06.11.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 44/2023: Ensimmäinen suomalaismitali 30 vuoteen – Martti Puumalainen judon Euroopan mestaruuteen

Martti Puumalaiselle ei löytynyt kesyttäjää judon EM-kisoissa Ranskassa. Harri Heliövaara ylsi nelinpelin välieriin loppuvuoden arvokkaimmassa ATP-turnauksessa Ranskassa. Helmareilla on toisen perättäisen Kroatia-voiton myötä jo toinen jalka nousussa kansojen liigan A-liigaan. Miesten käsipallomaajoukkue eteni tyylillä MM-karsintojen toiseen vaiheeseen.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Golf: Tällä viikolla pelataan LPGA-kiertuetta Floridassa ja miesten Euroopan kiertuetta Etelä-Afrikassa.

Judo: Martti Puumalainen kellisti kaikki neljä vastustajaansa ja juhli yli satakiloisten Euroopan mestaruutta Ranskan Montpellierissä. Edellinen Suomen saavuttama EM-mitali oli vuodelta 1993, jolloin Jorma Korhonen otti pronssia. Suomalaismenestystä täydensi Luukas Saha 66-kiloisissa yltämällä kahden otteluvoiton turvin seitsemänneksi. Yhdellä otteluvoitolla 16 parhaan joukkoon ylsivät Pihla Matikainen (57 kg), Emilia Kanerva (63 kg) ja Valtteri Olin (73 kg).

Miekkailu: Kalvan kauden 2024 maailmancup käynnistyy tällä viikolla perinteiseen tapaan Sveitsin Bernistä.

Nyrkkeily: Krista Kovalainen 66-kiloisissa ja Danil Rantanen 92-kiloisissa taipuivat maanantai-illan välierissä ensimmäisessä World Boxing -lajiliiton maailmancupissa Saksassa.

Purjehdus: Portugalissa kilpaillaan tällä viikolla 49er-luokkien ja nacra 17:n EM-kisat. Jaossa on kussakin luokassa myös Euroopan maanosapaikka Pariisin olympialaisiin.

Pöytätennis: Benedek Oláh eteni pääsarjan toiselle kierrokselle WTT:n feeder-tason kilpailussa Sloveniassa. Alex Naumi raivasi karsintojen kautta paikkansa pääsarjaan, mutta taipui avauskierroksella. Marina Donner putosi karsintavaiheessa.

Sulkapallo: Kalle Koljonen eteni toiselle kierrokselle maailmankiertueen 300-tason turnauksessa Saksan Saarbrückenissä. Koljonen luovutti toisen kierroksen ottelunsa avauserän tappion jälkeen. Tällä viikolla saman tason turnaus pelataan Etelä-Koreassa.

Tennis: Harri Heliövaara eteni Mate Pavicin kanssa nelinpelin välieriin saakka kauden viimeisessä ATP1000 masters -tason turnauksessa Pariisissa. Anastasia Kulikova ylsi toiselle kierrokselle ITF-kiertueen W60-tason turnauksessa Slovakiassa ennen kuin joutui vetäytymään turnauksesta. Laura Hietarannan taival W25-tasolla Italiassa katkesi kaksinpelissä toiselle kierrokselle ja nelinpelissä puolivälieriin. Tämän viikon päätapahtuma on Helsingin Talissa järjestettävä haastajakiertueen turnaus, jossa on miesten kotimainen kärki mukana.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarit jatkoi voittokulkuaan Uefan kansojen liigassa lyömällä Kroatian myös vieraissa, maalein 2-0. Neljän ottelun ja neljän voiton jälkeen Helmarit johtaa lohkoaan viiden pisteen turvin, kun pelaamatta on kaksi kierrosta. HJK:lla on torstaina ohjelmassaan konferenssiliigan lohkovaiheen kotiottelu saksalaista Frankfurtia vastaan.

Jääkiekko: Miesten EHT-kiertue käynnistyy tällä viikolla Tampereen kotiturnauksella. Naiset pelaavat EHT-kiekkoa tällä viikolla Saksassa.

Koripallo: Naisten EM-karsinnat vuoden 2025 lopputurnaukseen lähtevät käyntiin tällä viikolla. Suomi kohtaa vieraissa Bulgarian torstaina ja kotonaan Unkarin sunnuntaina.

Käsipallo: Miesten maajoukkue selvitti tyylillä MM-karsintojen ensimmäiseen vaiheen, kun Iso-Britannia kaatui sekä vieraissa (25-16) että kotona (33-12). Toinen vaihe pelataan maaliskuussa.

Salibandy: Miesten maajoukkue pelaa viikonloppuna EFT-turnauksen Ruotsissa.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas keskeytti Brasilian GP:n. MM-sarjaa on ajamatta vielä kaksi osakilpailua.

Rallicross: MM-sarja huipentuu tällä viikolla Hong Kongissa. Niclas Grönholm lähtee päätösosakilpailuun MM-sarjan nelospaikalta, iskuetäisyydeltä mitalisijoihin.

Paralympialajit

Curling: Suomi on aloittanut B-divisioonan MM-kisat Kisakalliossa kahdella tappiolla. Puola oli parempi lukemin 8-7 ja Viro 7-6.

Ratsastus: Suomen joukkue saavutti ennätyspisteet 418,084 ja sijoittui toiseksi kolmen tähden kilpailussa Slovakiassa. Katja Karjalainen saavutti lainaratsullaan Supremo I-ryhmässä GP-sijoitukset 1 ja 4, minkä lisäksi hän oli vapaaohjelmassa toinen. Voittoon ylsi myös V-ryhmässä Joona Aaltonen ratsullaan Laxton For U vapaaohjelmassa. GP-ohjelmissa Aaltonen oli toinen. IV-ryhmässä paras suomalainen oli Laura Kangasniemi ratsullaan Goldprins sijoituksilla 4, 3 ja 2. Ensimmäisessä GP-ohjelmassa Kangasniemi ylsi kolmanneksi ratsulla Kyro Hot Sway.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Maailmancup-kausi lähtee toden teolla käyntiin tällä viikolla, kun miehet syöksyvät Sveitsissä ja naisilla on Levillä kaksi pujottelua.

Curling: Lotta Immonen ja Markus Sipilä pelaavat tällä viikolla sekaparien World Curling Tourin osakilpailun Puolassa.

Pikaluistelu: Maailmancup-kausi käynnistyy tällä viikolla Japanin Obihirossa.

Taitoluistelu: Janna Jyrkinen oli mukana GP-sarjan avauskilpailussa Ranskassa ja sijoittui 12:nneksi pistein 125,92. Valtter Virtanen avasi kautensa Kazakstanissa ja sijoittui kahdeksanneksi pistein 200,83. Iida Karhunen puolestaan luisteli junioreissa voittoon Latviassa pistein 178,42. Edessä on hiljaisempi viikko, kun kotimaan kärki keskittyy seuraavan viikon GP-kilpailuun Espoossa, mutta Tšekissä kilpaillaan viikonloppuna.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.