27.11.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 47/2023: Suomen menestystarina Davis Cupissa kantoi välieriin asti

Suomen Davis Cup -uroteot eivät jääneet Kroatian Splitiin, vaan myös finaalihuipennuksessa Malagassa kaatui hallitseva mestari Kanada. Eetu Kallioinen päätti huippukautensa nelossijaan ampumaurheilun maailmancupin finaalissa. Lumilajien maailmancup-kausi lähti todenteolla käyntiin, ja Iivo Niskasen kakkossija oli suomalainen kohokohta pohjoismaisten hiihtolajien avauksessa Rukalla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Erika Pykäläinen laski pujottelussa 46:nneksi maailmancupissa Yhdysvaltain Killingtonissa. Suurpujottelussa Pykäläinen keskeytti avauskierroksella. Tällä viikolla miesten on määrä laskea vauhtilajeja Yhdysvaltain Beaver Creekissä ja naisten suurpujottelua Kanadan Tremblantissa.

Ampumahiihto: Maailmancup käynnistyi Ruotsin Östersundista viikonloppuna. Parisekaviestissä Tuomas Harjula ja Suvi Minkkinen sijoittuivat yhdeksänneksi, sekaviestissä Suomi kymmenenneksi. Sunnuntain normaalimatkoilla maailmancupin pisteille ylsivät Olli Hiidensalo (35:s) ja Tero Seppälä (37:s). Naisissa paras suomalainen oli 52:nneksi sivakoinut Suvi Minkkinen. Östersundissa jatketaan maailmancup-avausta koko viikko.

Curling: Miehet onnistuivat voittamaan yhdeksästä ottelustaan yhden ja jäivät jumbosijalle EM-kisojen A-divisioonassa Skotlannissa. Tulos tiesi putoamista B-divisioonaan. Naiset aloittivat B-divisioonassa lupaavasti voittamalla neljä viidestä ensimmäisestä ottelustaan, mutta kolme perättäistä tappiota pudottivat Suomen kuudennelle sijalle. Viikonloppuna Skotlannissa käynnistyy sekaparikilpailun MM-karsinta, jossa Suomea edustavat Lotta Immonen ja Markus Sipilä.

Freeski: Anni Kärävä selvitti karsinnan maailmancupin slopestyle-avauksessa Itävallan Stubaissa. Finaalia ei pystytty laskemaan, joten Kärävä päätyi kuudennelle sijalle. Miehissä Teemu Lauronen oli 38:s ja Kuura Koivisto 43:s. Maailmancup jatkuu viikonloppuna Kiinan Pekingissä big airilla.

Freestyle, kumparelasku: Maailmancup käynnistyy viikonloppuna jo totutusti Rukalta.

Lumilautailu: Maailmancup-kauden toinen big air -kilpailu lasketaan Kiinan Pekingissä viikonloppuna.

Maastohiihto: Iivo Niskanen taipui täpärästi toiseksi kympin perinteisellä Rukan maailmancup-avauksessa. 20 kilometrin vapaan yhteislähdössä Niskanen oli 13:s, yhden sijan kilpailun parhaalle suomalaiselle, Remi Lindholmille jääneenä. Naisten normaalimatkoilla parasta antia olivat Kerttu Niskasen seitsemäs, Krista Pärmäkosken 12:s ja Jasmi Joensuun 16:s sija kympin perinteisellä. 20 kilometrillä paras suomalainen oli 28:nneksi sijoittunut Vilma Ryytty. Perjantain perinteisen sprinteissä finaaliin ylsi Jasmi Joensuu (kuudes), välieriin Lauri Vuorinen (seitsemäs), Joni Mäki (yhdeksäs) ja Katri Lylynperä (11:s). Erävaiheeseen ylsi yhdeksän suomalaisnaista ja seitsemän -miestä. Tällä viikolla hiihdetään Ruotsin Jällivaarassa.

Mäkihyppy: Antti Aalto hyppäsi molemmissa kilpailuissa 18:nneksi, kun miesten maailmancup avattiin Rukalla. Myös Niko Kytösaho (19:s ja 27:s) ylsi toiselle kierrokselle kummassakin kilpailussa. Lauantaina säväytti Kasperi Valto, joka oli avauskierroksen jälkeen jopa yhdeksäntenä, mutta putosi 24:nneksi. Tällä viikolla hypätään Norjan Lillehammerissa, jossa avataan myös naisten maailmancup.

Pikaluistelu: Nuorten maailmancup käynnistyi Italiasta. Junioreissa paras suomalaissijoitus oli Luka Rintalan 31:s ajalla 38,69 500 metrillä. Neosenioreissa kymmenen parhaan joukkoon ylsivät Alvar Muhonen massalähdössä (yhdeksäs) ja Tuukka Suomalainen tonnilla (kymmenes ajalla 1.15,00). Tällä viikolla luistellaan sekä yleisen sarjan maailmancupia Norjassa että nuorten maailmancupia Italiassa.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis jatkoivat vahvaa alkukauttaan tanssimalla jäätanssissa neljänneksi pistein 191,01 lajin eliittikilpailusarjassa, GP-sarjassa, Japanin Osakassa. Suomalaisia kilpaili myös Tallinnassa, jossa Iida Karhunen luisteli voittoon junioreissa pistein 159,10. Miehissä Valtter Virtanen oli neljäs pistein 180,53 ja naisissa Linnea Ceder viides pistein 155,91.

Yhdistetty: Eero Hirvonen oli sijoitussarjallaan 5-19-15 paras suomalainen miesten maailmancup-avauksessa Rukalla. 30 parhaan joukkoon ylsi myös Ilkka Herola sijoitussarjallaan 10-23-19. Tällä viikolla kilpaillaan Norjan Lillehammerissa, jossa avataan myös naisten maailmancup.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Eetu Kallioinen päätti menestyskautensa viidenteen perättäiseen finaalipaikkaan maailman valioiden joukossa, kun hän voitti skeetin peruskilpailun maailmancupin finaalissa Qatarin Dohassa. Myös viides perättäinen palkintokorokesijoitus oli lähellä, sillä Kallioinen sijoittui finaalissa neljänneksi jääden kolmossijasta kiekon päähän.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen ovat tällä viikolla mukana maailmankiertueen haastajatason turnauksessa Filippiineillä.

Golf: Sanna Nuutinen oli parhaana suomalaisena 12:s naisten Euroopan kiertueen finaaliturnauksessa Espanjassa. Onnistuminen tuli kreivinaikaan, sillä 12. sija nosti Nuutisen kiertueen kausirankingissa 67:nneksi ja varmisti vahvan pelioikeuden myös ensi kaudeksi. Noora Komulainen oli finaaliturnauksessa 25:s ja kausirankingissa parhaana suomalaisena 39:s, Ursula Wikström Espanjassa 40:s ja kausirankingissa 52:s.

Miesten Euroopan kiertueen uusi kausi käynnistyi Etelä-Afrikassa, jossa täyden pelioikeutensa viime kauden päätteeksi menettänyt Tapio Pulkkanen oli 53:s. Kalle Samooja ja kiertuekortin karsinnoista lunastanut Lauri Ruuska jäivät cutiin. Kiertuetta jatketaan Etelä-Afrikassa myös tällä ja ensi viikolla.

Lainelautailu: Eeli Timperi ja Lukas McMahon edustavat Suomea nuorten MM-kisoissa Brasiliassa tällä viikolla.

Nyrkkeily: Kansainvälisessä Tammer-turnauksessa juhlittiin kolmea suomalaista sarjavoittoa: naisissa Pihla Kaivo-oja 50-kiloisissa ja Vilma Viitanen 57-kiloisissa sekä miehissä Ismail Umar 63,5-kiloisissa.

Pöytätennis: Benedek Oláh taipui kolmessa perättäisessä Ranskan liigan ottelussaan Jules Rollandille (ranking-72), Alexandre Cassinille (ranking-178) ja Liam Pitchfordille (ranking-25). Perjantaina Oláh sai tappioputkensa poikki voittamalla rankkaamattoman Wang Xinin. Tällä viikolla ohjelmassa on Finlandia Open Kisakalliossa.

Sulkapallo: Joakim Oldorff pelaa tällä viikolla turnauksen Walesissa.

Tennis: Suomi raivasi tiensä neljän parhaan joukkoon Davis Cupin finaalien lopputurnauksessa Espanjan Malagassa lyömällä tiistain puolivälierässä viime vuoden mestarin Kanadan voitoin 2-1, vaikka ykköspelaaja Emil Ruusuvuori oli sivussa ottelusta. Menestystarina MM-kisoissa pysähtyi vasta perjantain välierissä, kun Australia oli parempi voitoin 2-0. Anastasia Kulikova ylsi kaksinpelin välieriin ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Italiassa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat päätti EM-karsintaottelunsa 2–1-vierasvoittoon San Marinossa maanantaina. Suomi sijoittui H-karsintalohkossa kolmanneksi neljä pistettä Tanskalle ja Slovenialle jääneenä. Keväällä 2024 on edessä jatkokarsinta, jonne Suomi saavutti paikan vuoden 2022 kansojen liigan menestyksensä kautta. Pikkuhuuhkajat otti tiistaina kotonaan EM-karsintojen toisen voittonsa, kun Armenia kaatui 6-0. Lohkoaan puhtaalla pelillä johtava Helmarit kohtaa torstaina kansojen liigassa Romanian kotonaan. Torstaina pelaa myös HJK konferenssiliigassa kotonaan skotlantilaista Aberdeeniä vastaan.

Jääkiekko: Lukko raivasi tiensä mestarien liigan puolivälieriin voittamalla itävaltalaisen Innsbruckin kotonaan jatkoajalla 2-1 avausosan tasapelin jälkeen. Pelicansin ja Ilveksen taival sen sijaan katkesi neljännesvälieriin, kun ne eivät pystyneet vierasotteluissaan Tšekissä tasapeliä parempiin tuloksiin kotitappioidensa jälkeen. Ilveksen pudottanut Pardubice luistelee joulukuun alkupuolen puolivälierissä Lukkoa vastaan.

Lentopallo: VaLePa taipui CEV cupin ensimmäisen kierroksen kotiottelussaan tšekkiläiselle Karlovarskolle erin 1-3. Vierasottelu on ohjelmassa tällä viikolla.

Salibandy: Naisten MM-kisat Singaporessa käynnistyvät viikonloppuna. Suomi kohtaa lauantaina Latvian ja sunnuntaina Sveitsin.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas päätti MM-sarjan ajamalla 19:nneksi Arabiemiraateissa. Kymmenen MM-pistettä kerännyt Bottas sijoittui MM-sarjassa 15:nneksi.

Karate: Venla Karttunen otti viisi otteluvoittoa ja taipui vasta 55-kiloisten finaalissa K1 Series A:n vuoden viimeisessä osakilpailussa Portugalissa. Miesten 84-kiloisissa Niko Mantere otteli kolmen otteluvoiton turvin seitsemännelle sijalle.

Potkunyrkkeily: Suomi saavutti MM-kisoista Portugalista yhdeksän mitalia. Maailmanmestaruuteen ylsivät täyden kontaktin sarjoissa Tatu Maunu 63,5-kiloisissa, Akseli Saurama 71-kiloisissa ja Jaakko Haanpää 81-kiloisissa.

Squash: Emilia Soini pelaa tällä viikolla maailmankiertueen ylimmän tason turnauksen Hong Kongissa.

Tanssiurheilu: Ida Keränen ja Juho Päivinen sijoittuivat kuudenneksi boogie woogien MM-kisoissa Sveitsissä. Junioreissa Suomi otti kaksoisvoiton: Ida-Loviisa ja Aaron Koivunen tanssivat kultaa ja Elise ja Samuel Vaulimo hopeaa.

PÄIVITETTY 4.12.2023 klo 16.38: Korjattu tanssiurheilun hopeamitalistit (Viivi ja Jarkko Jetsonen kilpailivat seniorien sarjassa, hopeaa voittivat Elise ja Samuel Vaulimo).

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.