Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.05.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 21/2023: Suomalaiset dominoivat T54-luokan alkukautta – Amanda Kotaja jäi sadasosan ME-tuloksesta

Euroopan ennätyksen kelannut Amanda Kotaja on hallinnut naisten ja Leo-Pekka Tähti miesten kansainvälistä alkukautta sadalla metrillä T54-luokassa. Suomalaiset yleisurheilijat ovat antaneet vankkoja näytteitä kunnostaan myös vammattomien puolella ympäri Eurooppaa. Lentopallossa miesten maajoukkue sai lentävän lähdön superkesäänsä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Jarkko Mylly sijoittui R3-luokassa ilmakiväärin makuukilpailussa 27:nneksi tuloksella 625,7 maailmancupissa Etelä-Koreassa. Tiistaina ammutaan pienoiskiväärillä.

Pyöräily: Pauliina Hatunen ajoi 11:nneksi näkörajoitteisten luokan aika-ajossa maailmancupissa Yhdysvalloissa.

Triathlon: Lauantaina kilpaillaan maailmancupia Espanjan Madridissa. Mukana on nuori suomalainen Liina Nuoranne, jos saa kansainvälisen luokittelun ennen kilpailua.

Yleisurheilu: Suomalaiskelaajat hallitsivat T54-luokan sataa metriä mielin määrin puolitoista viikkoa kestäneellä Sveitsin kierroksella. Leo-Pekka Tähti oli ykkönen edellisviikon kahden kilpailun jatkoksi myös Nottwilin GP:ssä ajalla 13,85. Vielä hurjempaa kyytiä piti Amanda Kotaja, joka varmisti kolmen voiton putkensa kelaamalla Euroopan ennätyksen 15,36. Aika jäi vain sadasosan luokan ME-tuloksesta. Kotaja oli SE-vauhdissa myös 400 metrillä (55,03), minkä lisäksi Tähti (25,00) ja Kotaja (28,94) juhlivat myös vähemmän kilpaillulla 200 metrin matkalla.

Henry Manni kelasi T34-luokan paralympiamatkoilla kuudenneksi (100 m, 15,57) ja kahdeksanneksi (800 m, 1.42,41). Mukana Nottwilissä olivat myös nuorisokaartista Vilma Berg ja Iida Lounela. Berg sijoittui T38-luokassa sadalla metrillä kolmanneksi ajallaan 14,55 ja pituudessa toiseksi tuloksella 424. Näkörajoitteisten T12-luokassa kilpailevan Lounelan tekemistä haittasi avustajan puuttuminen, mutta silti 400 metriä tuli ennätyksen tuntumaan 1.05,87, millä irtosi kovassa kansainvälisessä seurassa neljäs sija. F11-luokassa kilpaileva Petteri Peitso heitti kiekkoa 35,45 Virroilla sunnuntaina.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Ukko-Pekka Mäkinen ampui kymmenennelle sijalle skeetissä haulikkolajien maailmancupissa Kazakstanissa rikottuaan 120 kiekkoa. Sami Aaltonen oli 118 kiekolla 21:s. Satu Pylkkänen oli trapissa 27:s tuloksella 103. Seuraavat kaksi viikkoa ammutaan nuorten maailmancupia Saksassa.

Beach volley: Naisten maajoukkue pelasi Nations Cupia Israelissa. Israelista tai Bulgariasta ei ollut vastusta, mutta finaalissa Latvian huippupari Anastasija/Tina (ranking-7) voitti Niina Ahtiaisen ja Taru Lahti-Liukkosen ratkaisevassa kultaisessa erässä. Santeri Sirén ja Jyrki Nurminen pääsivät myös haastamaan maailman huippuja Vantaalla, sillä välierävastus Ruotsin pari Hellvig/Åhman on maailmanrankingissa peräti neljäntenä. Tuloksena oli tappio, ja miehet sijoittuivat turnauksessa kolmanneksi.

Golf: Kalle Samooja sijoittui 29:nneksi ja Tapio Pulkkanen 60:nneksi miesten Euroopan kiertueella Hollannissa. Sami Välimäki ei läpäissyt cutia. Naisten Euroopan kiertuetta pelattiin naapurimaassa Belgiassa, ja cutin läpäisivät suomalaisista Linda Osala ja Noora Komulainen (jaettu 16:s) sekä Ursula Wikström (24:s). Matilda Castrén ei selvittänyt tietään 16 parhaan joukkoon LPGA:n reikäpeliturnauksessa Nevadassa. Euroopan kiertueet jatkuvat miehillä Saksassa ja naisilla Ruotsissa, LPGA-kiertuetta pelataan tällä viikolla New Jerseyssä.

Judo: Eetu Ihanamäki eteni 81-kiloisissa puolivälieriin saakka grand prix -tasolla Itävallan Linzissä. Tappio puolivälierässä ja keräilyottelussa tiesi Ihanamäelle seitsemättä sijaa. Muut suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja.

Lainelautailu: El Salvadorissa käydään tällä viikolla MM-kisat. Mukana ovat Suomesta Lukas McMahon ja Eeli Timperi.

Miekkailu: Outi Jaakkola oli parhaana suomalaisena 40:s kalvan alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Unkarissa. Miehissä Joona Rantanen sijoittui 48:nneksi.

Nyrkkeily: Teresa Mäkinen eteni yhden otteluvoiton turvin 57-kiloisten välieriin kansainvälisessä Feliks Stamm -turnauksessa Puolassa. Muut viisi suomalaisottelijaa jäivät ilman otteluvoittoja.

Olympiasoutu: Olli-Pekka Karppinen oli ainoana suomalaisedustajana 23:s yksikössä EM-kisoissa Sloveniassa. Karppinen souti D-finaalissa viidenneksi.

Pyöräily: Lotta Henttala polki neljänneksi ammattilaiskiertueella Virossa lauantaina. Tällä viikolla tositoimissa on Jaakko Hänninen Ranskassa tiistaina.

Pöytätennis: Benedek Oláh taipui MM-kisoissa Etelä-Afrikassa toisella kierroksella. Makean avauskierroksen voiton jälkeen Oláh joutui toteamaan Slovakian kokeneen Lubomir Pistej’n (ranking-92) paremmakseen erin 1-4. Tällä viikolla Oláh pelaa Ranskan liigan pudotuspelejä.

Ratamelonta: Jeremy Hakalan ja Eetu Kolehmaisen 16. sija (B-finaalin seitsemäs) oli olympiamatkoilla paras suomalaisnoteeraus maailmancupissa Puolan Poznanissa. Sara Mihalik oli naisten 500 metrillä välierien 21:nneksi nopein. Olympiamatkojen ulkopuolella paras sijoitus oli Mihalikin kolmossija 5000 metrillä.

Rullalautailu: Heili Sirviö jäi helmikuun MM-kisojen tapaan täpärästi karsintaan parkin WST-osakilpailussa Argentiinassa. Sirviö sijoittui karsinnassa 32:nneksi, kun 27 parasta lunasti jatkopaikan.

Sulkapallo: Joakim Oldorff väänsi neljä kolmieräistä trilleriä Itävallan avoimissa, voitti kolme näistä ja eteni välieriin saakka turnauksessa.

Taekwondo: Azerbaidzhanissa käydään tällä viikolla MM-kisat. Suomea turnauksessa edustaa viisi ottelijaa.

Tennis: Emil Ruusuvuori on kaksinpelin ainoa suomalaisedustaja tällä viikolla käynnistyvässä Ranskan avointen pääsarjassa, sillä Otto Virtanen jäi karsintojen toiselle kierrokselle. Voitto Antoine Escoffieristä (ATP-202) oli Virtaselle ensimmäinen grand slam -karsinnoissa. Sen sijaan nelinpelissä nähdään kolme suomalaista, sillä turnauksen ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Harri Heliövaaran (pari Lloyd Glasspool) lisäksi Ruusuvuori pelaa grand slam -debytantti Patrik Niklas-Salmisen parina. Anastasia Kulikova eteni puolivälieriin saakka ITF-kiertueen W25-tasolla Tunisiassa.

Voimistelu: Suomalaisia ei nähty telinefinaaleissa challenge cupin avausosakilpailussa Bulgariassa. Paras sijoitus oli Rosanna Ojalan 15:s nojapuilla pistein 10,866. Tällä viikolla kilpaillaan Israelissa.

Yleisurheilu: Saga Vanninen teki alle 23-vuotiaiden Suomen ennätyksen ja jäi Satu Ruotsalaisen SE-tuloksestakin vain 13 pisteen päähän oteltuaan neljänneksi kovassa kansainvälisessä seurassa Itävallan Götzisissä pistein 6391. Maria Huntingtonin ottelu katkesi keskeytykseen heti avauslajissa.

Aituritkin olivat iskussa Euroopassa: Reetta Hurske juoksi pika-aidoissa voittoon Italiassa keskiviikkona ajalla 12,80 ja Viivi Lehikoinen pitkissä aidoissa toiseksi Belgiassa lauantaina ajalla 55,35. Muista pika-aitureista Annimari Korte juoksi Jyväskylässä tiistaina 12,88 ja Nooralotta Neziri 13,04. Korte juoksi voittoon myös PM-kisoissa Tanskassa sunnuntaina ajalla 13,04.

Silja Kosonen jatkoi tasaisen vahvaa alkukesäänsä heittämällä moukarivoittoon Ranskassa tuloksella 71,04. Krista Tervo linkosi vielä pidemmän kaaren, 71,86, PM-kisoissa, joissa myös Suvi Koskinen lähenteli 70 metriä (68,85). Aaron Kangas puolestaan voitti miesten kilpailun tuloksella 73,37. Keihäänheittäjistä Lassi Etelätalo oli kolmas Saksassa sunnuntaina tuloksella 78,92, Toni Kuusela viides tuloksella 77,65. Samoissa kisoissa Eveliina Määttänen juoksi 800 metriä 2.01,96, mikä riitti B-erän kakkossijaan.

Hyppääjistä Kristiina Mäkelä avasi kautensa Rabatin Timanttiliigassa sijoittumalla kahdeksanneksi tuloksella 13,67. Tiuhasta kilpailutahdistaan tunnettu Saga Andersson hyppäsi seivästä Jyväskylässä tiistaina 438, viikonloppuna PM-kisoissa rävähti ennätys 450. Kristian Pulli hyppäsi Espanjassa 776 perjantaina ja sijoittui neljänneksi.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonien maailmanmestaruuden puolustaminen Tampereella päättyi puolivälieriin. Kanada oli parempi maalein 4-1 ja jatkoi neljän parhaan joukkoon. Suomen MM-sijoitus oli seitsemäs.

Lentopallo: Miesten maajoukkue sai lentävän lähdön kolmen kilpailun superkesäänsä, kun Viro kaatui Euroopan kultaisen liigan avausottelussa vieraissa 3-0. Tällä viikolla Suomi kohtaa keskiviikkona vieraissa Tšekin ja sunnuntaina kotonaan Slovakian.

Ei-olympialajit

Biljardi: Poolin EM-kotikisat käynnistyvät tällä viikolla Tampereella.

Enduro: Roni Kytösen sunnuntain 19. sija oli suomalaisittain paras yleiskilpailusijoitus MM-sarjan kotiosakilpailuissa Heinolassa. Lauantaina paras oli Eemil Pohjola, joka sijoittui 22:nneksi kumpanakin päivänä. Tällä viikolla ajetaan Ruotsissa.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi 11:nneksi Monacon GP-kilpailussa. MM-sarja jatkuu tällä viikolla Espanjassa.

Joukkuevoimistelu: Minetit juhli Euroopan mestaruutta Vantaalla sekä yleisessä sarjassa että nuorissa. Gloria otti yleisen sarjan EM-pronssin.

Keilailu: Muut suomalaishuiput keskittyivät SM-kisoihin, mutta Osku Palermaa puolusti suomalaisvärejä Euroopan kiertueella Tanskassa. Palermaa sijoittui Aalborgissa neljänneksi. PWBA-kiertue jatkuu tällä viikolla Grand Rapidsissa.

Ralli: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Sardinian rallilla Italiassa.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen korkeimman eli platinatason turnauksessa Egyptissä. Miko Äijänen pelaa haastajakiertueella Itävallassa tällä viikolla.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta