06.08.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Chengdu 2023: Laineelle ja Pulkkaselle universiadipronssia

Yleisurheilustadionilla vietettiin suomalaisittain kolmen finaalin iltaa, ja kahdessa finaalissa saatiin myös suomalainen mitalisti, kun Topias Laine heitti ensin keihäässä pronssia ja hetkeä myöhemmin Venla Pulkkanen hyppäsi korkeudessa myös pronssimitalin.

Laine kiskaisi keihäässä universiadipronssille tuloksella 78,42. Laineen pronssitulos syntyi kolmannella heitolla. Kilpailun voittoon heitti Liettuan Edis Matusevicius tuloksella 80,37. Hopea meni Puolan Cyprian Mrzyglodille.

– Aika huikea tunnelma oli stadionilla, ja mitali kaulaan, niin ei tässä ole valittamista! Kyllä olen tyytyväinen tähän kisaan, vähän itsellä oli sama kuin koko porukalla, ettei meinannut lähteä millään käyntiin ja kukaan ei aluksi saanut mitään aikaiseksi. Se mun pisin heitto näytti herättävän muutkin kärkimiehet ja tulostaso nousi. Lopputulemana ihan kova kisa saatiin aikaiseksi. Ei ne turhan kauas jääneet kirkkaammatkaan mitalit, mutta kovia kavereita oli. En mä huonoille hävinnyt, Laine kertoi kilpailun jälkeen.

Laine edustaa Helsingin Kisa-Veikkoja ja pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaa. Hän opiskelee Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa ja häntä valmentavat Yki Laine sekä Diari Sharifi.

Korkeushypyn finaalissa Venla Pulkkanen ylsi universiadipronssille omalla henkilökohtaisella ennätyksellään 188. Pulkkanen ylitti 184 kolmannellaan ja sen jälkeen korkeuden 188 ensimmäisellä yrityksellä, mikä varmisti pronssimitalin.

– Ihan uskomaton fiilis! Oli aika vaikea kisa, varsinkin alussa. Oli vähän kipua ja epävarmuutta, mutta ei se huonosti mennyt silti. Tällaisissa kisoissa oma ennätys, oon tosi ylpeä, Pulkkanen kertasi kisan jälkeen.

Pulkkanen edustaa Jyväskylän Kenttäurheilijoita ja Jyväskylän urheiluakatemiaa. Hän opiskelee Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Pulkkasta valmentaa Seppo Haavisto.

Ella Junnila selvitti korkeuden 184 ensimmäisellään, mutta tiputti korkeudesta 188 kolme kertaa. Tulos riitti jaettuun neljänteen sijaan. Kilpailun voittoon hyppäsi Ghanan Rose Yeboah tuloksella 194.

5000 metrin loppukilpailussa Eemil Helander juoksi seitsemänneksi ajalla 14.21,80

Korismiehille universiadihistorian paras sijoitus

Suomen miesten koripallojoukkue, “rakkisudet”, kaatoi Romanian kirkkaasti lukemin 76–61. Samalla tehtiin suomalaista universiadihistoriaa: viides sija on korkein Suomen joukkueen saavuttama sijoitus miesten koripallossa.

– Kaiken kaikkiaan pitää arvostaa sitä, että me vedettiin tulosten ja identiteetin rakentamisen valossa hyvä kokonaisuus yhteen. Ollaan saatu tältä reissulta kokonaisuutena mukaan hyviä asioita: itseluottamusta ja nöyryyttä. Toivottavasti nämä asiat kantaa kaikilla tulevaan kauteen, summasi päävalmentaja Danny Jansson.

Teijonsalo finaaliin

Fanny Teijonsalo kauhoi aamulla 50 metrin vapaauinnin alkuerät aikaan 25,78, joka riitti illan semifinaaleihin. Illalla aika parani vielä lukemiin 25,60, joka riitti huomenna uitavaan finaaliin.

Mia Pentti ja Ronny Brännkärr päättivät universiadiurakkansa 50 metrin vapaauinnin alkuerissä. Pentti taittoi matkan aikaan 26,68, eikä selvinnyt kilpailussa jatkoon. Myöskään Brännkärrin aika 23,22 ei tuonut jatkopaikkaa.

Miekkailijoille tappio miesten joukkuekilpailussa

Miesten joukkuekilpailu päättyi kalpamiekkailun karsintoihin. Suomi taipui Etelä-Afrikalle lukemin 40–45. Suomen joukkueessa miekkailivat Jaakko Paavolainen, Julius Jutila, Topias Tauriainen ja Väinö Paavolainen.

Suomalaiset Chengdun universiadeissa maanantaina 7.8. (Suomen aikaa)

13.32 N 50 m vapaauinti, finaali: Fanny Teijonsalo

Valikoituja kilpailulähetyksiä voit seurata FISU.tv:stä.