Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.09.2023 | Seuratoiminta | Uutinen

Olympiapäivä houkutteli Olympiastadionille 5 000 kävijää – päivän aikana yli 100 000 lajikokeilua

Olympiapäivä tarjosi monenlaista tekemistä aurinkoisessa syyssäässä. Päivän aikana oli mahdollista kokeilla yli 30 erilaista lajia aina frisbeegolfista hokurotyu-jujutsuun. Tapahtuma houkutteli lauantaina 16.9. Olympiastadionille 5 000 kävijää etsimään itselleen liikkumisen kipinää. Lajiliitot ja pääkaupunkiseudun urheiluseurat innostivat ja opastivat lajien saloihin. Myös kymmenet olympiaurheilijat vuosikymmenien varrelta nostattivat tunnelmaa läsnäolollaan. 

Olympiapäivän avasivat liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist, Stadion-säätiön puheenjohtaja, kansanedustaja Nasima Razmyar ja Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.  

– On upeaa kokoontua olympialiikkeen hengessä liikkumaan, ulkoilemaan ja kokeilemaan eri lajeja. Urheilu on meitä yhdistävä tekijä. Se on kulttuuria, se on meitä kaikkia lumoava ja yhteisöllisyyttä vahvistava tunne, hehkutti ministeri Bergqvist. 

Ministeri lähti puheensa jälkeen itsekin toimintapisteille liikkumaan ja tutustumaan lajeihin. Olympiakomitean puheenjohtaja nosti avajaisissa esille urheiluseurojen korvaamattoman suuren merkityksen suomalaiselle liikuntakulttuurille. 

– Haluamme kiittää seurakenttää tästä valtavan hienosta työstä, jota te teette suomalaisten ja Suomen hyväksi. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on haastanut suomalaiset kävelemään ja juttelemaan, muistutti Vapaavuori puheessaan. 

Olympiapäivä toi yhteen eri sukupolvet nauttimaan liikunnan riemusta. Olympiastadion tarjosi päivälle nostalgiset puitteet. 

– Tänään voimme yhdessä iloita siitä, että sukupolvien ajan stadionilla on ollut mahdollisuus kohdata merkityksellisten tapahtumien äärellä. Tänään merkityksellistä on liikunnan ilo, se, että täällä päästään löytämään oma kipinä uuteen liikuntaharrastukseen, iloitsi Razmyar.  

Päivä avattiin juhlallisesti soihtuviestillä. Avajaiset käynnistivät lähtölaskennan kohti Pariisin 2024 olympialaisia. 

Lajipisteillä liikettä kaiken ikäisille  

Olympiapäivä tarjosi tekemistä eri ikäisille. Päivän aikana oli mahdollista tutustua yli 30 lajiin.   

Ropposen perhe ehti kiertämään päivän aikana useita lajipisteitä. 

– Lajikattaus on ollut todella laaja ja monipuolinen. Tekemistä on riittänyt. Kaiken kaikkiaan olemme ehtineet vierailla jo kuudella lajipisteellä – ja vielä potentiaalisia pisteitä riittää. Tosi kiva tapahtuma, pohtivat perheen vanhemmat Antti ja Elsa Ropponen.  

Yleisurheilun ja hiihdon lajipisteet oli tosi kivoja, erityisesti aitajuoksusta innostuneet Myy ja Emma Ropponen kertoivat.   

Ropposen perhe oli iloinen Olympiapäivän laajasta lajivalikoimasta.

Olympiapäivän koettiin madaltavan kynnystä eri lajien kokeiluihin.  

– Breikkauksen maailma innosti tytärtämme Heidiä ja hän haluaisi kokeilla lajia jatkossa. Poikamme kokeili tänään puolestaan judoa. Näin, että hänen silmäkulmaansa syttyi tänään pieni pilke. Jokainen ansaitsee löytää sen oman juttunsa, kiteytti lasten äiti Desiree Saarikivi osuvasti päivän annin.    

– Tämä on lähtökohtaisesti sellainen koko perheen hyvän mielen tapahtuma.  Ei haittaa, vaikka ei löytäisikään omaa juttuaan, hän jatkaa.   

– Tosi hienoa, että tällaisten päivien avulla näkee eri lajien mahdollisuuksia. Taekwondo alkoi tänään kiinnostaa. Lajia pystyy harrastamaan kotimme lähellä, kertoo perheen isä Silver Kukk lapsineen Einarin ja Mian kanssa.  

Saarikiven ja Kukkin perheet olivat hyvillään siitä, että tällaisia päiviä järjestetään.

Judoliiton Katri Forssellin mukaan kaikki on sujunut lajipisteellä hienosti.  

– Itse olen täällä nyt ensimmäistä kertaa, mutta en varmaankaan viimeistä. Rohkeita ja innokkaita kokeilijoita on riittänyt. Pienimmätkin ovat rohkaistuneet tatamille testaamaan judo-otteita nallen ja ohjaajiemme kanssa, Forssell toteaa.  

Myös rugbyn pisteellä päivä sujui hienosti.  

– Päivä on mennyt oikein mukavasti. Teemme osaltamme rugbyä tunnetuksi. Lapset ovat innoissaan kokeilleet taklausta, pallon käsittely ja kuljettamista. Monelle laji on uusi tuttavuus, toteaa Suomen Rugbyliiton toiminnanjohtaja Anssi Jukka. 

Rugbyn lajipisteellä riitti kuhinaa koko päivän ajan.

Olympiapäivä muistutti liikkumisen ja yhdessäolon tärkeydestä   

Olympiakomitea järjesti Olympiapäivän yhteistyössä Helsingin kaupungin, Olympiastadionin, Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdon sekä lajiliittojen kanssa. Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla kiitti lämpimästi lajeja ja urheiluseuroja lajitarjonnan mahdollistamisesta.  

– Toivon, että aurinkoisen Olympiapäivän noste kantaa meitä kaikkia arjessamme pitkälle syksyyn. Päivä muistuttaa meitä liikkumisen ja yhdessäolon tärkeydestä. Kannustan kaikkia niitä, jotka saivat päivästä kipinän uuteen harrastukseen tai vanhan harrastuksen elvyttämiseen, tsekkaamaan Sporttihausta lähiseutunsa mahdollisuudet, Tulla rohkaisee. 

Lue lisää aiheesta