Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.10.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 39/2023: TOP10-pari nurin – Ahtiainen ja Lahti-Liukkonen saivat eliittiluokan kenraaliharjoituksen MM-kisoihin

Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen saivat maailmanluokan sparria MM-kisoihin Pariisin Elite 16 -turnauksessa. Oskar Kirmes oli lähellä olympiapaikkaa telinevoimistelun ja Jarkko Mylly vielä lähempänä paralympiapaikkaa para-ampumaurheilun MM-kisoissa. Miesten lentopallomaajoukkue on aloittanut olympiakarsintaturnauksen kahdella tappiolla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Beach volley: Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen selvittivät ensimmäistä kertaa tällä kaudella tiensä pääsarjaan maailmankiertueen kovimman kategorian (Elite 16) kilpailussa Pariisissa voittamalla karsinnoissa muun muassa maailmanrankingin kymppiparin, Latvian Tina/Anastassija. Pääsarjassa kaikki kolme vastustajaa tulivat maailmanrankingin 11 parhaan joukosta, ja ilonaiheet jäivät yhteen erävoittoon, joten tuloksena oli jaettu 13. sija. MM-kisat Meksikossa käynnistyvät viikonloppuna.

Golf: Kaikki kuusi suomalaista pelasivat täydet kierrokset naisten Euroopan kiertueella Ranskassa. Ursula Wikström sijoittui parhaana seitsemänneksi. Sanna Nuutinen oli 18:s, Noora Komulainen 29:s, Elina Nummenpää 37:s, Tiia Koivisto ja Linda Osala jakoivat 44. sijaa. LPGA-kiertueella Arkansas’ssa Kiira Riihijärvi ja Matilda Castrén jäivät cutiin. LPGA-kiertue jatkuu tällä viikolla Texasissa ja Euroopan kiertue Hong Kongissa. Miesten Euroopan kiertue palaa Ryder Cup -tauoltaan Skotlannissa.

Judo: Portugalissa käydään loppuviikon aikana alle 21-vuotiaiden MM-kisat.

Pöytätennis: Benedek Oláh ja Alex Naumi pelaavat tällä viikolla WTT:n feeder-tason turnauksen Tukholmassa. Oláhilla olisi perjantaina myös Ranskan liigan ottelu, jos turnaus Ruotsissa päättyy aikaisin.

Rullalautailu: Italiassa käydään tällä viikolla parkin MM-kisat.

Tennis: Laura Hietaranta läpäisi karsinnat, otti matkalla WTA-rankingilla mitaten uransa kovimman voiton (Espanjan Carlota Martinez Cirez, WTA-233) ja taipui vasta välierissä ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Italiassa. Nelinpelissä Hietaranta eteni puolivälieriin. Miehillä oli vaisu viikko: Otto Virtanen taipui kaksinpelin toisella kierroksella haastajakiertueella Ranskassa, Patrik Niklas-Salminen nelinpelissä jo avauskierroksella – kuten myös Harri Heliövaara ATP250-tasolla Kazakstanissa. Nuorissa meni vahvemmin, sillä Linus Lagerbohm eteni alle 16-vuotiaiden kaksinpelin EM-finaaliin Italiassa.

Uinti: Louna Kasvio ui viidenneksi 7,5 kilometrin matkalla avovesiuinnin nuorten EM-kisoissa Kreikassa. Kasvion aika oli 1.33.12,2.

Voimistelu: Suomalaismiehet jäivät ilman olympiapaikkoja telinevoimistelun MM-kisoissa Belgiassa. Oskar Kirmes oli kuusiottelussa 39:s pistein 79,631 ja jäi pisteen verran viimeisestä olympiapaikasta. Elias Kosken pisteet 76,466 riittivät sijaan 65. Telinekohtaisissa karsinnoissa paras sijoitus oli Kosken 30:s hevosella pistein 13,600. Maanantaina käydään naisten karsinta, jossa Suomi on mukana myös joukkuekilpailussa.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten MM-karsintojen toinen vaihe jatkuu lauantaina vierasottelulla Georgiassa.

Jalkapallo: HJK kohtaa Euroopan konferenssiliigan lohkovaiheen toisessa ottelussaan skotlantilaisen Aberdeenin vieraissa torstaina.

Lentopallo: Miesten maajoukkueen olympiakarsintaturnaus Japanissa on käynnistynyt kahdella tappiolla. Isäntämaata vastaan Suomi otti kaksi erää, mutta Yhdysvallat oli parempi suoraan erin 3-0. Tällä viikolla vastassa ovat vielä Slovenia, Serbia, Turkki, Tunisia ja Egypti.

Ei-olympialajit

Enduro: Roni Kytönen ajoi yleiskilpailussa sijoilla 20 ja 19 Portugalin MM-osakilpailuissa. Nuorissa Samuli Puhakainen ajoi sijoille 10 ja 12. MM-sarja päättyy Portugalissa tällä viikolla.

Formula 1: MM-sarjan kuudenneksi viimeinen osakilpailu ajetaan tällä viikolla Qatarissa.

Formula 1- veneet: Filip Roms ajoi kuudenneksi ja Kalle Viippo 15:nneksi MM-sarjan neljännessä osakilpailussa Italiassa.

Formula 4: Tuukka Taponen ajoi sijoille 15, 4 ja 5 Mugellossa, kun Italian F4-mestaruussarja jatkui viikonloppuna. Ennen Vallelungassa ajettavaa päätösviikonloppua Taponen on sarjassa viidentenä.

Keilailu: Niko Oksanen otti kakkossijan Euroopan kiertueen turnauksesta Ranskasta. Myös kilpailun toinen suomalainen, 16:nneksi sijoittunut Essi Pakarinen pääsi mukaan finaalivaiheeseen.

Ralli: Kalle Rovanperä ajoi neljänneksi Chilen MM-rallissa ja osaltaan varmisti tallilleen Toyotalle sarjan merkkimestaruuden jo kaksi osakilpailua ennen MM-sarjan päätöstä. Power Stagelta täyden pistepotin napannut Rovanperä johtaa MM-sarjaa 31 pisteen turvin. Esapekka Lappi keskeytti avauspäivänä ja Teemu Suninen päätöspäivänä kakkossijalta.

Rallicross: MM-sarja jatkuu Etelä-Afrikassa viikonloppuna.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen kultatason turnauksessa Houstonissa. Loppuviikosta Soini aloittaa platinatason turnauksen, US Openin.

Suunnistus: Kansainvälinen kilpailukausi huipentuu tällä viikolla Italiassa, jossa järjestetään sprinttilajien EM-kisat.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Jarkko Mylly ampui 16:nneksi R6-luokan pienoiskiväärissä tuloksella 615,4 MM-kisoissa Perussa. Myllyn tulos jäi 0,2 pisteen päähän viimeisestä kilpailussa jaossa olleesta paralympiapaikasta Pariisiin.

Pöytätennis: Aino Tapola ja Timo Natunen nappasivat 1-luokassa kakkossijat kansainvälisessä Finlandia Para Openissa Pajulahdessa. Kuutosluokassa Aaro Mäkelä ja Markku Manner sekä luokassa 11 Timo Averjanov jäivät alkulohkoon.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Antti Aalto hyppäsi sijoille 23 ja 28 kesän GP-kiertueella Itävallassa. Ensimmäisessä HS90-mäestä hypätyssä kilpailussa Vilho Palosaari (20:s) päihitti Aallon. Kiertue päättyy tällä viikolla Itävallassa.

Taitoluistelu: Yuka Orihara ja Juho Pirinen avasivat jäätanssikautensa Slovakiassa sijoittumalla kuudenneksi yhteispistein 171,53. Juniorien GP-sarjassa Puolassa Arttu Juusola oli pojissa yhdeksäs pistein 167,17 ja Darja Trubitson tytöissä 15:s pistein 126,72. Tällä viikolla Espoossa luistellaan Finlandia Trophy.

PÄIVITETTY 2.10.2023 klo 16.47: Lisätty Louna Kasvion viides sija avovesiuinnin nuorten EM-kisoissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta