Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.06.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Mitkä ihmeen Euroopan kisat? – 100 suomalaista kilpailee urheilun suurtapahtumassa Puolassa

100 suomalaisurheilijaa kilpailee seuraavan 10 päivän aikana Puolassa Euroopan Olympiakomiteoiden liiton (EOC) järjestämässä monilajitapahtumassa, joka tunnetaan nimellä Euroopan kisat.

Euroopan kisojen (European Games) idea on tarjota eurooppalaisille urheilijoille samanlainen alueellinen suurtapahtuma kuin muilla maanosilla on. Aasian kisat ja läntisen pallonpuoliskon yhteiset Pan-Amerikan kisat perustettiin jo vuonna 1951, Afrikan kisat 1965. Euroopan kisoja on hahmoteltu 1990-luvulta saakka. Ensimmäiset Euroopan kisat järjestettiin Azerbaidzhanin pääkaupungissa Bakussa 2015 ja toiset Minskissä Valko-Venäjällä 2019. Kolmannet kisataan Puolassa 21.6.-2.7.2023.

Euroopan kisojen kilpailuformaatti vaihtelee lajikohtaisesti. Osassa lajeista kyseessä on EM-arvon omaava kilpailu, osassa olympiakatsastuskilpailu tai muu kansainvälinen kilpailu. Jokaisella lajilla on Euroopan kisoissa omat kilpailutapahtumansa, jotka on keskitetty useisiin kaupunkeihin ympäri Puolaa. Varsinaisena järjestäjäkaupunkina toimii Krakova. Vuoden 2023 kisoissa kilpaillaan 29 lajissa ja Puolaan saapuu noin 7 000 urheilijaa 48 Euroopan maasta

19 lajia osana Pariisin olympialaisten karsintajärjestelmää

Suomen Olympiakomitean Huppu-urheiluyksikön kisa- ja lajiohjelmista vastaava johtaja Leena Paavolainen kertoo, että Euroopan kisoilla on merkitystä sekä olympialajeille että ei-olympialajeille.

– Euroopan kisat ovat eurooppalaisille urheilijoille ikään kuin yhteinen startti kohti Pariisin olympialaisia, sillä peräti 19 lajissa Euroopan kisat ovat osa Pariisin karsintajärjestelmää. Niissä lajeissa, jotka eivät ole mukana Pariisissa, on Euroopan kisat mahdollisuus testata kyseisten lajien soveltuvuutta monilajikisoihin. Jotkut näistä lajeista saattavat tulevaisuudessa nousta olympialajeiksi saakka, Paavolainen sanoo.

Suomen joukkueen johtajana Euroopan kisoissa toimiva Paavolainen painottaa, että Euroopan kisat on myös Suomen joukkueelle erinomainen testimahdollisuus reilun vuoden päässä odottavia kesäolympialaisia silmällä pitäen.

– Huippu-urheiluyksikkö on uudistunut ja rakennamme uutta asiantuntijatiimiä kohti olympialaisia. Euroopan kisat on hyvä mahdollisuus testata tiimin toimivuutta ja toimintatapoja urheilijoiden tukena, Paavolainen sanoo.

Suomen joukkueessa useita arvokisamitalisteja

Suomen joukkueeseen on valittu urheilijoita 17 lajissa.

– Olemme valinneet kisoihin ennalta ilmoitettujen valintakriteereiden mukaisesti urheilijoita, joilla on kansainvälisten näyttöjen perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua 8 parhaan joukkoon Euroopan kisoissa, tai jotka arvioidaan potentiaalisiksi Pariisiin valittaviksi urheilijoiksi. Lisäksi yleisurheiluun valittiin EM-joukkuekisan formaatin mukaisesti edustajat jokaiseen lajiin miehissä ja naisissa, Paavolainen kertoo.

Suomalaisurheilijoista Euroopan kisoihin osallistuvat mm. trap-ammunnan olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela, skeet-ammunnan olympianelonen ja EM-pronssimitalisti Eetu Kallioinen, karaten EM-pronssimitalisti Titta Keinänen, sulkapallon EM-pronssimitalisti Kalle Koljonen sekä useita muita arvokisamitalisteja eri lajeissa.

– Euroopan kisat ovat urheilullisesti kovatasoiset, sillä Euroopan parhaat urheilijat hakevat Puolasta itselleen olympiapaikkoja. Useissa lajeissa kamppaillaan myös EM-mitaleista, joten nämä kisat ovat myös suomalaisurheilijoille mahdollisuus osoittaa tuloskuntoa kovassa kansainvälisessä seurassa, sanoo Paavolainen.

Euroopan kisoja voi seurata kisojen striimipalvelusta ja kisojen tulospalvelusivuilta sekä Suomen Olympiakomitean sivuilta ja Olympic Team Finlandin sosiaalisen median kanavista. Lisäksi Yle näyttää kanavillaan yleisurheilun EM-joukkuekilpailut.

Krakova 2023 European Games: Suomen joukkue

Krakova 2023 European Games: Kisajärjestäjien sivut

Lue lisää aiheesta