Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.11.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 46/2023: Sami Välimäen historialliselle PGA-kortille sinetti

Sami Välimäki sijoittui Euroopan kiertueen kausirankingissa 12:nneksi. Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen tiukensivat otettaan olympiapaikasta Thaimaassa. Kauden neljännet judon EM-kisat tuottivat Suomelle neljännen mitalin. Alkaneen viikon kohokohdat ovat tenniksen Davis Cupin finaaliturnaus Espanjassa sekä pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup-avaus Rukalla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Eetu Kallioinen on tällä viikolla mukana maailmancupin finaalissa Qatarin Dohassa. Skeet ammutaan keskiviikkona ja torstaina.

Beach volley: Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen kohensivat merkittävästi asemiaan olympiarankingissa yltämällä finaaliin maailmankiertueen haastajatason turnauksessa Thaimaassa. 760 pisteen potti oli kaksikolle koko vuoden suurin yksittäinen rankingissa ja se nosti kaksikon siivotun olympiarankingin reaalitilanteessa noin sijalle 12 (rankinglista ei ole vielä virallisesti päivittynyt).

Golf: Sami Välimäki päätti kautensa 38. sijaan miesten Euroopan kiertueen finaaliturnauksessa Arabiemiraateissa. Sijoitus riitti varmistamaan Välimäelle ensimmäisenä suomalaisena kattavan kortin PGA-kiertueelle, sillä hän sijoittui kiertueen kokonaisrankingissa 12:nneksi ja oli kuudenneksi paras niistä, joilla PGA-pelioikeutta ei ollut lunastettuna (kymmenen parasta sai kortin).

Myös Euroopan kiertueen karsintafinaali pelattiin menneellä viikolla loppuun Espanjassa. Menneen kauden haastajakiertueella pelannut Lauri Ruuska sijoittui kuuden kierroksen turnauksessa 22:nneksi ja lunasti pelioikeuden ensi kaudeksi. Oliver Lindell jäi lyönnin päähän korttirajasta. Tapio Pulkkasen kuusi vuotta yhtäjaksoisesti kestänyt taival Euroopan kiertueella päättyi toistaiseksi, kun hän ei pystynyt karsintafinaalissa korttiaan uusimaan.

Naisten Euroopan kiertueella Mallorcalla Ursula Wikström pelasi 17:nneksi, Sanna Nuutinen 37:nneksi ja Noora Komulainen 58:nneksi. Kiertueen finaaliturnaus pelataan tällä viikolla Espanjassa. Miesten Euroopan kiertueen uusi kausi käynnistyy heti tällä viikolla Etelä-Afrikassa.

Judo: Suomalaisten EM-tason mitalisuora vuodelta 2023 täydentyi Saksassa, kun Eetu Ihanamäki otti alle 23-vuotiaiden EM-pronssia 81-kiloisista. Jo aiemmin tänä vuonna EM-mitalin olivat ottaneet Martti Puumalainen yleisestä sarjasta (kultaa), Pihla Salonen alle 21-vuotiaista (hopeaa) ja Riina Myllylä alle 18-vuotiaista (pronssia). Turpal Djoukaev otti Saksassa yhden otteluvoiton 73-kiloisissa.

Purjehdus: Nacra 17 -luokan EM-regatassa Portugalissa ei päästy enää maanantaina purjehtimaan, joten Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen eivät saaneet enää mahdollisuutta kohentaa kuudetta sijaansa. Avoimessa EM-regatassa Kurtbay/Keskinen oli seitsemäs.

Pöytätennis: Benedek Oláhilla jatkuu Ranskan liiga tiistaina.

Ratsastus: Emma Kanerva oli iskussa kouluratsastuksen maailmancupissa Saksan Stuttgartissa. Sekä henkilökohtaisessa ohjelmassa että vapaaohjelmassa Kanerva ratsunsa Greek Air kanssa otti nelossijan prosentein 73,022 ja 80,375.

Sulkapallo: Joakim Oldorff eteni toiselle kierrokselle Irlannissa pelatussa turnauksessa.

Tennis: Sekä Patrik Niklas-Salminen että Eero Vasa (eri parien kanssa) ylsivät nelinpelin välieriin saakka haastajakiertueella Ruotsissa. Laura Hietaranta taipui avauskierroksella ITF-kiertueen W25-tasolla Italiassa, nelinpelissä tie katkesi puolivälieriin. Oskari Paldanius juhli J100-tason junioriturnauksen kaksinpelin voittoa Slovakiassa. Alkavan viikon ehdoton kohokohta on Davis Cupin finaaliturnauksen huipennus Espanjassa, jossa Suomi kohtaa tiistain puolivälierässä Kanadan. Anastasia Kulikova pelaa tällä viikolla ITF-kiertueen W25-tason turnauksen Italiassa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat palasi voittokantaan EM-karsinnoissa kaatamalla Pohjois-Irlannin kotonaan maalein 4-0 perjantaina. Pikkuhuuhkajat puolestaan taipui Ruotsille vieraissa maalein 0-3 torstaina. Huuhkajien EM-karsinta päättyy maanantai-iltana vierasotteluun San Marinossa, Pikkuhuuhkajat pelaa tiistaina kotonaan Armeniaa vastaan.

Jääkiekko: Lukko pelasi vieraissa tasapelin 2-2 itävaltalaista HC Innsbruckia vastaan mestarien liigan neljännesvälierien avausosassa. Pelicans ja Ilves laittoivat itsensä ahtaaseen rakoon avausotteluissa, sillä molemmat kärsivät kotitappiot tšekkiläisvastustajilleen: Pelicans 0-3 Vitkoviceä ja Ilves 1-3 Pardubicea vastaan. Pelicansin ja Ilveksen vierasottelut pelataan tiistaina, Lukko pelaa toisen osaottelun kotonaan keskiviikkona.

Lentopallo: VaLePa kohtaa CEV cupin ensimmäisen kierroksen kotiottelussaan tšekkiläisen Karlovarskon tiistaina.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi 17:nneksi Las Vegasin GP-kilpailussa. MM-sarja huipentuu tällä viikolla ajettavaan päätösosakilpailuun Arabiemiraateissa.

Ralli: Toisen perättäisen maailmanmestaruutensa jo aiemmin varmistanut Kalle Rovanperä päätti MM-sarjan kolmossijaan Japanissa. Esapekka Lappi ajoi päätösosakilpailussa neljänneksi ja oli kokonaispisteissä kuudes. Teemu Suninen sijoittui MM-sarjassa yhdeksänneksi.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen kultatason turnauksessa Singaporessa.

Triathlon: Henrik Goesch sijoittui viidenneksi ironman-kilpailussa Meksikossa. Goesch käytti olosuhteiden vuoksi duathloniksi supistettuun matkaan aikaa 6.56.07.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Maailmancupissa lasketaan viikonloppuna naisten tekniikkalajeja Yhdysvaltain Killingtonissa.

Curling: Miehet ovat aloittaneet EM-kisat Skotlannissa kolmella tappiolla, Saksalle 5-7, Turkille 7-8 ja Ruotsille 3-8. Naiset ovat voittaneet B-divisioonassa kolmesta ensimmäisestä ottelustaan kaksi.

Freeski: Maailmancupin slopestyle-avaus käydään tällä viikolla Itävallan Stubaissa.

Maastohiihto: Maailmancup-kausi käynnistyy tutusti Rukalta. Viikonlopun ohjelmassa ovat perinteisen sprintit, perinteisen kympit sekä 20 kilometrin yhteislähdöt vapaalla.

Mäkihyppy: Myös mäkihypyn miesten maailmancup laitetaan käyntiin Rukalta viikonloppuna.

Pikaluistelu: Suomalaiset eivät yltäneet B-ryhmän kärkivauhtiin maailmancupissa Kiinan Pekingissä. Paras sijoitus B-ryhmässä oli Samuli Suomalaisen 21:s ajalla 37,02 500 metrin ensimmäisessä kilpailussa. Toisessa 500 metrin kilpailussa Juuso Lehtonen luisteli 36,90, millä irtosi 22. sija. Tonnilla ja tonniviitosella Lehtonen luisteli sijat 24 ja 26.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ylsivät jäätanssissa kolmanneksi GP-sarjan kauden toisessa osakilpailussa Espoossa. Kaksikon yhteispisteet olivat 195,80. Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijoittuivat kuudenneksi pistein 176,73. Kuudenneksi ylsi myös naisissa Nella Pelkonen pistein 172,88. Milania Väänänen ja Filippo Clerici olivat pariluistelussa kahdeksansia pistein 142,69. Emmi Peltonen oli puolestaan parhaana suomalaisena kahdeksas Puolan Varsovassa pistein 157,50. Miehissä Valtter Virtanen oli kymmenes pistein 200,55. Tällä viikolla suomalaisia kilpailee Tallinnassa ja Osakassa, jossa Turkkila/Versluis jatkaa GP-kiertuetta.

Vuorihiihto: Maailmancup käynnistyy tällä viikolla Ranskan Val Thorensista.

Yhdistetty: Miesten maailmancup käynnistyy Rukalta, jossa on ohjelmassa kolme kilpailua.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.