Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.08.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 33/2023: Neljän olympiapaikan viikko – Eetu Kallioinen tähtäsi skeetin MM-hopeaa

Eetu Kallioinen oli kiekon päässä maailmanmestaruudesta Azerbaidzhanissa. Maapaikan Pariisin olympiakisoihin saavuttivat menneellä viikolla Kallioisen lisäksi myös Aleksi Leppä ampumaurheilussa sekä Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen ja Kaarle Tapper purjehduksessa. Jere Forsberg puolestaan hankki paralympiapaikan jousiammunnassa. Aku Partanen avasi Suomen pistetilin yleisurheilun MM-kisoissa. Koripallon MM-kisat käynnistyvät viikonloppuna.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: MM-kisat Azerbaidzhanissa ovat käynnistyneet suomalaisittain menestyksekkäästi. Eetu Kallioinen tähtäsi skeetissä MM-hopeaa tuloksella 124+55. Maailmanmestaruus jäi vain kiekon päähän, mutta hopeamitalin lisäksi käteen jäi Pariisin olympialaisten maapaikka. Maapaikan onnistui hankkimaan myös Aleksi Leppä, joka voitti pienoiskiväärin asentokilpailun peruskilpailun tuloksella 588 ja oli finaalissa kuudes tuloksella 414,6. Marjut Heinonen oli naisten skeetissä 33:s tuloksella 116 ja sekajoukkuekilpailussa Kallioisen kanssa 15:s. Ilmakiväärissä parhaat suomalaissijoitukset olivat Lepän 57:s (624,8) ja Emmi Hyrkäksen 58:s (625,5). Tällä viikolla ammutaan vielä naisten pienoiskivääri ja haulikkopuolella trapit.

Beach volley: Peppiina Mäenpää ja Ester Hirvonen jakoivat sijaa 21 naisissa ja Aleksi Oksanen ja Veeti Viljamaa miehissä alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Latviassa.

Golf: LPGA-kiertue jatkuu tällä viikolla Kanadassa. Miesten Euroopan kiertuetta pelataan puolestaan Tšekissä.

Jousiammunta: Antti Vikström voitti yhden pudotusottelun ja jakoi sijaa 33 maailmancupissa tulevalla olympianäyttämöllä Pariisissa. Verne Vuorinen jakoi sijaa 65.

Judo: Luukas Saha eteni kahdella otteluvoitolla 66-kiloisissa 16 parhaan joukkoon grand prix -sarjan kilpailussa Kroatian Zagrebissa. Eetu Ihanamäki (81 kg) ja Artur Kanevets (90 kg) ottivat yhdet otteluvoitot. 32 parhaan joukkoon ylsi myös Valtteri Olin, joka pääsi ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon suoraan.

Nykyaikainen viisiottelu: Tällä viikolla Isossa-Britanniassa käydään MM-kisat.

Olympiasoutu: Saksassa kilpaillaan tällä viikolla alle 23-vuotiaiden EM-kisat.

Paini: Suomen viiden hengen joukkue saavutti kaksi pistesijaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Jordaniassa. Nestori Mannila taipui kreikkalais-roomalaisen 67-kiloisten pronssiottelussa sijalle viisi ja Elias Lyyski oli 87-kiloisissa kahdeksas.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat nacra 17 -luokan mitalilähdössä, sijoittuivat kymmenenneksi ja nappasivat maapaikan Pariisin olympiakisoihin olympialuokkien MM-regatasta Hollannista. Myös ILCA7-luokassa 18:nneksi purjehtinut Kaarle Tapper onnistui saavuttamaan Haagista olympiapaikan. Ronja Grönblom ja Veera Hokka (11:s 49er FX -luokassa) sekä Monika Mikkola (25:s ILCA6:ssa) jäivät täpärästi olympiapaikkojen ulkopuolelle. ILCA7-luokassa myös nuoret Nooa Laukkanen (28:s) ja Valtteri Uusitalo (31:s) esiintyivät lupaavasti. Noora Ruskola oli 31:s formula kitessa, Jakob Eklund 42:s ja Aleksandra Blinnikka 56:s iQFOilissa sekä Oskari Muhonen ja Edvard Bremer 47:s 49erissa.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo ajoi viikonloppuna Belgiassa sijoille 35 ja 36 maantiepyöräilyn ammattilaiskiertueen maantieajoissa. Jaakko Hänninen joutui keskeyttämään Vuelta a Burgos -etappiajon Espanjassa ennen viimeistä etappia.

Ratamelonta: Saksassa kilpaillaan tällä viikolla MM-kisat. Jaossa on myös ensimmäiset olympiapaikat.

Ratsastus: Emma Kanerva viimeisteli kuntoaan syyskuun EM-kisoihin voittamalla neljän tähden kouluratsastuskilpailut Saksassa sekä grand prix – että grand prix special -ohjelmissa ratsullaan Greek Air.

Sulkapallo: Joakim Oldorff voitti kolme ottelua ja eteni puolivälieriin saakka turnauksessa Malediiveillä. Tällä viikolla Tanskassa pelataan MM-kisat, jossa mukana on Kalle Koljonen.

Taekwondo: Ruqia Rahmani voitti avausottelunsa ja eteni puolivälieriin 57-kiloisissa G2-tason turnauksessa Etelä-Koreassa.

Tennis: Emil Ruusuvuori otti ATP-rankingilla mitaten kauden kovimman päänahkansa, kun hän kaatoi Cincinnatin ATP1000 masters -turnauksen toisella kierroksella venäläisen Andrei Rublevin (ATP-8) ja eteni 16 parhaan joukkoon ennen taipumistaan Australian Alexei Popyrinille. Harri Heliövaaran turnaus nelinpelissä päättyi avauskierrokselle – sama kohtalo oli Patrik Niklas-Salmisella haastajakiertueella Yhdysvalloissa. ITF-kiertueella Eero Vasa juhli nelinpelin turnausvoittoa ja oli kaksinpelissä välierissä Ruotsissa M25-tasolla. Naisten samalla tasolla Serbiassa Laura Hietaranta taipui kaksinpelin 2. kierroksella, mutta nelinpelissä tie katkesi vasta finaalitappioon.

Voimistelu: Rytmisen MM-kisat kilpaillaan Espanjassa tällä viikolla.

Yleisurheilu: Aku Partanen avasi Suomen pistesijatilin Budapestin MM-kisoissa heti avauslajissa, 20 kilometrin kävelyssä, kävelemällä kuudenneksi SE-ajalla 1.18.22. Avausviikonloppuna tuli lisäksi kaksi TOP16-sijoitusta: Saga Vanninen oli seitsenottelussa yhdeksäs pistein 6289 ja Camilla Richardsson 10000 metrillä 15:s ajalla 32.15,74. Lähelle pääsi myös moukarin karsinnassa 17:nneksi tuloksella 72,96 heittänyt Aaron Kangas. Nathalie Blomqvist juoksi 1500 metrin alkuerissä alle 23-vuotiaiden SE-ajan 4.06,93, mutta se ei riittänyt paikkaan välierissä. Tällä viikolla urheillaan sunnuntaihin saakka.

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK taipui myös Eurooppa-liigan kolmannen karsintakierroksen kotiottelussaan azerbaidzhanilaiselle Qarabagille maalein 1-2. HJK:n eurotaival jatkuu konferenssiliigan viimeisellä karsintakierroksella, jolla vastaan tulee romanialainen Farul Constanta. Ensimmäinen osa pelataan Romaniassa torstaina.

Koripallo: Susijengi taipui viimeisissä valmistavissa maaotteluissaan maanantaina Liettuassa 80-84 ja keskiviikkona Latviassa ilman Lauri Markkasta 57-94. MM-kisat Japanissa käynnistyvät perjantaina ottelulla Australiaa vastaan. Sunnuntaina vastassa on Japani. Suomen tyttöjen maajoukkue eteni välieriin asti alle 16-vuotiaiden EM-turnauksessa Turkissa. Historiallinen mitali oli todella lähellä, sillä Italia oli parempi pronssiottelussa pistein 59-58.

Lentopallo: Naisten maajoukkue otti EM-kisojen toisessa ottelussaan Tallinnassa voiton Virosta erin 3-2. Viro-ottelun ympärillä tuli 0–3-tappiot sekä Slovakialle että Ranskalle. Alkuviikolla Suomi kohtaa vielä Espanjan ja Hollannin otteluissa, jotka ovat ratkaisevassa roolissa pudotuspelipaikkoja jaettaessa. Omiin EM-kisoihinsa valmistautuva miesten maajoukkue voitti sunnuntaina Romanian vieraissa 3-2. Lauantaina pelatussa epävirallisessa maaottelussa Romania oli parempi samoin erälukemin. Joukkueet kohtaavat vielä maanantaina.

Lippupallo: Kahdeksasta ottelustaan kaksi ensimmäistä voittanut naisten maajoukkue sijoittui kahdeksanneksi EM-kisoissa Irlannissa. Miehet voittivat kuudesta ottelustaan kaksi ja sijoittuivat 15:nneksi.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Niina Seppälä sijoittui 13:nneksi tuloksella 630,4 ja Jarkko Mylly 25:nneksi tuloksella 623,7 R3-luokan ilmakiväärissä EM-kisoissa Hollannissa. Sari Posio oli R5-luokassa 24:s tuloksella 632,6.

Jousiammunta: Jere Forsberg saavutti paralympiapaikan avoimessa taljajousessa Hollannista EM-kisojen yhteydessä käydyssä karsintakilpailussa, jonka Forsberg voitti. Varsinaisessa EM-kilpailussa Forsberg otti pronssia. W1-luokassa Jean-Pierre Antonios oli viides ja paralympiakarsinnassa kolmas, mikä ei riittänyt tässä vaiheessa Pariisi-paikkaan.

Maalipallo: Sekä miesten (Japania vastaan 5-10) että naisten (Kanadaa vastaan 1-7) maajoukkueet aloittivat tappiolla IBSA World Games -tapahtuman Isossa-Britanniassa. Paralympiakarsintaturnaus pelataan loppuun tällä viikolla.

Pyöräily: Marko Kovalainen ajoi H3-luokassa maantieajon 20:nneksi ja tempoajon 24:nneksi EM-kisoissa Hollannissa.

Ratsastus: Katja Karjalainen oli ratsullaan Supremo I-luokassa toinen kolmen tähden kouluratsastuskilpailuissa Norjassa kahdessa henkilökohtaisessa ohjelmassa ja vapaaohjelmassa.

Sulkapallo: Antti Kärki eteni SL3-luokassa puolivälieriin EM-kisoissa Hollannissa. Naisissa Heidi Manninen jäi WH1-luokassa alkulohkoon, samoin kuin Venla Salo SL4-luokassa.

Voimanosto: 88-kiloisissa nostava Harri Kauppila on ainoa suomalaisedustaja MM-kisoissa Arabiemiraateissa tällä viikolla.

Yleisurheilu: T54-luokassa kelaava Leo-Pekka Tähti kellotti sadalla metrillä ajan 14,40 ja 400 metrillä 49,79. Ajat riittivät kelausluokkien Pohjoismaiden mestaruuksiin Norjassa.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkuu kuukauden tauon jälkeen Hollannissa viikonloppuna.

Frisbeegolf: Suomi saavutti yleisestä sarjasta neljä mitalia EM-kisoista Virosta. Jesse Nieminen otti hopeaa ja Joona Heinänen pronssia. Naisissa samat sijoitukset nappasivat Silva Saarinen ja Eveliina Salonen.

Keilailu: Jenni Heino keilasi voittoon Euroopan kiertueen osaturnauksessa Helsingissä. Suomalaismenestys oli muutenkin vankkaa, sillä finaalissa Heino löi Sanna Oksasen ja neljän pelaajan välierissä oli myös Karo Hilokoski.

Pyöräsuunnistus: MM-kisat Tšekissä saivat suomalaisittain vahvan alun viikonloppuna, kun Kaarina Nurminen voitti maailmanmestaruuden ja Henna Saarinen MM-pronssia sprintissä. Pistesijoille ylsivät myös Miika Nurmi (seitsemäs) ja Saara Yli-Hietanen (kahdeksas). Muut matkat kilpaillaan tällä viikolla.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta