Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.06.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 22/2023: Kaksi suomalaista palkintokorokkeelle Sardinian MM-rallissa – Kalle Rovanperä jatkaa MM-kärkenä

Esapekka Lappi ajoi Sardiniassa toiseksi ja Kalle Rovanperä kolmanneksi. Kim Laaksonen avasi poolbiljardin EM-kotikisat Tampereella Euroopan mestaruudella. Yleisurheilijoista Wilma Murto ja Silja Kosonen ottivat hyvät sijoitukset maailman valioiden joukossa. Liina Nuoranne sai paratriathlon-luokituksen ja saavutti heti PTS3-luokassa EM-pronssia.

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus on tauolla ensi viikolla. Viikkojen 23-24 katsaus ilmestyy maanantaina 19. kesäkuuta.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Eino Peltomäki tähtäsi skeetin finaaliin ja siinä viidenneksi tuloksella 119+23 nuorten maailmancupissa Saksan Suhlissa. Muissa aselajeissa kilpaillaan tällä viikolla.

Beach volley: Puolentoista viikon päästä Latvian Jurmalassa käydään maailmankiertueen haastajatason turnaus.

Golf: Kalle Samooja pelasi sijalle 22 ja Tapio Pulkkanen sijalle 33 merkittävässä Euroopan kiertueen turnauksessa Saksassa. Sami Välimäki jäi cutiin. Naisten Euroopan kiertuetta pelattiin Ruotsissa, jossa suomalaisista parhaat olivat 15. sijaa jakaneet Noora Komulainen ja Tiia Koivisto. LPGA-kiertueella New Jerseyssä cut-raja jäi saavuttamatta sekä Matilda Castrénilta että Kiira Riihijärveltä. Tällä viikolla pelataan Euroopan kiertueiden yhteisturnaus Ruotsissa ja LPGA-kiertue jatkuu New Jerseyssä. Seuraavalla viikolla molemmat naisten kiertueet jatkuvat normaalisti.

Lainelautailu: Eeli Timperi eteni keräilyerien neljännelle askelmalle asti MM-kisoissa El Salvadorissa. Kilpailu on yhä kesken, ja suomalaisten sijoitukset selviävät myöhemmin.

Miekkailu: Ensi viikon viikonloppuna käydään kalvan EM-kisat Bulgariassa.

Olympiasoutu: Kauden toinen maailmancup soudetaan Italiassa ensi viikon lopulla.

Painonnosto: Janette Ylisoini nosti 76-kiloisissa yhteistuloksen 100+113=213 kg Viron Tartossa voitettuaan sarjansa. Tulos oli normaalisti 71-kiloisissa nostavan Ylisoinin ennätys. Viimeisin sadan kilon tempaus oli suomalaisittain nähty sarjassa Meri Ilmariselta vuonna 2018.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi kovan, yli 4000 metriä nousua sisältäneen 169 kilometrin maantieajon Ranskassa tiistaina. Hänninen tuli maaliin 29:ntena reilut 12 minuuttia kärjelle jääneenä. Anniina Ahtosalo keskeytti maantieajon Belgiassa sunnuntaina. Tällä viikolla tositoimissa ovat Hänninen ja Lotta Henttala.

Pöytätennis: Benedek Oláh voitti jo toisen kerran tällä kaudella Taipein Chuang Chih-yuanin (ranking-20) Ranskan liigassa, tällä kertaa erin 3-1. Sen sijaan Kristian Karlssonille (ranking-21) Oláh kärsi tappion. Oláhin seura Jura Morez TT taipui välierässään ja jäi pronssiotteluun.

Sulkapallo: Joakim Oldorff on pelaamassa tällä viikolla eksoottista turnausta Pohjois-Mariaaneilla.

Taekwondo: Suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja MM-kisoissa Azerbaidzhanissa.

Tennis: Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool taipuivat nelinpelin kolmannella kierroksella kauden toisessa major-turnauksessa, Ranskan avoimissa. Emil Ruusuvuoren turnaus päättyi kaksinpelin toisella kierroksella tappioon Grigor Dimitroville (ATP-29). Ruusuvuori kärsi ottelussa jalkavammasta, joka esti myös Patrik Niklas-Salmisen grand slam -debyytin nelinpelissä Ruusuvuoren vetäydyttyä. Kentille taukonsa jälkeen palannut Laura Hietaranta eteni toiselle kierrokselle ITF-kiertueen W15-tasolla Serbiassa. Anastasia Kulikova taipui avauskierroksella Tunisiassa.

Uinti: Porissa uidaan ensi viikon viikonloppuna SM-kisat.

Voimistelu: Telinevoimistelun challenge cup jatkuu tällä viikolla Kroatiassa.

Yleisurheilu: Wilma Murto hyppäsi perjantai-iltana Firenzen Timanttiliigassa seiväskisan kuudenneksi tuloksella 451. Maailman valioiden joukossa kilpaili myös Silja Kosonen moukarissa lajin mahtimaassa Puolassa sunnuntaina – tulos 69,98 riitti viidenteen sijaan.

Topi Raitanen avasi estekautensa lauantaina Norjan Bergenissä. Aika 8.24,77 toi kakkossijan. Samassa kilpailussa Joonas Rinne kellotti 800 metriä aikaan 1.47,99 ja Santtu Heikkinen 3000 metrin sileän 7.50,31. Nooralotta Neziri voitti pika-aidat ajalla 13,17 ja Suvi Koskinen oli moukarissa neljäs tuloksella 68,51.

Keihäsmiehistä Oliver Helander (80,50) oli kolmas ja Lassi Etelätalo (79,93) neljäs Hollannin Hengelossa sunnuntaina. Aiemmin viikolla Toni Kuusela heitti Lappeenrannassa vielä pidemmälle, 80,67. Yleisurheilukesä kotimaassa lähtee toden teolla käyntiin tällä (Jyväskylän GP-kilpailu) ja seuraavalla (Paavo Nurmi Games ja Kuortane Games) viikolla.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajien EM-karsinta jatkuu ensi viikon perjantaina kotiottelulla Sloveniaa vastaan.

Lentopallo: Miesten maajoukkue jatkoi Euroopan kultaisen liigan alkulohkopelejään kahdella viisieräisellä trillerillä. Tšekissä keskiviikkona Veljekset kärsi tappion erin 2-3, mutta sunnuntaina kotona kaatui Slovakia erin 3-2. Alkulohko pelataan loppuun tämän ja ensi viikon aikana.

Rugby-7: Miesten maajoukkueella on Euroopan conference 1 -sarjan turnaus Serbiassa tulevana viikonloppuna. Naiset puolestaan pelaavat Europe Trophya Kroatiassa seuraavana viikonloppuna.

Ei-olympialajit

Biljardi: Kim Laaksonen avasi poolin EM-kotikisat Tampereella voittamalla straight poolin Euroopan mestaruuden. Muut pelimuodot pelataan tällä viikolla.

Enduro: Roni Kytönen ajoi yleiskilpailussa sijoille 14 ja 24 MM-osakilpailuissa Ruotsissa. Hermanni Haljala sijoittui 23:nneksi ja 19:nneksi.

Formula 1: Valtteri Bottaksen tahmea alkukausi sai jatkoa, kun Espanjan GP:stä oli tuloksena 19:s sija. Väliviikon jälkeen MM-sarjaa jatketaan Kanadassa.

Keilailu: PWBA-kiertueella on käynnissä kolmen klassikkokilpailun sarja. Suomalaisia ei nähty kahden ensimmäisen ratkaisuvaiheissa, Peppi Konsteri jäi tosin vain 22 pisteen päähän 12 parhaan joukosta keskimmäisessä kilpailussa (BowlTV Classic). Sanna Oksanen sijoittui Grand Rapids Classicissa 30:nneksi ja BowlTV:ssä 36:nneksi. Tällä viikolla pelataan sarjan viimeinen osa, Great Lake Classic. Myöhemmin viikolla PWBA-kiertue jatkuu Clevelandissa ja ensi viikolla pelataan New Yorkissa US Open. Miesten EM-kisat käynnistyvät Ranskassa keskiviikkona.

Ralli: Kaksi suomalaista ajoi palkintokorokkeelle Sardinian MM-rallissa Italiassa. Esapekka Lappi sijoittui toiseksi ja MM-sarjan kärjessä jatkava Kalle Rovanperä kolmanneksi. Suomalaismenestystä täydensi yleiskilpailussa kuudenneksi ajanut Teemu Suninen, joka oli WRC2-luokassa toiseksi nopein.

Rallicross: MM-sarja jatkuu ensi viikon lopulla Norjassa.

Squash: Miko Äijänen taipui avauskierroksella haastajakiertueella Itävallassa.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Jarkko Mylly selvitti tiensä finaaliin R6-luokan pienoiskiväärin makuukilpailussa tuloksella 620,5 maailmancupissa Etelä-Koreassa. Finaalissa Myllyn oli tyytyminen kahdeksanteen sijaan tuloksella 117,6, minkä seurauksena kilpailussa jaossa ollut paralympiapaikka karkasi täpärästi.

Triathlon: Vuonna 2005 syntynyt Liina Nuoranne sai viikolla Espanjassa kansainvälisen luokittelun PTS3-luokkaan, joka yhdistyy Pariisin paralympialaisissa lievempivammaisten urheilijoiden PTS4-luokkaan. Nuoranne korkkasi heti kilpailu-uransa PTS3-luokassa nappaamalla EM-pronssia.

Uinti: Nader Khalili alitti MM-rajan S14-luokan 200 metrin vapaauinnissa Tampereella ajallaan 1.59,90. Viikkoa aiemmin Toukokuu-uinneissa kulki SE-aikaan 1.58,99, mutta kilpailun status ei ollut MM-rajakelpoinen.

Yleisurheilu: Toukokuussa kovia tuloksia tehneet ratakelaajat esiintyvät kotimaassa ensimmäistä kertaa tällä kaudella, kun kotimaan merkittävimmät kilpailut käynnistyvät tällä ja ensi viikolla.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta