Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.06.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Euroopan kisat 2023: Satu Mäkelä-Nummelalle hopeaa – hienon trap-kisan täydensi Noora Antikaisen neljäs sija

Suomen hyvä menestys ampumaurheilun Euroopan kisoissa sai jatkoa, kun Satu Mäkelä-Nummela ampui hopeaa naisten trapissa ja Noora Antikainen sijoittui neljänneksi. Italian Jessica Rossi otti kisassa kultaa ja Slovakian Jana Spotakova kiilasi itsensä suomalaisten väliin kolmanneksi. Kisassa oli panoksena voiton lisäksi myös paikka Pariisin olympialaisiin.  

Mitaliottelussa Antikainen sai tulokseksi 10/15 ja sijoittui neljänneksi. 

– Olen tyytyväinen, että pääsin neljän parhaan mitaliotteluun. Minulla jäi kuitenkin hampaankoloon, kun lopussa tuli vähän synkkiä hetkiä. En hätäillyt, mutta en saanut kiekkoja kiinnikään. Kova suoritus tämä oli kuitenkin molemmilta, Antikainen viittasi Mäkelä-Nummelaan. 

Mäkelä-Nummela kamppaili tiukasti paitsi kilpailun voitosta myös olympiapaikasta Rossin kanssa. Kun 25 kiekkoa oli ammuttu, Rossi johti 20–18. Viisi kiekkoa myöhemmin tilanne oli 24–23. Rossi voitti lopulta 28–26. 

– Aina sanotaan, ettei hoppee ole häppee, mutta kyllä se tavallaan aina hävitään. Olen totta kai tyytyväinen. Luulin, että eroa Rossiin olisi ollut enemmän. En tiennyt tilannetta, kun lähdimme ampumaan kymmentä viimeistä kiekkoa, Mäkelä-Nummela kertoi. 

Jukka Laakson ja Eemil Pirttisalon tie miesten trapissa katkesi peruskilpailuun. Pirttisalo oli 24:s ja Laakso 25:s.  

Noora Antikainen ja Satu Mäkelä-Nummela. Kuva: Lassi Palo

Koljonen törmäsi tanskalaiseen muuriin sulkapallossa 

Kalle Koljonen sai sulkapallon puolivälierissä vastaansa kovimman mahdollisen vastuksen, kun Tokion olympiakultamitalisti Viktor Axelsen asettui Koljosta vastaan. Axelsen oli ennakko-odotusten mukainen ja voitti ottelun 2–0 erälukemin 21–10 ja 21–9. Voitolla Koljonen olisi ollut vähintään EM-pronssilla. Hänen sijoituksensa turnauksessa oli viides. 

– EM-kisojen sijat 5–8 on ihan hyvä suoritus, mutta hieman harmittaa, että kohdalle osui puolivälierässä maailman ykköspelaaja. Kuka tahansa muista välieriin menneistä pelaajista olisi ollut voitettavissa ja yhdellä voitolla olisi jo pronssimitali ollut varma. Tänään ei siihen kuitenkaan ollut mahdollisuutta, vaikka ajoittain pystyinkin haastamaan Axelsenia ihan hyvin, Koljonen kertoi. 

Sjövall välieriin potkunyrkkeilyssä 

Mira Sjövall eteni jatkoon potkunyrkkeilyn Light Contact –sarjassa kukistamalla vastustajansa Alankomaiden Sam Delrockin 2–1. 

Pisteottelumatsiin ei ollut suurempia odotuksia, ja matsi oli hyvä lämmittely illan kevytkontaktiottelua varten. Illan matsi oli henkisesti kovin mitä olen joutunut ottelemaan, sillä vastustajani on ystäväni monen vuoden takaa. Annoin kuitenkin parhaani ja sen ansiosta matka jatkuu huomenna, Sjövall kertoi. 

Sjövallilla oli kahden ottelun päivä, sillä hän urakoi myös alle 60-kiloisten Point Fightingissa, jossa vastustaja Saksan Kiara Mager oli vahvempi pistein 14–4. 

Suomalaismiehet karsiutuivat jatkosta omissa otteluissaan. Alle 63,5-kiloisten Full contact -sarjassa Tatu Maunu kohtasi puolivälierissä Norjan Milton Americo Barrios Galarretan, joka oli ottelussa parempi tuomariäänin 2–1. 

– Harmittaa. Odotukset olivat paljon korkeammalla. Hienot kilpailut, joissa olisin ehdottomasti halunnut otella päätyyn asti. Matkan katkeaminen hajaäänitappioon ennen palkintopallia kirpaisee kyllä paljon. Ei voi muuta kuin kehittyä ja otella fiksummin. Matka jatkuu, Maunu totesi. 

Jaakko Haanpää kohtasi alle 75-kiloisten Full Contactissa Ukrainan Tymur Brykovin, joka voitti ottelun lukemin 3–0.  

– Otteluni oli tasainen ja johdin kolmannen erän lopussa vielä 3–0, mutta ukrainalainen vastustaja pääsi kääntämään taitavasti lopussa ottelun itselleen, ja pääsi pistejohtoon vieden matsin lopulta 3–0. Tunnelma ja puitteet kisahallissa ovat huikeat, ja oli upeaa päästä ottelemaan näin isoissa kisoissa! Kiitos mahdollisuudesta olla osana Suomen Euroopan kisojen joukkuetta, se on suuri kunnia! Haanpää kommentoi. 

Tino Shikongo sai alle 84-kiloisten Point Fightingissa vastaansa Turkin Cevat Kirin. Turkkilainen voitti ottelun lukemin 11–1. 

– Tällä kertaa kaveri oli parempi ja tappio tuli tokassa erässä 10 pisteen erolla. Kaveri hallitsi etäisyyttä ja nopea käsi nappasi pisteet pois, Shikongo kuvasi. 

Potkunyrkkeilyn eri muodoissa saa pisteitä erilaisin tavoin. Ottelut käydään joko tatamilla tai kehässä ottelumuodosta riippuen. 

Full contact (FC) on täyskontaktilaji, jossa lyönnit ja potkut on sallittu vyötärön yläpuolelle. Sallittuja liikkeitä ovat myös pyyhkäisyt ja lonkkaheitot. Full contactissa ottelu käydään kehässä. 

Point fighting (PF) on tatamilaji. Point fightingissa pisteitä saa lyönneistä ja potkuista päähän ja vartaloon. Tuomari keskeyttää ottelun pisteiden annon ajaksi jokaisen onnistuneen pistesuorituksen jälkeen. 

Light Contact (LC) on tatamilaji, jossa on samat liikkeet ja säännöt kuin Full contactissa, mutta kontakti on kevyempi.  

 

Miekkailun joukkuekilpailu päättyi ensimmäiselle kierrokselle 

Miekkailussa oteltiin kalpamiekkailun joukkuekilpailu. Suomen joukkueessa mukana olivat Akseli Heinämaa, Jaakko Paavolainen, Topias Tauriainen ja Niko Vuorinen. Avausottelu Itävaltaa vastaan päättyi Itävallan voittoon 45–43 ja näin ollen Suomen matka joukkuekilpailussa päättyi. 

 

Jenny Rautionaho seitsemäs suurmäessä 

Zakopanessa käytiin naisten suurmäen kisa. Jenny Rautionaho hyppäsi ensimmäisellä kierroksella 123,5 metriä ja se siivitti Rautionahon kierroksen kahdeksanneksi. Toisen kierroksen 126 metrinen hyppy nosti Rautionahon lopputuloksissa seitsemänneksi.  

Kisan voitto meni ylivoimaisesti Slovenian Nika Kriznarille.  

– Tasaista hyppäämistä oli koko päivä, heti treeneissä pääsi mäkeen kiinni. Tasapainoinen päivä, johon voi olla aika tyytyväinen, sanoi Rautionaho. 

– Tänään oli parempi päivä ja harjoituksista lähtien hyvä ja rento ote tekemiseen. Ensimmäisellä kierroksella oli vähän puristusta, mutta toinen oli hyvän tason hyppäämistä. Oikein tyytyväinen voi olla päivän kisaan, hienoa hyppäämistä Jennyltä, analysoi valmentaja Ossi-Pekka Valta. 

 

Lauantaina luvassa ampumaurheilua, mäkihyppyä ja potkunyrkkeilyä 

Ampumaurheilun trapissa kilpaillaan sekaparikilpailu. Suomen parit kilpailuun ovat Noora Antikainen ja Jukka Laakso sekä Satu Mäkelä-Nummela ja Eemil Pirttisalo. 

Mäkihyppy jatkuu Zakopanessa miesten suurmäellä, johon osallistuvat Niko Kytösaho, Eetu Nousiainen, Kasperi Valto ja Vilho Palosaari. 

Potkunyrkkeilyssä Mira Sjövall saa vastaansa Slovakian Urska Gazvodan. 

 

Suomalaiset Euroopan kisoissa lauantaina 1.7.  

10.00 Ampumaurheilu, mixed, trap, parikilpailu, karsinta: Jukka Laakso & Noora Antikainen, Eemil Pirttisalo & Satu Mäkelä-Nummela
(15.45 Ampumaurheilu, mixed, trap, parikilpailu, finaali)
17.24 Potkunyrkkeily, naiset, Light Contact -60 kg, välierät: Mira Sjövall
18.30 Mäkihyppy, miehet, suurmäki, Niko Kytösaho, Eetu Nousiainen, Kasperi Valto ja Vilho Palosaari 

 

Euroopan kisoja voi seurata kisojen striimipalvelusta ja kisojen tulospalvelusivuilta sekä Suomen Olympiakomitean sivuilta ja Olympic Team Finlandin sosiaalisen median kanavista. 

Euroopan kisat on Euroopan olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) järjestämä monilajitapahtuma. Puolassa 21.6.–2.7. järjestettävissä kisoissa on mukana 29 lajia ja 7 000 urheilijaa 48 Euroopan maasta. Euroopan kisat ovat 19 lajissa osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää ja 12 lajissa kisoilla on Euroopan mestaruuskilpailujen status. Suomalaisurheilijoita on mukana 100 ja heidät nähdään 17 eri lajissa. 

Lue lisää aiheesta