Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.06.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Euroopan kisat 2023: Skeetissä Kallioinen kolmas, Heinonen neljäs

Ampumaurheilussa elettiin jännittäviä hetkiä, kun sekä Marjut Heinonen että Eetu Kallioinen pääsivät kilpailemaan finaaleihin. 

Miesten skeetissä Kallioinen pääsi finaaliuusintaan rikottuaan peruskilpailussa 122 kiekkoa. Kallioinen ampui ensimmäisessä rankingottelussa ja rikkoi 29/30 kiekkoa ja pääsi ryhmästään neljän parhaan mitaliotteluun. Mitaliottelussa Kallioinen teki tuloksen 27/30 ja sijoittui kolmanneksi.  

 – Harmittaa ja vähän kirvelee. Saumat olisi ollut paljon parempaankin. P-kele! Sain kuitenkin jotain kotiinvietävää, eikä nyt tullut neljättä sijaa. Kun ratkaisun avaimet olivat kädessä, muistin Tokion tuplapummin. Mietin, että jos teen nyt saman, olen ulkona ja rajusti. Mitali ei tullut helpoimman kautta, vaan oli monta vaihetta. Mutta: olen tyytyväinen, vaikkakin harmittaa, koska tiesin mitä voittajalle oli tarjolla, Kallioinen viittasi jaossa olleeseen olympiamaapaikkaan. 

Eetu Kallioinen saavutti Euroopan kisojen pronssia. Kuva: Lassi Palo

Timi Vallioniemen sijoitus skeetin toisen kilpailupäivän jälkeen oli 21:s. 

Skeetin toisena kilpailupäivänä Marjut Heinonen jatkoi vakuuttavaa työtä ja oli naisten karsintakilpailun toinen. Kahdeksan parasta eteni illan finaaleihin. Semifinaalissa Heinonen rikkoi 26/30 kiekkoa ja pääsi uusimaan paikasta neljän parhaan joukkoon eli mitaliotteluun Ranskan Lucie Anastassioun kanssa. Heinonen voitti ranskalaisen pistein 12–11. Mitaliottelussa hän sijoittui neljänneksi (17/20). 

– Kokonaisuutena tämä oli hyvä päivä. Peruskilpailu meni tosi hyvin, kuten uusintakin Anastassiouta vastaan. Se oli taistelu! Mitaliottelu meni ehkä vähän yliyrittämiseksi, eikä se ollut oikein omanlaista tekemistä. Neljäs sija on kova suoritus. Otan askelia eteenpäin, hän hymyili. 

Sunnuntain ohjelmassa oli skeetin lisäksi myös toinen suomalaislaji: miesten 50 m pienoiskiväärin asentokilpailu, jossa Aleksi Leppä oli mukana. Leppä sijoittui Euroopan kisojen päätöslajissaan yhdeksänneksi ja jäi niukasti kahdeksan parhaan finaalista. Kahdeksanneksi sijoittunut Italian Simon Weithaler teki saman tuloksen, mutta hänellä oli ”napakymppejä” enemmän kuin Lepällä. 

Suomen naiset voittoisia muaythaissa  

Muaythaissa alle 57-kiloisten sarjassa Miina Sirkeoja sai avausvastustajakseen Tshekin Vera Korbacovan ja otti ottelussa voiton pistein 30–27.  

– Mukavaa, että on ensimmäinen matsi alta pois. Olen tyytyväinen, että sain tilannevoittoja, itse asiassa melkein kaikki tilanteet meni mulle. Vähän jäi kuitenkin hampaankoloon, kun oli jännitystä ilmassa. Huomenna varmasti vähän vetreämmin sitten seuraavassa matsissa, Sirkeoja kertoi. 

Myös alle 63,5-kiloisissa voitto tuli Suomeen, kun Ommi Mingsupphakun peittosi Puolan Sandra Bolkowskan.  

– Eka erä oli aika hyvä, pääsin hyvin vauhtiin. Tokassa erässä aloin vähän hyytymään, mutta onneksi vastustajakin. Viimeisessä erässä annoin kaikkeni. En ollut yhtään varma voitinko, mutta mun kädet nostettiin, niin huomenna vielä jatkuu, Mingsupphakun sanoi. 

Molempien suomalaisten ottelut jatkuvat huomenna välierissä. 

Ommi Mingsupphakun ottelun jälkeen.

Salminen jäi karsintaan nykyaikaisessa 5-ottelussa

Laura Salminen aloitti 5-ottelun karsinnat uinnilla, jossa 200 metrin vapaauinti taittui aikaan 2.18,17. 

– Erittäin hyvä. Alku hieman kovempaa kuin suunniteltiin, mutta hyvin kantoi silti loppuun saakka, kommentoi valmentajaisä, olympiamitalisti Veikko Salminen ensimmäisen karsintalajin jälkeen. 

Miekkailussa Salmisen saldo oli 14 voittoa ja 15 tappiota, ja hän jatkoi viimeiseen karsintalajiin sijalta 17. Viimeisenä karsintalajina oli laserjuoksu, joka yhdistää 5-ottelussa kaksi lajia: juoksun ja ammunnan. Epäonnistuminen lajissa pudotti Salmisen kokonaistuloksissa sijalle 26 ja jatkopaikkahaaveet kariutuivat siihen.  

– Uinti oli hyvä, kauden parasta, muuten aivan surkeata toimintaa. Kaikki oli vaikeata, paitsi uinti. 5-ottelussa pitäisi hallita kaikki ja kyllä mä ne osaan, mutta ei vaan kulkenut, totesi pettynyt Salminen. 

Laura Salminen nykyaikaisen 5-ottelun miekkailussa.

Päivän ohjelmassa myös uimahyppyä, taekwondoa ja nyrkkeilyä

Uimahypyissä käytiin naisten 3 m ponnahduslaudan karsinnat. Lauren Hallaselkä oli 17:s, eikä näin ollen selviytynyt finaaliin, johon pääsi 12 parasta. Hallaselkä sai hypyistään pisteitä yhteensä 224,85. Parhaan hypyn pisteet olivat 61,50 ja huonoimman 30,00.  

Taekwondossa alle 62-kiloisissa Helmi Härkönen sai vastaansa Kreikan Theopoula Sarvanakin, joka oli vahvempi erälukemin 2–0. Kreikkalainen hävisi seuraavan ottelunsa, joten Härkönen jäi ulos keräilyeristä ja jatkopaikasta.

Nyrkkeilyssä naisten 50 kg -sarjassa Pihla Kaivo-Oja kohtasi ensimmäisessä ottelussaan Ukrainan Tetiana Kobin. Ottelu päättyi Kobin voittoon tuomariäänin 4–1.
 

Alanen onnistui keihäskilpailussa – Suomi EM-joukkuekilpailun 11:s 

Yleisurheilun joukkuekilpailu saatiin päätökseen sunnuntaina Chorzówissa. Suomi lähti päätöspäivään sijalta 8. Päivän suoritusten jälkeen Suomen lopullinen sijoitus oli 11:s pisteillä 282,50. Näin ollen Suomen joukkue sivusi kaikkien aikojen parasta sijoitustaan yleisurheilun EM-joukkuekilpailussa. EM-joukkuekilpailun voitto meni Italiaan. 

Suomen sijoitus on sama, jonka Suomen otti aiemmin Superliigana tunnetun EM-joukkuekisan ykköskategorian kilpailussa vuosina 2015 ja 2019.  

Keihäskilpailussa Anni-Linnea Alanen kiskaisi kolmannellaan oman ennätyksensä uusiin lukemiin 59,69. Sillä irtosi kilpailussa neljäs sija.  

Näissä isommissa kisoissa pitää aina päästä viimeisille kierroksille ja siihen olen tosi tyytyväinen. Oli tosi positiivista, että sain hyvän heiton kolmen ensimmäisen kierroksen aikana ja sain myös kilpailun viimeiset heitot pysymään minulle hyvällä tasolla, Alanen kertoi. 

Anni-Linnea Alanen oli tyytyväinen kisan jälkeen.

200 metrillä Aino Pulkkinen juoksi ajan 23,80 ollen 16:s ja Viljami Kaasalainen kellotti samalta matkalta ajakseen 21,17 ja nappasin kahdeksannen sijan. Daniel Kosonen ylitti korkeuskilpailussa 213 ja oli lopputuloksissa kahdeksannella sijalla. 

Nelli Nordlund oli 3000 metrin esteissä 15:s ajalla 10.22,34. Nico Oksanen pukkasi kuulan lukemiin 17,36 ja oli 15:s. Eemil Helander juoksi 5000 metrillä kymmenenneksi ajalla 14.07,73. Jessica Kähärä sijoittui pituushypyssä kahdeksanneksi tuloksella 6,34. 

Korkeuspaikalla Ella Junnila ylitti korkeuden 180 ja oli 10:s. 1500 metrillä Nathalie Blomqvist juoksi ajan 4.17,10 ja se riitti 14 sijaan. Keihäänheitossa Taneli Juutinen oli kahdeksas tuloksella 74,84. 

Yleisurheiluillan huipensi 4 x 400 metrin sekajoukkueviesti, jossa käytiin myös tiukkaa kamppailua kokonaiskilpailun kymmenennestä sijasta Suomen ja Ruotsin välillä. Suomi lähti viestiin joukkueella Viljami Kaasalainen, Viivi Lehikoinen, Asseri Välimäki ja Mette Baas. Viimeisessä vaihdossa tapahtunut törmäys kuitenkin vesitti Suomen viestin ja Suomi oli 16:s.  

Toinen kilpailuviikko käyntiin  

Miekkailu pääsee vauhtiin naisten kalpamiekkailulla. Suomelta mukana ovat Outi Jaakkola, Suvi Lehtonen, Anna Salminen ja Anna Vuorinen. Antti Tekoniemi saa tähtäinjousen ensimmäisellä pudotuskierroksella vastaansa Bulgarian Ivan Banchevin.  

Sulkapallo pyörähtää käyntiin maanantaina alkulohkojen ensimmäisillä peleillä. Nella Nyqvist saa vastaansa Unkarin Vivien Sandorhazin. Miehissä Kalle Koljonen kohtaa ruotsalaisen Felix Burestedtin.   

Nyrkkeilyssä Nikita Nystedtin turnaus jatkuu Azerbaidžanin Murad Allahverdiyeviä vastaan.  

Muaythaissa Miina Sirkeoja kohtaa Portugalin Matilde Figuera De Melo Ron ja Ommi Mingsupphaku saa vastaansa Turkin Bediha Tacyildizin. 

Breakingissa käydään alkukierrokset, jossa Suomea edustaa B-girl Anniina “AT” Sono Tikka. Alkukierroksilla AT saa vastaansa b-girlit Italian Alessandrinan ja Antin sekä Ranskan Senorita Carlotan. 

Ampumaurheilussa jatketaan skeetin sekaparikilpailulla, jossa Suomen parina on Marjut Heinonen ja Eetu Kallioinen. Nykyaikaisessa 5-ottelussa Tiitus Ämmälä aloittaa kilpailunsa karsinnoilla.  

 

Suomalaiset Euroopan kisoissa maanantaina 26.6. 

10.00 Miekkailu, naiset, kalpa, henkilökohtainen kilpailu, alkukierrokset: Outi Jaakkola, Suvi Lehtonen, Anna Salminen, Anna Vuorinen
10.00 Nykyaikainen 5-ottelu, miehet, karsinta, miekkailu/uinti: Tiitus Ämmälä
10.30 Sulkapallo, naiset, kaksinpeli, lohkovaihe: Nella Nyqvist
10.30 Sulkapallo, miehet, kaksinpeli, lohkovaihe: Kalle Koljonen
11.00 Ampumaurheilu, mixed, skeet, parikilpailu, karsinta: Eetu Kallioinen & Marjut Heinonen
(12.10 Miekkailu, naiset, kalpa, henkilökohtainen kilpailu, pudotuskierrokset)
12.30 Jousiammunta, miehet, tähtäinjousi, 1. ja (2. pudotuskierros): Antti Tekoniemi 
16.30 Nykyaikainen 5-ottelu, miehet, karsinta, laserjuoksu: Tiitus Ämmälä
(17.50 Ampumaurheilu, mixed, skeet, parikilpailu, finaali)
18.24, 18.56 ja 19.24 Breaking, naiset, alkukierrokset: Anniina “AT” Sono Tikka
(19.00 Miekkailu, naiset, kalpa, henkilökohtainen kilpailu, välierät)
19.30 Muaythai, naiset, -57 kg, välierät: Miina Sirkeoja
(20.20 Miekkailu, naiset, kalpa, henkilökohtainen kilpailu, finaalit)
20.45 Muaythai, naiset, -63,5 kg, välierät: Ommi Mingsupphakun
21.00 Nyrkkeily, miehet, 80 kg, alkukierrokset: Nikita Nystedt 

 

Euroopan kisoja voi seurata kisojen striimipalvelusta ja kisojen tulospalvelusivuilta sekä Suomen Olympiakomitean sivuilta ja Olympic Team Finlandin sosiaalisen median kanavista.  

Euroopan kisat on Euroopan olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) järjestämä monilajitapahtuma. Puolassa 21.6.–2.7. järjestettävissä kisoissa on mukana 29 lajia ja 7 000 urheilijaa 48 Euroopan maasta. Euroopan kisat ovat 19 lajissa osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää ja 12 lajissa kisoilla on Euroopan mestaruuskilpailujen status. Suomalaisurheilijoita on mukana 100 ja heidät nähdään 17 eri lajissa. 

Lue lisää aiheesta