28.08.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 34/2023: Wilma Murron pronssimitali kruununa – Suomelle paras yleisurheilun MM-tulos 18 vuoteen

Suomi saavutti yleisurheilun MM-kisoista 11 TOP16-sijoitusta, joista kolme oli pistesijoja ja yksi mitali. Joukkuetulos oli paras MM-kisoista 18 vuoteen. Mailapeleissä Otto Virtanen läpäisi ensimmäistä kertaa grand slam -karsinnat ja Emilia Soini nappasi squashin EM-pronssia. Sami Välimäki pelasi neljänneksi golfin Euroopan kiertueella. Susijengin MM-urakka on käynnistynyt vaisusti, tällä viikolla alkaa lentopallon EM-turnaus.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Noora Antikainen rikkoi 117 kiekkoa ja sijoittui 11:nneksi trapissa MM-kisoissa Azerbaidzhanissa. Mopsi Veromaa oli 18:s tuloksella 116 ja Satu Mäkelä-Nummela 32:s tuloksella 113, minkä myötä Suomi sijoittui joukkuekilpailussa neljänneksi. Miehissä paras suomalainen oli Jukka Laakso, jonka tulos 120 riitti sijaan 38. Ei-olympialajeista Marianne Palo otti pienoiskiväärin makuukilpailusta MM-hopeaa ja jo aiemmin asentokilpailun kuutossijallaan olympiapaikan napannut Aleksi Leppä oli miehissä kuudes. Leppä ampui vielä MM-hopeaa 300 metrin kiväärin makuukilpailussa.

Golf: Sami Välimäki oli loppuun asti kärkikamppailussa ja jakoi neljännen sijan Euroopan kiertueella Tšekissä. Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen eivät läpäisseet cutia – kuten ei Kiira Riihijärvikään LPGA-kiertueella Kanadassa. Tällä viikolla LPGA-kiertue jatkuu Oregonissa, naisten Euroopan kiertue Irlannissa ja miesten Sveitsissä.

Judo: Artur Kanevets voitti 90-kiloisissa kolme ottelua ja kipusi kolmoskorokkeelle Euroopan cup -tason kilpailussa Portugalissa viikonloppuna.

Olympiasoutu: Vilma Kangasmäki souti kevyessä yksikössä A-finaalin kuudenneksi alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Saksassa. Maiju Kainlauri oli yksikössä B-finaalin viides (11:s).

Pöytätennis: Benedek Oláh taipui toisella kierroksella WTT feeder -tason kilpailussa Tšekissä. Alex Naumin turnaus päättyi jo ensimmäiselle karsintakierrokselle – kuten myös suomalaiskaksikon pelit nelinpelissä.

Ratamelonta: Jeremy Hakalan ja Eetu Kolehmaisen B-finaalin kuudes sija (kokonaistuloksissa 15:s) kaksikoiden 500 metrillä oli Suomen joukkueen paras noteeraus MM-kisoissa Saksassa. Muilla olympiamatkoilla Eetu Kolehmainen oli yksikön tonnilla C-finaalin yhdeksäs (27:s) ja Netta Malinen 500 metrillä D-finaalin kolmas (30:s). Ei-olympiamatkoilla Oona Vasko oli yksikön tonnilla 17:s. Tällä viikolla melotaan vielä vuoden viimeinen maailmancup tulevalla olympianäyttämöllä Ranskassa.

Sulkapallo: Kalle Koljonen taipui avauskierroksella Intian H.S. Prannoylle (ranking-9) MM-kisoissa Tanskassa. Tällä viikolla pelataan muun muassa alemman tason kilpailu Latviassa, jossa mukana on Nella Nyqvist.

Taekwondo: Kolme ottelua matkalla finaaliin voittanut Inari Susiluoto saavutti alle 18-vuotiaiden EM-hopeaa 46-kiloisten sarjassa Virosta. Ada Tammila (44 kg) sijoittui viidenneksi, kuten myös pakolaisjoukkuetta edustanut Muhammed Buğrahan Akbabaöz (73 kg). Yleisessä sarjassa suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja.

Tennis: Otto Virtanen läpäisi ensimmäistä kertaa urallaan grand slam -karsinnat ja pääsee liittymään Emil Ruusuvuoren ja Harri Heliövaaran seuraan maanantaina käynnistyvässä Yhdysvaltain avointen pääsarjassa. Laura Hietaranta taipui ITF-kiertueen W25-tasolla Puolassa toisella kierroksella niin kaksin- kuin nelinpelissäkin.

Voimistelu: Suomen joukkue sijoittui kaksiottelussa 17:nneksi pistein 52,650 rytmisen MM-kisoissa Espanjassa. Yksilöiden neliottelussa Emmi Piiroinen sijoittui neliottelussa 30:nneksi pistein 90,350 (mukaan laskettiin kolmen parhaan välineen pisteet).

Yleisurheilu: Suomi saavutti Budapestin MM-kisoista parhaan joukkuetuloksensa sitten MM-kotikisojen Helsingissä 2005. Wilma Murto taivutti seipäästä MM-pronssia tuloksella 480. Mitali oli Suomen ensimmäinen yleisurheilun globaaleista arvokisoista sitten Pekingin 2015, jolloin Tero Pitkämäki otti niin ikään MM-pronssia. Pistesijoille ylsivät Aku Partasen avausviikonlopun kuudennen sijan jälkeen vielä karsinnassa Pariisin olympiarajan rikkonut Silja Kosonen moukarissa (viides, 73,89) ja Oliver Helander keihäässä (seitsemäs, 83,38). Kenttälajeissa finaaliin ylsi myös Ella Junnilla korkeudessa (13:s, 190). Juoksulajeissa välieriin kipittivät Viivi Lehikoinen 400 metrin aidoissa (11:s, 54,48), Eveliina Määttänen 800 metrillä (13:s, 1.59,81) ja Reetta Hurske 100 metrin aidoissa (21:s, 13,05). TOP16-sijoja Suomi saavutti mitalien ja pistesijojen lisäksi kaikkiaan seitsemän. Budapestin ulkopuolella Sara Lappalainen juoksi lauantaina Skotlannissa mailin SE-ajan 4.28,12. Tällä viikolla kilpaillaan muun muassa Zürichin Timanttiliiga ja viikonloppuna perinteinen Ruotsi–Suomi-maaottelu Ruotsissa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK taipui konferenssiliigan viimeisen karsintakierroksen avausottelussaan Romaniassa Farul Constantalle maalein 1-2. HJK:n kotiottelu pelataan torstaina.

Jääkiekko: Naisleijonat aloitti kautensa EHT-kotiturnauksella Vierumäellä ja Lahdessa. Tšekki kaatui tiistaina 5-4 ja Ruotsi keskiviikkona 2-0. Viikonlopun otteluissa tuli tappiot, Tšekille 2-6 ja Ruotsille 1-4. Mestarien liiga käynnistyy tällä viikolla. Suomalaisista mukana ovat Tappara, Pelicans, Ilves ja Lukko.

Koripallo: Susijengi taipui MM-kisojen kahdessa ensimmäisessä ottelussaan Japanissa Australialle 72-98 ja kisaisännille 88-98. Tappioiden myötä paikka 16 parhaan joukkoon ei ole enää mahdollinen. Suomi kohtaa tiistaina Saksan, minkä jälkeen pelit jatkuvat alemmassa kaaviossa, jossa jaetaan vielä paikkoja ensi kesän olympiakarsintaturnauksiin.

Lentopallo: Naisten lentopallomaajoukkue taipui viimeisissä EM-otteluissaan Espanjalle erin 1-3 ja Hollannille 0-3. Suomen sijoitus kuuden joukkueen alkulohkossa oli viides ja kokonaissijoitus 21:s. Omat EM-kisansa keskiviikkona Bulgariassa aloittava miesten maajoukkue taipui viimeisessä valmistavassa maaottelussaan Romaniassa erin 2-3. Tällä viikolla Veljekset kohtaa Kroatian, Bulgarian, Slovenian ja Espanjan.

Salibandy: Miesten maajoukkue kohtaa viikonloppuna kahdesti Ruotsin kotiparketillaan.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi 14:nneksi Hollannin GP-kilpailussa. MM-sarja jatkuu viikonloppuna Italian Monzassa.

Frisbeegolf: Tällä viikolla Yhdysvalloissa kilpaillaan MM-kisat.

Keilailu: Euroopan kiertueella pelataan tällä viikolla kultatason turnaus Ruotsissa.

Pyöräsuunnistus: MM-kisat Tšekissä sprintin maailmanmestaruudella aloittanut Kaarina Nurminen sai myös päättää kisat kultatunnelmiin, kun hän ankkuroi Suomen viestijoukkueen (muut jäsenet Marika Hara ja Ruska Saarela) MM-kultaan. Mitali kiersi toisella kisaviikolla suomalaisia viimeiseen henkilökohtaiseen matkaan, yhteislähtöön, asti, kunnes Andre Haga pokkasi MM-hopeaa. Mitaleja tuli kaikkiaan neljä ja muita pistesijoja peräti 19.

Squash: Emilia Soini voitti EM-pronssia Puolassa. Soini voitti kolme ensimmäistä otteluaan ennen tappiotaan välierissä.

Paralympialajit

Maalipallo: Kuudesta alkulohko-ottelustaan kolme voittanut miesten maajoukkue eteni puolivälieriin, jossa taipui Ukrainalle maalein 4-11 IBSA World Games -tapahtumassa Isossa-Britanniassa. Viidestä alkulohko-ottelustaan yhden (Ukrainaa vastaan 4-3) voittaneet naiset jäivät alkulohkoon.

Voimanosto: 88-kiloisissa nostava Harri Kauppila on ainoa suomalaisedustaja MM-kisoissa Arabiemiraateissa tällä viikolla.

Yleisurheilu: SM-mitaleista kilpailtiin viikonloppuna Leppävirralla. MM-menestyjistä Marjaana Heikkinen voitti F34-luokan keihään tuloksella 16,95, Iida Lounela (T12) hyppäsi pituutta 500, Teijo Kööpikkä (F57) työnsi kuulaa 13,59, Petteri Peitso (F11) heitti kiekkoa 34,97 ja Henry Manni (T34) kelasi sata metriä aikaan 16,02.

Talviolympialajit

Taitoluistelu: Kausi 2023-2024 käynnistyy tällä viikolla Itävallassa, jossa luistellaan juniorien GP-sarjaa.

Yhdistetty: Kesän GP-sarjaa kilpaillaan tällä viikolla Saksassa ja Itävallassa.

TÄSMENNETTY 28.8.2023 klo 17.07: Emilia Soini sai pronssin, kun pronssiottelua ei välierien jälkeen pelattu.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.