Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.10.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 41/2023: Huuhkajat taipui EM-karsinnoissa Slovenialle – tiistaina edessä huipputärkeä Kazakstan-ottelu

Huuhkajat on kolme kierrosta ennen loppua EM-karsintalohkossaan kolmantena, neljä pistettä vielä keskenään vastakkain pelaavia Sloveniaa ja Tanskaa perässä. Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen jakoivat 17. sijaa beach volleyn MM-kisoissa. Kaksi suomalaisgolfaria ylsi kymmenen parhaan joukkoon miesten Euroopan kiertueella menneellä viikolla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Beach volley: Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen raivasivat kahdella voitolla tiensä 32 parhaan joukkoon MM-kisoissa. Pudotuspeleissä taival katkesi tappioon Kanadan parille Melissa/Brandie (maailmanranking-4), joten sijoitukseksi tuli jaettu 17. sija. Tällä viikolla suomalaisparin ohjelmassa on maailmankiertueen haastajatason turnaus Intiassa.

Golf: Matilda Castrén pelasi täydet kierrokset LPGA-kiertueella ensimmäisen kerran heinäkuun jälkeen ja sijoittui 26:nneksi Kiinassa pelatussa turnauksessa. Miesten Euroopan kiertueella saatiin menneellä viikolla päätökseen kaksi turnausta, koska edellisviikonlopun turnaus Skotlannissa venyi maanantaille. Sekä Sami Välimäki (Skotlannissa kuudes) että Kalle Samooja (Espanjassa yhdeksäs) nappasivat sijoitukset kymmenen parhaan joukkoon. Skotlannissa Samooja oli 54:s ja Espanjassa Välimäki 41:s. Kiertue jatkuu tälläkin viikolla Espanjassa. LPGA-kiertue jatkaa Aasiassa, tällä viikolla Etelä-Koreassa. Naisten Euroopan kiertuetta pelataan tällä viikolla Intiassa.

Judo: Artur Kanevets otteli 90-kiloisissa finaaliin Euroopan cup -tasolla Espanjan Malagassa. Palkintokorokkeelle nousivat myös pronssiotteluissaan voittoa juhlineet Pihla Matikainen 57-kiloisissa ja Emilia Kanerva 70-kiloisissa.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo ajoi kymmenenneksi maailmankiertueen kolmen etapin etappiajossa Kiinassa. Nuorten sarjassa Ahtosalo oli kakkonen. Paras etappisijoitus oli päätösetapin nelossija.

Pöytätennis: Benedek Oláh otti kauden kolmannesta ottelustaan Ranskan liigassa kolmannen voittonsa, kun Jean Gregoire kaatui erin 3-1. Tällä viikolla Oláh pelaa WTT:n contender-tason kilpailussa Turkissa.

Sulkapallo: Nella Nyqvist, Kalle Koljonen ja Joakim Oldorff taipuivat avauskierroksella Vantaalla pelatussa maailmankiertueen turnauksessa. Oldorff otti paikan pääsarjassa karsintojen kautta. Tällä viikolla Koljonen ja Oldorff pelaavat maailmankiertueen alemman tason turnauksen Arabiemiraateissa.

Tennis: Otto Virtanen taipui kaksinpelin toisella kierroksella haastajakiertueella Slovakiassa. Nelinpelissä Patrik Niklas-Salmisen pelit päättyivät jo avauskierroksella. Virtanen pelasi jo viikonloppuna karsintoja Tukholman ATP250-turnaukseen, mutta karsintafinaali päättyi tappioon Venäjän Pavel Kotoville. Pääsarjassa pelaavat tällä viikolla Emil Ruusuvuori kaksinpelissä sekä Harri Heliövaara ja Patrik Niklas-Salminen parina nelinpelissä.

Uinti: Laura Lahtinen urakoi peräti kuusi matkaa maailmancupissa Kreikan Ateenassa. Finaalipaikkoja ei irronnut; paras sijoitus oli kymmenes 200 metrin perhosuinnissa ajalla 2.17,04. Tällä viikolla maailmancupia kilpaillaan vielä Unkarin Budapestissä.

Yleisurheilu: MM-edustaja Nina Chydenius voitti maratonin Suomen mestaruuden ylivoimaisesti Vantaalla. Chydeniuksen aika oli 2.38.33. Miehissä nopein oli Arttu Vattulainen ajalla 2.22.04.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue pelasi Georgian kanssa tasan 3-3 MM-karsintaottelussa Turussa keskiviikkona.

Jalkapallo: Huuhkajat kärsi lauantaina vierastappion 0-3 Sloveniassa EM-karsinnoissa. Tiistaina tulee kotikentällä vastaan huipputärkeässä ottelussa Kazakstan. Pikkuhuuhkajat puolestaan voitti perjantaina omissa EM-karsinnoissaan kotonaan Albanian 4-1. Tiistaina on edessä vierasottelu Romaniassa.

Jääkiekko: Lukko voitti Münchenin vieraissa 4-1 ja varmisti paikkansa mestarien liigan pudotuspeleissä. Jatkopaikka varmistui myös Ilveksellä, vaikka se hävisi kotonaan Färjestadille jatkoajalla 3-4. Bolzanon vieraissa jatkoajalla 4-3 voittanut Pelicans ja Rapperswilille Sveitsissä maalein 2-4 hävinnyt Tappara tavoittelevat jatkopaikkaa tällä viikolla pelattavalla alkusarjan päätöskierroksella.

Käsipallo: Naisten EM-karsinnat käynnistyivät kahdella tappiolla. Keskiviikon vierasottelu Tšekissä päättyi 21-31 ja lauantain kotiottelu Hollantia vastaan 13-31.

Salibandy: Joulukuun MM-kisoihin valmistautuva naisten maajoukkue pelaa viimeiset valmistavat maaottelunsa viikonloppuna EFT:n kotiturnauksessa.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarjan neljän osakilpailun kiertue Amerikan mantereella käynnistyy tällä viikolla Yhdysvaltain Austinista.

Formula 4: Tuukka Taponen ajoi päätösviikonloppuna kovan sijoitussarjan 2-2-3 ja päätyi Italian F4-sarjassa debyyttikaudellaan viidenneksi. Alkuvuodesta Taponen ajoi Arabiemiraattien F4-sarjan, jossa sijoitus oli toinen.

Squash: Emilia Soini pelaa tällä viikolla maailmankiertueen kultatason turnauksen Sveitsissä.

Talviolympialajit

Curling: Suomi on avannut sekajoukkueiden MM-kisat Skotlannissa kolmella tappiolla, Kanadalle, Kiinan Taipeille ja Australialle.

Freeski: Maailmancup-kausi käynnistyy viikonloppuna big airilla Sveitsin Churissa.

Lumilautailu: Myös lumilautailijoiden maailmancup-kausi käynnistyy Churin big airilla.

Taitoluistelu: Emmi Peltonen otti naisissa voiton pistein 168,19 ensimmäisessä SM-valintakilpailussa Turussa. Finlandia Trophyssa säväyttänyt Nella Pelkonen jäi niukasti kakkoseksi pistein 167,76. Miehissä ykkönen oli Makar Suntsev pistein 191,87. Ulkomailla olivat kilpailemassa Minja Peltonen (147,32) ja Olivia Lisko (141,19), jotka ottivat sijoitukset 12 ja 17 Unkarissa. Milania Väänänen ja Filippo Clerici luistelivat pariluistelussa kolmanneksi Isossa-Britanniassa pistein 145,84. Tällä viikolla on ohjelmassa kilpailuja Italiassa, Ranskassa ja Puolassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.