla mestaruuteen Äijänen otti neljä otteluvoittoa. Äijänen jatkaa Ranskassa tällä viikolla. Emilia Korhonen taipui MM-karsintojen avausottelussaan, joten Emilia Soini ei saanut seuraa toukokuun MM-kisoihin Yhdysvaltoihin.

Paralympialajit

Pyöräily: Italiassa käydään tällä viikolla vuoden ensimmäinen maailmancupin osakilpailu.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta