Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.09.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 38/2023: Helmarit aloitti Kansojen liigan kahdella voitolla

Helmarit aloitti Uefan Kansojen liigan vakuuttavasti. Arvi Savolainen oli parhaana suomalaisena kahdeksas 97-kiloisissa painin MM-kisoissa. Anniina Ahtosalo polki alle 23-vuotiaiden EM-pronssia maantiepyöräilyn EM-kisoista. Viikonloppuna käynnistyy olympiapaikkajahti miesten lentopallomaajoukkueella ja telinevoimistelijoilla MM-areenalla.

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus ilmestyy poikkeuksellisesti keskiviikkona, joten katsauksessa on mukana viikon 38 lisäksi viikon 39 alkuviikko. Katsaus palaa normaaliin maanantaijulkaisurytmiinsä ensi viikolla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Mopsi Veromaa selvitti tiensä trapin finaaliin haulikkolajien EM-kisoissa Kroatiassa. Peruskilpailussa 117 kiekkoa rikkonut Veromaa oli finaalissa kuudes. Noora Antikainen oli 14:s tuloksella 114 ja Satu Mäkelä-Nummela 28:s tuloksella 107. Miehissä Jukka Laakso jäi kiekon päähän finaaliuusinnasta ja oli 12:s tuloksella 121. Eemil Pirttisalon (120) sijoitus oli 17:s ja Juho Mäkelän (119) 28:s. Pojissa Kaarlo Hoppu ampui EM-finaalissa viidenneksi tuloksella 117+22. Naisten joukkue voitti Euroopan mestaruuden joukkuekilpailussa.

Beach volley: Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen pelaavat tällä viikolla maailmankiertueen kovimman kategorian kilpailussa Pariisissa.

Breaking: Ramona Panulan 26. sija naisissa oli paras suomalaissijoitus MM-kisoissa Belgiassa. Miehissä Johannes ”Hatsolo” Hattunen oli 33:s ja Lauri-Elias ”Elmonaattori” Niskanen 60:s.

Golf: Tapio Pulkkanen jäi täpärästi cutiin miesten Euroopan kiertueella Ranskassa. LPGA-kiertuetta pelataan tällä viikolla Arkansas’ssa ja naisten Euroopan kiertuetta vuorostaan Ranskassa.

Judo: Luukas Saha eteni kahdella voitolla 66-kiloisissa 16 parhaan joukkoon grand slam -sarjan kilpailussa Azerbaidzhanissa. Myös Oskari Mäkinen otti yhden otteluvoiton 81-kiloisissa.

Paini: Kaksi ensimmäistä otteluaan voittanut Arvi Savolainen nappasi MM-kisoista Serbiasta Suomelle (Eetu Kallioisen ja Wilma Murron MM-mitalien lisäksi) vuoden kuudennen MM-pistesijan kesäolympialajeista, kun hän sijoittui kreikkalais-roomalaisen 97-kiloisissa kahdeksanneksi. Avausottelunsa voittanut Elias Kuosmanen oli 130-kiloisissa 13:s. Muut suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja.

Purjehdus: Noora Ruskola purjehti sijalle 25 Formula Kite -luokan avoimessa EM-regatassa Isossa-Britanniassa. Maavertailussa Ruskolan sijoitus oli 13:s.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo ajoi maantiepyöräilyn EM-kisoissa alle 23-vuotiaiden EM-pronssia aika-ajosta. Suomalaismenestystä täydensi Wilma Aintila viidennellä sijallaan. Maantieajossa Ahtosalo oli 11:s ja Aintila 60:s.

Pöytätennis: Benedek Oláh aloitti kautensa Ranskan liigassa voittamalla Vitor Ishiyn (ranking-89) erin 3-2. Oláh auttoi monivuotisen joukkueensa Jura Morez TT:n voittoon.

Sulkapallo: Joakim Oldorff taipui toisella kierroksella kansainvälisessä turnauksessa Puolassa.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen taipui nelinpelin avauskierroksella uruguaylaisen parinsa kanssa ATP250-tasolla Kiinassa. Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool hakivat vauhtia syksyynsä haastajakiertueelta Ranskasta, jossa tie katkesi välieriin. Laura Hietaranta eteni puolivälieriin sekä kaksin- että nelinpelissä ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Italiassa ottaen muun muassa WTA-rankingilla mitaten uransa kovimman kaksinpelipäänahan, Tšekin Anna Siskovan (WTA-306). Samassa vaiheessa taipui myös saman tason turnauksessa Japanissa Anastasia Kulikova.

Hietaranta jatkaa tällä viikolla WTA-kiertuetta Italiassa, Heliövaara pelaa ATP-kiertuetta Kazakstanissa ja haastajakiertueella Ranskassa esiintyvät Otto Virtanen kaksin- ja Patrik Niklas-Salminen nelinpelissä.

Voimistelu: Etenkin moniotteluiden olympiapaikkojen kannalta kriittiset telinevoimistelun MM-kisat Belgiassa käynnistyvät viikonloppuna. Sunnuntaina päättyy jo miesten kuusiottelun karsinta, jossa on jaossa kahdeksan paikkaa Pariisiin.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue otti MM-karsintojen toisen vaiheen avausvoittonsa keskiviikkona Armeniassa. Voitto tuli viime hetkien maalilla 3-2.

Jalkapallo: Helmarit aloitti Uefan kansojen liigan B-liigan tiiviin syksyn vakuuttavasti: Slovakia kaatui perjantaina kotona 4-0 ja Romania tiistaina vieraissa 1-0. HJK aloitti konferenssiliigan lohkovaiheen torstaina häviämällä kotonaan kreikkalaiselle PAOK:lle maalein 2-3.

Lentopallo: Miesten maajoukkueen olympiakarsintaturnaus Japanissa käynnistyy viikonloppuna. Lauantaina Veljekset saa vastaansa Japanin, sunnuntaina Yhdysvallat.

Ei-olympialajit

Enduro: MM-sarja palaa lähes kolmen kuukauden kesätauoltaan, kun tällä viikolla ajetaan Portugalissa.

Formula 1: Valtteri Bottas keskeytti MM-osakilpailun Japanissa.

Formula 1- veneet: MM-sarjan neljäs osakilpailu ajetaan viikonloppuna Italiassa.

Formula 4: Tuukka Taponen jatkaa muutaman kuukauden tauon jälkeen Italian F4-sarjaa viikonloppuna Mugellossa.

Keilailu: Santtu Tahvanaisen edustama Silver Lake Atom Splitters taipui puolivälierissä PBA-liigassa Yhdysvalloissa. Tomas Käyhkön Chicago Breeze putosi jo aiemmissa porraspeleissä.

Pyöräsuunnistus: Elokuussa kahta maailmanmestaruutta juhlinut Kaarina Nurminen päätti kautensa menestysnuottiin myös maailmancupissa Italiassa, kun hän voitti pitkän matkan ja oli keskimatkalla toinen. Maailmancupin kokonaispisteissä Nurminen oli toinen.

Ralli: MM-sarjan kolmanneksi viimeinen osakilpailu ajetaan tällä viikolla Chilessä.

Squash: Emilia Soini pelaa tällä viikolla maailmankiertueen kultatason turnauksessa Houstonissa.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: MM-kisat Perussa käynnistyivät viikonloppuna. Paralympialuokista on ehditty ampua ilmakiväärin makuukilpailu, jossa Jarkko Mylly oli R3-luokassa 25:s tuloksella 629,5 ja Niina Seppälä 60:s tuloksella 619,0. R5-luokassa Sari Posio ampui 35:nneksi tuloksella 631,8. Keskiviikkona ammutaan Myllyn pääkilpailu, R6-luokan pienoiskivääri.

Pöytätennis: Pajulahdessa pelataan viikonloppuna Finlandia Para Open.

Talviolympialajit

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis avasivat jäätanssikautensa perinteisessä Nebelhorn Trophyssa Saksassa. Pisteet 183,63 toivat kaksikolle kolmossijan kovassa seurassa. Iida Karhunen sijoittui seitsemänneksi juniorien GP-sarjassa Unkarin Budapestissä yhteispistein 162,55. Tällä viikolla avaavat kautensa Yuka Orihara ja Juho Pirinen jäätanssissa Slovakiassa. Lisäksi juniorien GP-sarjaa luistellaan Puolassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta