Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.08.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 32/2023: Arvokisojen tykkisyksy kuumenee – Kurtbay ja Keskinen mitalitaistelussa MM-regatassa

Alkava viikko on arvokisojen tykitystä: purjehduksen olympialuokkien MM-regatta huipentuu, ampumaurheilun ja yleisurheilun MM-kisat sekä lentopallon EM-kisat käynnistyvät. Myös paralympialajeissa kilpaillaan EM-mitaleista. Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ovat nacra 17 -luokassa mitalitaistelussa, kun luokan MM-regatta on puolessavälissä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: MM-kisat Azerbaidzhanissa käynnistyvät tällä viikolla. Jaossa on neljä olympiapaikkaa kussakin olympiakilpailumuodossa. Tällä viikolla kilpaillaan skeetissä, ilmakiväärissä ja miesten pienoiskiväärissä.

Golf: Matilda Castrén ja Tiia Koivisto jäivät cutiin kauden viimeisessä major-turnauksessa, The Openissa Englannissa. Tällä viikolla pelataan naisten ja miesten merkittävimmät kiertueet yhdistävä turnaus Pohjois-Irlannissa.

Jousiammunta: Tulevissa olympiamaisemissa Pariisissa käydään tällä viikolla maailmancupin kilpailu.

Judo: Pihla Salonen nappasi turnausvoiton 57-kiloisissa nuorten Euroopan cupissa Pohjois-Makedoniassa viikonloppuna. Kroatian Zagrebissa käydään viikonloppuna grand prix -sarjan kilpailu.

Paini: Jordaniassa kilpaillaan tällä viikolla alle 20-vuotiaiden MM-kisat.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen selvittivät loppuviikon aikana tiensä kultalähtöihin nacra 17 -luokassa ja Ronja Grönblom ja Veera Hokka 49er FX -luokassa olympialuokkien MM-regatassa Hollannissa. Nacra-kaksikko on yhdeksän lähdön jälkeen kuudentena ja FX-kaksikko 17:ntenä. Kurtbay ja Keskinen ovat paitsi mitalitaistelussa myös tukevasti olympiapaikkavauhdissa, Grönblom ja Hokka lähellä Pariisi-leikkuria. ILCA-luokat käynnistyivät sunnuntaina, Formula Kite ja iQFOil vasta maanantaina.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo ajoi aika-ajossa 34:nneksi ja Lotta Henttala 53:nneksi maantiepyöräilyn MM-kisoissa Skotlannissa. Ahtosalo oli mukana myös maantieajossa, joka päättyi keskeytykseen. Niko Heikkilä ajoi maastopyöräilyssä alle 23-vuotiaiden sarjassa 41:nneksi.

Ratsastus: Veera Manninen joutui vetäytymään viime hetkillä kenttäratsastuksen EM-kilpailusta hänen hevosensa, Sir Gregin, kärsittyä jalkavammasta.

Tennis: Sekä Emil Ruusuvuoren turnaus kaksinpelissä että Harri Heliövaaran nelinpelissä päättyi avauskierrokselle ATP1000 masters -turnauksessa Kanadassa. Patrik Niklas-Salminen koki nelinpelissä saman kohtalon haastajakiertueella Yhdysvalloissa.

Uinti: Kaksi suomalaista ylsi finaaliin alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Irlannissa. Anniina Murto ui 50 metrin rintauinnissa seitsemänneksi ajalla 32,16 (alkuerissä 31,38) ja Vilma Oura 200 metrin selkäuinnissa yhdeksänneksi ajalla 2.17,50.

Yleisurheilu: Suomi saavutti alle 20-vuotiaiden EM-kisoista Israelista neljän mitalin potin. 400 metrin aidoissa Suomi otti historiallisen kaksoisvoiton, kun Jere Haapalainen juoksi voittoon ikäluokkansa SE-ajalla 50,02 ja Antti Sainio otti hopeaa ennätyksellään 50,19. Kultaa vuoli myös Max Lampinen, joka heitti kuuden kilon moukaria 79,72. Aitajuoksuista tuli kolmaskin mitali, sillä Rasmus Vehmaa oli 110 metrin aidoissa toinen satasenttisten aitojen ikäluokan SE-tuloksella 13,23. Lisäksi Suomi saavutti viisi pistesijaa pituudessa nelossijan ennätyksellään 784 napanneen Kasperi Vehmaan johdolla.

Yleisessä sarjassa on ollut menossa viimeiset valmistautumiset ennen lauantaina Budapestissä käynnistyviä MM-kisoja. Eveliina Määttänen veti lähes soolojuoksuna Tampereen GP-kilpailussa 800 metriä aikaan 1.59,99 ja veti perässään alle 23-vuotiaiden EM-mitalistin Veera Mattilan Suomen kaikkien aikojen tilaston neloseksi ajalla 2.01,12 ja Sara Lappalaisen kauden parhaaseensa 2.01,16. Lappalainen juoksi lauantaina Manchesterissä 1500 metriä aikaan 4.05,93 päihittäen MM-kisoihin lähtevän Nathalie Blomqvistin (4.08,46). Miehissä Topi Raitanen lämmitteli 1500 metriä aikaan 3.40,32.

Lotta Harala otti Tampereella Määttäsen tapaan kovia kansainvälisiä päänahkoja voittaessaan satasen aidat ajalla 12,88 (myötätuulta 2,2 m/s). Reetta Hurskeen MM-kenraaliharjoitus sujui nihkeämmin (viides ajalla 13,14). Juho Alasaari hyppäsi tuulisissa olosuhteissa seivästä 535, Anniina Kortetmaa juoksi 200 metrin voittoon ajalla 23,22 ja Aaron Kangas heitti moukaria 73,82. Pikaviestissä Suomen nelikko pysäytti kellot aikaan 39,14.

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK taipui Eurooppa-liigan kolmannen karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussa azerbaidzhanilaiselle Qarabagille maalein 1-2. HJK:n kotiottelu pelataan torstaina.

Koripallo: Susijengi jatkoi valmistautumistaan Itä-Aasiassa pelattaviin MM-kisoihin kaatamalla Viron keskiviikkona Espoossa 86-80. Tällä viikolla ohjelmassa on vielä kaksi valmistavaa maaottelua, maanantaina Liettuassa ja keskiviikkona Latviassa.

Lentopallo: Miesten maajoukkue taipui loppuviikolla Saksalle kahdesti Rovaniemellä. Erälukemat merkittiin Saksalle 3-1 ja 3-0. Sunnuntaina Veljekset kohtaa Romanian vieraissa. Naisten EM-kisat käynnistyvät tällä viikolla. Alkulohkonsa Virossa pelaava Suomi kohtaa torstaina Slovakian, lauantaina Viron ja sunnuntaina Ranskan.

Lippupallo: Irlannissa käynnistyy miesten ja naisten EM-turnaus viikonloppuna.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Hollannissa käydään tällä viikolla European Para Championship -monilajitapahtuma. Mukana on suomalaisampujia Jarkko Myllyn johdolla.

Jousiammunta: Myös jousiampujat tavoittelevat EM-menestystä tällä viikolla Hollannissa.

Maalipallo: Naisten maajoukkue osallistuu IBSA World Games -tapahtumaan Isossa-Britanniassa. Kisat käynnistyvät tällä viikolla.

Yleisurheilu: Osa kansallisesta kärjestämme oli mukana Tampereen GP-kilpailussa tiistaina. T54-luokkaan kuuluva Leo-Pekka Tähti kelasi sata metriä 14,15 ja T34-luokassa kelaava Henry Manni 15,66.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Anthony Joshua tyrmäsi Robert Heleniuksen seitsemännessä erässä raskaan sarjan huippuottelussa Lontoossa lauantaina.

Keilailu: Viikonloppuna Helsingissä käynnistyi Euroopan kiertueen turnaus, joka huipentuu tämän viikon sunnuntaina.

Pyöräsuunnistus: MM-kisat Tšekissä käynnistetään viikonloppuna.

Rallicross: Kauden neljäs MM-osakilpailu ajetaan Saksassa viikonloppuna.

Tanssiurheilu: Juho Päivinen ja Ida Keränen tanssivat toiseksi boogie woogien maailmancupissa Saksassa. Samuli Kalliala ja Pinja Sarviluoma sijoittuivat kahdeksanneksi.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta