Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.05.2023 | Huippu-urheilu

Siiri Rantanen 1924 – 2023

Maastohiihdon olympiavoittaja Siiri Rantanen on kuollut. 98 vuoden iässä menehtynyt Rantanen oli vanhin elossa ollut suomalainen olympiaurheilija.

Tohmajärvellä vuonna 1924 syntynyt Siiri Rantanen (os. Lintunen) asettui sotien jälkeen Lahteen ja edusti huippuvuosiensa ajan Lahden Hiihtoseuraa. Arvokisauransa Rantanen pääsi aloittamaan vasta 27-vuotiaana naisten hiihdon ensimmäisessä olympiakilpailussa Oslossa 1952. Hän sijoittui pronssille Suomen ottaessa kolmoisvoiton 10 kilometrin kilvassa.

Rantanen oli Suomen johtava naishiihtäjä seuraavien 10 vuoden ajan. Kahden lapsen äiti sai usein kamppailla paitsi Neuvostoliiton hiihtonaisten myös kotimaan miespuolisten urheilujohtajien kanssa. Vuoden naisurheilijaksi ”Äitee” Rantanen valittiin neljä kertaa.

Kuuluisimman hiihtonsa Rantanen teki nostaessaan ankkurina Suomen voittoon ohi Neuvostoliiton naisten ensimmäisessä olympiaviestissä Cortina d’Ampezzossa 1956. Uran kolmas olympiamitali oli viestipronssi Squaw Valleyssa 1960. MM-kisoista tilille kertyi kolme hopeaa ja kaksi pronssia vuosina 1954-62.

Siiri Rantanen sai vuonna 2009 Suomen urheilun korkeimman tunnustuksen, Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin. Vuonna 2015 hänelle myönnettiin ensimmäisenä urheilijana täysi urheilijaeläke.

Suomen Olympiakomitea hiljenee kunnioittamaan suuren suomalaisen urheilijan, esikuvan ja edelläkävijän muistoa.