Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.04.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 16/2023: Suomeen kaksi mitalia cheerleadingin MM-kisoista

Tuliaisina Yhdysvalloista oli cheer-sarjan MM-hopea ja cheertanssin MM-pronssi. Anniina Ahtosalo oli jälleen kärkikamppailussa maantiepyöräilyn ammattikiertueella. Aku Partanen rikkoi MM-rajan 35 kilometrin kävelyssä Lappeenrannassa. Saara Retulainen sijoittui viidenneksi painonnoston EM-kisoissa.

HUOM! Ensi viikolla Huippu-urheilun viikkokatsaus ilmestyy tiistaina vapun takia.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Haulikkolajien maailmancup jatkuu tällä viikolla Egyptin Kairossa. Suomelta mukana ovat nuoret Oskari Lehtimäki ja Ukko-Pekka Mäkinen skeetissä.

Beach volley: Tiivis kilpailukuukausi Brasiliassa huipentuu Überlandiassa pelattavaan maailmankiertueen eliittitason turnaukseen.

Breakdance: Olympiakarsinta jatkui kultasarjan osakilpailulla Brasiliassa. Johannes ”Hatsolo” Hattunen (34:s) ja Elmo ”Elmonaattori” Niskanen (55:s) läpäisivät karsintavaiheen, mutta joutuivat taipumaan ensimmäisellä battle-kierroksella, jolla oli mukana 64 b-boyta. Naisissa battle-vaiheeseen pääsi vain 32 b-girliä; Ramona Panula jäi niukasti ulos sijoittuen 35:nneksi. Myös Anniina Sono Tikka (42:s) jäi karsintaan.

Golf: Matilda Castrén pelasi tasapainoisen viikon ja päätyi sijalle 28 naisten kauden ensimmäisessä major-turnauksessa, The Chevron Championshipissä. Tapio Pulkkasen ja Kalle Samoojan viikko Euroopan kiertueella Japanissa jäi kahteen kierrokseen. Miesten Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Etelä-Koreassa, LPGA-kiertue Kaliforniassa.

Paini: Suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja EM-kisoissa Kroatiassa. Parhaat sijoitukset olivat Jenna Hemiän kymmenes naisten 57-kiloisissa ja Elias Kuosmasen 11:s kreikkalais-roomalaisen raskaassa sarjassa.

Painonnosto: Saara Retulainen sijoittui parhaana suomalaisena viidenneksi EM-kisoissa Armeniassa. Retulaisen yhteistulos 59-kiloisissa oli 89+111=200 kg. Anni Vuohijoki päätti uransa 64-kiloisissa yhdeksänteen sijaan tuloksella 89+113=202 kg. Nuorisokaartista Aino Luostarinen oli 64-kiloisissa kymmenes kilon Vuohijoelle hävinneenä (86+115=201 kg), Jutta Selin 76-kiloisissa 12:s tuloksella 89+109=198 kg ja Janette Ylisoini 71-kiloisissa 13:s tuloksella 90+108=198 kg.

Purjehdus: Maailmancup-kauden toinen regatta purjehditaan tällä viikolla Ranskan Hyeres’ssä.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo oli jo toisen kerran huhtikuun aikana loppuun asti kärkitaistelussa maantiepyöräilyn ammattilaiskiertueella. Tällä kertaa Ahtosalo kiri neljänneksi Hollannissa ajetussa EPZ Omloop van Borsele -maantieajossa. Tällä viikolla Ahtosalo polkee Belgiassa.

Ratsastus: Sanna Siltakorpi ratsullaan Bofey Click juhli neljän tähden kenttäratsastusvoittoa Puolassa viikonloppuna. Suomalaismenestystä täydensi Veera Manninen ja Sir Greg seitsemännellä sijallaan. Emma Kanerva oli puolestaan mukana neljän tähden kouluratsastuskilpailuissa Saksan Hagenissa molemmilla kärkihevosillaan. Mist of Titaniumin kanssa tuli GP-ohjelman kuudes sija, Greek Airin kanssa kymmenes sija.

Tennis: Harri Heliövaaran tasaisen vahva alkukausi sai jatkoa Barcelonan ATP500-turnauksessa, kun hän taipui täpärästi nelinpelin välierässä Lloyd Glasspoolin kanssa. Emil Ruusuvuori otti alkuvuoden kovimman päänahkansa ATP-rankingilla mitaten (Frances Tiafoe, 12:s) ja eteni kaksinpelin kolmannelle kierrokselle. Anastasia Kulikovan taival ITF-kiertueen W60-tason turnauksessa Sloveniassa katkesi toisella kierroksella. Tällä viikolla päätapahtuma on Madridin ATP1000 masters -turnaus, jonka pääsarjaan Ruusuvuoren ja Heliövaaran seuraksi pyrkii karsintojen kautta Otto Virtanen. Patrik Niklas-Salminen pelaa haastajakiertueella Italiassa ja Anastasia Kulikova W60-tason turnauksessa Portugalissa.

Voimistelu: Elisabeth Jamil sijoittui neliottelussa 35:nneksi pistein 107,900 rytmisen maailmancupissa Azerbaidzhanin Bakussa. Telinevoimistelun kevään maailmancup-sarja huipentuu tällä viikolla Egyptin Kairossa.

Yleisurheilu: Aku Partanen käveli voittoon 35 kilometrillä kesän MM-rajan rikkoneella ajalla 2.29.03 maantiekävelyn SM-kisoissa Lappeenrannassa. Naisten 20 kilometrillä voiton otti Elisa Neuvonen ajalla 1.41.19.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat kaatoi torstaina Vaasassa Tanskan maalein 3-1. Perjantaina Porissa tuli MM-leirityksen ensimmäinen tappio samalle vastustajalle maalein 0-2. Tällä viikolla Leijonat kohtaa kahdesti Ruotsin Uumajassa.

Koripallo: Miesten MM-kisojen lohkot arvotaan viikonloppuna Filippiineillä. Suomi on arvontatilaisuudessa viidennessä korissa kahdeksasta.

Käsipallo: Miesten EM-karsintojen toinen vaihe pelataan loppuun tällä viikolla. Suomi kohtaa Serbian kotonaan torstaina ja Norjan vieraissa sunnuntaina.

Salibandy: Miesten U19-ikäluokan MM-kisat pelataan tällä viikolla Tanskassa.

Ei-olympialajit

Cheerleading: Suomi nappasi yleisestä sarjasta kaksi MM-mitalia Yhdysvalloista. Cheer-sarjassa Suomi oli voittanut neljä edellistä maailmanmestaruutta, mutta tällä kertaa oli tyytyminen MM-hopeaan. Cheertanssissa Suomi nappasi MM-pronssia. Sekajoukkueissa Suomi oli MM-finaalin kuudes. Lisäksi Suomi otti hopeaa juniorien cheer-sarjasta.

Formula 1: MM-sarja jatkuu muutaman viikon tauon jälkeen Azerbaidzhanin GP-viikonlopulla.

Formula 1 -veneet: MM-sarja jatkuu viikonloppuna Kiinassa.

Joukkuevoimistelu: Maailmancupin toinen osakilpailu käydään viikonloppuna Ranskassa.

Keilailu: Santtu Tahvanainen oli vakiokasvo World Series of Bowlingin porraspeleissä (viiden parhaan joukossa), mutta otteluvoitot jäivät TV-kameroiden edessä ottamatta. Scorpion Championshipissä hän putosi neljänneksi viimeisenä ja Shark Championshipissä viidenneksi viimeisenä. WSOB:n huipentaneessa finaalissa Tahvanainen taipui finaaliin asti edenneelle Jason Belmontelle.

Ralli: Esapekka Lappi ajoi maaliin kolmantena Kroatian MM-rallissa. Avauspäivänä rengasongelmista kärsinyt Kalle Rovanperä nousi rallin aikana neljänneksi.

Squash: Emilia Soini taipui toisella kierroksella haastajakiertueen ylemmän kategorian (20) kilpailussa Irlannissa. Miko Äijäsellä oli sama kohtalo alemman tason (5) turnauksessa Ranskassa. Tällä viikolla käydään EM-joukkuekilpailut Helsingissä.

Suunnistus: Kansainvälinen kilpailukausi käynnistyy maailmancupilla Norjan Östfoldissa loppuviikolla. Ohjelmassa on maastomatkat.

Paralympialajit

Pyöräily: Tiina Hatunen polki näkörajoitteisten tandem-luokassa aika-ajon 12:nneksi ja maantieajon 14:nneksi maailmancupin avauskilpailussa Italian Maniagossa.

Talviolympialajit

Freestyle: Simo Peltola oli kilpailemassa Eurooppa-cupin päätösosakilpailussa Itävallan Stubaissa. Peltolan sijoitus big airissa oli 12:s.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.