Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Vastaus presidentin kannustukseen – työmarkkinakeskusjärjestöt haluavat liikunnan merkityksen yhä vahvemmin esiin tulevissa hallitusneuvotteluissa

Työikäisten fyysinen kunto heikkenee jatkuvasti ja huoli työssäkäyvien hyvinvoinnista kasvaa. Ilmiön on tunnistettu näkyvän vahvasti sekä työurissa että taloudessa. Yksilötasolla vähäinen liikkuminen näkyy puolestaan merkittävästi työssä jaksamisessa.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen pureutuivat muun muassa näihin teemoihin yhteisessä työhyvinvointipäivässä pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea:ssa. Työmarkkinakeskusjärjestöt olivat yksimielisiä liikunnan tärkeydestä hyvinvoinnille. Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK sekä työnantajia edustavat EK, KT ja Kirkon työmarkkinalaitos julkaisivat yhteisen kannanoton, jossa lähettivät viestin pian alkaviin hallitusneuvotteluihin. Työmarkkinakeskusjärjestöt esittävät, että suomalaisten liikkumisen lisääminen ja samalla toimintakyvyn parantaminen kaikissa ikäryhmissä tulee nostaa hallitusohjelman yhdeksi kärkihankkeeksi. Lisäksi erityistoimia ja -panostuksia tarvitaan lasten ja nuorten liikkumisen lisäämiseksi.

Ajankohta oli sopiva, sillä valtiojohto nosti esille liikunnallisen elämäntavan merkitystä valtiopäivien avajaisviikolla. Valtiopäivien avajaispuheessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö kannusti levittämään liikunnan tärkeyden sanomaa. Perjantaina yksi hallitustunnustelija Petteri Orpon kysymyksistä eduskuntapuolueille koski puolueiden keinoja tukea liikunnallisen elämäntavan yleistymistä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta uskovat liikunnallisen elämäntavan syntyvän jo lapsuudessa. Jotta kansan fyysistä kuntoa saadaan kohennettua, tulee satsauksia tehdä jo varhaisessa vaiheessa.

– Olemme huolissamme suomalaisten toimintakyvyn heikkenemisestä. Erityisesti lasten ja nuorten osalta. Nyt tarvitaan toimia tämän kehityskulun kääntämiseksi, jotta kunto ja toimintakyky paranevat, toteaa Häkämies.

– Toimintakyky on äärimmäisen tärkeää työikäisille, mutta toimintakyvyn rakentaminen lähtee liikkeelle jo lapsista ja nuorista. Sen takia meidän on yhteiskuntana satsattava lapsiin ja nuoriin, jotta tulevaisuutemme olisi parempi, Eloranta summaa.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen työhyvinvointipäivä alkoi olympiajoukkueen psyykkisen valmentajan Robert Päkkinalustuksella kehon ja mielen hyvinvoinnista. Tämän jälkeen Olympiakomiteasta Matleena Livson ja Petri Keskitalokertoivat oman arjen aktiivisuuden lisäämisen mahdollisuuksista sekä liikunnallisen elämäntavan merkityksestä koko yhteiskunnalle.

– On huolestuttavaa, ettei ihmisillä ole aikaa panostaa omaan hyvinvointiin. Työ vie mennessään niin kovaa vauhtia, että vapaa-aika jää vähiin. Tällöin myös panostukset liikunnan kautta tulevaan fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin jäävät pieniksi. Haluaisin kannustaa kaikkia järjestämään aikaa itselle ja omaan hyvinvointiin, jotta toimintakyky säilyy, rohkaisee Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Myös Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien toimitusjohtaja Markku Jalonen näkee tärkeänä, että liikkumisen vaikutukset hyvinvointiin tunnistetaan. Työmarkkinakeskusjärjestöt haluavat nostaa liikunnan merkityksen myös tulevissa hallitusneuvotteluissa.

– Työntekijöiden hyvinvoinnin merkitys on äärettömän tärkeä työnantajille, työntekijöille ja työyhteisölle – sekä Suomelle kansakuntana. On tärkeää, että olemme tänään käyneet läpi juuri liikunnan merkitystä, yksilölle, työyhteisölle ja kansakunnalle. Jos emme pysty lisäämään liikkumista nykytilanteesta, meille käy myös kansakuntana huonosti. Olemme myös työmarkkinakeskusjärjestöinä valmiina edistämään ja nostamaan liikunnan merkitystä entistä enemmän esiin tulevissa hallitusneuvotteluissa, Jalonen summaa.

Keskustelua työikäisten heikkenevästä fyysisestä kunnosta käydään nyt laajalti. Esimerkiksi UKK-instituutin tuoreen ennustemallin mukaan vuonna 2040 hyvässä kestävyyskunnossa on enää kaksi prosenttia 50-vuotiaista.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola näkee tärkeänä, että panostuksia laitetaan erityisesti lapsiin ja nuoriin. Työssäkäyviä olisi myös oleellista kannustaa arjen liikkeeseen.

– Itse henkilökohtaisesti uskon, että nuorissa on tulevaisuus. Laittaisin isoja panostuksia varhaiskasvatukseen, kouluun ja nuoriin ihmisiin. Työssäkäyviä ihmisiä kannustan liikkumaan arjessa. Liikkuminen on parasta lääkettä siihen, että toimintakyky säilyisi pitkään ja toivottavasti mahdollisimman moni myös ryhtyisi tähän, Palola toteaa.

Kirkon työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja Anna Kaarina Piepponen on iloinen, että Olympiakomitea on pitänyt yllä yhteiskunnallista keskustelua liikkeen lisäämisestä.

– Olympiakomitea on hienosti ollut mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa, jota on jo jonkin aikaa käyty. Nyt on esitetty toiveena, että myös valtiovalta ottaisi yhteiseksi tavoitteeksi kansakunnan kunnon kohottamisen, koska se vääjäämättä lisää myös henkistä jaksamistamme ja kyvykkyyttämme, joka on tietysti hyvän tulevaisuuden tae, Piepponen kuvaa.

Iltapäivän aikana työmarkkinakeskusjärjestöjen henkilöstö kiersi lajipisteitä, joissa oli mahdollisuus kokeilla esimerkiksi yleisurheilua, koripalloa, voimistelua ja kamppailulajeja. Päivän huipensi leikkimielinen koripalloturnaus, jossa mukana oli HBA-Märskyn pelaajia, jotka opiskelevat Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

– Päivän keskusteluissa korostui yhteinen tahtotila liikunnan lisäämiselle. Jos liikkumattomuuden ongelmaa ei taklata, ei meillä ole tulevaisuuden työntekijöitä. Liikettä tulee saada arkeen jo lapsesta lähtien. Kun liikkuminen saadaan jo varhain osaksi arkea, on sitä helpompi toteuttaa myös myöhemmällä iällä, Suomen Työväen Urheiluliiton pääsihteeri Riku Tapio.

– Lähetämme yhteisen, painavan viestin hallitusneuvotteluihin: liikkeen lisäämisen ja suomalaisten toimintakyvyn varmistaminen tulee näkyä tulevassa hallitusohjelmassa. Haaste on suuri, joten se on ratkaistavissa vain kokoamalla laajasti yhteiskunnan toimijoita mukaan. On upeaa, että työmarkkinakeskusjärjestöt näkevät liikkumisen merkityksen Suomen tulevaisuudelle ja haluavat olla yhdessä toimimassa liikkeen lisäämiseksi, iloitsee Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto.

 

Liikkumisen riemua ja vahvaa tahtoa suomalaisten liikkeen lisäämiseksi nähtiin maanantaina (17.4.) Urhea-hallissa Helsingissä, kun työmarkkinakeskusjärjestöjen henkilöstö vietti työhyvinvointipäivää. Työmarkkinakeskusjärjestöt SAK, Akava, STTK, EK, KT ja Kirkon työmarkkinalaitos kokoontuivat yhteiseen päivään teemalla ”Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä”. Päivän järjestivät Suomen Olympiakomitea, Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEA.

Lue lisää aiheesta