Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.06.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Euroopan kisat: Wilma Murrolle täysi pistepotti EM-joukkuekisassa – Nisula puolivälieriin taljajousessa 

Euroopan kisojen kokonaisuuteen kuuluva yleisurheilun EM-joukkuekilpailu jatkui lauantaina Chorzówissa. Suomen joukkue on toisen päivän jälkeen sijalla kahdeksan pisteillä 211. 

Wilma Murto korjasi kisasta odotetusti täydet 16 pistettä Suomelle ja varmisti voittonsa seiväshypyssä tuloksella 471. 

– Kisa meni yllättävän hyvin. En tiedä, onko paineen ja erikoisten sääntöjen ansiota, että sieltä tulee joku leijona luolasta, kun on tiukka paikka ja hyppy kulkee paremmin kuin odotin. Tämä oli minulle myös iso ennätys lyhyellä vauhdilla, Murto kertoi. 

Elmo Lakka aitoi 110 m aidat aikaan 13,67, ja oli ajallaan lopputuloksissa 7:s. Aaron Kangas kiskaisi moukarin metriluvuille 72,39, joka riitti viidenteen sijaan. Reetta Hurske juoksi 100 m aidoissa neljänneksi ajalla 13,09. Santtu Heikkinen oli 1500 m juoksussa 11:s ajalla 3.41,72. Viivi Lehikoinen aitoi 400 m aikaan 55,19 ja oli lopputuloksissa 4:s. Kiekonheitossa Antti Pränni viskasi 55,36 ja oli 13:s. Kolmiloikassa Kristiina Mäkelän paras hyppy kantoi 13,68. Hänen sijoituksensa oli 5:s. 

Kristian Pullin kisa päättyi kahden kierroksen jälkeen, mutta toisella hypyllä irtosi 770 ja kuudes sija. 

– Toisen hypyn jälkeen lähentäjälihaksessa oli pientä tuntemusta, enkä uskaltanut enempää hypätä. Varotoimenpiteenä piti jättää loput hypyt väliin, Pulli sanoi. 

Tuomas Lehtonen oli hyvässä vauhdissa 400 metrin aidoissa ja paranteli omaa ennätystään uusiin lukemiin 50,20. Lopputuloksissa hänen sijoituksensa oli 10:s. Myös Eveliina Määttänen oli hyvässä vireessä ja pinkoi 800 metrillä uransa toiseksi parhaan ajan 2.00,79 ollen lopputuloksissa neljäs.  

– Kisa oli positiivinen kokemus. Kauden aiempiin kisoihin verrattuna selvästi sellainen arvokisajuoksu siinä mielessä, että taktiikalla ja millä paikalla pääsee juoksemaan, on paljon enemmän merkitystä, kertoi Määttänen. 

4 x 100 metrin viestissä Suomen naiset Anna Pursiainen, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa ja Lotta Kemppinen jäivät ilman pisteitä, kun ensimmäinen vaihto epäonnistui ja meni pitkäksi eli tapahtui vaihtoalueen jälkeen. Miesten viestissä Suomi koki saman kohtalon ja ensimmäisen vaihdon virhe kaatoi Samuli Samuelssonin, Riku Illukan, Roope Saarisen ja Santeri Örnin juoksun. 

Nisula taljajousessa puolivälieriin 

Satu Nisula kohtasi jousiammunnan taljajousen ensimmäisellä pudotuskierroksella maailmanrankingin viidentenä olevan Belgian Sarah Prieelsin ja voitti tämän tuloksella 143–142. Nisulan kilpailut jatkuvat puolivälierissä Turkin Hazal Burunia vastaan keskiviikkona.  

– Ekan nuolen jälkeen alkoi ihan hirveä tärinä, mutta näköjään meni ihan ok. Valitettava lipsahdus kaverilta ja se sitten osittain avitti voittoon, totesi Nisula. 

Satu Nisula Euroopan kisoissa.

Ratamelonta päättyi suomalaisittain Kolehmaisen kuudenteen sijaan B-finaalissa

Eetu Kolehmainen meloi kuudenneksi kajakkiyksiköiden 500 metrin B-finaalissa.   

– Hyvä veto Eetulta B-finaalissa, lähti hyvin kärkirintaman vauhtiin ja matkan aikana oli vahvaa ja kantavaa melontaa. Loppu teki kipeää, mutta ei mitään seinään hyytymistä vaan ihan hyvin pysyi kasassa, valmentaja Petteri Pitkänen totesi.  

– Kokonaisuutena ihan hyvät kisat. Tänään alku kulki hyvin mutta lopussa alkoi vähän matka painaa. Silti pystyin taistelemaan ja jäi positiivinen fiilis omasta tekemisestä, Kolehmainen itse kommentoi. 

Kolehmaisen suorituksen myötä Euroopan kisojen melonnat tulivat suomalaisittain päätökseen.  

– Kotiintuomisina kaksi B-finaalisijoitusta, kun Kolehmainen ja Jeremy Hakala olivat kajakkikaksikoiden B-finaalissa kuudensia ja kajakkiyksiköiden 500 metrin B-finaalissa Kolehmainen oli myös kuudes. Molemmat suoritukset hyvää kansainvälisen tason tekemistä kovimmassa mahdollisessa seurassa, tasollisesti top-10 ei ole kaukana, Pitkänen summasi.

Skeetissä peruskilpailun ensimmäinen päivä 

Skeet-ampujat aloittivat kilpailunsa Euroopan kisoissa. Marjut Heinonen on naisten skeetissä kolmantena. Timi Vallioniemi on miesten skeetissä avauspäivän jälkeen viidentenä, ja Eetu Kallioinen jatkaa kilpailua 14. sijalta.  

Kisassa ammuttiin lauantaina miesten ja naisten skeetin ensimmäisen kilpailupäivän 75/125 kiekkoa. Skeetin peruskilpailun viimeiset 50/125 kiekkoa ja finaalit ammutaan sunnuntaina.  

Korjaus eiliseen uutiseen: Lari Pesonen ei kilpaile Euroopan kisoissa, toisin kuin tiedotteessa virheellisesti kerrottiin. 

Marjut Heinonen skeetin päivän kilpailussa. Kuva: Lassi Palo

Päivän ohjelmassa oli myös nyrkkeilyä, taekwondoa ja pöytätennistä 

Nyrkkeilyssä 54-kiloisissa Emma Jokiaho kohtasi tämän vuoden MM-hopeamitalistin, Italian Sirine Charaabin. Italialainen osoittautui haastavaksi vastustajaksi ja otti voiton tuomariäänin 5–0. 

Miesten 80 kg -sarjassa Nikita Nystedt aloitti kilpailunsa Latvian Rudolfs Ozolsia vastaan. Ottelu päättyi Nystedtin voittoon, kun kehätuomari keskeytti sen latvialaisen saaman silmäkulmavamman takia. Nystedtin turnaus jatkuu maanantaina Azerbaidžanin Murad Allahverdiyeviä vastaan. 

Ruqia Rahmani kohtasi taekwondon naisten alle 57-kiloisten avausottelussa Kreikan Faidra Kaltekin, joka oli ottelussa parempi erin 2–0. Miesten alle 63-kiloisissa Puolan Sebastian Uscimiuk voitti avausottelussa Niko Saarisen 2–0. 

Pöytätenniksessä toisen kierroksen ottelussa Benedek Oláh kohtasi Itävallan Robert Gardosin. Ottelu oli tasainen, mutta Gardos onnistui erien ratkaisuhetkillä paremmin ja voitti lopulta erälukemin 4–1. 

 

Yleisurheilu päätökseen sunnuntaina  lisäksi luvassa laaja kattaus suomalaislajeja 

Nyrkkeilyn naisten 50 kg -sarjassa Pihla Kaivo-Oja kohtaa ensimmäisessä ottelussaan Ukrainan Tetiana Kobin. Taekwondon alle 62-kiloisissa Helmi Härkönen avaa kilpailunsa Kreikan Theopoula Sarvanakia vastaan.  

Nykyaikainen 5-ottelu alkaa naisten kilpailulla, jossa Suomelta on mukana Laura Salminen. 

Ampumaurheilussa ammutaan skeetin peruskilpailun viimeiset 50 kiekkoa. Uimahypyissä Lauren Hallaselkä kilpailee kolmen metrin ponnahduslaudan karsinnassa. 

Muaythaissa alle 57-kiloisissa Miina Sirkeoja aloittaa kilpailunsa Tshekin Vera Korbacovaa vastaan ja alle 63,5-kiloisissa Ommi Mingsupphakun kohtaa Puolan Sandra Bolkowskan. 

Yleisurheilussa kisataan joukkuemestaruuskisojen kolmas ja viimeinen kisapäivä. Suomalaisista mukana ovat Anni-Linnea Alanen (keihäs), Daniel Kosonen (korkeus), Aino Pulkkinen (200 m), Viljami Kaasalainen (200 m), Nico Oksanen (kuula), Jessica Kähärä (pituus), Nelli Nordlund (3000 m esteet), Ella Junnila (korkeus), Taneli Juutinen (keihäs), Eemil Helander (5000 m) ja Nathalie Blomqvist (1500 m). Lisäksi juostaan 4 x 400 m sekajoukkueviesti, jossa Suomea edustavat Viljami Kaasalainen, Asseri Välimäki, Mette Baas ja Viivi Lehikoinen. 

Suomalaiset Euroopan kisoissa sunnuntaina 25.6. 

10.00 Ampumaurheilu, miehet, skeet, 2. kilpailupäivä: Eetu Kallioinen, Timi Vallioniemi
10.00 Ampumaurheilu, naiset skeet, 2. kilpailupäivä: Marjut Heinonen
10.15 Ampumaurheilu, miehet, 50m pienoiskivääri, peruskilpailu: Aleksi Leppä
10.00 Nykyaikainen 5-ottelu, naiset, karsinta, miekkailu/uinti: Laura Salminen
11.00 Uimahypyt, naiset, 3 m ponnahduslauta, karsinta: Lauren Hallaselkä
13.00 Taekwondo, naiset, -62 kg, 1. kierros: Helmi Härkönen
(13.00 Ampumaurheilu, miehet, 50m pienoiskivääri, finaali)
14 Nyrkkeily, naiset, 50 kg, alkukierrokset: Pihla Kaivo-Oja
(15.00 Taekwondo, naiset, -62 kg, puolivälierät, välierät ja keräilyerät)
15.25 Muaythai, naiset, -57 kg, alkukierrokset: Miina Sirkeoja
15.25 Muaythai, naiset, -63,5 kg, alkukierrokset: Ommi Mingsupphakun
16.25 Yleisurheilu, EM-joukkuekilpailu, 1. divisioona, 3. päivä: Suomi, Ruotsi, Norja, Puola, Italia, Iso-Britannia, Espanja, Saksa, Ranska, Portugali, Tshekki, Alankomaat, Sveitsi, Turkki, Kreikka, Belgia
16.30 Nykyaikainen 5-ottelu, naiset, karsinta, laserjuoksu: Laura Salminen
(16.45 Ampumaurheilu, naiset, skeet, finaali)
(18.45 Ampumaurheilu, miehet, skeet, finaali)
(20.00 Uimahypyt, naiset, 3 m ponnahduslauta, finaalï)
(20.00 Taekwondo, naiset, -62 kg, mitaliottelut) 

 

Euroopan kisoja voi seurata kisojen striimipalvelusta ja kisojen tulospalvelusivuilta sekä Suomen Olympiakomitean sivuilta ja Olympic Team Finlandin sosiaalisen median kanavista. Lisäksi Yle näyttää kanavillaan yleisurheilun EM-joukkuekilpailut. 

Euroopan kisat on Euroopan olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) järjestämä monilajitapahtuma. Puolassa 21.6.–2.7. järjestettävissä kisoissa on mukana 29 lajia ja 7 000 urheilijaa 48 Euroopan maasta. Euroopan kisat ovat 19 lajissa osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää ja 12 lajissa kisoilla on Euroopan mestaruuskilpailujen status. Suomalaisurheilijoita on mukana 100 ja heidät nähdään 17 eri lajissa. 

Lue lisää aiheesta