Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.09.2023 | Seuratoiminta | Artikkeli

Santeri Vaaran kipinä karateen syttyi nopeasti ja yllättäen: ”Tiesin heti, että tuosta voisi tulla mun juttuni”

Santeri Vaaran kipinä karateen syttyi vaivihkaa. Santeri muistaa nähneensä kaverinsa ja veljensä kuvan karatepuku päällä ja innostuneen lajista välittömästi. Visio piirtyi mieleen selkeästi: Santeri halusi aloittaa karaten pikimmiten.

– En oikeastaan tiennyt lajista juuri mitään, mutta jokin siinä kiinnosti. Kuvat nähtyäni, ilmoitin äidilleni haluavani aloittaa karaten. Tiesin heti, että tuosta voisi tulla mun juttuni, Santeri muistelee.

Matka harrastuksen parissa on kestänyt nyt viisi vuotta. Ensimmäiset kilpailunsa Santeri kilpaili hieman yli vuosi sitten.

– Kilpailut ja erilaiset tapahtumat ovat olleet karateharrastuksen ehdottomia kohokohtia. Vaikka kilpailuja ennen aina vähän jännittääkin, ei mikään voita sitä tunnetta, kun onnistuu. Onnistumiset jäävät aina mieleen.

Seuran tuki tsemppaa ja motivoi jatkamaan

Santerin kasvattiseura, Oulun Karateseura, on ollut merkittävä tuki lajipolulla. Seuran yhteishenki on suuri motivaattori.

– Meidän seurassa on tosi hyvä yhteishenki ja treeneihin on aina kiva mennä. Valkut – etenkin omat Mika Alamaulaja Harri Pakarinen – tsemppaavat ja kannustavat aina.

Nykyisin ohjattuja harjoituskertoja kertyy viikoittain neljä. Ohjattujen harjoitusten lisäksi Santeri harjoittelee aktiivisesti myös omatoimisesti.

– Kehon hallinta on meidän lajissamme tosi tärkeää. Peruskuntoliikkeet ja lihaskunto auttavat muuta harjoittelua. Niitä pyrin tekemään kotona, Vaara kuvaa.

Kilparyhmässä harjoittelu on saanut tunnistamaan omat taidot entistä paremmin. Harrastamisen kipinä on siivittänyt haaveilemaan aina kansainvälisistä kilpailuista.

– Aika nopeasti hoksasin, että olen tässä ihan hyvä. Olen päässyt mukaan kisaryhmään ja pärjännyt hyvin kansallisissa kisoissa. Nyt olen alkanut hiljalleen asettaa tavoitteita myös tulevaa ajatellen. Olisi siistiä päästä kisaamaan nuorten EM-kisoissa ja ehkä joskus tulevaisuudessa myös Karate 1 Premier Leaguessa.

Karate tuonut elämään tärkeitä ystäviä 

Karatesta on tullut Santerille monin tavoin merkittävä osa arkea. Tavoitteellisen harjoittelun ohella karatesta on löytynyt myös hyviä ystäviä.

– Treenikaverit merkitsevät tosi paljon. En voisi kuvitella harrastavani ilman heitä. Kaverit ovat iso tuki sekä treeneissä että kisoissa.

Osasta treenikavereista on tullut myös hyviä vapaa-ajan ystäviä.

– Se on ollut kiva juttu. Hyvä seura ja kaverit innostavat jatkamaan, Santeri summaa.

 

Löydä harrastamisen kipinä Sporttihausta!

Suomen Olympiakomitea ja lajiliitot haluavat innostaa uusia liikkujia seuratoiminnan pariin. Tänä syksynä harrastuksen löytäminen ja aloittaminen on helpompaa kuin koskaan. Suomisportin uudistuneesta Sporttihaku -palvelusta löytyy tuhansia harrastusmahdollisuuksia.

Löydä oma harrastamisen kipinäsi – etsi uusi harrastus Suomisportin Sporttihausta!

Urheiluseura: katso, miten mukaan Sporttihakuun!

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuva: Ville Koskiniemi

Lue lisää aiheesta