Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.05.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 18/2023: Kotikisahuumaa Tampereella – Leijonat avaa MM-kisat perjantaina

Leijonien MM-kenraaliharjoitus ei ollut täydellinen. Reetta Hurske esitti lupaavaa vauhtia Dohan Timanttiliigassa, vaikka kolhu viidenteen aitaan söi huipputuloksen. Tomas Käyhkö eteni kahdeksan joukkoon PBA-kiertueen kevään viimeisessä major-turnauksessa. Peräti kolme suomalaismiestä oli kärkitaistelun tuntumassa golfin Euroopan kiertueella Italiassa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus on tauolla ensi viikolla. Maanantaina 22.5. ilmestyy kahden viikon katsaus.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Azerbaidzhanin Bakussa ammutaan tällä viikolla kivääri- ja pistoolilajien maailmancupia. Suomesta kilpailuun osallistuu kolme mies- ja kolme naisampujaa.

Breaking: Ramona Panula oli paras suomalainen EM-kisoissa Espanjassa. Taiteilijanimellä Ramona urheileva Panula selvitti tiensä 16 parhaan joukkoon, mutta joutui taipumaan toisen kilpailupäivän ensimmäisessä battlessaan. Anniina ”AT” Sono Tikka ja Tanja ”Kid-T” Kuurola taipuivat kierrosta aiemmin. Miehissä karsinnasta 64 parhaan joukkoon ylsi Johannes ”Hatsolo” Hattunen, joka putosi ensimmäisellä battle-kierroksella.

Golf: Kalle Samooja nousi päätöskierroksella parhaaksi suomalaiseksi ja sijalle yhdeksän Euroopan kiertueella Italiassa. Vielä kolmen kierroksen jälkeen neljäntenä ollut Tapio Pulkkanen päätyi 16:nneksi ja Sami Välimäki 21:nneksi. Tällä viikolla miehet pelaavat Belgiassa ja naisten Euroopan kiertue palaa parin kuukauden tauolta Ranskassa. LPGA-kiertue jatkuu puolestaan New Jerseyssä.

Judo: Qatarissa käydään tällä viikolla MM-kisat. Suomalaisista mukana ovat Valtteri Olin ja Martti Puumalainen.

Miekkailu: Niko Vuorinen sijoittui 87:nneksi ja Gunnar Gräsbeck 179:nneksi kalvan GP-kilpailussa Kolumbian Calissa. Kilpailu oli ensimmäinen merkittävä kilpailu olympiakarsintaikkunassa.

Nykyaikainen viisiottelu: Tiivis maailmancup-kevät jatkuu tällä viikolla Bulgarian Sofiassa.

Nyrkkeily: Vilma Viitanen ja Teresa Mäkinen etenivät 57-kiloisissa puolivälieriin kovassa kansainvälisessä Usti nad Labem -turnauksessa Tšekissä. Pihla Kaivo-ojan (50 kg) ja Emma Jokiahon (54 kg) ottelut jäivät yhteen.

Olympiasoutu: Olli-Pekka Karppinen sijoittui maailmancup-kauden avauksessa Kroatiassa yksikössä B-finaalin viidenneksi ja Joel Naukkarinen C-finaalin viidenneksi. Suomalaisten sijoitukset olivat täten 11:s ja 17:s.

Purjehdus: Tällä viikolla purjehditaan Kreikassa purjelautailun olympialuokan, iQFOilin EM-kisat.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo näytti taas kirikykynsä maantiepyöräilyn ammattilaiskiertueella Belgiassa sunnuntaina kirimällä neljänneksi 116 kilometrin Trofee Maarten Wynants -maantieajossa. Päivää aiemmin Ahtosalon sijoitus oli 48:s. Jaakko Hännisen maantieajo Ranskassa sunnuntaina päättyi kolarointiin.

Pöytätennis: Suomen miehet saavuttivat paikan EM-joukkuekisojen lopputurnaukseen. Paikka varmistui karsintaturnauksessa Kroatiassa, kun Suomi voitti Liettuan voitoin 3-1. Puola oli liian kova vastus (voitot 0-3). Naisten joukkue sen sijaan jäi ulos syyskuun lopputurnauksesta, kun se hävisi Italialle, Kreikalle ja jatkokarsinnassa Walesille. Benedek Oláh pelaa tiistaina Ranskan liigan runkosarjan päätöskierroksella.

Ratamelonta: Kansainvälinen kilpailukausi käynnistyy tällä viikolla Unkarista, jossa käydään kauden ensimmäinen maailmancup.

Ratsastus: Veera Manninen ratsullaan Sir Greg sijoittui neljänneksi neljän tähden kenttäratsastuskisoissa Puolan Sopotissa sunnuntaina.

Sulkapallo: Joakim Oldorff otti olympiakarsintojen alkajaisiksi pari hyvää voittoa ja eteni kolmannelle kierrokselle kansainvälisessä turnauksessa Meksikossa. Taistelussa paikasta puolivälieriin Guatemalan Kevin Cordon (ranking-48) oli parempi. Tällä viikolla pelataan Ruotsissa, jossa mukana on Kalle Koljonen.

Tennis: Otto Virtanen eteni toiselle kierrokselle kovatasoisessa haastajatason turnauksessa Ranskassa, mutta putosi Kazakstanin Alexander Bublikille (ATP-55). Patrik Niklas-Salminen taipui nelinpelin puolivälierässä haastajakiertueella Tšekissä, jossa myös Anastasia Kulikova eteni ITF-kiertueen W60-tason turnauksessa toiselle kierrokselle. Tällä viikolla merkittävin turnaus on ATP1000 masters -turnaus Italian Roomassa, jonne myös Otto Virtanen pyrkii karsintojen kautta.

Uimahypyt: Lauren Hallaselkä sijoittui toiseksi kansainvälisessä kilpailussa Norjan Bergenissä sekä metrin että kolmen metrin ponnahduslaudalla. Metrillä pisteet 244,65 ylittivät MM-kisojen A-rajan, kolmella metrillä Hallaselän tulos oli 256,6.

Uinti: 15. toukokuuta alkavalla viikolla kilpaillaan perinteistä Mare Nostrum -kiertuetta Espanjassa ja Monacossa.

Voimistelu: Puolentoista viikon päästä käydään rytmisen EM-kisat Azerbaidzhanissa.

Yleisurheilu: Reetta Hurske kiiti uransa parhaaseen kauden avaukseen Dohan Timanttiliigassa, vaikka kova kolaus viidenteen aikaan vei mahdollisuudet huippusuoritukseen. Kolhuunsa asti kärkitaistelussa mukana ollut Hurske oli kuudes ajalla 12,92. Wilma Murto oli seipäässä yhdeksäs tuloksella 430 ja Oliver Helander jäi ilman tulosta keihäässä. Toukokuussa ohjelmassa on muun muassa kävelyn EM-joukkuekilpailut Tšekissä (21. toukokuuta).

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat ei saanut parasta mahdollista kenraaliharjoitusta tällä viikolla alkaviin MM-kotikisoihin EHT-kauden päätösturnauksessa Tšekissä. Isäntämaan Suomi voitti jatkoajalla 3-2, mutta Sveitsiä (1-2) ja Ruotsia (3-4 ja) vastaan tuli tappiot. MM-kisojen avausviikolla Suomi kohtaa Yhdysvallat perjantaina ja Saksan lauantaina. Alkulohkovaihe päättyy vasta tiistaina 23. toukokuuta.

Rugby-7: Naisten maajoukkue pelaa viikonloppuna turnauksen Tanskassa.

Ei-olympialajit

Enduro: Hermanni Haljala ajoi E1-luokassa sijoille 10 ja 6 MM-sarjan toisena viikonloppuna Espanjassa. Roni Kytönen oli ensimmäisessä kilpailussa 11:s, toisesta tuli keskeytys.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi 13:nneksi MM-sarjan viidennessä osakilpailussa Yhdysvaltain Miamissa. Kausi jatkuu väliviikon jälkeen Italian Imolassa.

Karate: Tällä viikolla kilpaillaan K1 Premier Leaguen osakilpailu Marokon Rabatissa.

Keilailu: Karsintojen kautta pääsarjaan selviytynyt Tomas Käyhkö eteni puolivälieriin asti PBA-kiertueen major-turnauksessa Players’ Championshipiin New Jerseyssä. Kamppailussa välieräpaikasta Käyhkö kärsi niukan tappion, mutta sai silti vaivanpalkaksi 13 000 dollarin potin. Osku Palermaa sijoittui 23:nneksi ja kevään PBA-kiertueella loistanut Santtu Tahvanainen 45:nneksi. Peppi Konsteri puolestaan kilpaili uransa ensimmäisessä PWBA-turnauksessa Stocktonissa sijoittuen 35:nneksi.

Ralli: Kauden viides MM-ralli ajetaan tällä viikolla Portugalissa.

Paralympialajit

Maalipallo: Liettuassa pelataan tällä viikolla kansainvälinen turnaus.

Pyöräily: Teppo Polvi sijoittui käsipyöräilyn ykkösluokassa maantieajossa seitsemänneksi ja aika-ajossa kahdeksanneksi maailmancupissa Belgian Ostendissa. Marko Kovalainen oli H3-luokassa maantieajon 29:s ja aika-ajon 32:s.

Pöytätennis: Aino Tapola sijoittui kolmanneksi kansainvälisessä turnauksessa Montenegrossa. Tapolan ykkösluokkaan oli paralympialaisten tapaan yhdistetty kakkosluokka. Aaro Mäkelä voitti yhden ottelun kuutosluokassa, mutta ei onnistunut etenemään alkulohkosta. Tällä viikolla pelataan Sloveniassa.

Uinti: Tällä viikolla Saksan Berliinissä uidaan Para World Seriesin osakilpailu, jonne on lähdössä iso joukko suomalaisia.

Yleisurheilu: Kausi on käynnistymässä Euroopassa. Tällä viikolla Italiassa kilpailevat Eetu Kuisma, Petteri Peitso ja Teijo Kööpikkä (olettaen, että saa luokittelun), seuraavalla viikolla kautensa avaavat Sveitsissä muun muassa Suomen kärkikelaajat.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta