Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.07.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Maribor 2023: Suomen mitalitili auki – Aatu Kangasniemelle hopeaa kuulassa

Aatu Kangasniemi voitti hopeaa kuulantyönnössä Mariborissa. Hopeatulos syntyi toisella työnnöllä, jolla Kangasniemi pukkasi 20,15.

– Muutaman lämppätyönnön tai eilisen karsinnan jälkeen en välttämättä odottanut parikymppistä, sen verran hirveätä tekemistä oli. En sitten tiedä, mitä vikan lämppätyönnön ja ekan parin kisatyönnön välissä tapahtui. Ei kai siinä, ihan hyvä kisa, naurahti tuore hopeamitalisti.

Kangasniemeä valmentaa Harri Kangasniemi ja hän edustaa Nurmijärven Yleisurheilua.

Kisan voiton otti kreikkalainen Dimitrios Antonatos 20,72 kantaneella työnnöllään.

Sääolosuhteet hallitsivat kisapäivää Mariborissa ja lähes kaikissa ulkolajeissa oli viivästyksiä. Yleisurheilussa joitain lajeja jouduttiin siirtämään rankkasateen takia, mm. tyttöjen 2000 m esteet juostaan suorana finaalina torstaina. Tyttöjen moukarin karsinta peruttiin ja suora finaali heitetään niin ikään torstaina.

Juho Touru oli kuudes keihäänheitossa. Hän heitti kisan parhaan heittonsa 67,95 toisella kierroksella. Hannu Sjöblom oli 400 m aitojen alkuerien viides ajalla 53,80 ja selviytyi perjantain finaaliin.

Olavi Halosen urakka 10-ottelussa katkesi päivän avauslajiin, kun 110 m aidoissa sattunut kaatuminen keskeytti kisan ja näin ollen ottelu jäi kesken.

Mila Heikkonen juoksi 400 m aitojen alkuerässä 1.00,33 ja hänen sijoituksensa oli erän neljäs, joka ei riittänyt jatkopaikkaan. Axel Nisulan 100 m välieräjuoksu katkesi hylkäämiseen. Nisulan reaktioaika oli 0,092. Sallittu on tällä hetkellä 0,100.

Mustonen ja Hämäläinen finaalivauhdissa EYOF-altaassa

Uimareiden päivä alkoi suomalaisittain 400 m vapaauinnilla, jossa mukana olivat Malla Hämäläinen ja Miina-Anniina Härkänen. Hämäläinen kauhoi itsensä alkuerissä sijalle 10, jolla eteni illan finaaliin. Härkäsen sijoitus oli 14:s. Illan finaalissa Hämäläinen pysäytti kellon kahdeksantena ajassa 4.27,74.

200 m rintauinnissa Veera Mustonen selvitti tiensä välieriin alkuerien seitsemäntenä ajalla 2.34,44. Linnea Heikkilä oli 18:s ajalla 2.39,87. Molempien aika oli uusi henkilökohtainen ennätys. Illan semifinaalissa Mustonen paranteli aikaansa vielä uusille sekuntiluvuille 2.33,92 ja eteni seitsemäntenä huomenna uitavaan finaaliin.

Myös 200 m sekauinnin välierissä nähtiin suomalaisväriä, kun Nicolas Nyström ui alkuerissä sijalle 14 parantaen ennätystään yli sekunnin. Hänen aikansa oli 2.09,18. Illan semifinaalissa uitu 2.09,62 riitti kymmenenteen sijaan. Nyström on toisella varasijalla finaaliin.

Suomen 4 x 100 m viestijoukkue oli alkuerien 14:s ja karsiutui finaalista. Joukkueessa uivat Leevi Väyrynen, Riialiina Kiljala, Selma Laukkanen ja Ilmari Nieminen.

– Hieno päivä, kaikki suomalaiset uivat todella hyvin. Ennätyksiä tuli paljon ja huomiselle Veeran finaalipaikka. Malla Hämäläinen taisteli uransa toiseksi parhaan ajan aamulla ja pääsi finaaliin. Illalla lähelle samaa ja 8. sija. Uintijoukkueella on erittäin hyvä henki ja tsemppi, ja toisten onnistumista riemuitaan, kertoi valmentaja Aleksi Rajansuo.

Veera Mustonen rintauinnissa Mariborin EYOF-kisoissa
Veera Mustonen

Suomalaisten tulokset:

400 m vapaauinti N
8. Malla Hämäläinen 4.27,74
14. Miina-Anniina Härkänen 4.30,15

200 m rintauinti N
7. Veera Mustonen 2.33,92 (sijoitus välierässä, jatkaa finaaliin)
18. Linnea Heikkilä 2.39,87

200 m sekauinti M
10. Nicolas Nyström 2.09,62

4 x 100 m viesti sekajoukkuein
14. Suomi (Leevi Väyrynen, Riialiina Kiljala, Selma Laukkanen ja Ilmari Nieminen)

Eriksson kaksinpelin toisella kierroksella

Päivän tennismatsit siirrettiin huonon sään vuoksi massakentiltä sisätiloihin. Lucas Eriksson sai toisella kierroksella kaksinpelissä vastaansa Slovenian Svit Suljicin. Slovenialainen oli ottelussa vahvempi eräluvuin 2–0 (6–3, 6–0).

Maantiepyöräilyssä kisattiin aika-ajot

Maantiepyöräilyssä kisattiin 10 kilometrin aika-ajot. Tytöissä Elisabet Kapanen polki sijalle 31. ajallaan 15.28,36. Lotte Borremans oli 39:s ja Sanni Tuukkanen 64:s. Kisan voittoon ajoi Hollannin Megan Arens ajalla 14.24,66.

Myös poikien aika-ajot ajettiin hollantilaiskomennossa. Voiton otti Gijs Schoonvelde ajalla 12.52,89. Parhaana suomalaisena maaliviivan ylitti Elias Eskelinen sijalla 34 ja ajassa 13.37,92. Miko Pirinen oli 51:s ja Lauri Kairikko 65:s.

Suomi 24:s telinevoimistelun joukkuekisassa

Telinevoimistelussa käytiin poikien joukkuekilpailu sekä henkilökohtainen 6-ottelu. Suomen joukkueen sijoitus oli 24:s. Henkilökohtaisessa 6-ottelussa Taavi Jaakola oli 54:s, Niilo Nikkola 58:s ja Iiro Karppinen 74:s. Telinekohtaiset sijoitukset ja kaikki tulokset

Kilpailuformaatin mukaan karsintakisassa kaikki kolme urheilijaa suorittavat kaikki telineet, ja kahden parhaan telinetulos lasketaan joukkuekisan tulokseen. Karsintakilpailun perusteella palkitaan myös 6-ottelun parhaat. Henkilökohtaisiin telinefinaaleihin etenee kahdeksan parasta voimistelijaa per teline.

Keskiviikkona uusien EYOF-lajien pariin

Maastopyöräily ja rullalautailu ovat Mariborissa ensimmäistä kertaa EYOF-kisojen lajiohjelmassa. Maastopyöräilijät Niko Terho ja Anni Teronen pääsevät radalle keskiviikkona, kun sekä tyttöjen että poikien kilpailu ajetaan. Rullalautailussa kisataan huomenna streetin karsintakilpailu ja Suomelta mukana on Mikael Skyttä.

Telinevoimistelussa on vuorossa tyttöjen joukkuekilpailu ja henkilökohtainen 4-ottelu. Suomea edustavat Essi Keskitalo, Katja Podobed ja Evelin Veistelehto.

Veera Mustonen ui keskiviikkona 200 m rintauinnin finaalissa. Malla Hämäläinen ja Miina-Anniina Härkänen nähdään 200 m vapaauinnin alkuerissä, Leevi Väyrynen ja Ilmari Nieminen 200 m selkäuinnin alkuerissä sekä Venla Holma ja Luna Lauhava-Kääriäinen 100 m perhosuinnin alkuerissä. Lisäksi uidaan tyttöjen 4 x 100 m vapaauintiviesti. Suomen joukkueessa uivat Venla Päivärinta, Selma Laukkanen, Riialiina Kiljala ja Olivia Riekki.

Tenniksessä jatkuvat nelinpeliottelut toisella kierroksella. Suomen Ilona Haavisto ja Milla Kotamäki saavat vastaansa saksalaisparin Emily EigelsbachEmma Glaser. Lukas Korsström ja Lucas Eriksson kohtaavat virolaiset Edwin Averjanovin ja Ken Inkin.

Yleisurheilussa suomalaista nähdään huomenna Enni Virjonen, Eetu Valtola, Elmiina Siikala, Alvar Itämeri, Janna-Juulia Mäenpää, Pamela Rantala, Juho Venäläinen, Emmi Savenius, Joonatan Venäläinen ja Joonas Kumpulainen.

Suomalaiset EYOF-kisoissa keskiviikkona 26.7. (Suomen aikaa) 

10.30 Uinti, N, 200 m vapaauinti, alkuerät, Malla Hämäläinen, Miina-Anniina Härkänen
10.40 Yleisurheilu, N, 7-ottelu, 100 m aidat, Enni Virjonen
10.58 Uinti, M, 200 m selkäuinti, alkuerät, Leevi Väyrynen, Ilmari Nieminen
11.00 Maastopyöräily, M, Niko Terho
11.22 Uinti, N, 100 m perhosuinti, alkuerät, Venla Holma, Luna Lauhava-Kääriäinen
11.25 Yleisurheilu, M, 2000 m esteet, alkuerät, Eetu Valtola
11.30 Yleisurheilu, N, 7-ottelu, korkeushyppy, Enni Virjonen
11.47 Uinti, N, 4 x 100 m vapaauintiviesti, alkuerät, Venla Päivärinta, Selma Laukkanen, Riialiina Kiljala ja Olivia Riekki
12.20 Yleisurheilu, N, 200 m, alkuerät, Elmiina Siikala
12.45 Yleisurheilu, M, 200 m, alkuerät, Alvar Itämeri
13.00 Maastopyöräily, N, Anni Teronen
15.00 (aikaisintaan) Tennis, N, nelinpeli, 2. kierros, Ilona Haavisto ja Milla Kotamäki
15.00 (aikaisintaan) Tennis, M, nelinpeli, 2. kierros, Lucas Eriksson ja Lukas Korsström
18.00 Yleisurheilu, N, 7-ottelu, kuulantyöntö, Enni Virjonen
18.15 Telinevoimistelu, N, joukkuekilpailu ja henkilökohtainen 4-ottelu, Essi Keskitalo, Katja Podobed, Evelin Veistelehto
18.25 Yleisurheilu, N, seiväshyppy, finaali, Janna-Juulia Mäenpää
19.00 Rullalautailu, M, street, karsinta, Mikael Skyttä
(19.04 Uinti, N, 200 m vapaauinti, semifinaali)
(19.12 Uinti, M, 200 m selkäuinti, semifinaalit)
19.15 Yleisurheilu, N, 7-ottelu, 200 m, Enni Virjonen
19.17 Uinti, N, 200 m rintauinti, finaali, Veera Mustonen
(19.23 Uinti, N, 100 m perhosuinti, semifinaalit)
19.35 Yleisurheilu, N, kiekonheitto, finaali, Pamela Rantala
(19.38 Uinti, N, 4 x 100 m vapaauintiviesti, finaali)
19.50 Yleisurheilu, M, 400 m, finaali, Juho Venäläinen
20.05 Yleisurheilu, N, 400 m, finaali, Emmi Savenius
20.20 Yleisurheilu, M, 1500 m, finaali, Joonatan Venäläinen
20.40 Yleisurheilu, M, 800 m, finaali, Joonas Kumpulainen 

Kisojen tulospalvelu
Kisastriimit EOC TV:ssä 

 

 

 

Lue lisää aiheesta