Huippu-urheilun viikkokatsaus 49/2023: Jon Salliselta räväkkä avaus maailmancup-kauteen

Viime talvena maailman eliittiin freeskin halfpipessa noussut Jon Sallinen avasi myös kauden 2023-2024 vahvasti. Naisten salibandymaajoukkue saavutti MM-hopeaa Singaporesta. Suomalaiset golfarit onnistuivat hienosti pääkiertueiden karsintafinaaleissa menneellä viikolla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Nuorten MM-mitalisti Eduard Hallberg laski 45:nneksi maailmancupin suurpujottelussa Ranskan Val d’Iseressä. Salomo Sirviö keskeytti. Aiemmin viikolla Hallberg sijoittui 28:nneksi suurpujottelussa Eurooppa-cupin avauksessa Sveitsissä. Rosa Pohjolainen puolestaan laski pujottelussa 19:nneksi ja suurpujottelussa 46:nneksi Eurooppa-cupissa Itävallassa. Miehillä on maailmancupissa ruuhkaviikko, sillä Italian Val Gardenassa lasketaan pitkin viikkoa vauhtilajeja ja Alta Badiassa sunnuntaina suurpujottelu.

Ampumahiihto: Suvi Minkkisen 18. sija pikamatkalla oli parasta suomalaisantia maailmancupissa Hochfilzenissä. Takaa-ajossa Minkkinen putosi 41:nneksi. Miehissä maailmancupin pisteille ylsivät pikamatkalla Otto Invenius (39:s) sekä takaa-ajossa Jaakko Ranta (36:s) ja Invenius (37:s). Viesteissä miehet olivat sijalla 11 ja naiset sijalla 12. IBU cupissa Ruotsissa kilpailtiin kaksi pikamatkaa ja takaa-ajo, ja suomalaisista parhaan sijoitussarjan keräsi Heikki Laitinen: 23-7-19. Maailmancupia kilpaillaan ennen tämän viikon jälkeen koittavaa joulutaukoa vielä Sveitsin Lenzerheidessa, IBU cupia Norjan Sjusjoenissa.

Curling: Lotta Immonen ja Markus Sipilä etenivät välieriin saakka voitosta voittoon sekaparien MM-karsintaturnauksessa Skotlannissa. Sekä Ranskaa että Uutta-Seelantia vastaan oli mahdollisuus lunastaa lippu kevään MM-kisoihin, mutta Ranskaa vastaan tuli tappio 4-7 ja Uutta-Seelantia vastaan 5-6. Näin ollen Suomi ei ole mukana MM-kisoissa huhtikuussa.

Freeski: Jon Sallinen avasi halfpipen maailmancupin nelossijalla Kiinan Secret Gardenissa. Karsinnassa Sallinen oli koko joukon paras. Maailmancup jatkuu Yhdysvaltain Copper Mountainilla, jossa lasketaan halfpipen lisäksi big airia.

Freestyle, kumparelasku: Severi Vierelä lunasti kauden toisesta maailmancupista toisen finaalipaikkansa, kun hän oli 13:s Ruotsin Idre Fjällissä. Parikumpareissa paras suomalainen oli 23:nneksi sijoittunut Olli Penttala, joka otti saman sijoituksen myös perinteisessä kumpareikossa. Tällä viikolla lasketaan Ranskan Alpe d’Huezissa.

Lumilautailu: Eveliina Taka oli naisissa 12:s ja Kalle Järvilehto miehissä 33:s maailmancupin big airissa Edmontonissa. Maailmancup-kauden viimeinen big air -kilpailu käydään tällä viikolla Yhdysvaltain Copper Mountainilla.

Maastohiihto: Kerttu Niskanen oli paras suomalaisnainen Östersundin maailmancupissa sekä perinteisen sprintissä (8:s) että kympin vapaalla (11:s). Sprintissä välieriin eteni myös Tiia Olkkonen (11:s). Miehissä paras sijoitus oli Remi Lindholmin 10. sija kympin vapaalla. Iivo Niskanen oli 12:s ja paras suomalainen myös sprintissä (15:s). Vielä ennen joulutaukoa hiihdetään maailmancupia Trondheimissa ja skandinavia cupia Vuokatissa.

Mäkihyppy: Antti Aalto hyppäsi lauantain kilpailussa maailmancupin pisteille Saksan Klingenthalissa sijoituttuaan 22:nneksi. Sunnuntaina paras suomalainen oli 33:nneksi hypännyt Kasperi Valto. Ennen joulutaukoa kilpaillaan vielä viikonloppuna Sveitsin Engelbergissä, jossa mukana ovat myös naiset.

Pikaluistelu: Maailmancupin tiivis syyskausi päättyi Puolan Tomaszow Mazowieckissä. Paras suomalaissijoitus oli Juuso Lehtosen B-ryhmän 21. sija 500 metrillä ajalla 37,00.

Taitoluistelu: Milania Väänänen otti italialaisparinsa Filippo Clericin kanssa kansainvälisen voiton pariluistelussa Kroatian Zagrebissa yhteispistein 172,31. Makar Suntsev oli miehissä seitsemäs pistein 198,30 ja Oona Ounasvuori naisissa 15:s pistein 122,15. Viikonloppuna kilpaillaan SM-kisat Helsingissä.

Yhdistetty: Lillehammerissa kilpailtiin continental cupia. Minja Korhonen voitti molemmat naisten kilpailut, lisäksi Heta Hirvonen ylsi lauantaina kolmanneksi. Miehissä paras sijoitus oli Jesse Pääkkösen 12:s perjantain kilpailussa. Sekä miesten että naisten maailmancupia kilpaillaan tällä viikolla Itävallan Ramsaussa.

Kesäolympialajit

Breaking: Hong Kongissa käydään viikonloppuna vuoden viimeinen olympiakarsintakilpailu, jonka jälkeen on selvillä kevään olympiakarsintasarjaan selviytyvät urheilijat.

Golf: Kiira Riihijärvi päätti LPGA:n karsintafinaalin Alabamassa hienosti, nousi kahden viimeisen kierroksen aikana 27:nneksi ja uusi pelioikeutensa naisten eliittikiertueelle kaudeksi 2024. Kiertuekarsinnoissa onnistui myös Kalle Samooja, joka voitti LIV-kiertueen karsintaturnauksen ja lunasti pelioikeuden kaudeksi 2024. Naisten Euroopan kiertueen karsintafinaali käynnistyy viikonloppuna Marokossa. Tällä viikolla pelataan myös miesten Euroopan kiertuetta Mauritiuksella.

Miekkailu: Niko Vuorinen taipui 64-kaavion avauskierroksella ja päätyi sijalle 54 kalvan maailmancupissa Kanadan Vancouverissa. Naisissa paras suomalainen oli Anna Salminen (127:s). Joukkuekilpailuissa naiset sijoittuivat 20:nneksi ja miehet 28:nneksi.

Painonnosto: Janette Ylisoini nosti olympiakarsintaikkunan kovimman tuloksensa vuoden toisessa grand prix -kilpailussa Qatarin Dohassa. Ylisoinin yhteistulos 99+120=219 kg riitti 19. sijaan 71-kiloisissa. Saara Retulainen sen sijaan jäi ilman tulosta 59-kiloisissa.

Pöytätennis: Benedek Oláh taipui viikon kolmessa ottelussaan Ranskan liigassa. Perjantaina Oláh pakotti maailmanrankingin 18:nnen, Marcos Freitasin viidenteen erään, mutta siinä portugalilainen oli parempi 11-8. Liigan syyskausi päättyy tiistaina.

Tennis: Anastasia Kulikova eteni toiselle kierrokselle ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Tunisiassa. Toisen kierroksen ottelu päättyi luovutustappioon.

Uinti: Suomalaiset saavuttivat kaikkiaan 13 finaalipaikkaa lyhyen radan EM-kisoissa Romaniassa. Paras sijoitus oli Laura Lahtisen neljäs sija 200 metrin perhosuinnissa ajalla 2.05,26.

Yleisurheilu: Ilona Mononen juoksi hopealle ja Nathalie Blomqvist pronssille alle 23-vuotiaiden sarjassa maastojuoksun EM-kisoissa Belgiassa.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue kohtaa MM-karsinnoissa perjantaina vieraissa Portugalin.

Jalkapallo: Helmarit päätti kansojen liigan B-liigan kakkoslohkon tasapeliin Slovakian vieraana 2-2. Suomi oli jo aiemmin varmistanut nousunsa A-liigaan, mikä avaa isommat mahdollisuudet myös vuoden 2024 EM-karsintoihin.

Jääkiekko: Lukko sai tiistaina pelattavaan mestarien liigan puolivälierien toiseen osaotteluun tšekkiläistä Pardubicea vastaan kahden maalin puskurin, kun se voitti vieraissa maalein 6-4. Toinen ottelu pelataan Raumalla. Tällä viikolla pelataan EHT-kiertuetta niin miehissä (Sveitsissä) kuin naisissakin (Ruotsissa).

Salibandy: Naisten maajoukkue jyräsi pudotuspeleissä tieltään Puolan 11-2 ja Tšekin 8-2 ja eteni puhtaalla pelillä finaaliin MM-kisoissa Singaporessa. Loppuottelussa Ruotsi oli kuitenkin parempi maalein 6-4, joten Suomi saavutti MM-hopeaa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup-kausi käynnistyy tällä viikolla Sveitsin St. Moritzista.

Maalipallo: Naisten maajoukkue aloitti EM-kisat Montenegrossa voittamalla Unkarin 2-1. Miehet sen sijaan hävisivät viikonloppuna kaksi ensimmäistä otteluaan, Turkille 5-10 ja Israelille 3-6. Kisat päättyvät sunnuntaina.

Ratsastus: Viimeinen paralympiakarsintoihin vaikuttava kilpailu käydään tällä viikolla Hollannissa.

Ei-olympialajit

Formula 1 -veneet: Kalle Viippo ajoi MM-sarjan päätösosakilpailussa Dubaissa viidenneksi. Päätösosakilpailun väliin jättänyt Filip Roms oli MM-sarjassa kahdeksas, Dubaissa keskeyttänyt Sami Seliö yhdeksäs ja Viippo 13:s.

Keilailu: Euroopan kiertueen kauden viimeinen turnaus keilataan tällä viikolla Ruotsissa.

Tanssiurheilu: Pari viikkoa sitten juniorien maailmanmestaruuden voittaneet Ida-Loviisa ja Aaron Koivunen juhlivat myös boogie woogien juniorien maailmancupin finaalin ja kokonaiskilpailun voittoa Unkarissa lauantaina. Elise ja Samuel Vaulimo tanssivat finaalissa kolmanneksi. Yleisessä sarjassa Ida Keränen ja Juho Päivinen olivat viidensiä, Pinja Sarviluoma ja Samuli Kalliala yhdeksänsiä.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.