Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.06.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Euroopan kisat 2023: Suomelle kultaa skeetin joukkuekilpailussa – kisan kruunasi uusi maailmanennätys

Suomen joukkue on voittanut Euroopan kisojen kultaa skeet-ammunnassa miesten joukkuekilpailussa. Joukkueessa kisasivat Eetu Kallioinen, Tommi Takanen ja Timi Vallioniemi.  

Suomen trio näytti osaamistaan jo karsinnassa, jossa syntyi uusi maailmanennätystulos 222 kiekkoa. Entinen ennätys oli Italian nimissä ja se koheni nyt yhdellä kiekolla. 

– Todella hieno päivä, Kallioinen, Takanen ja Vallioniemi hymyilivät ennen palkintojenjakoa. 

Suomi sai kultaottelussa vastaansa karsinnassa toiseksi tulleen Italian. Alku oli hankala, mutta kolmen pummin jälkeen Suomi tuli pian tasoihin ja siirtyi johtoon. Kun Kallioinen pudotti ratkaisevat kiekot, joukkue pääsi tuulettamaan voittoa pistein 7–3. 

– Koutsi (italialainen Pietro Genga) sanoi eilen illallisella, että Italia on pakko voittaa. Nyt se tehtiin, Vallioniemi riemuitsi.  

– Tärkeää on, että Maamme-laulu soi. Se on mielenkiintoista kokea. Timi piti tiimin kasassa, voitto ja ME, mahtavaa! Kilpailun aikana oli aika monta jännää hetkeä, voittajakolmikko iloitsi. 

Sulkapallossa voitot sekä Nyqvistille että Koljoselle 

Nella Nyqvist kohtasi toisessa ottelussaan Italian Yasmine Hamzan ja voitti ottelun suoraan kahdessa erässä 2–0. 

– Tänään peli kulki paremmin kuin eilen, erityisesti ensimmäinen erä oli hyvää tekemistä, Nyqvist sanoi. 

Kalle Koljonen sai toisessa pelissään vastaansa Turkin Emre Lalen ja selvitti ottelun erin 2–0.  

– Tänään oli myös hankala vastus. Hänen pelityylinsä oli todella voittolyöntipainotteinen, tulos tai ulos -tyylinen pelaaja, ja sen myötä peliin ei tullut minkäänlaista rytmiä. Mutta oma perustekeminen oli paljon laadukkaampaa, joka tuo pitkässä juoksussa voiton varmemmin. Huomenna on aika tärkeä ottelu jatkon kannalta, koska eilinen ruotsalaisvastustaja voitti tanskalaisen, mikä oli iso yllätys, kertoi Koljonen. 

Jaakko Paavolainen 10:s kalpamiekkailussa 

Miesten kalpamiekkailussa kaikki suomalaiset etenivät alkukierroksilta jatkoon. Ensimmäisellä pudotuskierroksella Akseli Heinämaa kohtasi Itävallan Jan Schuhmannin, Niko Vuorinen Puolan Wojciech Kolanczykin, Jaakko Paavolainen Viron Ruslan Eskovin ja Topias Tauriainen Unkarin Gergely Siklosin. Vuorisen tie katkesi puolalaiseen, muut suomalaiset pääsivät jatkamaan kisaansa. 

Seuraavassa ottelussa Paavolaista vastaan asettui Saksan Marco Brinkmann, Akseli Heinämaa sai vastaansa Sveitsin Alexis Bayardin ja Topias Tauriainen Puolan Maciej Bielecin. Paavolainen otti voiton myös saksalaisesta ja eteni 16:n parhaan joukkoon. Ukrainan Volodymyr Stankevych katkaisi Paavolaisen tien seuraavassa ottelussa lukemin 15–12. 

– Ihan ok meni. Viimeisen ottelun alku oli tahmea, mutta tauon aikana saatiin koutsin kanssa vähän ideaa mitä pitää tehdä. Vastustajalla oli ihan hyvä boogie päällä, itsellä vähän väsyi pohkeesta, eikä jaksanut enää pakittaa niin paljon kuin haluaisi. Kokonaisuudessaan olen erityisen tyytyväinen meidän joukkueen kannalta. Nikolla (Vuorinen) vähän takkusi tänään, mutta muuten koko sakki oli 32:n joukossa. Meillä on nuori joukkue, oli vahva suoritus koko porukalta, Paavolainen totesi.

Jaakko Paavolainen ottelussaan saksalaista Marco Brinkmannia vastaan.

Lassilan kisat päättyivät toiselle pudotuskierrokselle 

Ida-Lotta Lassila sai vastaansa tähtäinjousen ensimmäisellä pudotuskierroksella Turkin Ezgi Basaran, jonka Lassila voitti luvuin 6–4. Toisella pudotuskierroksella vastassa oli Italian Chiara Rebagliati, joka oli parempi luvuin 6–2. 

– Eka matsissa oli vaihtelevaa tuulta, jota onnistuin tosi hyvin lukemaan. Oli tosi kiva onnistua siinä. Turkkilaisella taisi paineet kasvaa siinä sen verran, että oli mahdollisuus ottaa siitä sitten kiva päänahka. Italialaista vastaan ammuttiin myös tosissaan, siinä ei päässyt ilmaiseksi kumpikaan. Olen tyytyväinen omaan ammuntaan siihen nähden, että tuuli oli tuollainen. Varmaan parhaiten ikinä onnistuin lukemaan sitä ja tosi kiva, että se tapahtui ottelukentällä, kertoi Lassila. 

Rautionaho normaalimäen kisan 12:s 

Jenny Rautionaho

Euroopan kisojen lajiohjelmassa on myös epätavanomaisempi kesälaji, kun mäkihyppy on isäntämaa Puolan toiveesta mukana kisaohjelmassa. Ensimmäisenä Zakopanen mäkihyppynäyttämöllä käytiin naisten normaalimäen kilpailu, jossa Suomea edusti Jenny Rautionaho. 

Rautionahon ensimmäinen hyppy kantoi 86 metriä, ja sillä tuloksella hän oli ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalla 11.  Toisen kierroksen hypyllä oli mittaa 92 metriä, ja Rautionahon lopullinen sijoitus oli 12:s. 

– Eka kierroksen hyppy ei ollut huono, mutta oli aika kova takatuuli ja mitta jäi lyhyeksi, riitti kuitenkin TOP 11 -sijoitukseen. Toinen kierros tuntui hyppynä hyvältä. Se olisi voinut lentää pidemmällekin, mutta jotenkin tipahdin sieltä alas. Kiva, että pääsi avaamaan kisakauden, kertoi Rautionaho. 

– Jennyltä sellaista pikkunättiä tekemistä. Ei parasta tekemistä, mutta aika läheltä se liippaa. Isoon mäkeen parantamaan, totesi valmentaja Ossi-Pekka Valta. 

Viitaselle tappio nyrkkeilyssä 

Nyrkkeilyssä Vilma Viitanenpääsi arvalla suoraan 57-kiloisten toiselle kierrokselle, jossa vastaan asettui Puolan Julia Szemereta. Ottelun tuomaristo arvioi avauserässä puolalaisen paremmaksi 3–2. Myös toinen erä oli tasaväkistä vääntöä ja meni puolalaiselle 4–1. Viimeisessä erässä Viitanen pisti parastaan lisäämällä hyökkäystään ja upotti koukkuja sekä vartaloon että päähän. Vaikka viimeisessä erässä tuomarit arvioivat Viitasen paremmaksi, se ei riittänyt ottelun voittamiseen. Näin Viitaselle hajaäänitappio 4–1.

Keskiviikkona Puolassa neljä suomalaislajia 

Sulkapallossa Nella Nyqvist kohtaa belgialaisen Lianne Tanin. Kalle Koljosta vastaan tulee Tanskan Anders Antonsen. 

Lauren Hallaselkä kilpailee uimahyppyjen 1 m ponnahduslaudan karsinnassa. 

Satu Nisula kohtaa taljajousen puolivälierässä Turkin Hazal Burunin. 

Mäkihypyssä miehet aloittavat normaalimäessä Zakopanessa. Suomen joukkueesta mukana ovat Niko Kytösaho, Eetu Nousiainen, Vilho Palosaari ja Kasperi Valto, joka korvaa joukkueeseen aiemmin nimetyn Antti Aallon. 

Suomalaiset Euroopan kisoissa keskiviikkona 28.6.

10.30 Sulkapallo, miehet, kaksinpeli, lohkovaihe: Kalle Koljonen
11.00 Uimahypyt, naiset, 1 m ponnahduslauta, karsinta: Lauren Hallaselkä
13.40 Jousiammunta, naiset, taljajousi, puolivälierät: Satu Nisula
(15.00 Jousiammunta, naiset, taljajousi, välierät)
(15.40 Jousiammunta, naiset, taljajousi, pronssiottelu)
(16.00 Jousiammunta, naiset, taljajousi, finaali)
16.00 Sulkapallo, naiset, kaksinpeli, lohkovaihe: Nella Nyqvist
(17.00 Uimahypyt, naiset, 1 m ponnahduslauta, finaali)
18.30 Mäkihyppy, normaalimäki, miehet: Kasperi Valto, Niko Kytösaho, Eetu Nousiainen, Vilho Palosaari

Euroopan kisoja voi seurata kisojen striimipalvelusta ja kisojen tulospalvelusivuilta sekä Suomen Olympiakomitean sivuilta ja Olympic Team Finlandin sosiaalisen median kanavista. 

Euroopan kisat on Euroopan olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) järjestämä monilajitapahtuma. Puolassa 21.6.–2.7. järjestettävissä kisoissa on mukana 29 lajia ja 7 000 urheilijaa 48 Euroopan maasta. Euroopan kisat ovat 19 lajissa osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää ja 12 lajissa kisoilla on Euroopan mestaruuskilpailujen status. Suomalaisurheilijoita on mukana 100 ja heidät nähdään 17 eri lajissa. 

Lue lisää aiheesta