Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.09.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 37/2023: Tennismiehet urotekoon Davis Cupissa – Suomi maailman kahdeksan parhaan maan joukkoon

Suomi teki historiallisen tempun tenniksen Davis Cupin finaalivaiheen alkulohkossa Kroatiassa ja selvitti tiensä kahdeksan parhaan joukkoon. Myös sulkapallossa Kalle Koljonen ja Joakim Oldorff esiintyivät edukseen menneellä viikolla. Oliver Helander oli kolmas ja Wilma Murto neljäs yleisurheilun Timanttiliigan finaalissa Yhdysvalloissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Marjut Heinonen ampui skeetissä 12:nneksi tuloksella 117 haulikkolajien EM-kisoissa Kroatiassa. Miehissä paras suomalainen oli 121 kiekkoa rikkonut ja 22:nneksi sijoittunut Tommi Takanen. Pojissa Ukko-Pekka Mäkinen pääsi tuloksellaan 119 finaaliuusintaan, jossa taipui kymmenenneksi. Myös Lassi Kauppinen (12:s, 118) ja Eino Peltomäki (17:s, 117) pääsivät lähelle. Tytöissä Nea Vallioniemi oli 20:s tuloksella 103. Tällä viikolla kisoissa ovat vuorossa trapit.

Golf: Sanna Nuutinen sijoittui parhaana suomalaisena yhdeksänneksi naisten Euroopan kiertueella Sveitsissä. Myös Tiia Koivisto (18:s), Ursula Wikström (37:s) ja Linda Osala (37:s) läpäisivät cutin. Miesten Euroopan kiertueella Englannissa Kalle Samooja ja Sami Välimäki jakoivat keskenään 74. sijaa. Miehet pelaavat tällä viikolla Ranskassa.

Judo: Azerbaidzhanin Bakussa otellaan tällä viikolla grand slam -tason kilpailu.

Paini: Tällä viikolla Serbiassa käydään kauden päätapahtuma, MM-kisat. Jaossa on olympiapainoluokissa myös viisi maapaikkaa Pariisin olympialaisiin.

Painonnosto: Janette Ylisoini nosti yhteistuloksen 98+120=218 kg ja sijoittui 71-kiloisissa 24:nneksi MM-kisoissa Saudi-Arabiassa. Aino Luostarinen oli 32:s tuloksella 90+115=205 kg. Hannes Keskitalo oli puolestaan 28:s tuloksella 143+193=336 kg 102-kiloisissa. Olympiapainoluokkien ulkopuolella Jutta Selin oli 13:s 76-kiloisissa yhteistuloksella 88+108=196 kg.

Purjehdus: Isossa-Britanniassa purjehditaan tällä viikolla formula kite -luokan EM-regatta, joka toimii myös Euroopan maanosakarsintana Pariisin olympialaisiin.

Pyöräily: Wilma Aintila polki kokonaiskilpailussa kahdeksanneksi ja nuorissa toiseksi pienemmässä etappiajossa Hollannissa. Kilpailussa poljettiin prologin lisäksi kaksi etappia.

Pöytätennis: Suomen miehet eivät onnistuneet etenemään alkulohkosta jatkoon EM-joukkuekisoissa Ruotsissa. Ratkaisevassa mittelössä Puola voitti Suomen otteluvoitoin 3-2.

Sulkapallo: Kalle Koljonen otti kahden TOP100-pelaajan päänahat ja selvitti tiensä pääsarjaan maailmankiertueen turnauksessa Hong Kongissa. Pääsarjan avauskierroksella Tanskan Rasmus Gemke (ranking-24) pudotti Koljosen. Joakim Oldorff oli iskussa pienemmässä turnauksessa Belgiassa: matkalla finaaliin kaatui kolme TOP100-pelaajaa, joista korkeimmalle rankattu on Brasilian Ygor Coelho (ranking-43). Finaalissa Oldorff taipui Ranskan Lucas Claerboutille (ranking-112). Oldorff jatkaa tällä viikolla Puolassa.

Taekwondo: Ida Tammila nappasi 46-kiloisissa kolmossijan G1-tason turnauksessa Puolassa.

Tennis: Miesten maajoukkueen menestyksennälkä ei ollut tyydytetty ensimmäisestä paikasta Davis Cupin finaaliturnaukseen, sillä Kroatian Splitistä oli tuomisena uusi historiallinen saavutus: paikka kahdeksan parhaan maan joukkoon. Hollantia vastaan Suomi taipui voitoin 1-2, mutta voitot Kroatiasta (2-1) ja Yhdysvalloista (3-0) sinetöivät paikan marraskuun lopulla Malagassa pelattavaan pudotuspelivaiheeseen.

Suomen voittokone oli Otto Virtanen, joka paitsi voitti kaikki kolme kaksinpeliotteluaan myös otti ATP-rankingilla mitaten uransa kaksi kovinta päänahkaa: USA:n Mackenzie McDonald (ATP-39) ja Hollannin Botic van de Zandschulp (ATP-68). Emil Ruusuvuori hävisi Hollannin Tallon Griekspoorille (ATP-24), mutta voitti sekä Kroatian Borna Gojon (ATP-77) että USA:n Tommy Paulin (ATP-13). Nelinpelissä Harri Heliövaara ja Patrik Niklas-Salminen taipuivat Hollannille ja Kroatialle, mutta Patrick Kaukovallan kanssa Heliövaara otti maukkaan voiton USA:n parista Austin Krajicek (ATP-1) ja Rajeev Ram (ATP-5).

Voimistelu: MM-kisojen neliotteluun valmistautuva Kaia Tanskanen ylsi finaaliin permannolla challenge cupissa Pariisissa. Finaalissa Tanskanen sijoittui kuudenneksi pistein 12,500. Robert Kirmes urakoi kaikki käsitelineet ja oli lähellä finaalipaikkaa renkailla (yhdeksäs pistein 13,700) ja nojapuilla (yhdestoista pistein 13,800).

Yleisurheilu: Oliver Helander sijoittui keihäässä kolmanneksi kansainvälisen kilpailukauden huipentaneessa Timanttiliigan finaalissa Yhdysvaltain Eugenessa. Helanderin tulos oli 83,74. MM-mitalisti Wilma Murto kirjautti seipäässä tuloksen 471, joka toi neljännen sijan.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue aloitti MM-karsintojen toisen vaiheen taipumalla kotonaan lauantaina Portugalille maalein 1-5. Karsinta jatkuu vierasottelulla Armeniassa keskiviikkona.

Jalkapallo: Pikkuhuuhkajat aloitti EM-karsintansa tiistaina taipumalla kotonaan Sveitsille maalein 1-2. Helmarit aloittaa Uefan kansojen liigan tiiviin syksyn kotiottelulla Slovakiaa vastaan perjantaina. HJK aloittaa puolestaan konferenssiliigan lohkovaiheen torstaina vierasottelulla Kreikassa. Vastassa on PAOK.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas keskeytti Singaporen GP-kilpailun. MM-sarja jatkuu tällä viikolla Japanissa.

Keilailu: Osku Palermaa (10:s), Essi Pakarinen (14:s) ja Niko Oksanen (15:s) pääsivät finaalivaiheeseen Euroopan kiertueella Norjassa.

Pyöräsuunnistus: Kansainvälinen kausi päättyy tällä viikolla maailmancupiin Italiassa.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Perussa käydään kahden seuraavan viikon aikana MM-kisat.

Ratsastus: Suomen joukkue esiintyi edukseen ja sijoittui toiseksi kolmen tähden kouluratsastuskisoissa Puolassa. Katja Karjalainen voitti I-ryhmässä kaikki kolme henkilökohtaista kilpailua, kuten myös Jonna Aaltonen V-ryhmässä. IV-ryhmässä mukana olleista suomalaisista Laura Kangasniemi ratsasti sijoitukset kolme, kaksi ja kaksi.

Talviolympialajit

Taitoluistelu: Emmi Peltonen palasi pitkältä kilpailutauolta ja sijoittui Kanadassa seitsemänneksi pistein 139,87. Peltosen pisteet sijoittuivat samaan aikaan Latviassa kilpailleiden suomalaisten välimaastoon, sillä Jelgava Cupissa Oona Ounasvuori oli viides pistein 148,72 ja Olivia Lisko yhdeksäs pistein 127,84. Juniorien GP-sarja jatkui Japanin Osakassa, jossa Petra Lahti oli naisissa yhdeksäs pistein 151,14 ja Matias Lindfors miehissä 15:s pistein 162,55. Tällä viikolla kilpaillaan perinteinen Nebelhorn Trophy Saksassa ja juniorien GP-sarja jatkuu Unkarin Budapestissä.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta