Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.05.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 17/2023: Miesten viestijoukkue säväytti suunnistuksen maailmancupin avauksessa

Suomen viestikolmikko piti toiseksi parasta vauhtia maailmancup-avauksessa Norjassa. Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen kutittelivat jälleen palkintokorokesijoitusta purjehduksen maailmancupissa. Suomi otti kaksoisvoiton joukkuevoimistelun maailmancupissa Ranskassa. Susijengi arvottiin kivikovaan alkulohkoon Japaniin koripallon MM-kisoihin.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Nuorilla Ukko-Pekka Mäkisellä ja Oskari Lehtimäellä oli vaikea maailmancup-debyytti skeetissä Egyptin Kairossa. Mäkinen sijoittui 91:nneksi tuloksella 108 ja Lehtimäki 96:nneksi tuloksella 105.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen taipuivat karsintafinaalissa maailmankiertueen eliittitason turnauksessa Brasilian Überlandiassa. Kaksikon sijoitus oli jaettu 17:s.

Golf: Mikko Korhonen (38:s) ja Tapio Pulkkanen (59:s) läpäisivät cutin Euroopan kiertueella Etelä-Koreassa. Kalle Samoojan pelit jäivät kahteen kierrokseen – kuten myös Matilda Castrénilla ja Kiira Riihijärvellä LPGA-kiertueella Los Angelesissa. Castrénille karsiutuminen finaalikierroksilta oli kauden ensimmäinen. LPGA-kiertue jatkuu Kaliforniassa, miesten Euroopan kiertue Italiassa.

Miekkailu: Kalvan grand prix -kiertue jatkuu tällä viikolla Kolumbian Calissa. Kyseessä on myös ensimmäinen merkittävä olympiakarsintakilpailu.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen ei edennyt alkueristä 36 urheilijan välieriin maailmancupissa Unkarin Budapestissä. Salmisen sijoitus alkuerässään oli 22:s. Alkueriin jäi myös Tiitus Ämmälän maailmancup-debyytti, kun hän oli karsintaryhmässään 28:s.

Olympiasoutu: Maailmancup-kausi käynnistyy tällä viikolla Kroatiassa.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat nacra 17 -luokassa neljänneksi kauden toisessa maailmancupissa Ranskan Hyeres’ssä. Kultafinaaleihin ylsivät myös Ronja Grönblom ja Veera Hokka 49er FX:ssä (18:s) ja Valtteri Uusitalo ILCA7:ssä (40:s). Monika Mikkola keskeytti ILCA6:ssa.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo polki lauantaina Belgiassa 60:nneksi ja Wilma Aintila 72:nneksi maantiepyöräilyn ammattilaiskiertueella. Ahtosalo jatkaa Belgiassa tällä viikolla, myös Lotta Henttalan on määrä ajaa Ranskassa.

Pöytätennis: Suomi tavoittelee tällä viikolla paikkaa EM-joukkuekilpailun lopputurnaukseen. Karsintaturnaus pelataan viikonloppuna Kroatiassa.

Taekwondo: Ida Tammila taipui välierissä ja jakoi kolmannen sijan 46-kiloisissa Euroopan seurajoukkuemestaruuskisoissa Bulgariassa viikonloppuna. Helmi Härkönen (62 kg) ja Niko Saarinen (63 kg) taipuivat puolivälierissä ja jakoivat viidettä sijaa sarjoissaan.

Tennis: Emil Ruusuvuori taipui täpärästi kolmessa erässä maailmanlistan kakkoselle, Espanjan Carlos Alcarazille Madridin Masters 1000 -turnauksen toisella kierroksella. Toiselle kierrokselle päättyi myös Harri Heliövaaran turnaus nelinpelissä. Otto Virtanen ei läpäissyt karsintakaaviota. Patrik Niklas-Salminen taipui nelinpelin puolivälierissä haastajakiertueella Roomassa. Anastasia Kulikova puolestaan hävisi avauskierroksella ITF-kiertueen W60-tasolla Portugalissa. Virtanen pelaa tällä viikolla haastajakiertuetta Ranskassa ja Niklas-Salminen Tšekissä, jossa myös Kulikova on tositoimissa ITF-kiertueella.

Voimistelu: Viivi Nieminen pääsi lähelle telinefinaalia hypyssä telinevoimistelun kevään viimeisessä maailmancupissa Egyptissä. Niemisen pisteet 12,416 riittivät 11. sijaan.

Yleisurheilu: Timanttiliiga-kausi käynnistyy perjantaina Qatarin Dohassa. Suomalaisia on mukana kolme, Oliver Helander keihäässä, Wilma Murto seipäässä ja Reetta Hurske pika-aidoissa.

Joukkuepelit

Jääkiekko: MM-kotikisoihin valmistautuva Leijonat kohtasi Ruotsin kahdesti Uumajassa. Torstaina tuli voitto 2-1, lauantaina tappio maalein 2-6. Tällä viikolla ohjelmassa on MM-kisojen kenraaliharjoitus, kauden viimeinen EHT-turnaus Tšekissä.

Koripallo: Susijengi arvottiin kesän MM-kisoihin E-alkulohkoon, joka pelataan Japanin Okinawassa. Lohkovastustajat ovat Saksa, Australia ja Japani.

Käsipallo: Miesten maajoukkue taipui viimeisissä EM-karsintaotteluissaan kotonaan Serbialle 29-30 ja vieraissa Norjalle 23-32. Yksi voitto lohkossa riitti varmistamaan paikan suoraan seuraaviin EM-karsintoihin.

Salibandy: Suomen katkeamaton mitaliputki MM-tasolla sai jatkoa alle 19-vuotiaiden poikien MM-kisoissa Tanskassa. Välierätappio Ruotsille 10-12 suisti Suomen pronssiotteluun, jossa Tšekki kaatui rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 7-6. Alkusarjassa Suomi vielä taipui Tšekille maalein 5-7.

Ei-olympialajit

Enduro: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Espanjassa.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi 18:nneksi Azerbaidzhanin GP:ssä. MM-sarja jatkuu heti tällä viikolla Yhdysvaltain Miamissa.

Formula 1 -veneet: Filip Roms ajoi viidenneksi MM-sarjan toisessa osakilpailussa Kiinassa. Kalle Viippo oli yhdeksäs, Sami Seliö keskeytti.

Joukkuevoimistelu: Minetit otti kauden toisesta maailmancupista toisen voittonsa Ranskassa. Gloria täydensi suomalaismenestystä kakkossijallaan. Kilpailu oli täysin suomalaisten hallussa, sillä alkukilpailussa OVO Team oli kolmas ja Sanix Valens viides, mutta maakohtainen maakiintiö finaaliin on kaksi joukkuetta.

Keilailu: Tomas Käyhkö selvitti karsintojen kautta tiensä Osku Palermaan ja Santtu Tahvanaisen seuraksi PBA-kiertueen major-turnaukseen Players’ Championshipiin, joka käynnistyy tällä viikolla New Jerseyssä.

Pyöräsuunnistus: Suomen joukkue saavutti seitsemän mitalin potin EM-kisoista Portugalista. Kultaa vuolivat Samuel Pökälä yhteislähdössä, Kaarina Nurminen sprintissä ja joukkue Antonia Haga, Miika Nurmi ja Teemu Kaksonen sprinttiviestissä. Naisten sprintissä Suomi otti kaksoisvoiton, kun Saara Yli-Hietanen otti hopeaa. Myös Miika Nurmi voitti hopeaa sprintistä. Keskimatkalta tuli kaksi pronssia, Ruska Saarela naisissa ja Andre Haga miehissä.

Squash: Sekä Suomen naiset (seitsemäs) että miehet (yhdeksäs) putosivat EM-joukkuekilpailun kakkostasolle ensi vuodeksi. Helsingissä pelatuissa EM-kisoissa Suomen naiset onnistuivat voittamaan Sveitsin ja Hollannin, mutta ne voitot eivät riittäneet sarjapaikan turvaamiseen.

Suunnistus: Suomen miesten viestikolmikko Topi Syrjäläinen, Olli Ojanaho ja Miika Kirmula sijoittui toiseksi maailmancup-kauden avanneessa viestissä Norjassa. Naisten joukkue oli viestin neljäs. Henkilökohtaisilla maastomatkoilla parhaat suomalaissijoitukset olivat Marika Teinin viides pitkällä matkalla ja Olli Ojanahon viides keskimatkalla. Teini oli paras suomalaisnainen (kuudes) myös keskimatkalla, juuri ennen Venla Harjua (seitsemäs). Samoin Ojanaho oli paras suomalaismies (yhdeksäs) myös keskimatkalla. Kahdeksan joukkoon sijoittui myös Anu Tuomisto (seitsemäs) pitkällä matkalla.

Tanssiurheilu: Juho Päivinen ja Ida Keränen sijoittuivat toiseksi boogie woogien maailmancup-avauksessa Norjassa. Sijoitus oli sama myös samassa yhteydessä käydyssä Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa.

Paralympialajit

Pyöräily: Kauden toinen maailmancup kilpaillaan tällä viikolla Belgian Ostendissa.

Voimanosto: Harri Kauppila nosti 88-kiloisten Suomen ennätyksen 188 kiloa ja nappasi kakkossijan maailmancupissa Georgiassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta