Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.04.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Pekka Vasala 75 vuotta

Olympiavoittaja Pekka Vasala täyttää tänään 75 vuotta.

Riihimäellä syntynyt, Lohjalla asunut ja Mäntsälän Urheilijoita edustanut Pekka Vasala nousi Suomen parhaaksi keskimatkojen toivoksi 1970-luvun alkuvuosina voitettuaan kolme SM-kultaa niin 800:lla kuin 1500 metrillä. Olympiadebyytti Mexicossa 1968 ei kuitenkaan ollut menestyksekäs, ja EM-kisat Ateenassa 1969 ja Helsingissä 1971 sujuivat myös alle odotusten, molemmista tuloksena 9. sija 1500 metrillä. Münchenin olympiakisoja varten Vasala kiristi Kari Sinkkosen johdolla harjoitteluaan entisestään. Kuuluisaksi tulivat armottomat tyhjennysvedot Riihimäen hiekkakuopalla.

Olympiakesällä 1972 Vasala juoksi 1500 metrillä SE-ajan 3.36,8, joka sivusi Kenian Kipchoge Keinon maailman kauden kärkiaikaa. Vielä suurempi paukku nähtiin elokuun Ruotsi-maaottelussa Helsingin Olympiastadionilla: Vasalan 800 metrin voittoaika 1.44,5 oli Euroopan ennätys ja maailman kaikkien aikojen kakkostulos. Vasala päätti kuitenkin pitäytyä alkuperäisessä suunnitelmassaan ja juosta Münchenissä vain 1500 metriä. Ikuiseksi arvoitukseksi jääkin, mitä hän olisi voinut saavuttaa 800 metrin olympiafinaalissa.

Syyskuun 10. päivä 1972 on ikimuistoinen päivä Suomen urheiluhistoriassa. Vain hetki ennen 1500 metrin finaalin starttia Lasse Virén oli voittanut 5000 metrillä Münchenin kisojen toisen kultamitalinsa. Olympiavoittoa puolustanut Kipchoge Keino johti kisaa viimeiseen kaarteeseen saakka, mutta Vasala nousi loppusuoralla rinnalle ja ohi. Kultamitaliaika 3.36,3 on kestänyt Suomen ennätyksenä yli 50 vuotta.

Olympiavuosi 1972 jäi Pekka Vasalan ainoaksi todelliseksi huippukaudeksi: jalkaleikkaus ja työura vaativat jatkossa veronsa. Vasala sijoittui vielä kuudenneksi 1500 metrillä Rooman EM-kisoissa 1974 ja lopetti juoksu-uransa seuraavana vuonna. Hän toimi myöhemmin Suomen Urheiluopiston talouspäällikkönä, Suomen Urheiluliiton talous- ja toimitusjohtajana sekä Suomen Urheiluopiston ja Vierumäki Country Clubin toimitusjohtajana. Pekka Vasala nimettiin Suomen urheilun Hall of Famen jäseneksi 2018.

Teksti: Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO
Kuva: KOK