11.09.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 36/2023: Davis Cupin finaaliin grand slam -voittajana – Harri Heliövaara sekanelinpelin mestaruuteen US Openissa

Harri Heliövaara lähtee tällä viikolla Kroatiassa pelattavaan Davis Cupin finaaliturnaukseen tuoreena grand slam -voittajana. Kalle Rovanperä ajoi voittoon Kreikan MM-rallissa ja tiivisti otettaan maailmanmestaruuteen. Huuhkajat kurvaa EM-karsintojen loppusuoralle hyvistä iskuasemista. Aino Tapola saavutti EM-pronssia parapöytätenniksessä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Marjut Heinonen on avauspäivän jälkeen skeetissä seitsemäntenä haulikkolajien EM-kisoissa Kroatiassa. Kisat käydään pääosin tällä viikolla. Tällä viikolla käynnistyy myös kiväärilajien kauden viimeinen maailmancup Brasiliassa.

Golf: Sami Välimäki pelasi 23:nneksi ja Tapio Pulkkanen 54:nneksi miesten Euroopan kiertueella Irlannissa. Kalle Samooja jäi cutiin. Naisten Euroopan kiertuetta pelattiin Hollannissa, jossa Ursula Wikström oli 11:s, Sanna Nuutinen 21:s, Linda Osala 39:s, Tiia Koivisto 42:s ja Noora Komulainen 59:s. LPGA-kiertueella Ohiossa Kiira Riihijärven ja Matilda Castrénin pelit jäivät kahteen kierrokseen. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Englannissa, naisten Sveitsissä.

Judo: Viime vuoden nuorten Euroopan mestari Pihla Salonen eteni tänäkin vuonna alle 21-vuotiaiden EM-finaaliin 57-kiloisissa, mutta tällä kertaa oli tyytyminen hopeaan. Kaikki muut suomalaiset ottivat Hollannin Haagissa yhden otteluvoiton, mutta jäivät ulos kahdeksan parhaan joukosta.

Olympiasoutu: Joel Naukkarinen souti yksikössä F-finaalin neljänneksi MM-kisoissa Serbiassa. Kevyessä yksikössä Kasper Hirvilampi oli D-finaalin neljäs ja Aura Forsberg D-finaalin ykkönen.

Paini: MM-kisat Serbiassa käynnistyvät viikonloppuna. Jaossa on olympiapainoluokissa myös viisi maapaikkaa Pariisin olympialaisiin.

Painonnosto: Saara Retulainen ei onnistunut MM-kisoissa Saudi-Arabiassa. Retulaisen tulos 80+92=172 kg riitti 28. sijaan 64-kiloisissa. Tällä viikolla tositoimissa ovat Aino Luostarinen, Janette Ylisoini, Jutta Selin ja Hannes Keskitalo.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo ajoi 40:nneksi ja Wilma Aintila 54:nneksi maantiepyöräilyn ammattilaiskiertueen etappiajossa Hollannissa. Nuorten tuloslistoilla Ahtosalo oli seitsemäs ja Aintila yhdestoista. Ahtosalo sai kiertueelle nousujohteisen lopun, sillä viimeisellä kuudennella etapilla hän kiri maaliin kuudentena.

Pöytätennis: Suomen miehet taipuivat EM-joukkuekisojen avausottelussaan Ruotsissa Saksalle otteluvoitoin 0-3. Tiistaina vastassa on Puola.

Ratsastus: Suomen tavoite saavuttaa joukkuepaikka Pariisin olympialaisiin kärsi kovan kolauksen jo ennen kouluratsastuksen EM-kisoja, kun Tokion olympiaedustaja Henri Ruoste joutui vetäytymään kisoista ratsunsa loukkaantumisen takia. Suomen joukkue oli EM-kilpailussa 14:s, kun olympiapaikkaan olisi vaadittu yhdeksäs sija. Yksilöistä GP-ohjelmassa korkeimmalle sijoittui Emma Kanerva ratsullaan Greek Air (34:s prosentein 71,040).

Sulkapallo: Joakim Oldorff pelaa tällä viikolla kansainvälisen kilpailun Belgiassa.

Tennis: Harri Heliövaarasta tuli Yhdysvaltain avoimissa toinen suomalainen yleisen sarjan grand slam -mestari, kun hän juhli sekanelinpelin mestaruutta kazakstanilaisen Anna Danilinan kanssa. Ennen Heliövaaraa grand slam -tittelin oli voittanut suomalaisista Henri Kontinen (sekanelinpeli Wimbledonissa 2016 ja nelinpeli Australian avoimissa 2017).

Patrik Niklas-Salmisen taival haastajakiertueella Turkissa katkesi nelinpelin välieriin – kuten myös Laura Hietarannalla ITF-kiertueen W25-tasolla Espanjassa. Kaksinpelissä Hietaranta taipui toisella kierroksella. Anastasia Kulikova ei läpäissyt karsintoja W100-tasolla Japanissa. Patrick Kaukovalta juhli ITF-kiertueella M15-tason turnausvoittoa Unkarissa. Miesten maajoukkue pelaa tällä viikolla historiallisesti Davis Cupin finaaliturnauksessa Kroatiassa: tiistaina vastassa on Hollanti, perjantaina Kroatia ja lauantaina Yhdysvallat.

Uinti: Suomen joukkue saavutti nuorten MM-uinneista Israelista kaksi finaalipaikkaa: Kiia Metsäkonkola ui 50 metrin rintauinnissa viidenneksi ajalla 31,40 ja Louna Kasvio 400 metrin sekauinnissa kahdeksanneksi ajalla 4.49,94. Kasvio sijoittui 16 parhaan joukkoon myös 800 metrin (9:s, 8.57,28) ja 1500 metrin (12:s, 16.59,84) vapaauinneissa. Ada Hakkarainen oli 400 metrin sekauinnissa (4.52,55) ja 800 metrin vapaauinnissa (8.59,39) 11:s sekä 1500 metrin vapaauinnissa (17.13,18) 16:s.

Voimistelu: Ada Hautala selvitti challenge cupissa Unkarissa tiensä permannon telinefinaaliin, jossa pisteet 12,733 toivat neljännen sijan. Kuusiottelun MM-kilpailuun valmistautunut Elias Koski selvitti karsinnat permannolla (13,700), hypyssä (13,700) ja rekillä (13,350), mutta jätti finaalit väliin. Tällä viikolla challenge cupia kilpaillaan Pariisissa.

Yleisurheilu: Camilla Richardsson hätyytteli ennätystään 5000 metrillä Brysselin Timanttiliigassa juoksemalla 12:nneksi ajalla 15.13,69. Mukana oli myös korkeudessa Heta Tuuri, jonka tulos 180 riitti yhdeksänteen sijaan. Eveliina Määttänen oli 800 metrillä viides ajalla 2.00,80 ja Sara Lappalainen 1500 metrillä kuudes ajalla 4.05,18 Kroatian Zagrebissa sunnuntaina. Elina Lampela puolestaan hyppäsi Saksassa seivästä 436 sunnuntaina ja oli seitsemäs. Kansainvälinen kausi huipentuu viikonloppuna Timanttiliigan finaaliin Yhdysvaltain Eugenessa.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue aloittaa MM-karsintojen toisen vaiheen lauantaina kotiottelulla Portugalia vastaan.

Jalkapallo: Huuhkajat pelasi kaksi EM-karsintalohkonsa kärkiottelua menneellä viikolla. Vierasottelusta Kazakstanissa oli tuomisena voitto maalein 1-0, mutta kotiottelu Tanskaa vastaan päättyi tappioon samoin lukemin. Suomi on H-lohkossa kolmantena vain pisteen päässä lohkon kärkipaikkaa pitävästä Sloveniasta, kun karsintoja on jäljellä neljä ottelua. KuPS aloitti naisten mestarien liigan karsinnat hienolla voitolla tanskalaista Kögeä vastaan 2-1, mutta karsinnan ensimmäisen vaiheen finaalissa tuli tappio serbialaiselle Spartak Suboticalle maalein 1-2.

Jääkiekko: Tampereen Ilves kaatoi slovakialaisen Trinecin 5-4 ja tšekkiläisen Vitkovicen voittomaalikilpailun jälkeen 3-2 ja jatkaa tappiottomana mestarien liigan alkusarjaa. Tappara voitti saksalaisen Mannheimin voittomaalikilpailun jälkeen 2-1, mutta taipui ruotsalaiselle Skellefteålle 3-5. Avaustappionsa kärsi myös Lukko, joka voitti sveitsiläisen Rapperswilin vieraissa 5-2, mutta taipui kotonaan Mannheimille 0-6. Pelicans voitti Vitkovicen 4-0, mutta hävisi Trinecille 1-3. Kaikki suomalaisjoukkueet ovat jatkopaikoissa kiinni ennen lokakuun alkupuolen kahta viimeistä kierrosta.

Lentopallo: Miesten maajoukkue taipui EM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussaan maanantaina Ukrainalle erin 2-3. Tappion myötä Suomen turnaus päättyi alkulohkoon ja kokonaissijoitukseen 19.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Singaporessa.

Karate: Björn Kulovuori ei onnistunut etenemään alkulohkosta jatkoon K1 Premier Leaguen osakilpailussa Irlannin Dublinissa. Kulovuoren tuloksena 84-kiloisista oli tasapeli ja tappio.

Keilailu: Osku Palermaa (49:s) ja Kaaron Salomaa (54:s) läpäisivät karsintavaiheen PBA-kiertueen ainoassa Euroopassa järjestettävässä osakilpailussa Ruotsissa.

Ralli: Kalle Rovanperä venytti johtonsa MM-sarjassa 33 pisteen suuruiseksi voittamalla ylivoimaisesti Kreikan rallin. Myös power stagelta Rovanperä nappasi täyden pistepotin. Esapekka Lappi ajoi viidenneksi. Ajamatta on vielä kolme osakilpailua.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen platinatason turnauksessa Qatarin Dohassa.

Paralympialajit

Pöytätennis: Vatsataudista kärsinyt Aino Tapola nappasi 1-luokan pronssia EM-kisoissa Isossa-Britanniassa. Timo Natusen (luokka 1), Aaro Mäkelän (luokka 6) ja Timo Averjanovin (luokka 11) pelit päättyivät alkulohkovaiheeseen. Sekanelinpelissä Tapola ja Natunen taipuivat puolivälierissä.

Ratsastus: Laura Kangasniemen yhdeksäs sija nelosluokan henkilökohtaisessa ohjelmassa oli suomalaisittain paras saavutus EM-kisoissa Saksassa. Jonna Aaltonen oli viitosluokassa 15:s.

Yleisurheilu: Sini Paukkeri kelasi T54-luokassa viidenneksi ajalla 17,95 Brysselin Timanttiliigassa perjantaina.

Talviolympialajit

Taitoluistelu: Suomalais-italialainen pari Milania Väänänen/Filippo Clerici luisteli pisteet 151,50 ja sijoittui pariluistelussa seitsemänneksi kansainvälisessä Lombardia Trophy -kilpailussa Italiassa. Samalla rikkoutuivat MM- ja EM-kisoihin vaadittavat tekniset pisteet. Yksinluistelussa Janna Jyrkinen oli naisissa 11:s pistein 145,11 ja Makar Suntsev miehissä 13:s pistein 151,39. Tällä viikolla luistellaan yleisen sarjan kilpailu Latviassa ja juniorien GP-sarjaa Japanissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.