Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.05.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 19-20/2023: Kova lähtölaukaus yleisurheilukesään – suomalaiset iskussa ympäri Eurooppaa

Suomalaiset yleisurheilijat ovat aloittaneet kauden lupaavasti laajalla rintamalla sekä olympia- että paralympialajeissa. Benedek Oláh otti yhden uransa kovimmista voitoista MM-kisojen avauskierroksella ja jatkaa tällä viikolla Etelä-Afrikassa. Kalle Rovanperä voitti Portugalin MM-rallin ja valloitti MM-sarjan kärkipaikan. Leijonat lähtee MM-kotikisojen päätösviikkoon hyvistä iskuasetelmista.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Henna Viljasen 33. sija tuloksella 570 oli paras suomalaissijoitus kivääri- ja pistoolilajien maailmancupissa Azerbaidzhanin Bakussa. Hurjan tason sekä miehissä että naisissa saavuttaneessa ilmakiväärissä Aleksi Leppä oli 54:s tuloksella 625,3. Jukka Laakso puolestaan voitti kotimaassa ammutun trapin Polar GP:n kelpo tuloksella 120+44. Haulikkolajien maailmancupia ammutaan tällä viikolla Kazakstanissa.

Golf: Alkukauden vaatimattomasti pelannut Tiia Koivisto esitti kauden parasta golfiaan, kun naisten Euroopan kiertue palasi parin kuukauden tauolta Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Ranskassa Koivisto ylsi kahdeksanneksi, Floridassa 35:nneksi. Ranskassa myös Elina Nummenpää (21:s) ja Ursula Wikström (24:s) läpäisivät cutin. Matilda Castrén ja Kiira Riihijärvi jäivät cutiin LPGA-kiertueella New Jerseyssä, samoin kuin Sami Välimäki Euroopan kiertueella Belgiassa. Edessä on ruuhkaviikko, sillä Euroopan kiertueet jatkuvat miehillä Hollannissa ja naisilla Belgiassa ja myös LPGA-kiertuetta pelataan Nevadassa.

Judo: Sekä Valtteri Olinin (73 kg) että Martti Puumalainen (100+ kg) ottelut MM-kisoissa Qatarissa jäivät yhteen. Molemmat ylsivät kaaviossa 32 parhaan joukkoon. Itävallassa käydään tällä viikolla grand prix -sarjan osakilpailu.

Miekkailu: Niko Vuorinen selvitti tiensä 64-kaavioon kalvan maailmancupissa Turkin Istanbulissa, mutta turnaus päättyi tappioon ja 41. sijaan. Anna Vuorinen oli puolestaan 176:s naisten maailmancupissa Arabiemiraateissa. Tällä viikolla käydään alle 23-vuotiaiden EM-kisat Unkarissa.

Nyrkkeily: Puolassa otellaan tällä viikolla kansainvälinen Feliks Stamm -turnaus.

Olympiasoutu: Tällä viikolla Sloveniassa kilpaillaan EM-kisat.

Painonnosto: Janette Ylisoini nosti 17-vuotiaiden SM-kisoissa Porissa yhteistuloksen 94+116=210 kg. 71-kiloisissa nostavan Ylisoinin tulos oli 12 kiloa kovempi kuin kevään yleisen sarjan EM-kisoissa. Tulos oli myös Suomen ennätys kaikissa sarjoissa 17-vuotiaista yleiseen.

Purjehdus: Jakob Eklund selvitti tiensä kultafinaaleihin purjelautailun iQFOil-luokan EM-regatassa Kreikassa. Eklundin sijoitus EM-kisassa oli 41:s ja avoimessa luokassa 50:s (maavertailussa 18:nneksi paras). Naisissa paras suomalainen oli hopeafinaaleihin ajautunut Aleksandra Blinnikka (47:s/58:s).

Pyöräily: Anniina Ahtosalo polki viikonloppuna maantiepyöräilyn ammattilaiskiertueella Belgian Antwerpenissä 16:nneksi. Pari päivää aiemmin Hollannissa sijoitus oli 93:s. Lotta Henttala palasi parin kuukauden tauolta alkuviikolla Espanjassa sijoittuen 78:nneksi. Viikonloppuna Henttala polki neljän etapin etappiajon Espanjassa sijoittuen 92:nneksi. Jaakko Hänninen polki toissa viikonloppuna Ranskassa kaksi maantieajoa sijoille 60 ja 62. Niko Heikkilä keskeytti maastopyöräilyn maailmancupin osakilpailun Nove Mestossa.

Pöytätennis: Benedek Oláh aloitti MM-kisat Etelä-Afrikassa ottamalla yhden uransa komeimmista voitoista, kun Ruotsin Anton Källberg (ranking-24) kaatui erin 4-3. 64 parhaan joukkoon tiensä selvittäneen Oláhin turnaus jatkuu maanantaina, kun vastaan asettuu Slovakian Lubomir Pistej (ranking-92). Edellisviikolla Oláh päätti Ranskan liigan runkosarjan voittoon Joe Seyfriedistä (ranking-360). Oláhin seura Jura Morez TT jatkaa kauttaan MM-kisojen jälkeen välierissä.

Ratamelonta: Eetu Kolehmaisen ja Jeremy Hakalan 22. sija (C-finaalin neljäs) kaksikon 500 metrillä oli parasta suomalaisantia olympiamatkoilla maailmancupin kauden avauskilpailussa Unkarissa. Sara Mihalik meloi yksikön 500 metrillä 36:nneksi (D-finaalin yhdeksäs) sekä 5 000 metrin matkalla kymmenenneksi.

Rullalautailu: Parkin olympiakarsinta jatkuu tällä viikolla WST-osakilpailulla Argentiinassa.

Sulkapallo: Kalle Koljonen on aloittanut sulkapallon olympiakarsinnat pienemmillä turnauksilla, jotka ovat tuottaneet jo kaksi pitkää viikkoa. Ruotsissa Koljonen eteni finaaliin ja Sloveniassa välieriin saakka. Sloveniassa tuli kahden Koljosen yläpuolella maailmanrankingissa olevan pelaajan päänahat (sijat 51 ja 70). Joakim Oldorff ei yltänyt Sloveniassa pääsarjaan. Tällä viikolla kaksikko pelaa Itävallassa.

Tennis: Emil Ruusuvuoren pelit kaksinpelissä ja Harri Heliövaaran nelinpelissä päättyivät toiselle kierrokselle ATP1000 Masters -turnauksessa Italian Roomassa. Heliövaara jatkoi matkaansa isoon haastajatason turnaukseen Ranskaan, jossa tuloksena oli turnausvoitto. Roomaan yritti karsia myös Otto Virtanen, mutta tappio tuli avauskierroksella – kuten tuli myös haastajatasolla Torinossa. Patrik Niklas-Salminen karahti nelinpelissä haastajakiertueella avauskierrokselle Itävallassa ja puolivälieriin Ranskassa. Vierumäellä pelattiin naisten ITF-kiertueen alimman kategorian kilpailu, jossa 14-vuotias Milla Kotamäki säväytti välieräpaikallaan. Tällä viikolla tositoimissa on muun muassa Virtanen, joka pelaa Ranskan avointen karsintoja.

Uimahypyt: Lauren Hallaselkä voitti ylivoimaisesti Suomen mestaruudet Helsingissä. Sekä metrin (250,65) että kolmen metrin (279,70) ponnahduslaudalla tulokset ylittivät MM-tulosrajan.

Uinti: Louna Kasvio ui parhaana suomalaisena kolmanneksi Mare Nostrum -kiertueella Monacossa. Kasvio teki tempun 400 metrin sekauinnissa ajallaan 4.52,82. Laura Lahtinen ui neljänneksi sadan metrin (1.00,57) ja kuudenneksi 200 metrin (2.18,28) perhosuinnissa. Myös Martta Ruuska selviytyi finaaliin, 200 metrin rintauinnissa (viides ajalla 2.35,09). Ari-Pekka Liukkonen eteni puolivälieriin saakka pudotusformaatilla uidussa 50 metrin vapaauinnissa. Aika 22,54 riitti seitsemänteen sijaan. Olli Kokko putosi samassa vaiheessa 50 metrin rintauinnissa sijoituttuaan kuudenneksi ajalla 28,08.

Voimistelu: Suomen joukkue sijoittui 16:nneksi rytmisen EM-kisoissa Azerbaidzhanissa pistein 45,150. Yksilöissä Emmi Piiroinen selvitti tiensä neliottelun finaaliin, jossa sijoittui 22:nneksi pistein 108,450. Elisabeth Jamil oli karsinnassa 28:s. Telinevoimistelun challenge cup käynnistyy tällä viikolla Bulgariassa.

Yleisurheilu: Aku Partanen käveli 20 kilometriä ennätykseensä 1.21.26 ja sijoittui kuudenneksi EM-joukkuekilpailussa Tšekin Podebradyssä. Joni Hava oli 18:s ajalla 1.24.46 ja Aleksi Ojala 26:s ajalla 1.27.06, ja Suomi sijoittui joukkuekilpailussa neljänneksi.

Euroopassa kautensa avasivat myös ratajuoksijat. Camilla Richardsson kellotti Lontoossa 10000 metrin Suomen ennätyksen 31.12,80. Yhdeksännen sijan tuonut aika paransi Annemari Kiekaran Atlantan olympiakisoissa juoksemaa SE-aikaa yli 27 sekunnilla ja Richardssonin ennätystä yli minuutilla. Topi Raitanen puolestaan juoksi Saksassa kovassa 1500 metrin kilpailussa seitsemänneksi ajalla 3.38,47.

Kotimaassa viikon tähti oli Silja Kosonen, joka piti 70 metrin rajaa pilkkanaan sekä Vantaalla torstaina että Nousiaisissa sunnuntaina. Parhaat moukarikaaret kantoivat Vantaalla 72,81 ja Nousiaisissa 72,56. Wilma Murto avasi kotimaan kautensa hyppäämällä Turussa seivästä 455 – Saga Andersson haastoi tuloksella 435. Juho Alasaari hyppäsi miehissä 550.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Etelä-Koreassa ammutaan tällä viikolla maailmancupia.

Jousiammunta: Jere Forsberg avasi kautensa Eurooppa-cupissa Tšekissä. Forsberg sijoittui open compound -luokassa yhdeksänneksi.

Pyöräily: Tällä viikolla Yhdysvalloissa ajetaan kauden viimeinen maailmancup.

Pöytätennis: Aino Tapola eteni 1-luokan finaaliin asti kovassa kansainvälisessä turnauksessa Sloveniassa, mutta taipui siinä puolalaisvastustajalleen. Timo Natunen ylsi kovassa seurassa puolivälieriin miesten 1-luokassa. Aaro Mäkelä 6-luokassa ja Timo Averjanov 11-luokassa jäivät alkulohkoon.

Uinti: Nader Khalili ui Saksassa Para World Seriesissä S14-luokan 200 metrin vapaauinnin Suomen ennätyksen 2.00,29 ja eteni kaikkien luokkien yhteistuloksissa B-finaaliin. B-finaalissa kulki 2.00,55, mikä oikeutti kolmanteen sijaan. Luokittelun sai kolme uutta suomalaisuimaria, Verneri Eronen (S8 ja SB7), Ilmari Laitala (S9 ja SM9) sekä Ronja Hampf (S11).

Yleisurheilu: Vammattomien tavoin myös parayleisurheilijat ovat avanneet kautensa ryminällä. Leo-Pekka Tähti kelasi voittoon T54-luokan satasella sekä Daniela Jutzelerin muistokilpailussa torstaina että viikonloppuna Sveitsin avoimissa (ajat 13,82 ja 13,86). Erityisen lupaava oli Tähden kaudenavaus 400 metrillä torstaina, kakkossija ajalla 46,76 (viikonloppuna kahdeksas, 47,58). Myös Amanda Kotaja hallitsi T54-luokan satasia ajoillaan 15,74 ja 15,80, minkä lisäksi Kotaja paranteli harvemmin kilpaillun 200 metrin Euroopan ennätyksen ensin lukemiin 28,07 ja viikonloppuna 27,93. Sveitsin avoimissa syntyi myös 400 metrin SE-aika 55,35, mikä riitti kolmossijaan.

Toni Piispanen joutui tyytymään T51-luokassa kivikovassa belgialaisseurassa kakkossijoihin torstaina (100 m 20,15 ja 200 m 37,44) sekä kolmossijoihin viikonloppuna (100 m 20,35 ja 200 m 37,92). Henry Manni kelasi torstaina T34-luokan SE-ajan 15,44 satasella ja sijoittui kolmanneksi. Viikonloppuna Manni oli viides ajalla 15,89. 800 metrillä Mannin sijoitukset olivat torstaina kuudes (1.48,28) ja viikonloppuna viides (1.42,93).

Teijo Kööpikkä sai puolestaan luokittelun F57-luokkaan ja työnsi heti Italiassa kuulan SE-tuloksen 14,53, joka olisi riittänyt luokassa paralympia- ja MM-mitaleille kaikissa muissa kisoissa paitsi Tokion paralympialaisissa. Eetu Kuisma kellotti T37-luokan satasella ajan 13,12 ja oli neljäs. Kelaajat jatkavat Sveitsissä vielä tällä viikolla, kun ohjelmassa on Nottwilin GP-kilpailu.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat on pelannut MM-kotikisoissa Tampereella kuusi ottelua, joista tuloksena on ollut voitot Saksasta (4-3), Ranskasta (5-3), Unkarista (7-1) ja Itävallasta (3-1). Yhdysvaltoja vastaan tuli tappio 1-4 ja Ruotsia vastaan voittomaalikilpailussa 1-2. Alkusarja huipentuu tiistain Tanska-otteluun, minkä jälkeen loppuviikko pelataan pudotuspelejä.

Lentopallo: Miesten maajoukkue haki kolmen kilpailun arvokisakesään pelituntumaa pelaamalla kaksi maaottelua Belgiassa. Pelituntumaa toden totta tuli, sillä molemmat ottelut olivat viisieräisiä. Ensimmäisen Suomi voitti 3-2, jälkimmäisessä tuli tappio 2-3. Euroopan kultainen liiga käynnistyy lauantaina vierasottelulla Virossa.

Rugby-7: Naisten maajoukkue otti turnausvoiton pohjoismaisista kilpakumppaneistaan Tanskassa. Norjan Suomi kaatoi kolme kertaa (19-0, 19-7 ja 19-12). Tanskaa vastaan tuli kaksi voittoa (15-0 ja 15-5) sekä yksi tasapeli (5-5).

Ei-olympialajit

Formula 1: Imolan GP-viikonloppu peruttiin Pohjois-Italiaa kurittaneiden tulvien takia. Tällä viikolla ajetaan legendaarinen Monacon GP.

Joukkuevoimistelu: Kauden kolmas maailmancup-osakilpailu kilpaillaan tällä viikolla Vantaalla.

Karate: Suomalaisia ei nähty pudotusvaiheessa K1 Premier Leaguessa Marokon Rabatissa. Titta Keinänen voitti yli 68-kiloisissa toisen alkulohko-ottelunsa, mutta hävisi niukasti koko kilpailun voittaneelle japanilaiselle ja jäi lohkokakkoseksi. Björn Kulovuori hävisi 84-kiloisissa molemmat ottelunsa.

Keilailu: Roosa Lundén eteni 32 parhaan joukkoon PWBA-kiertueen major-turnauksessa USBC Queensissä Yhdysvalloissa, kunnes taipui toisessa pudotusottelussaan. Viikkoa aiemmin 24:nneksi Spokanessa pelatussa osakilpailussa sijoittunut Peppi Konsteri ei onnistunut majorissa ja jäi sijalle 186. Lundén oli Spokanessa 39:s. Euroopan kiertue jatkui Saksassa, ja PBA-kiertueelta kotiutunut Santtu Tahvanainen oli paras suomalainen myös vanhalla mantereella. Tahvanainen sijoittui 14:nneksi, Jesse Kallio 17:nneksi. Tällä viikolla EBT jatkuu Tanskassa.

Ralli: Kalle Rovanperä ajoi näytöstyyliin kauden avausvoittoonsa Portugalin MM-rallissa. Samalla hallitseva maailmanmestari nousi MM-sarjan kärkeen. Esapekka Lappi täydensi suomalaismenestystä kolmossijallaan. Lappi on viiden osakilpailun jälkeen kuudentena MM-sarjassa.

Squash: Emilia Soini on mukana tällä viikolla käynnistyvässä maailmankiertueen korkeimman eli platinatason turnauksessa Egyptissä. Menneellä viikolla Soini taipui avauskierroksella hopeatason turnauksessa Manchesterissa.

Tanssiurheilu: Juho Päivinen ja Ida Keränen tanssivat kahdeksannelle sijalle boogie woogien maailmancupissa Italiassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

PÄIVITETTY 26.5.2023 klo 10.28. Lisätty Louna Kasvion kolmossija 400 metrin sekauinnissa Mare Nostrum -kiertueella Monacossa.

Lue lisää aiheesta