Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.10.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 40/2023: Suomelle ensimmäiset sprinttisuunnistuksen arvokisamitalit kymmeneen vuoteen

Suomi saavutti sprinttisuunnistuksen EM-kisoista sekä henkilökohtaisen mitalin (Tuomas Heikkilä) että historiallisen viestimitalin. Jäätanssissa voittoa juhlineet Juulia Turkkila ja Matthias Versluis johtivat vahvaa suomalaista kokonaispanosta taitoluistelun Finlandia Trophyssa. Miesten lentopallomaajoukkue sai voitokkaan päätöksen olympiakarsintaturnauksessa Japanissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Beach volley: Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen ovat avanneet MM-kisat Meksikossa kahdella tappiolla, Ranskan parille Placette / Richard (maailmanranking-22) ja Brasilian parille Ana Patricia / Duda (ranking-1). Maanantai-iltana vastassa on jatkopaikan ratkaisevassa ottelussa Chilen pari Rivas Zapata / Vorpahl (ranking-53).

Golf: Kiira Riihijärvi läpäisi ensimmäistä kertaa urallaan cutin LPGA-kiertueella ja päätyi 59. sijalle Texasissa pelatussa kilpailussa. Naisten Euroopan kiertueella Hong Kongissa parhaat suomalaiset olivat 38:tta sijaa jakaneet Ursula Wikström ja Noora Komulainen. Sää on kiusannut miesten Euroopan kiertueen kilpailua Skotlannissa, ja kilpailu jatkuu alkuviikolla. Sami Välimäki on kahden kierroksen jälkeen kuudentena. Kiertueen on tarkoitus jatkua heti viikonloppuna Espanjassa. LPGA-kiertuetta pelataan tällä viikolla Kiinassa.

Judo: Alle 21-vuotiaiden EM-hopeaa 57-kiloisissa kuukausi sitten saavuttanut Pihla Salonen pääsi kolmen otteluvoittonsa turvin mitaliotteluihin myös ikäluokan MM-kisoissa Portugalissa. Välierä- ja pronssiottelutappioiden myötä Salosen oli tällä kertaa tyytyminen viidenteen sijaan. Louna-Lumia Seikkula voitti 63-kiloisissa kaksi ottelua ja sijoittui seitsemänneksi. Emma Krapun ottelut 78-kiloisissa jäivät yhteen.

Painonnosto: Liettuassa käydään tällä viikolla Baltic Tournament.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo polki kolmanneksi maantiepyöräilyn ammattilaiskiertueella Belgiassa tiistaina. Palkintokorokesijoitus oli Ahtosalon kauden toinen kiertueen maantieajoissa.

Pöytätennis: Benedek Oláh ja Marina Donner taipuivat pääsarjan avauskierroksella WTT:n feeder-tason turnauksessa Tukholmassa. Alex Naumin pelit päättyivät jo karsintakaaviossa. Oláh oli jo perjantaina pelaamassa Ranskan liigan ottelun, jossa kukisti Chen Tianyanin erin 3-2. Ranskan liiga jatkuu heti tiistaina.

Rullalautailu: Heili Sirviö oli komeasti karsinnan kolmas parkin MM-kisoissa Italiassa, mutta kilpailu päättyi mahdollisimman täpärästi puolivälierävaiheeseen, kun Sirviö oli 17:s ja jäi 0,18 pistettä 16 parhaan välieristä. Miehissä Luca Karhu oli 66:s ja jäi karsintaan.

Sulkapallo: Joakim Oldorff eteni puolivälieriin Skotlannissa. Kalle Koljosen taival päättyi jo avauskierroksella. Tällä viikolla kaksikko pelaa maailmankiertueen turnauksessa Vantaalla.

Tennis: Harri Heliövaara pelasi toistaiseksi viimeistä kertaa brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa ATP1000 Masters -tason turnauksessa Kiinassa ja taipui nelinpelin avauskierroksella. Otto Virtanen ylsi nelinpelissä finaaliin asti amerikkalaisparinsa kanssa haastajakiertueella Ranskassa, mutta kaksinpelissä lähtö tuli jo avauskierroksella – kuten myös Patrik Niklas-Salmisella nelinpelissä. Anastasia Kulikova putosi avauskierroksella ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Ranskassa. Laura Hietaranta taipui jo karsintafinaalissa saman tason turnauksessa Italiassa, mutta nelinpelissä tie vei puolivälieriin saakka.

Uinti: Ida Hulkko ui 50 metrin rintauinnissa finaaliin ja siinä seitsemänneksi ajalla 31,76 syksyn maailmancup-avauksessa Saksan Berliinissä. Tuplamatkalla Hulkko oli kymmenes ajalla 1.09,70. 50 metrin vapaauinnissa Fanny Teijonsalo oli 19:s ajalla 26,13 ja Ari-Pekka Liukkonen 17:s ajalla 22,90. Tällä viikolla uidaan maailmancupia Ateenassa, jossa mukana on suomalaisista Laura Lahtinen.

Voimistelu: Kaia Tanskanen oli parhaana suomalaisena 57:s neliottelun karsinnassa telinevoimistelun MM-kisoissa Belgiassa. Tanskanen keräsi pisteet 49,732, kun viimeiseen jaossa olleeseen olympiapaikkaan olisi vaadittu 49,965. Joukkuekilpailussa Suomi oli 22:s pistein 145,296. Telinekohtaisissa karsinnoissa suomalaisten paras sijoitus oli Ada Hautalan 62:s puomilla pistein 12,266.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue kärsi lauantaina vierastappion 2-5 Georgialle MM-karsintojen toisessa vaiheessa. Revanssimahdollisuus tulee heti keskiviikkona kotiottelussa.

Jalkapallo: HJK avasi pistetilinsä Euroopan konferenssiliigan lohkovaiheessa skotlantilaisen Aberdeenin vieraana torstaina. Ottelu päättyi tasatulokseen 1-1. Huuhkajilla on lauantaina huipputärkeä EM-karsintojen kärkiottelu Slovenian vieraana. Pikkuhuuhkajat puolestaan pelaa perjantaina EM-karsintojen kotiottelun Albaniaa vastaan.

Jääkiekko: Mestarien liigan lohkovaiheen viides ottelukierros pelataan tiistaina ja keskiviikkona.

Käsipallo: Naisten EM-karsinnat käynnistyvät tällä viikolla. Suomi kohtaa keskiviikkona vieraissa Tšekin ja lauantaina kotonaan Hollannin.

Lentopallo: Miesten maajoukkue päätti olympiakarsintaturnauksen Japanissa positiiviseen loppunuottiin, kun Tunisia kaatui 3-0 ja Egypti 3-2. Ennen päätösviikonloppua Veljekset hävisi viisi ottelua, joten loppusijoitukseksi kahdeksan joukkueen turnauksessa kirjattiin kuudes.

Ei-olympialajit

Enduro: Roni Kytönen päätti ensimmäisen kautensa MM-sarjassa yleiskilpailun sijoihin 18 ja 21 Portugalissa. Seitsemän MM-pistettä keränneen Kytösen sijoitus MM-sarjassa oli 23:s. Junioreissa Peetu Juupaluoma ajoi päätösosakilpailussa sijat 9 ja 17 sekä Samuli Puhakainen sijat 16 ja 20. Puhakainen oli MM-sarjan yhdeksäs ja Juupaluoma 15:s.

Formula 1: Valtteri Bottas sivusi kauden parasta sijoitustaan MM-sarjassa, kun hän ajoi Qatarin GP-kilpailussa kahdeksanneksi.

Formula 4: Italian F4-mestaruussarja huipentuu Vallelungassa ajettavaan kilpailuviikonloppuun tällä viikolla.

Karate: Venla Karttunen otti 55-kiloisissa kaksi otteluvoittoa K1 Series A -turnauksessa Kyproksella. Myös Tuomas Suur-Inkeröinen 75-kiloisissa ja Niko Mantere 84-kiloisissa ottivat yhdet otteluvoitot.

Rallicross: Niclas Grönholm ajoi sijoille viisi ja kuusi MM-osakilpailuissa Etelä-Afrikassa. Grönholm on MM-sarjassa neljäntenä ennen marraskuussa ajettavaa päätösviikonloppua Kiinassa.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen platinatason turnauksessa, US Openissa. Tappio tuli Egyptin Nada Abbasille (ranking-19).

Suunnistus: Suomi saavutti kaksi pronssimitalia sprinttimatkojen EM-kisoista Italiasta. Miesten sprintissä Tuomas Heikkilä otti sprinttilajien ensimmäisen arvokisamitalin Suomeen sitten Mårten Boströmin maailmanmestaruuden 2013. Heikkilä oli voittamassa myös sprinttiviestin EM-pronssia yhdessä Inka Nurmisen, Teemu Oksasen ja Venla Harjun kanssa. Sprinttiviestissä mitali oli Suomen historian ensimmäinen arvokisoista. Heikkilä oli paras suomalainen myös kisat päättäneessä pudotussprintissä, jossa hänen tiensä katkesi välieriin ja 16. sijaan.

Talviolympialajit

Curling: Suomi on mukana Skotlannissa pelattavissa sekajoukkueiden MM-kisoissa, jotka käynnistyvät loppuviikolla.

Mäkihyppy: Jenny Rautionaho hyppäsi 11:nneksi ja Julia Kykkänen 12:nneksi kesän GP-kiertueen päätösosakilpailussa Saksan Klingenthalissa. Miehissä suomalaisia ei nähty toisella kierroksella; paras oli 32:nneksi hypännyt Vilho Palosaari. Sekajoukkuemäessä Suomi oli kuudes.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis juhlivat ensimmäisenä suomalaiskaksikkona jäätanssin voittoa perinteisessä Finlandia Trophyssa Espoossa. Turkkilan ja Versluisin pisteet olivat 193,73. Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijoittuivat kuudenneksi pistein 174,73. Naisissa Nella Pelkonen luisteli koko joukon parhaat pisteet (120,53) vapaaohjelmassa, paransi ennätyspisteitään peräti 25 pisteellä ja oli neljäs yhteispistein 179,31 – vain 0,30 pistettä kolmossijasta jääneenä. Emmi Peltonen (162,02) oli seitsemäs ja Janna Jyrkinen (159,85) kahdeksas. Pariluistelussa Milania Väänänen ja Filippo Clerici luistelivat Pelkosen tavoin neljänneksi pistein 164,07. Miehissä Makar Suntsev oli kymmenes pistein 200,55 ja Arttu Juusola 17:s pistein 151,69. Tällä viikolla suomalaisia kilpailee Unkarin Budapestissä.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta