Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.06.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Euroopan kisat 2023: Yleisurheilun EM-joukkuekisat käyntiin – Kososelle moukarissa tasainen sarja ja toinen sija 

Juhannusaattoa vietettiin Puolassa monipuolisen urheilukattauksen parissa. Suomalaislajeja oli Euroopan kisojen ohjelmassa peräti kahdeksan.  

Suomi avasi EM-joukkuekilpailunsa yleisurheilussa ja on ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen sijalla yhdeksän kokonaispisteillä 94. 

Moukarissa Silja Kosonen heitti viimeisellään tuloksen 72,34 ja oli kilpailun toinen.  

– Ei ollut aluksi ihan helppoa. Jalat eivät tuntuneet ihan parhaalta tänään. Siihen tosin vaikutti sekin, että kun on nuorten EM-kisat tulossa, on pakko treenatakin välissä. Tein aika kovaa punttitreeniä ennen kuin läksin tänne ja jalat olivat vähän jumissa. Sain kuitenkin tsempattua aika hyvin. Ja luojan kiitos satoi vettä, sillä rinki parani tosi paljon. Me nautittiin Ruotsin Grete Ahlbergin kanssa, näin pohjoismaalaisittain, kun muut olivat siellä sateen suojassa, Kosonen kertoi. 

Mette Baas juoksi 400 metrillä ajan 52,87 ja oli tuloksissa 12:s. Samalla matkalla Viljami Kaasalainen kellotti oman kauden kärkituloksensa 46,88 ollen 13:s. Eveliina Rouvali työnsi kuulaa ensimmäisellään 17,08 sijoittuen kisan kuudenneksi. 5000 metrillä Camilla Richardsson oli seitsemäs kauden kotimaisella kärkiajalla 15.34,74. Miesten kolmiloikassa Aaro Davidila oli seitsemäs tuloksella 16,04 ja miesten seiväshypyssä Juho Alasaari sijoittui yhdeksänneksi tuloksella 545. 

Joonas Rinne juoksi miesten 800 metrillä ajan 1.48,43 ja oli kilpailun 14:s. Topi Raitanen oli 3000 metrin esteissä kymmenes ajalla 8.39,93. Raitanen oli juoksun jälkeen totinen ja harmissaan. 

– Reisi on tyhjä. Jotenkin nyt en kestä happoa yhtään, hän sanoi. 

Kiekonheitossa Salla Sipponen oli kahdeksas tuloksella 52,88. Yleisurheiluilta kruunattiin naisten ja miesten 100 metrin kilpailuilla, jossa Lotta Kemppinen juoksi 11,45 ja oli 11:s. Samuli Samuelsson pinkoi satasen aikaan 10,38 ollen myös 11:s. 

Oláhille avausvoitto pöytätenniksessä

Pöytätenniksessä Benedek Oláh kaatoi avausvastustajansa, espanjalaisen Carlos Caballeron eräluvuin 4–1.  

– Eka erä oli tosi hyvä. Sitten vähän hämäännyin, kun en kuullut palloa ollenkaan, toisella pöydällä oli niin kova kannustus. Keskittyminen ei ollut kyllä ihan parasta tänään. Sain sen onneksi kasaan viimeisessä erässä ja pystyin pelaamaan omaa, normaalia pingistä, mihin olen tyytyväinen. Viimeinen erä antaa luottoa jatkoon, kyllä se peli siellä on, pitää vain saada keskittyminen kasaan ja ottaa nämä ulkoiset tekijät pois, Oláh summasi. 

Benedik Oláh voittoisan pelin jälkeen.

Alex Naumi sai ensimmäisellä kierroksella vastaansa Slovakian Lubomir Pistej´n, joka oli vahvempi erävoitoin 4–0. 

Keinäselle voitto ja kaksi tappiota karatessa 

Karatessa yli 68-kiloisissa kisaava Titta Keinänen sai ottelupoolinsa alkukierroksilla vastaansa Puolan Julia Daniszewskan, tuoreen Euroopan mestarin, saksalaisen Johanna Kneerin sekä Kreikan Kyriaki Kydonakin. Puolalainen kaatui lukemin 3–2, mutta ottelut saksalaista ja kreikkalaista vastaan päättyivät molemmat 1–0 vastustajan hyväksi. Ottelupoolin kaksi parasta eteni välieriin ja kahdella tappiolla Keinänen jäi niiden ulkopuolelle. 

– Pettymys on päällimmäisenä nyt matsien jälkeen. En saanut puolustettua viime Euroopan kisojen mitalia. Vastustajat oli kovia, onnistuin isäntämaa Puolaa vastaan, mutta Saksalle ja Kreikalle molemmille hävisin pisteellä. Oli tiukkoja otteluita, ne oli vaan tällä kertaa parempia. Itse en päässyt sille 100 prosentin levelille ja tuntui, että jäi reserviin ja tein virheitä. Pettynyt – ei täältä tätä tultu hakemaan, kertasi Keinänen kisapäiväänsä. 

Titta Keinänen ja valmentaja Javier Oran.

Kolehmainen B-finaaliin ratamelonnan kajakkiyksiköissä

Kajakkikaksikoissa eilen melonut Eetu Kolehmainen starttasi myös kajakkiyksiköiden (K1) 500 metrin alkueriin. Kolehmainen oli eränsä kuudes ja lunasti paikan illan välierään. Välierässä Kolehmaisen kiri riitti neljänteen sijaan, jolla irtosi paikka huomiseen B-finaaliin. 

– Hyvä veto Eetulta, kärkirintamassa vahvasti mukana alku- ja keskimatkan aikana, kaikki pelissä. Loppupuolella ei pystynyt vastaamaan kärkikolmikolle, maalissa neljäntenä. Huomenna B-finaali, ei muuta kuin lisää pökköä juhannuskokkoon siis, kuittasi valmentaja Petteri Pitkänen. 

Netta Malinen kilpaili kajakkiyksiköiden (K1) 500 metrin alkuerissä. Malinen jäi oman eränsä viimeiseksi, ja näin ollen kilpailut Euroopan kisoissa päättyivät siihen. 

Jousiammunnassa kilpailtiin peruskilpailut ja joukkuekisa

Antti Tekoniemi oli jousiammunnan tähtäinjousen peruskilpailussa 27:s ja saa maanantaina ensimmäisellä pudotuskierroksella vastaansa Bulgarian Ivan Banchevin. Ida-Lotta Lassila oli tähtäinjousen peruskilpailussa 46:s ja kohtaa tiistain pudotuskierroksella Turkin Ezgi Basaranin. 

Satu Nisula oli jousiammunnan taljajousen peruskilpailun 13:s ja kohtaa lauantaina ensimmäisellä pudotuskierroksella Belgian Sarah Prieelsin. 

Tähtäinjousen sekajoukkuekilpailuun suomalaispari Lassila ja Tekoniemi saivat peruskilpailujen yhteistuloksen perusteella sijan 24. Kaksikko kohtasi pudotuskierroksella Tshekin joukkueen Marie Horackova ja Adam Li. Tshekin kaksikko voitti suomalaiset luvuin 6–0. 

Päivän lajikattauksessa mukana myös taekwondoa, ampumaurheilua ja nyrkkeilyä

Jenna Ylönen sai alle 49-kiloisissa vastaansa isäntämaa Puolan Nikola Krajewskan. Puolalainen vei tasaisen ottelun nimiinsä erävoitoin 2–1. Alle 46-kiloisissa Ida-Elina Tammelan avausvastustaja oli Israelin Rivka Bayech. Israelilainen vei ottelua ja voitti suoraan kahdessa erässä 2–0. Molempien suomalaisten vastustajat hävisivät jatko-ottelunsa, joten Ylöselle ja Tammelalle ei irronnut jatkopaikkaa keräilyerienkään kautta. 

Aleksi Leppä oli miesten 10 metrin ilmakiväärin peruskilpailun 31:s ja Emmi Hyrkäs naisten peruskilpailun 28:s. Kahdeksan parasta eteni finaaliin sekä miesten että naisten peruskilpailuista. 

Naisten 60-kiloisten sarjassa Teresa Mäkinen kohtasi kovan ranskalaisvastustajan, olympiakultaa Riossa otelleen Estelle Mosselyn. Ranskalainen voitti ottelun tuomariäänin 5–0 ja eteni jatko-otteluihin. 

Luvassa vilkas lauantaipäivä

Nyrkkeilyssä 54-kiloisissa Emma Jokiaho kohtaa Italian Sirine Charaabin ja miesten 80 kg –sarjassa Nikita Nysted aloittaa kilpailunsa Latvian Rudolfs Ozolsia vastaan. 

Taekwondossa kisaavat naisten alle 57-kiloisissa Ruqia Rahmani, jonka avausottelu on Kreikan Faidra Kaltekia vastaan, ja miesten alle 63-kiloisissa Niko Saarinen kohtaa Puolan Sebastian Uscimiukin.  

Ampumaurheilu jatkuu skeetillä, jossa suomalaisista mukana ovat Eetu Kallioinen ja Timi Vallioniemi sekä Marjut Heinonen. Jousiammunnassa Satu Nisulan kisat jatkuvat taljajousen pudotuskierroksilla. 

Ratamelonnassa Eetu Kolehmainen kilpailee kajakkiyksiköiden 500 metrin B-finaalissa. 

Pöytätenniksessä Benedik Oláhin pelit jatkuvat Itävallan Robert Gardosia vastaan. 

Yleisurheilussa jatketaan joukkuemestaruuden jahtaamista. Suomalaisväriä kentälle tuovat Aaron Kangas (moukari), Kristian Pulli (pituus), Wilma Murto (seiväs), Elmo Lakka (110 m aidat), Reetta Hurske (100 m aidat), Eveliina Määttänen (800 m), Santtu Heikkinen (1500 m), Antti Pränni (kiekko), Kristiina Mäkelä (kolmiloikka), Viivi Lehikoinen (400 m aidat) ja Tuomas Lehtonen (400 m aidat). Lisäksi juostaan 4 x 100 metrin viestit. Naisten joukkueessa mukana ovat Lotta Kemppinen, Aino Pulkkinen, Anna Pursiainen ja Anniina Kortetmaa. Miesten viestissä juoksevat Samuli Samuelsson, Riku Illukka, Roope Saarinen ja Santeri Örn. 

Suomalaiset Euroopan kisoissa lauantaina 24.6.

10.00 Ampumaurheilu, miehet, skeet, 1. kilpailupäivä: Eetu Kallioinen, Timi Vallioniemi
10.00 Ampumaurheilu, naiset, skeet, 1. kilpailupäivä: Marjut Heinonen
10.48 Taekwondo, naiset, -57 kg, 1. kierros: Ruqia Rahmani
11.24 Taekwondo, miehet, -63 kg, 1. kierros: Niko Saarinen
11.40 Pöytätennis, miehet, kaksinpeli, 2. kierros: Benedek Oláh
13.14 Ratamelonta, miehet, K1 500 m, B-finaali: Eetu Kolehmainen
(15.00 Taekwondo, naiset, -57 kg, puolivälierät, välierät ja keräilyerät)
(15.12 Taekwondo, miehet, -63 kg, puolivälierät, välierät ja keräilyerät)
16.10–20.00 Yleisurheilu, EM-joukkuekilpailu, 1. divisioona, 2. päivä: Suomi, Ruotsi, Norja, Puola, Italia, Iso-Britannia, Espanja, Saksa, Ranska, Portugali, Tshekki, Alankomaat, Sveitsi, Turkki, Kreikka, Belgia
18.20 Jousiammunta, naiset, taljajousi, 1. pudotuskierros: Satu Nisula
19.15 Nyrkkeily, naiset, 54 kg, 1. kierros: Emma Jokiaho
20.00 Nyrkkeily, miehet, 80 kg, 1. kierros: Nikita Nystedt
(20.00 Taekwondo, naiset, -57 kg, mitaliottelut)
(20.12 Taekwondo, miehet, -63 kg, mitaliottelut)

 Euroopan kisoja voi seurata kisojen striimipalvelusta ja kisojen tulospalvelusivuilta sekä Suomen Olympiakomitean sivuilta ja Olympic Team Finlandin sosiaalisen median kanavista. Lisäksi Yle näyttää kanavillaan yleisurheilun EM-joukkuekilpailut. 

Euroopan kisat on Euroopan olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) järjestämä monilajitapahtuma. Puolassa 21.6.–2.7. järjestettävissä kisoissa on mukana 29 lajia ja 7 000 urheilijaa 48 Euroopan maasta. Euroopan kisat ovat 19 lajissa osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää ja 12 lajissa kisoilla on Euroopan mestaruuskilpailujen status. Suomalaisurheilijoita on mukana 100 ja heidät nähdään 17 eri lajissa. 

 

Lue lisää aiheesta