Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.08.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 25-31/2023: Hurja suomalaiskesä – maailmanluokan urotekoja laajalta joukolta

Suomalaiset huippu-urheilijat ovat säväyttäneet keskikesällä 2023 laajalla rintamalla: Wilma Murto voitti maailman parhaat Lontoon Timanttiliigassa ja Martti Puumalainen judon masters-turnauksessa Unkarissa, parayleisurheilun MM-kisoista tuli kuusi ja suunnistuksen MM-kisoista kaksi mitalia. Lisäksi Niko Vuorinen otti MM-pistesijan miekkailussa, ja myös muun muassa ampumaurheilussa ja purjehduksessa nähtiin suomalaisia maailmanluokan suorituksia.

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus palaa kesätauolta. Tässä katsauksessa on käsittelyssä viikot 25-31. Katsaus palaa normaaliin viikkorytmiinsä maanantaina 14. elokuuta.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä! https://uutiskirje.olympiakomitea.fi/

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Satu Mäkelä-Nummela ampui hopeaa trapista Euroopan kisoista Puolasta tuloksella 119+20+26. Myös Noora Antikainen pääsi ampumaan finaaliin yhdestä olympiapaikasta, mutta jäi karvaasti neljänneksi tuloksella 118+19+10. Finaalipaikkoja suomalaiset saavuttivat rutkasti: Eetu Kallioinen oli skeetissä kolmas tuloksella 122+29+27 ja Marjut Heinonen neljäs (122+26+17). Kaksikko ampui myös viidenneksi skeetin sekaparikilpailussa. Joukkuekilpailuissakin tuli menestystä, sillä Suomen skeetmiehet ampuivat peruskilpailun ME-tuloksen ja voittivat kultaa, naisten trapissa Suomi oli neljäs. Kiväärilajeissa paras sijoitus oli Aleksi Lepän yhdeksäs pienoiskiväärin asentokilpailussa tuloksella 590.

Kallioinen jatkoi menestyksekästä kesäänsä Lonaton haulikkolajien maailmancupissa tähtäämällä skeetissä jälleen kolmanneksi tuloksella 124+47. Heinonen oli naisissa 30:s tuloksella 116. Trapissa parhaat suomalaiset olivat Juho Mäkelä (18. / 120) ja Noora Antikainen (17. / 115). Aiemmin kesällä Salossa pienoiskiväärin asentokilpailun SE-tuloksen 592 tähdännyt Marianne Palo voitti Unkarissa kansainvälisen kilpailun pienoiskiväärillä ja sijoittui ilmakiväärissä kolmanneksi. Aleksi Lepän sijoitukset olivat neljäs ja viides (ilmakiväärissä syntyi peruskilpailun SE-tulos 631,4).

Nuorten MM-kisoissa Etelä-Koreassa Suomi saavutti olympialajeissa yhden pistesijan, kun Ukko-Pekka Mäkinen oli skeetissä kahdeksas tuloksella 116. 16 parhaan joukkoon tähtäsivät myös Eino Peltomäki skeetissä (165. / 115), Alexandra Rosenlew (14. / 584) ja Aleksi Kasi (15. / 580) pienoiskiväärin asentokilpailussa sekä Mäkinen ja Nea Vallioniemi skeetin sekaparikilpailussa (11:s).

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen sijoittuivat yhdeksänneksi ja Anniina Parkkinen ja Sara Sinisalo 17:nneksi EM-hietikoilla Itävallassa. Lahti-Liukkonen ja Ahtiainen voittivat aiemmin kesällä futures-tason maailmankiertueen turnauksen Helsingissä – saavutus, jota säestivät Parkkinen ja Sinisalo sekä miehissä Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén viidensillä sijoillaan. Kiertueen ylemmillä tasoilla Lahti-Liukkonen ja Ahtiainen sijoittuivat Gstaadin eliittiturnauksessa 21:nneksi sekä haastajatasolla Portugalissa yhdeksänneksi ja Kanadassa 25:nneksi.

Breaking: Anniina ”AT” Sono Tikka edusti Suomea Euroopan kisoissa Puolassa. AT hävisi kolme alkulohko-otteluaan ja sijoittui 16:nneksi. Viikkoa aiemmin Espanjan Madridissa kilpailtiin kansainvälisen liiton ranking-kilpailu, jossa battle-vaiheeseen tiensä selvittivät Ramona Panula (27:s), Johannes ”Hatsolo” Hattunen (33:s) ja Pontus ”P-Tech” Linder (63:s).

Golf: Sami Välimäki läpäisi cutin ja sijoittui 68:nneksi miesten kauden viimeisessä major-turnauksessa, The Openissa Englannissa heinäkuun lopulla. Kalle Samoojan kierrokset jäivät kahteen. Välimäki on läpäissyt cutin tasaisesti läpi kesän Euroopan kiertueella: Saksassa 18:s, British mastersissa 34:s ja Skotlannin avoimissa 76:s. Samooja sen sijaan läpäisi keskikesällä cutin vain Tanskassa, jossa tuloksena olikin komea nelostila. Myös Tapio Pulkkasella on ollut haasteita päästä finaalikierroksille, sillä se onnistui keskikesällä vain Skotlannissa (35:s).

Matilda Castrénin keskikesän kohokohta LPGA-kiertueella oli kakkostila parikilpailuna pelatussa turnauksessa Michiganissa. Ohiossa Castrénin sijoitus oli 12:s, mutta sekä Scottish Openissa että kauden neljännessä major-turnauksessa Ranskassa pelit päättyivät kahteen kierrokseen. Kiira Riihijärveltä cut-raja on edelleen ylittämättä LPGA-kiertueella. Scottish Open oli LPGA:n ja naisten Euroopan kiertueen yhteisturnaus, jossa myös Tiia Koivisto ja Ursula Wikström olivat mukana, mutta jäivät cutiin.

Naisten Euroopan kiertueen suomalainen kohokohta kesällä oli kotiturnaus Pickalassa. Linda Osala sijoittui turnauksessa viidenneksi, Noora Komulainen yhdeksänneksi, Sanna Nuutinen 18:nneksi ja kaikkiaan seitsemän suomalaista pelasi kilpailun loppuun asti. Ennen Pickalaa Tšekissä paras suomalainen oli Tiia Koivisto (32:s), Pickalan jälkeen sekä Isossa-Britanniassa (28:s) että Espanjassa (13:s) Noora Komulainen. Tällä viikolla pelataan kauden viimeinen major-turnaus, naisten The Open Englannissa.

Jousiammunta: Ida-Lotta Lassila ja Antti Tekoniemi sijoittuivat kumpikin sarjassaan sijalle 17 tähtäinjousessa Euroopan kisoissa Puolassa. Sekaparikilpailussa suomalaiset olivat yhdeksänsiä. Tekoniemi oli parhaana suomalaisena 17:s myös elokuun alun MM-kisoissa Saksassa. Antti Vikström sijoittui 57:nneksi. Joukkuekilpailussa miehet sijoittuivat 30:nneksi ja naiset 33:nneksi.

Judo: Suomalaismenestys masters-turnauksessa Unkarissa oli historiallista. Jo se, että Suomi sai kaksi ottelijaa mukaan maailman parhaiden kutsuturnaukseen, oli historiallista. Valtteri Olin taipui 73-kiloisissa avausottelussaan, mutta Martti Puumalainen pani viidessä ottelussaan koko raskaan sarjaan maailman eliitin polvilleen ja juhli arvokasta turnausvoittoa, joka nosti Puumalaisen sarjan olympiarankingissa toiseksi ja maailmanrankingissa kuudenneksi.

Olin taipui 73-kiloisten pronssiottelussa ja sijoittui viidenneksi grand slam -tason turnauksessa Mongoliassa juhannuksena. Puumalainen sijoittui seitsemänneksi yli satakiloisissa. Myös Luukas Saha (66 kg) ja Pihla Salonen (57 kg) onnistuivat ottamaan yhden otteluvoiton.

Menestystä tuli myös heinäkuussa European Open -tasolla Tallinnassa, kun Turpal Djoukaev voitti kaikki neljä otteluaan 73-kiloisissa ja juhli sarjavoittoa. Salonen sijoittui 57-kiloisissa kolmanneksi, Luukas Saha (66 kg) ja Oskari Mäkinen (81 kg) taipuivat pronssiotteluissaan viidennelle sijalle.

Juniorit ottelivat Euroopan cupia Berliinissä heinäkuun lopussa. Louna-Lumia Seikkula taipui 63-kiloisissa vasta finaalissa ja Emma Krapu otti 78-kiloisissa kolmossijan.

Miekkailu: Niko Vuorinen miekkaili seitsemänneksi kalvan MM-kisoissa Italiassa, mikä on miesten kaikkien aikojen kovin suomalaissijoitus MM-kisoista. Suomalaismenestystä täydensi Jaakko Paavolainen 13. sijallaan. Naisissa paras suomalainen oli 110:nneksi sijoittunut Anna Salminen. Naisten joukkue oli 30:s ja miesten 32:s.

Myös juhannuksen jälkeen Euroopan kisoissa Puolassa miesten kokonaispanos oli vahva: Jaakko Paavolainen miekkaili sijalle 10, Akseli Heinämaa 22:nneksi, Topias Tauriainen 30:nneksi ja Niko Vuorinen 44:nneksi. Naisissa Outi Jaakkola oli 29:s ja Anna Salminen 33:s. EM-arvoisessa joukkuekilpailuissa miehet sijoittuivat 19:nneksi ja naiset 15:nneksi. Paavolainen täydensi menestyksekkään kesänsä kuutossijaan universiadeissa Kiinassa. Naisissa Outi Jaakkola sijoittui 16:nneksi.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen (44:s) ja Tiitus Ämmälä (58:s) eivät onnistuneet etenemään alkueristä Euroopan kisoissa Puolassa.

Nyrkkeily: Nikita Nystedtin avauskierroksen voitto 80-kiloisissa jäi viiden urheilijan suomalaisjoukkueen ainoaksi otteluvoitoksi Euroopan kisoissa Puolassa. Myös Vilma Viitanen jakoi Nystedtin tavoin yhdeksättä sijaa, sillä hän pääsi suoraan toiselle kierrokselle.

Olympiasoutu: Joel Naukkarinen ylsi yksikön B-finaaliin ja siinä viidenneksi (kokonaistuloksissa 11:s) kauden kolmannessa maailmancupissa Sveitsissä heinäkuussa. Kevyessä yksikössä Aura Forsberg oli niin ikään 11:s ja Kasper Hirvilampi 17:s. Maiju Kainlauri (yksikkö) ja Vilma Kangasmäki (kevyt yksikkö) soutivat D-finaalien voittoon alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa Bulgariassa.

Paini: Loukkaantumistensa jälkeen tositoimiin palannut Arvi Savolainen (97 kg) ja Elias Kuosmanen (130 kg) painivat kolmanneksi kansainvälisen painiliiton rankingsarjassa Unkarissa heinäkuussa. Pronssiotteluun tiensä selvittivät myös Kuosmaselle sijoitusottelussa taipunut Konsta Mäenpää ja Jonni Sarkkinen 77-kiloisissa. Aiemmin heinäkuussa Savolainen ja Waltteri Latvala (87 kg) painivat sarjavoittoihin Espanjassa.

Kolme suomalaispainijaa eteni pronssiotteluun alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Espanjassa heinäkuun taitteessa. Lotta Vettenrannan (57 kg), Roope Katajan (vapaapainin 125 kg) ja Joni Pitkäsen (kreikkalais-roomalaisen 55 kg) tuloksena oli viides sija.

Painonnosto: Janette Ylisoini rohmusi mitaleita nuorten EM-kisoista läpi kesän. Alle 17-vuotiaiden Euroopan mestaruus 71-kiloisissa tuli Moldovasta SE-raudoilla 100+118=218 kg. Kyseinen tulos olisi riittänyt myös alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuteen Romaniassa, mutta tällä kertaa Ylisoinin oli tyytyminen yhteistulokseen 96+119=215 kg, mikä toi hopeaa vain kilon erolla voittajaan. Aino Luostarinen oli samassa kilpailussa neljäs tuloksella 89+116=205 kg. Huomionarvoista alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa oli myös vasta 14-vuotiaan Minni Hormavirran kahdeksas sija 76-kiloisissa tuloksella 84+107=191 kg. Hormavirta voitti Moldovassa alle 15-vuotiaiden EM-kultaa tuloksella 85+108=193 kg.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen jatkoivat jo puolitoista vuotta käynnissä ollutta ”palkintokoroketakuutaan” Marseillessa purjehditussa Pariisin Olympialaisten esiregatassa. Kaksikon sijoitus nacra 17 -luokassa oli toinen. Kaarle Tapper purjehti ILCA7:ssa kymmenenneksi, Ronja Grönblom ja Veera Hokka 49er FX:ssä 11:nneksi, Monika Mikkola ILCA6:ssa 13:nneksi, Noora Ruskola Formula Kitessa 13:nneksi, Jakob Eklund iQFOilissa 19:nneksi, Aleksandra Blinnikka naisten vastaavassa luokassa 21:nneksi ja Oskari Muhonen ja Edvard Bremer 49erissa 22:nneksi. Juhannusviikolla Saksan Kielissä purjehdittiin maailmancupia. Suomalaisedustus oli vahvinta ILCA7:ssa, jossa Valtteri Uusitalo purjehti 15:nneksi ja Nooa Laukkanen 16:nneksi. Tällä viikolla käynnistyy ensimmäisenä ja merkittävimpänä olympiakarsintana toimiva olympialuokkien MM-regatta Hollannin Haagissa.

Pyöräily: Keskikesä on ollut isojen etappiajojen aikaa maantiepyöräilyn ammattilaiskiertueella. Anniina Ahtosalo ajoi 124:nneksi ja nuorissa 32:nneksi Italian ympäriajossa. Lotta Henttalan Ranskan ympäriajo keskeytyi kuudennen etapin hylkäykseen. Wilma Aintila puolestaan sijoittui 39:nneksi ja nuorissa 14:nneksi Baloise Ladies Tourilla Belgiassa. Jaakko Hänninen ajoi 11:nneksi kolmen etapin Tour de l’Ain -etappiajossa Ranskassa. MM-kisat Skotlannissa käynnistyvät toden teolla tällä viikolla.

Pöytätennis: Benedek Oláh voitti yhden ottelun ja eteni kaksinpelissä 32 parhaan joukkoon Euroopan kisoissa Puolassa. Alex Naumi taipui jo avausottelussaan.

Ratamelonta: Eetu Kolehmainen oli osana molempia Suomen joukkueen parhaita suorituksia Euroopan kisoissa Puolassa. Kolehmainen sijoittui B-finaalin kuudenneksi (kokonaistuloksissa 15:nneksi) sekä yksikön että kaksikon 500 metrillä. Kaksikossa parina oli Jeremy Hakala. Nuorten MM-kisoissa Italiassa suomalaisten paras saavutus oli Kalle Hippeläisen kymmenes sija 5000 metrillä alle 18-vuotiaissa.

Ratsastus: Emma Kanerva sijoittui Aachenin viiden tähden kouluratsastuskilpailuissa heinäkuun taitteessa GP-ohjelmassa 15:nneksi ja vapaaohjelmassa 22:nneksi ratsullaan Greek Air. Neljän tähden kilpailuissa tuli sijoitukset 12 ja 6 ratsulla Mist of Titanium. Henri Ruoste avasi kautensa ratsullaan Campari: viiden tähden GP-ohjelmassa Ranskassa tuli kahdeksas sija ja neljän tähden GP-kilpailussa Saksassa viides sija.

Myös kenttäratsastajat ovat hioneet kuntoaan ennen tämän viikon EM-kisoja Ranskassa. Sanna Siltakorpi sijoittui neljän tähden kilpailussa Belgiassa toiseksi ratsullaan Bofey Click kesäkuun lopulla. Veera Manninen ja Sir Greg sijoittuivat saman tason kilpailussa Puolassa neljänneksi.

Sulkapallo: Kalle Koljonen eteni miesten kaksinpelissä puolivälieriin asti Euroopan kisoissa Puolassa ennen kuin maailmanlistan ykkönen, Tokion olympiavoittaja Viktor Axelsen pudotti hänet. Nella Nyqvist voitti yhden kolmesta alkulohko-ottelustaan ja sijoittui 17:nneksi. Koljonen oli heinäkuussa mukana myös maailmankiertueen 300-tason turnauksessa Yhdysvalloissa, mutta taipui avauskierroksella. Joakim Oldorff pelasi heinäkuussa kahdessa pienemmässä turnauksessa: Mauritiuksella tie vei toiselle kierrokselle, Ranskassa pääsarjapelit päättyivät onnistuneiden karsintojen jälkeen avauskierrokselle.

Taekwondo: Suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja juhannuksena Euroopan kisoissa Puolassa. Koko viisikko jakoi yhdeksättä sijaa sarjoissaan. Viisikosta Ida Tammila otteli heinäkuussa myös G1-turnauksessa Manchesterissä saavuttaen kolmossijan 46-kiloisissa.

Tennis: Emil Ruusuvuorella oli keskikesällä vaikeuksia päästä avauskierrokselta jatkoon sekä nurmella että massalla ATP-kiertueella (mukaan lukien Wimbledonin grand slam -turnaus), mutta heti Yhdysvaltain kovien kenttien kauden avausturnauksessa, Washingtonin ATP500-turnauksessa Ruusuvuori eteni kolmannelle kierrokselle. Samassa turnauksessa pieneltä pelitauoltaan palannut Harri Heliövaara eteni nelinpelin välieriin asti.

Ruusuvuori pelasi Båstadin ATP250-turnauksessa Ruotsissa myös nelinpeliä Patrik Niklas-Salmisen kanssa. Turnaus päättyi avauskierrokselle – kuten Niklas-Salmisen saman tason turnaus Meksikossa viime viikolla. Otto Virtanen pääsi karsintafinaaliin Wimbledonissa, mutta aika ei ollut vielä kypsä grand slam -pääsarjadebyytille. Virtanen pelasi keskikesällä myös Gstaadin ja Los Cabosin ATP250-turnauksissa taipuen pääsarjan avauskierroksilla. Haastajakiertueella briteissä ja Sveitsissä tie katkesi toisella kierroksella. Iiro Vasa juhli kaksinpelin turnausvoittoa ITF-kiertueen M15-tason turnauksessa Hyvinkäällä viikonloppuna.

Naiset pelasivat Billie Jean King Cupin turnauksen Pohjois-Makedoniassa juhannuksen jälkeen. Suomi taipui vain Pohjois-Makedonialle voitoin 1-2, mutta se tappio riitti suistamaan Suomen turnauksen kolmanneksi, joten nousu Euroopan II-ryhmään jäi haaveeksi. Anastasia Kulikova eteni ITF-kiertueen tasokkaassa W100-kilpailussa Espanjassa toiselle kierrokselle, Portugalissa W25-tasolla tappio tuli avausottelussa. Laura Hietaranta eteni välieriin sekä W25-tasolla Virossa että W15-tasolla Romaniassa. Savitaipaleen W15-turnauksessa lähtö tuli jo puolivälierissä, mutta nelinpelissä Hietaranta juhli turnausvoittoa. Tämän viikon tärkein turnaus pelataan Kanadassa, jossa Ruusuvuori ja Heliövaara ovat mukana ATP1000 masters -tasolla.

Triathlon: Henrika Parviainen sijoittui naisissa 47:nneksi ja Veikka Sarén miehissä 59:nneksi sprintin EM-kilpailussa Turkissa. Sarén oli U23-ikäluokassa 39:s.

Uimahypyt: Lauren Hallaselällä oli tiivis kesä arvokisoissa, kun hän oli mukana sekä EM-kisoissa Euroopan kisoissa Puolassa että MM-kisoissa Japanissa. Paremmat onnistumiset tuli metrin ponnahduslaudalla, jolla Hallaselkä oli EM-kisojen kymmenes pistein 233,50 ja MM-kisojen 20:s pistein 227,50. Olympialaji kolmella metrillä Hallaselkä oli EM-kisoissa 17:s (224,85) ja MM-kisoissa 45:s (193,35). Kiinan universiadeissa Juho Junttila oli kolmella metrillä kymmenes pistein 348,60 ja metrillä 15:s.

Uinti: Suomen viiden hengen joukkue saavutti MM-kisoissa Japanissa kaksi välieräpaikkaa. Matti Mattssonin arvokisafinaalien putki katkesi 200 metrin rintauinnissa, kun porilaisen kauden paras aika 2.09,93 riitti välierissä kymmenennelle sijalle. Toisen välieräpaikan ui 50 metrin rintauinnissa Veera Kivirinta, joka sijoittui 13:nneksi ajallaan 30,56 (alkuerissä 30,33).

Ida Hulkko oli 50 metrin rintauinnissa 21:s ajalla 30,98 ja satasella 24:s ajalla 1.07,58. Olli Kokko oli miesten 50 metrin rintauinnissa 29:s ajalla 27,99. Laura Lahtinen ui kolme matkaa, joista paras sijoitus tuli 200 metrin perhosuinnista (25:s ajalla 2.13,65). Lahtinen tähdittää Suomen joukkuetta tällä viikolla alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Irlannissa.

Jo ennen MM-kisoja uitiin nuorten EM-kisat Serbiassa. Suomalaisittain parasta antia oli Louna Kasvion EM-pronssi 400 metrin sekauinnissa ajalla 4.46,82 (alkuerässä nuorten Suomen ennätys 4.46,65). Kiinan universiadeissa suomalaisista finaalivauhtiin ylsi seitsemänneksi 50 metrin vapaauinnissa ajalla 25,54 sijoittunut Fanny Teijonsalo.

Voimistelu: Emmi Piiroinen sijoittui rytmisen challenge cupissa yksilöiden neliottelussa 30:nneksi pistein 108,800 Romaniassa ja 40:nneksi pistein 108,200 Italiassa. Romaniassa oli myös Suomen joukkue, joka oli kaksiottelussa 15:s pistein 45,900. Universiadeissa parhaat suomalaissijoitukset olivat Elisabeth Jamilin 15:s rytmisen neliottelussa sekä naisten seitsemäs sija telinevoimistelun joukkuekilpailussa.

Yleisurheilu: Heinäkuun alusta asti on tavoiteltu paitsi tulosrajoja tämän kesän MM-kisoihin Budapestissä myös ensi kesän Olympialaisiin Pariisissa. Budapestin MM-joukkue muotoutui 40 urheilijan kokoiseksi, ja Pariisin kovat olympiarajatkin ovat onnistuneet rikkomaan jo Viivi Lehikoinen 400 metrin aidoissa (54,68), Wilma Murto seipäässä (480) ja Aku Partanen 20 kilometrin kävelyssä (SE-aika 1.19.25). Olympiarajoja ovat keskikesällä hätyytelleet myös Oliver Helander keihäässä (85,32, raja 85,50) ja Silja Kosonen moukarissa (73,71, raja 74,00).

Murron olympiarajan ylitys oli historiallinen, sillä samassa kilpailussa hän otti ensimmäisenä suomalaisnaisena osakilpailuvoiton Timanttiliigassa Lontoossa 23. heinäkuuta. Jo kesäkuun viimeisenä päivänä kakkoseksi lajeissaan sijoittuneet Murto (477) ja Lehikoinen (54,67) tekivät suomalaishistoriaa ottamalla kaksi palkintokorokesijaa Lausannen Timanttiliigassa. Suomalaismenestystä täydensi Oliver Helander keihään nelossijallaan tuloksella 83,50. Reetta Hurske oli puolestaan pika-aidoissa kuudes ajallaan 12,98 Tukholman Timanttiliigassa 2. heinäkuuta.

Juhannuksena Puolan Euroopan kisoissa käytiin yleisurheilun EM-joukkuekisat. Suomi sijoittui 16 maan joukossa 11:nneksi ja säilytti paikkansa A-tasolla. Naiset vastasivat kuudesta parhaasta sijoituksesta: Murto voitti seipään tuloksella 471, Kosonen oli toinen moukarissa tuloksella 72,34 ja nelostilat kuittasivat Eveliina Määttänen 800 metrillä (2.00,79), Hurske pika-aidoissa (13,09), Lehikoinen pitkissä aidoissa (55,19) ja Anni-Linnea Alanen keihäässä (59,69).

Kosonen oli Suomen joukkueen tähti myös Espoossa järjestetyissä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa voitettuaan moukarin murskaavalla erolla (tulos 73,71). Kososen lisäksi Euroopan mestaruudet voittivat Saga Vanninen seitsenottelussa (6317) ja Juho Alasaari seipäässä (571). Suomen joukkue saalisti peräti kymmenen mitalin potin, sillä hopeaa voittivat Topias Laine keihäässä, Eemil Helander 5000 metrillä ja Veera Mattila 800 metrillä sekä pronssia Jerry Jokinen 20 kilometrin kävelyssä, Jessica Kähärä kolmiloikassa, Emilia Kangas kuulassa ja Anni-Linnea Alanen keihäässä. Kiinan universiadeissa mitaleille ylsivät seipään voittanut Urho Kujanpää (555) sekä pronssia ottaneet Laine (keihäässä 78,42) ja Venla Pulkkanen (korkeudessa 188). Tällä viikolla kilpaillaan alle 20-vuotiaiden EM-mitaleista Israelissa.

Paralympialajit

Jousiammunta: Jean-Pierre Antonios ampui W1-luokassa yhdeksänneksi ja Jere Forsberg avoimessa taljajousessa 17:nneksi heinäkuussa käydyissä MM-kisoissa Tšekissä. Sijoitukset eivät riittäneet kilpailussa jaossa olleisiin paralympiapaikkoihin ensi vuodeksi.

Judo: Tessa Koponen otteli näkövammaisten 57-kiloisissa kolmanneksi Pajulahdessa heinäkuun alussa järjestetyssä Small Country Challenge -kilpailussa. Tulos pitää auki Koposen mahdollisuudet Pariisin paralympialaisiin.

Pyöräily: Pauliina Hatunen ja Tiina Nieminen ajoivat näkörajoitteisten sarjassa takaa-ajon 13:nneksi ja tempoajon 14:nneksi rata-ajon MM-kisoissa Isossa-Britanniassa. Loppuviikon aikana ajetaan maantielajit.

Ratsastus: Katja Karjalainen ratsullaan Fabriano Sil nappasi ykkösluokan henkilökohtaisista ohjelmista sijat 1, 3 ja 4 kolmen tähden kouluratsastuskisoissa Puolan Sopotissa juhannuksena. Viikkoa myöhemmin Norjan Drammenissa sijoitukset olivat 4, 4 ja 4. Drammenissa Sanna Koskiluhta ja Liptona oli kolmosluokassa toinen kussakin ohjelmassa. Nelosluokassa paras suomalaissijoitus oli Laura Kangasniemen ja Goldprinsin neljäs ensimmäisessä ohjelmassa.

Uinti: Nader Khalili oli ainoana suomalaisena mukana MM-kisoissa Isossa-Britanniassa elokuun alussa. Khalili ui S14-luokan 200 metrin vapaauinnissa 11:nneksi ajalla 2.01,62.

Yleisurheilu: Suomen joukkue saavutti kuusi mitalia MM-kisoista Pariisista heinäkuun puolessavälissä. Amanda Kotaja voitti T54-luokan sadalla metrillä maailmanmestaruuden kisaennätyksellä 15,96. Miesten T54-luokassa Leo-Pekka Tähti otti satasella hopeaa ajalla 13,77. T51-luokassa Toni Piispanen otti sataselta pronssia ajalla 20,56 ja 200 metriltä hopeaa ajalla 37,65. Heittolajeissa Teijo Kööpikkä nappasi F57-luokan MM-pronssia kuulassa SE-tuloksella 14,80 ja Marjaana Heikkinen F34-luokan keihäästä niin ikään pronssia tuloksella 16,90.

Kaikki mitalistit saavuttivat myös maapaikan ensi vuoden paralympialaisiin – kuten myös T12-luokan pituudessa neljänneksi tuloksella 516 ponnistanut Iida Lounela. Lounela otti pistesijan myös 400 metrillä, kun hän oli kahdeksas ajalla 65,60. Pistesijakantaan ylsivät myös Vilma Berg T38-luokassa pituudessa (viides tuloksella 440, vain sentin päässä paralympiapaikasta) ja 400 metrillä (kahdeksas ajalla 1.42,28), Henry Manni T34-luokan satasella (seitsemäs ajalla 15,47), Esa-Pekka Mattila T54-luokan satasella (kahdeksas ajalla 14,57) ja Petteri Peitso F11-luokan kiekossa (viides tuloksella 35,50).

Joukkuepelit

Amerikkalainen jalkapallo: Suomen miesten maajoukkue voitti Myyrmäessä pelatussa EM-välierässä Ruotsin selkeästi 33-14 ja varmisti paikkansa lokakuussa pelattavaan EM-finaaliin.

Futsal: MM-karsintojen toiseen vaiheeseen valmistautuva miesten maajoukkue pelasi Tammelassa kaksi maaottelua Uzbekistania vastaan. Molemmista oli tuloksena tasapeli, maalein 3-3 ja 2-2.

Jalkapallo: Huuhkajat otti 19. kesäkuuta kolmannen perättäisen voittonsa EM-karsinnoissa, kun San Marino kaatui Helsingissä 6-0. Suomi viettää kesätaukoa H-karsintalohkon piikkipaikalla. Helmarit otti kuudennen perättäisen voittonsa 14. heinäkuuta, kun Islanti kaatui maaottelussa vieraskentällä 2-1. Neljä päivää myöhemmin voittoputki katkesi, kun Skotlanti haki Suomesta vierasvoiton 2-1.

Miesten seurajoukkueista eurokentillä jatkaa enää HJK, joka taipui mestarien liigan toisella karsintakierroksella norjalaiselle Moldelle yhteismaalein 1-2 ja jatkaa Eurooppa-liigan kolmannelle karsintakierrokselle. Ensimmäinen osaottelu azerbaidzhanilaista Qarabagia vastaan pelataan vieraskentällä torstaina. KuPS (aloitti suoraan 2. karsintakierrokselta), Honka ja Haka putosivat konferenssiliigasta ensimmäisissä ottelupareissaan.

Koripallo: Susijengi löi menneenä perjantaina Liettuan kotonaan 81-79 MM-kesän ensimmäisessä parhailla kokoonpanoilla pelatussa maaottelussaan. Keskiviikkoiltana vastaan tulee Espoossa Viro. Alkukesästä Susijengi pelasi nuorista pelaajista koostuneella Rising Stars -kokoonpanolla neljä ottelua, joista tuloksena oli voitot Latvian (79-66) ja Viron (79-70) haastajamaajoukkueista sekä MM-kisoihin valmistautuvasta Filippiinien A-maajoukkueesta (89-85). Vierasottelu Viroa vastaan päättyi tappioon 58-76.

Juniorimaajoukkueet ovat pelanneet EM-turnauksia läpi kesän. Pääikäluokassa (U20) naiset sijoittuivat A-divisioonassa Liettuassa elokuun taitteessa yhdeksänneksi. Sama yhdeksäs sija oli tuloksena miehillä B-divisioonassa Pohjois-Makedoniassa heinäkuussa. Myös alle 18-vuotiaiden naisten maajoukkue säilytti A-divisioonapaikkansa sijoituttuaan EM-turnauksessa kymmenenneksi. U18-pojat sen sijaan putosivat B-divisioonaan oltuaan 15:s ikäluokan EM-turnauksessa. Universiadeissa Kiinassa Suomen naiset ottivat pronssia ja miehet sijoittuivat viidenneksi.

Lentopallo: Naisten maajoukkue pelasi heinäkuun lopulla kaksi maaottelua Sveitsin vieraana häviten ottelut erin 1-3 ja 0-3. Perään pelattiin vielä kolmas harjoitusottelu, jossa joukkueet kierrättivät pelaajiaan reilummin. Tuon ottelun Suomi voitti 3-2. Miesten maajoukkue kohtaa loppuviikolla Saksan kahdesti Rovaniemellä.

Rugby-7: Suomen naisten maajoukkue pelasi Unkarissa kesän toisen Europe 7s Trophy -turnauksensa. Kaava noudatteli kesäkuussa Kroatiassa pelattua ensimmäistä turnausta pronssiotteluun asti, mutta tällä kertaa Georgia oli siinä parempi, ja Suomen oli tyytyminen neljänteen sijaan.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Robert Helenius kohtaa raskaan sarjan valioihin kuuluvan britti Anthony Joshuan lauantaina Lontoossa.

Cheerleading: Suomalaisjoukkueet dominoivat EM-kisoja Italiassa heinäkuun alussa. Naisten cheer-sarjassa HAC Elite voitti kultaa ja FT Wild Flyers pronssia ja cheertanssissa Dream Team Dancers ja NL Ladies Dance Team ottivat kaksoisvoiton. Junioreissa suomalaisjoukkueet ottivat sekä tyttöjen cheerissä että sekacheerissä kaksoisvoitot, minkä lisäksi cheertanssista tuli EM-pronssia.

Enduro: Roni Kytönen ajoi yleiskilpailuissa sijat 18 ja 12 MM-sarjan viidentenä kilpailuviikonloppuna Slovakiassa heinäkuussa. Hermanni Haljala keskeytti molemmat kilpailut. Junioreissa Samuli Puhakainen ajoi sijoille 11 ja 7.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi heinäkuun kilpailuruuhkassa tasaisen sijoitussarjan: Itävallassa 15:s, Isossa-Britanniassa, Unkarissa ja Belgiassa 12:s.

Formula 1 -veneet: Kaikki suomalaiset – Sami Seliö, Filip Roms ja Kalle Viippo – keskeyttivät kauden kolmannen MM-osakilpailun Ranskassa heinäkuun alussa.

Formula 4: Italian F4-sarjassa ajettiin keskikesällä kuusi osakilpailua, joissa Tuukka Taponen otti Monzassa sijoitukset 3, 27 ja 17 sekä Paul Ricardin radalla Ranskassa sijoitukset 4, 2 ja 3. Taponen kipusi sarjan yhteispisteissä viidenneksi ennen sarjan kahta viimeistä kisaviikonloppua syys-lokakuussa.

Karate: Titta Keinänen voitti yhden ottelun, mutta se ei riittänyt alkulohkosta neljän parhaan joukkoon yli 68-kiloisissa Euroopan kisoissa Puolassa.

Keilailu: Euroopan kiertueella on ollut tiivis keskikesä. San Marinossa keilattiin vuoden 2022 parhaiden pelaajien masters-turnaus, jossa Essi Pakarinen oli naisissa kolmas ja Peppi Konsteri viides. Miehissä Tomas Käyhkö sijoittui seitsemänneksi ja Jesse Kallio kahdeksanneksi. Pakarinen ylsi kolmanneksi myös mastersia seuranneessa San Marinon osakilpailussa. Niko Oksanen puolestaan keilasi kolmannelle sijalle heti perään Madridissa. Hollannin osakilpailussa paras suomalainen oli täpärästi kahdeksan parhaan joukosta karsiutunut Kallio. Santtu Tahvanainen ja Tomas Käyhkö varattiin mukaan syyskuun lopulla Yhdysvalloissa pelattavaan PBA-liigaan.

Potkunyrkkeily: Mira Sjövall saavutti Euroopan kisoista Puolasta pronssia alle 60-kiloisten light contact -sarjasta.

Ralli: Kalle Rovanperä ajoi keskikesällä Safari-rallissa toiseksi ja voitti Viron rallin. Vaikka kotikilpailu Jyväskylässä päättyi keskeytykseen, Rovanperä on 25 pisteen MM-johdossa, kun neljä osakilpailua on ajamatta. Esapekka Lappi ajoi Virossa kolmanneksi, mutta Safari ja Jyväskylä päättyivät keskeytyksiin. Hyundain WRC-auton rattiin päässyt Teemu Suninen ajoi Virossa viidenneksi ja Jyväskylässä neljänneksi. Jyväskylässä WRC-auton ratissa nähtiin myös Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala, jonka vauhti riitti viidenteen sijaan. Sami Pajari ajoi WRC2-luokassa Virossa toiseksi (yleiskilpailun 10:s) ja Jyväskylässä voittoon (yleiskilpailun 7:s).

Rallicross: Niclas Grönholm ajoi seitsemänneksi Ruotsin MM-osakilpailussa heinäkuun alussa ja on MM-sarjassa toisena. Ison-Britannian ja Belgian osakilpailut peruttiin pääluokassa, joten sarja jatkuu vasta myöhemmin elokuussa Saksassa.

Squash: Emilia Korhonen taipui avauskierroksella haastajakiertueella Gibraltarilla heinäkuussa.

Suunnistus: Suomi saavutti kaksi mitalia maastomatkojen MM-kisoista Sveitsistä heinäkuussa. Molempia oli voittamassa Olli Ojanaho, joka nappasi pronssia pitkältä matkalta ja veti toisen osuuden Topi Syrjäläisen ja Miika Kirmulan välissä, kun Suomi saavutti viestistä hopeaa. Myös keskimatkalla Ojanaho oli suomalaisista paras, kuudes. Naisissa Miia Niittynen, Maija Sianoja ja Venla Harju sijoittuivat viestissä neljänneksi. Harju oli paras suomalainen sekä keskimatkalla (kuudes) että pitkällä matkalla (yhdeksäs).

Elokuun alussa Tšekissä järjestettiin kauden toinen maailmancup. Sprinteissä Maija Sianoja ja Teemu Oksanen ylsivät seitsemännelle sijalle. Keskimatkoilla Olli Ojanaho oli kuudes sekä Topi Syrjäläinen ja Venla Harju kahdeksansia. Pitkillä matkoilla kahdeksan parhaan joukkoon ylsi Miia Niittynen, joka oli juuri kahdeksas. Miehissä paras suomalainen oli 12:nneksi sijoittunut nuorten maailmanmestari Touko Seppä. Sprinttiviestissä Suomi oli 13:s

Tanssiurheilu: Markus Kinnunen ja Ellen Puotiniemi jakoivat sijaa 42 vakiotanssin MM-kisoissa Kiinassa heinäkuussa. Pari oli kilpailun paras alle 21-vuotias kaksikko.

Triathlon: Henrik Goesch tuli kolmantena maaliin puolimatkan EM-kilpailuissa Virossa sunnuntaina ajalla 3.39.27, mutta hänen suorituksensa hylättiin. Tiina Pohjalainen oli naisissa 12:s ajalla 4.16.17.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Lajin kesäversio oli mukana Euroopan kisoissa Puolassa. Jenny Rautionaho oli suurmäessä seitsemäs ja normaalimäessä 12:s. Miehissä Vilho Palosaari oli suomalaisista paras normaalimäessä (16:s) ja Eetu Nousiainen suurmäessä (18:s). Julia Kykkänen oli hyppäämässä kesä-GP:n Puolan osakilpailut menneenä viikonloppuna sijoittuen 14:nneksi ja 19:nneksi.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

PÄIVITETTY 16.8.2023 klo 17.56: Niko Vuorisen seiskasija on kovin suomalaismiesten MM-saavutus. Minna Lehtola saavutti MM-pronssia naisissa vuonna 1994.

Lue lisää aiheesta