04.09.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 35/2023: Susijengi päätti MM-kisat tyylillä – palkintona paikka olympiakarsintaturnaukseen

Susijengi päätti MM-turnauksensa iloiseen nuottiin – lentopallon EM-kisoissa nuotin sävyn määrittelee maanantai-illan Ukraina-ottelu. HJK selvitti tiensä Euroopan konferenssiliigan lohkovaiheeseen. Eetu Kolehmainen ja Jeremy Hakala meloivat kaksikossa ensimmäistä kertaa A-finaaliin maailmancupissa Ranskassa. Yleisurheilun Ruotsi–Suomi-maaottelussa suomalaiset taipuivat täpärästi Ruotsille.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kansainvälinen kilpailukausi vetelee viimeisiään, mutta Kroatiassa kilpaillaan vielä tämän ja ensi viikon aikana haulikkolajien EM-kisat ja Riossa kiväärilajien maailmancup. EM-kisoissa on jaossa myös olympiapaikkoja.

Beach volley: Mennyt viikko toi suomalaismenestystä maailmankiertueen futures-tasolta sekä miehistä että naisista. Anniina Parkkinen ja Sara Sinisalo kulkivat avaustappion jälkeen voitosta voittoon ja juhlivat mestaruutta Italiassa. Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén pokkasivat kolmossijan Puolasta.

Golf: Kalle Samooja oli kolmen kierroksen jälkeen kärkikamppailussa, mutta taipui sijalle 20 Euroopan kiertueella Sveitsissä. Tapio Pulkkanen oli 73:s, Sami Välimäki jäi cutiin. Naisten Euroopan kiertueella cutin läpäisivät suomalaiskuusikosta Ursula Wikström (9.) ja Noora Komulainen (28.). LPGA-kiertueella Oregonissa Kiira Riihijärven ja Matilda Castrénin pelit jäivät kahteen kierrokseen. Tällä viikolla LPGA-kiertue jatkuu Ohiossa, naisten Euroopan kiertue Hollannissa ja miesten vuorostaan Irlannissa.

Judo: Tällä viikolla otellaan alle 20-vuotiaiden EM-mitaleista Hollannissa.

Olympiasoutu: Serbiassa soudetaan tällä viikolla MM-kisat. Jaossa on myös ensimmäiset olympiapaikat.

Painonnosto: MM-kisat Saudi-Arabiassa käynnistyvät tällä viikolla.

Ratamelonta: Eetu Kolehmainen ja Jeremy Hakala meloivat kaksikon 500 metrillä A-finaaliin ja siinä kahdeksanneksi kauden viimeisessä maailmancupissa Ranskassa. Kolehmainen oli yksikön tonnilla B-finaalin toinen ja kokonaistulosten kymmenes. Myös Hakala sai paikan B-finaaliin, jossa ei melonut. Naisissa Netta Malinen jäi 500 metrillä välieriin.

Ratsastus: Saksassa käydään tällä viikolla kouluratsastuksen EM-kisat, jossa jaossa on viimeiset kolme joukkuepaikkaa Pariisin olympialaisiin.

Sulkapallo: Nella Nyqvist voitti avausottelunsa kansainvälisessä turnauksessa Latviassa, mutta joutui vetäytymään turnauksesta sen jälkeen.

Tennis: Otto Virtanen pani Argentiinan Tomas Martin Etcheverryn (ATP-34) tiukoille grand slam -pääsarjadebyytissään Yhdysvaltain avoimissa, mutta taipui viidennessä erässä. Emil Ruusuvuori joutui vetäytymään turnauksesta. Harri Heliövaaran pelit nelinpelissä päättyivät toiselle kierrokselle, mutta sekanelinpelissä Heliövaara on edennyt jo puolivälieriin. Patrik Niklas-Salmisen pelit haastajakiertueella Mallorcalla päättyivät nelinpelin puolivälieriin – kuten myös Eero Vasalla. Laura Hietaranta eteni karsintojen kautta aina välieriin saakka ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Italiassa.

Uinti: Israelissa uidaan tällä viikolla nuorten MM-kisat.

Voimistelu: Oskar Kirmes nappasi finaalin kolmannen sijan hevosella pistein 13,500 challenge cupissa Turkissa. Velipoika Robert oli finaalissa kuudes renkailla (13,300) ja kahdeksas nojapuilla (11,800). Finaalipaikan lunasti myös Maisa Kuusikko naisten nojapuilla, mutta loukkaantuminen esti finaalissa kilpailemisen. Tällä viikolla challenge cupia kilpaillaan Unkarissa.

Yleisurheilu: Oliver Helander heitti keihäässä neljänneksi Zürichin Timanttiliigassa torstaina tuloksella 83,65. MM-mitalisti Wilma Murto jäi seipäässä ilman tulosta. Lauantaina kilpailtiin Kiinan Xiamenissa, jossa Heta Tuuri oli korkeudessa seitsemäs tuloksella 182 ja Viivi Lehikoinen pitkissä aidoissa kahdeksas ajalla 55,44.

Viikonlopun Ruotsi–Suomi-maaottelussa Tukholmassa miehet tasasivat pisteet 227-227, mutta Ruotsi voitti lajivoittojen turvin. Naisissakin tuli niukka tappio, kun Ruotsi oli parempi pistein 228,5-225,5. Pojissa ja tytöissä Suomi voitti ottelut.

Kovimmat kansainväliset tulokset suomalaisista tekivät Murto (465) sekä alavireisistä MM-kisoista makean revanssin ottaneet Lassi Etelätalo keihäässä (83,42) ja Krista Tervo moukarissa (73,09). Tervo johdatti Suomen naiset kolmoisvoittoon, kun myös Silja Kosonen (72,98) ja Suvi Koskinen (70,56) ylittivät 70 metriä. Kolmoisvoitot Suomi otti myös naisten 5000 metrin kävelyssä ja keihäässä sekä miesten kolmiloikassa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK voitti konferenssiliigan viimeisen karsintakierroksen kotiottelussaan romanialaisen Farul Constantan 2-0 ja eteni kilpailun lohkovaiheeseen yhteismaalein 3-2. Lohkovaihe alkaa maajoukkuetauon jälkeen 21. syyskuuta, ja HJK:n kanssa samassa lohkossa pelaavat kreikkalainen PAOK, skotlantilainen Aberdeen ja saksalainen Frankfurt. KuPS aloittaa naisten mestarien liigan karsinnat tällä viikolla tanskalaista Kögeä vastaan. Huuhkajat pelaa tällä viikolla kaksi tärkeää EM-karsintaottelua: torstaina vieraissa Kazakstania vastaan ja sunnuntaina kotonaan Tanskaa vastaan.

Jääkiekko: Suomalaisjoukkueet aloittivat vahvasti mestarien liigan. Kahdella voitolla pelinsä aloittivat Ilves (Pardubicen vieraana 3-1 ja Bolzanossa 7-1), Lukko (kotona Belfastia vastaan 3-1 ja Aalborgin vieraana 6-2) ja Tappara (Aalborgin vieraana jatkoajan jälkeen 2-1 ja kotona Belfastia vastaan 6-0). Pelicans taipui ruotsalaiselle Växjölle 1-5, mutta voitti ranskalaisen Rouenin 8-3. Loppuviikosta pelataan kaksi kierrosta lisää.

Koripallo: Susijengi kasasi itsensä kolmen alkulohkotappion jälkeen ja voitti alaloppusarjassa Kap Verden 100-77 ja Venezuelan 90-75. Voitot nostivat Suomen historiansa parhaaseen MM-sijoitukseen 21, mikä oikeutti myös kesän 2024 olympiakarsintaturnauksiin. Turnauksia pelataan neljä, kussakin on kuusi joukkuetta ja kunkin turnauksen voittaja pelaa Pariisin olympialaisissa.

Lentopallo: Miesten maajoukkue aloitti EM-turnauksen Bulgariassa hulppealla 3–0-voitolla Kroatiasta. Vaikka sen jälkeen on tullut tappiot Bulgarialle (1-3), Slovenialle (0-3) ja Espanjalle (1-3), Veljekset taistelee maanantaina jatkopaikasta alkusarjan viimeisessä ottelussaan Ukrainaa vastaan.

Salibandy: Esa Jussila aloitti miesten maajoukkueen peräsimessä maukkaalla voitolla, kun Ruotsi kaatui perjantaina Vantaalla 8-4. Lauantain ottelussa Ruotsi otti revanssin maalein 8-3.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi kolmannen kerran tällä kaudella MM-pisteille Monzassa. Alfa Romeo -kuljettajan sijoitus oli kymmenes.

Frisbeegolf: Eveliina Salonen ja Henna Blomroos jakoivat neljännen sijan MM-kisoissa Yhdysvalloissa. Silva Saarinen täydensi suomalaismenestystä kuudennella sijallaan. Heidi Laine oli 12:s. Miehissä paras suomalainen oli 13:nneksi sijoittunut Lauri Lehtinen.

Karate: Irlannin Dublinissa käydään tällä viikolla kauden viimeinen K1 Premier Leaguen osakilpailu.

Ralli: MM-sarja jatkuu kuukauden tauon jälkeen tällä viikolla Kreikassa.

Squash: Dohassa käynnistyy viikonloppuna maailmankiertueen korkeimman tason turnaus, jossa mukana on Emilia Soini.

Paralympialajit

Pöytätennis: Tällä viikolla Englannissa pelataan EM-kisat.

Ratsastus: Kouluratsastuksen EM-kisoissa kilpaillaan myös pararatsastuksen EM-mitaleista.

Voimanosto: 88-kiloisissa nostava Harri Kauppila sijoittui 19:nneksi MM-kisoissa Arabiemiraateissa. Kauppilan tulos oli 180 kg.

Yleisurheilu: Toni Piispanen ja Amanda Kotaja kelaavat tällä viikolla Brysselin Timanttiliigassa.

Talviolympialajit

Freeski: Suomen joukkue saavutti kaksi pistesijaa nuorten MM-kisoista Uudesta-Seelannista. Aimo Mandelin oli slopestylessa viides ja big airissa yhdeksäs. Slopestylessa 11:nneksi sijoittunut Jaakko Koskinen oli puolestaan korkeammalla big airissa sijoituttuaan seitsemänneksi. Naisissa Lina Häggström oli slopestylessa 11:s ja big airissa 19:s.

Lumilautailu: Laudalla paras suomalaissijoitus nuorten MM-kisoista Uudesta-Seelannista oli Ville Jukolan kymmenes sija big airissa. Erik Jurmu oli big airissa 16:s, slopestylessa pykälää alempana.

Taitoluistelu: Iida Karhunen luisteli viidenneksi pistein 161,69 ja Matias Lindfors kymmenenneksi pistein 174,52 juniorien GP-sarjan avauksessa Itävallassa. Tällä viikolla käynnistyy kausi myös yleisessä sarjassa, kun Italiassa kilpaillaan Lombardia Trophy.

Yhdistetty: Ilkka Herola päätti kesän GP-kiertueen voittoon Itävallan Villachissa sunnuntaina. Oberstdorfissa Herola oli 13:s ja Villachin ensimmäisessä kilpailussa tuli hylkäys. Eero Hirvosen trendi oli päinvastainen: Oberstdorfin kakkossijaa seurasi sijat 9 ja 18 Villachissa. TOP16:een ylsi myös Perttu Reponen, joka oli Oberstdorfissa 16:s ja Villachin avauskisassa 14:s. Naisissa Minja Korhonen otti sijoitukset 9, 4 ja 11.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.