13.11.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 45/2023: Susiladies aloitti EM-karsinnat lupaavasti

Naisten koripallomaajoukkue on EM-karsintalohkonsa toisena ensimmäisen karsintaikkunan jälkeen. Niclas Grönholm otti jo kolmannen kerran peräjälkeen MM-pronssia rallicrossissa. Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen hyökkäävät 7. sijalta nacra 17:n EM-regatan päätöspäivään. Nader Khalili ja Jenna Rajahalme juhlivat voittoja uinnin Para World Seriesissä Egyptissä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK piti saksalaista Frankfurtia tiukoilla konferenssiliigan lohkovaiheen kotiottelussaan, mutta joutui taipumaan maalein 0-1. Huuhkajat kohtaa EM-karsinnoissa Pohjois-Irlannin kotonaan perjantaina. Pikkuhuuhkajat puolestaan haastaa vieraissa Ruotsin torstaina.

Jääkiekko: Leijonat aloitti kauden EHT-rupeaman kotiturnauksella Tampereella. Avausottelusta tuli vakuuttava 4–0-voitto Sveitsistä, mutta tappiot Tšekille (3-7) ja Ruotsille (2-4) sysäsivät Suomen turnauskolmoseksi. Naisleijonat taipui omassa EHT-turnauksessaan Saksassa Tšekille 2-4, mutta otti sen jälkeen vakuuttavat voitot Tanskasta 8-0 ja Saksasta 8-1. Mestarien liigan neljännesvälierät polkaistaan käyntiin tällä viikolla.

Koripallo: Alimmasta arvontakorista ylöspäin ponnistava naisten nuori maajoukkue aloitti karsinnat EM-lopputurnaukseen 2025 lupaavasti. Karsinnat lähtivät käyntiin vierasvoitolla Bulgariasta pistein 75-65 torstaina. Sunnuntaina Suomi haastoi tosissaan menneen kesän EM-nelosen Unkarin kotonaan, mutta taipui 56-67.

Salibandy: Miesten maajoukkue sijoittui tasaisessa EFT-turnauksessa Ruotsissa kolmanneksi. Sveitsi kaatui 7-4 ja Tšekki rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 5-4, mutta Ruotsille tuli tappio maalein 1-5.

Kesäolympialajit

Beach volley: Sara Sinisalo ja Anniina Muukka sijoittuivat yhdeksänneksi alle 21-vuotiaiden MM-kisoissa Thaimaassa. Tällä viikolla pelataan Thaimaassa maailmankiertueen haastajatason turnaus.

Golf: Sami Välimäki päätyi sijalle 26 miesten Euroopan kiertueen viimeistä edellisessä turnauksessa Etelä-Afrikassa. Kiertueen finaali pelataan tällä viikolla Arabiemiraateissa. Käynnissä on myös kiertueen karsintafinaali Espanjassa. Matilda Castrén oli 38:s LPGA-kiertueella Floridassa. Naisten Euroopan kiertueen loppusuora Espanjassa käynnistyy tällä viikolla.

Judo: Edellisviikolla EM-kisoissa seitsemänneksi yltänyt Luukas Saha jatkoi vahvaa syksyään yltämällä 66-kiloisten finaaliin Oseanian open- tason turnauksessa Australiassa. Saha voitti kolme ottelua matkalla finaaliin. Valtteri Olin 73-kiloisissa ja Oskari Mäkinen 81-kiloisissa ottivat yhdet otteluvoitot ja etenivät kaavioissaan 16 parhaan joukkoon.

Miekkailu: 31:nneksi sijoittunut Topias Tauriainen eteni suomalaisista pisimmälle kalvan maailmancup-kauden avauksessa Sveitsin Bernissä. Jaakko Paavolainen oli 160:s ja Paavolaiselle ensimmäisen pudotusottelunsa hävinnyt Niko Vuorinen 166:s. Miesten joukkue oli 29:s. Naiset avasivat kautensa Italian Legnanossa, jossa Anna Vuorinen sijoittui 118:nneksi. Joukkuekisassa naisten sijoitus oli 24:s.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat ennen päätöspäivää seitsemäntenä nacra 17:n avoimessa EM-regatassa Portugalissa. 49er-luokissa suomalaiset ajautuivat hopealähtöihin.

Sulkapallo: Kalle Koljonen eteni toisella perättäisellä viikolla toiselle kierrokselle maailmankiertueen 300-tason turnauksessa Etelä-Koreassa. Kuten edellisviikollakin, Koljonen keskeytti toisen kierroksen ottelunsa. Joakim Oldorff taipui avauskierroksella pienemmässä kilpailussa Norjassa. Tällä viikolla Koljosella on ohjelmassa 500-tason turnaus Japanissa, Oldorff pelaa Irlannissa.

Tennis: Harri Heliövaara eteni nelinpelin välieriin asti saksalaisparinsa Andreas Miesin kanssa Ranskan Metzissä pelatussa ATP250-tason turnauksessa. Parasta suomalaisantia Helsingin Talissa järjestetyssä haastajakiertueen turnauksessa olivat Emil Ruusuvuoren puolivälieräpaikka kaksinpelissä sekä nelinpelissä Otto Virtasen välierä- ja Patrik Niklas-Salmisen puolivälieräpaikka. Laura Hietaranta taipui sekä kaksin- että nelinpelin puolivälierissä ITF-kiertueen W25-tasolla Italiassa.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarjassa on ajamatta vielä kaksi osakilpailua. Tällä viikolla ajetaan Yhdysvaltain Las Vegasissa.

Ralli: MM-sarja huipentuu tällä viikolla Japanissa. Kalle Rovanperä on varmistanut jo maailmanmestaruuden.

Rallicross: Niclas Grönholm ajoi Hong Kongissa ajetuissa päätösosakilpailuissa toiseksi ja viidenneksi, mikä riitti nostamaan hänet MM-pronssille. Kolmossija MM-sarjassa oli Grönholmille kolmas peräjälkeen.

Squash: Emilia Soini pelaa tällä viikolla maailmankiertueen kultatason turnauksen Singaporessa.

Paralympialajit

Curling: Suomi sijoittui viidenneksi B-divisioonan MM-kisoissa Kisakalliossa. Kymmenestä ottelusta saaliina oli kuusi voittoa, mutta paikka mitaliotteluihin ja nousu A-divisioonaan jäi haaveeksi.

Uinti: Nader Khalili juhli peräti viiden matkan voittoa Para World Seriesin osakilpailussa Egyptissä. S14- ja SB14- ja SM14-luokissa uiva Khalili voitti 200 metrin (2.04,06) ja 400 metrin (4.23,28) vapaauinnit, sadan metrin rinta- (1.17,71) ja perhosuinnit (1.05,03) sekä 200 metrin sekauinnin (2.23,48). S10-luokassa uiva Jenna Rajahalme oli nopein 50 metrin ja sadan metrin vapaauinneissa ajoilla 30,18 ja 1.09,24.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Suomalaisia ei nähty toisella kierroksella pujottelun maailmancup-avauksessa Levillä. Maaliin asti laskivat lauantaina Charlotte Henriksson (60.) ja sunnuntaina Riia Pallari (61.). Ainoassa läpiviedyssä harjoituksessa lupaavasti kuudenneksi laskenut Elian Lehto ei päässyt näyttämään syöksyvauhtiaan Sveitsin Cerviniassa, sillä molemmat viikonlopun syöksyt peruttiin huonon kelin takia.

Curling: Lotta Immonen ja Markus Sipilä etenivät vakuuttavasti puolivälieriin saakka sekaparien World Curling Tourilla Puolassa, mutta tappio Viron parille 6-7 katkaisi turnauksen. Miesten ja naisten EM-kisat Skotlannissa käynnistyvät viikonloppuna.

Pikaluistelu: Maailmancup-kausi käynnistyi Japanin Obihirossa. Juuso Lehtonen urakoi kolme matkaa: sijoitukset B-ryhmässä olivat 500 metrillä (36,76) 21:s, tonnilla (1.12,36) 26:s ja 1500 metrillä (1.52,36) 30:s. Tonniviitosella Samuli Suomalainen oli B-ryhmän 23:s ajalla 1.50,17. Tällä viikolla luistellaan Kiinan Pekingissä.

Taitoluistelu: Nella Pelkonen luisteli naisissa voittoon pistein 158,27 kauden toisessa SM-valintakilpailussa Järvenpäässä. Tällä viikolla Espoossa luistellaan lajin eliittisarjan, GP-sarjan, osakilpailu.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.