21.06.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Euroopan kisat 2023: Kisat käyntiin Puolassa – kajakkikaksikolle B-finaalipaikka ratamelonnassa

Puolassa kisattavat Euroopan kisat pyörähtivät käyntiin suomalaisittain kahdella lajilla, ratamelonnalla ja padelilla.

Ratamelonnassa kajakkikaksikoiden (K2) 500 metrillä suomalaispari Jeremy Hakala ja Eetu Kolehmainen olivat alkueränsä kolmansia ja meloivat itsensä iltapäivän välieriin. Kovassa välierässä kaksikon sijoitus oli kahdeksas ja heidän tiensä jatkui huomenna melottavaan B-finaaliin.

Alkuerä oli meiltä kohtalainen veto ja pystyttiin säästelemään vähän voimia välierään. Välierä oli tosi kova, se olisi hyvin voinut olla vaikka näiden kisojen A-finaali. Siellä lähdettiin tekemään kauden parasta vetoa ja pystyttiin tulemaan 350 metriä varsin hyvin ja sitten vähän levähti ero kärkeen. Ei ollut mikään huippusuoritus, mutta kohtalaisen tyytyväisiä ollaan. B-finaaliin lähdetään samalla idealla ja katsotaan kestääkö pidempään, Hakala summasi.

Jeremy Hakala ja Eetu Kolehmainen välieräsuorituksensa jälkeen.

Padelissa Saana Saarteinen ja Ella Sillanpää saivat vastaansa turnauksen neljänneksi sijoitetun kovan italialaisparin Carolina OrsiGiorgia Marchetti. Suomi kamppaili läpi ottelun, mutta italialaispari oli kovempi erin 6–2 ja 6–1. Näin ollen Saarteisen ja Sillanpään turnaus päättyi ensimmäiselle kierrokselle.

Oli tosi paha vastustaja, hyviä ammattilaispelaajia. Alku oli meillä vähän tahmea, tehtiin liikaa omia virheitä. Ajoittain tuli tosi hyvin pelattua, mutta olisi pitänyt pelata tasaisemmin, niin oltaisiin pystytty antamaan enemmän vastusta, kuvasi Saarteinen ottelua.

Padelissa Saana Saarteisen ja Ella Sillanpään turnaus päättyi ensimmäisellä kierroksella.

Padel oli ensimmäistä kertaa mukana monilajikisojen ohjelmassa ja uudistus sai suomalaisilta kiitosta.

– On ollut hieno kokemus päästä näin hienoon tapahtumaan mukaan. Olen ollut nuorten olympialaisissa mukana tenniksessä, mutta kiva, että nyt pääsi padelissakin vähän saman tyyppiseen tapahtumaan, kertoi Sillanpää.

Saska Huttunen ja Pyry Hyrkkönen joutuvat odottamaan omaa turnausavaustaan torstaiaamuun, jolloin miesten ensimmäisen kierroksen pelit pelataan loppuun ennen neljännesvälieriä.

Torstaina suomalaisia kolmessa lajissa

Euroopan kisojen toinen päivä avataan suomalaisittain ampumaurheilulla, kun Aleksi Leppä ja Emmi Hyrkäs kilpailevat 10 metrin ilmakiväärin parikilpailun karsinnassa. Myös finaali kilpaillaan torstaina. Ratamelonnassa Joona Mäntynen starttaa kajakkiyksiköiden (K1) 200 metrin alkueriin ja Jeremy Hakala sekä Eetu Kolehmainen jatkavat kajakkikaksikon (K2) 500 metrin B-finaalissa. Padelissa Saska Huttunen ja Pyry Hyrkkönen kohtaavat ensimmäisellä kierroksella ruotsalaisparin Viktor StjernDaniel Appelgren.

Suomalaiset Euroopan kisoissa torstaina 22.6.

9.45 Ampumaurheilu, mixed, 10 m ilmakivääri, parikilpailu, karsinta: Aleksi Leppä & Emmi Hyrkäs
10.00 Padel, miehet, 1. kierros: Saska Huttunen & Pyry Hyrkkönen
10.35 Ratamelonta, miehet, K1 200 m, alkuerät: Joona Mäntynen
(12.30 Ampumaurheilu, mixed, 10 m ilmakivääri, parikilpailu, finaali)
15.07 Ratamelonta, miehet, K2 500 m, B-finaali: Jeremy Hakala ja Eetu Kolehmainen
(17.21 Ratamelonta, miehet, K1 200 m, välierät)
(15.00 – 21.00 Padel, miehet, 2. kierros)

Euroopan kisoja voi seurata kisojen striimipalvelusta ja kisojen tulospalvelusivuilta sekä Suomen Olympiakomitean sivuilta ja Olympic Team Finlandin sosiaalisen median kanavista. Lisäksi Yle näyttää kanavillaan yleisurheilun EM-joukkuekilpailut.

Euroopan kisat on Euroopan olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) järjestämä monilajitapahtuma. Puolassa 21.6.–2.7. järjestettävissä kisoissa on mukana 29 lajia ja 7 000 urheilijaa 48 Euroopan maasta. Euroopan kisat ovat 19 lajissa osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää ja 12 lajissa kisoilla on Euroopan mestaruuskilpailujen status. Suomalaisurheilijoita on mukana 100 ja heidät nähdään 17 eri lajissa.

Artikkelin kuva: Suomen melonta- ja soutuliitto / Heidi Lehikoinen