Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.12.2023 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 50/2023: Urheilukalenteri ei huilaa joulunpyhinä – talvilajeissa tiivis vuodenvaihde

Minja Korhonen teki historiaa yltämällä yhdistetyn maailmancupissa palkintokorokkeelle ensimmäisenä suomalaisnaisena Itävallan Ramsaussa. Palkintokoroketta kutittelivat maailmancupissa myös Jon Sallinen freeskissä, Kerttu Niskanen maastohiihdossa ja Jenny Rautionaho mäkihypyssä. Urheilumaailma ei lepää joulunpyhinäkään – ohjelmassa on muun muassa perinnekiertueet Tour de Ski ja Keski-Euroopan mäkiviikko.

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus jää joulutauolle. Seuraavan kerran katsaus ilmestyy viikolla 02/2024.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Miesten maailmancupin vauhtilajit saatiin vihdoin käyntiin kolmannella yrittämällä Italian Val Gardenassa. Elian Lehto laski maailmancupin pisteille molemmissa syöksyissä sijoituttuaan 22:nneksi ja 29:nneksi. Välissä laskettiin super-G, jossa Lehto oli 40:s. Nuoret suomalaiset esittivät lupaavaa menoa Euroopan cupin pujotteluissa menneellä viikolla: Eduard Hallberg oli seitsemäs ja Jesper Pohjolainen yhdestoista miehissä Italiassa, Rosa Pohjolainen puolestaan kymmenes ja kahdestoista naisissa. Maailmancupit jatkuvat sekä ennen joulua että joulunpyhinä ympäri Eurooppaa.

Ampumahiihto: Suvi Minkkinen (pikakilpailun 28:s ja takaa-ajon 30:s) oli paras suomalaisnainen ja Otto Invenius (pikakilpailun 31:s ja takaa-ajon 32:s) -mies vuoden viimeisessä maailmancupissa Sveitsin Lenzerheidessa. IBU cupissa Norjan Sjusjoenissa paras suomalaissijoitus oli Heikki Laitisen 14:s yhteislähdössä. Maailmancup palaa joulutauoltaan loppiaisviikolla Saksan Oberhofissa, IBU cup samaan aikaan Italian Val Martellossa.

Freeski: Jon Sallinen sijoittui kuudenneksi halfpipen kauden toisessa maailmancupin osakilpailussa Yhdysvaltain Copper Mountainilla. Kuten avauskilpailussakin, Sallinen oli karsinnan ykkönen. Big airissa Simo Peltola oli 25:s.

Freestyle, kumparelasku: Olli Penttala oli paras suomalainen sekä kumpareissa (19:s) että parikumpareissa (20:s) maailmancupissa Ranskan Alpe d’Huezissa. Jouluviikolla lasketaan vielä maailmancupia Georgian Bakurianissa.

Lumilautailu: Kalle Järvilehto ei saanut puhtaita hyppyjä aikaan karsinnassa ja sijoittui 45:nneksi big airin maailmancupin viimeisessä osakilpailussa Yhdysvaltain Copper Mountainilla. Maailmancupin kokonaispisteissä Järvilehto oli 25:s ja vain kahteen kilpailuun neljästä osallistunut Eveliina Taka naisissa 15:s.

Maastohiihto: Kerttu Niskanen hiihti maailmancupissa Norjan Trondheimissa nousujohteisesti vapaan sprintissä 16:nneksi, yhdistelmähiihdossa 11:nneksi ja perinteisen kympillä viidenneksi. Sprintissä Niskanen löysi tuloslistalta edestään välieriin edenneen Jasmin Kähärän, joka sijoittui 12:nneksi. Miehissä Joni Mäki oli sprintin 25:s, Perttu Hyvärinen yhdistelmähiihdon 15:s ja suomalaisten jäsentenvälisessä Iivo Niskasen (14:s) kukistanut Markus Vuorela kympin perinteisellä 13:s.

Skandinavia cupissa Vuokatissa viikonlopun kohokohta oli Anni Alakosken voitto kympin perinteisellä. Vilma Nissinen säesti nelossijallaan, ja naisissa myös Vilma Ryytty (neljäs vapaan sprintissä ja viides vapaan 20 kilometrillä) pääsi palkintokorokekamppailuun. Miehissä paras sijoitus oli Wiljam Mattilan kahdeksas sprintissä. Perinteinen Tour de Ski käynnistyy Italian Toblachista 30. joulukuuta ja jatkuu loppiaiseen asti.

Mäkihyppy: Jenny Rautionaho hyppäsi Engelbergin maailmancupissa Sveitsissä sijoille yhdeksän ja viisi, joka oli hänelle uran paras mc-sijoitus. Julia Kykkänen säesti sijoilla 22 ja 14. Miehissä suomalaiset jäivät ulos toiselta kierrokselta lauantaina, mutta sunnuntaina maailmancupin pisteille ylsivät Antti Aalto (29:s) ja Eetu Nousiainen (30:s).

Miesten continental cupissa Rukalla pisteille hyppäsivät perjantaina Mico Ahonen (22:s) ja Vilho Palosaari (28:s) sekä lauantaina Kalle Heikkinen (22:s). Joulunpyhinä kilpaillaan tutusti miesten Keski-Euroopan mäkiviikko. Myös naiset kilpailevat vuodenvaihteen molemmin puolin maailmancupia Keski-Euroopassa.

Pikaluistelu: Loppiaisviikonloppuna ohjelmassa on matkakohtaiset EM-kisat Hollannissa.

Taitoluistelu: Suomen mestareiksi Helsingissä luistelivat Nella Pelkonen (179,73), Makar Suntsev (204,12), pariluistelussa Milania Väänänen ja Filippo Clerici (150,88) sekä jäätanssissa Juulia Turkkila ja Matthias Versluis (205,41).

Yhdistetty: Minja Korhonen teki suomalaishistoriaa yltämällä ensimmäisenä naisena maailmancupin palkintokorokkeelle, kun hän oli kolmas Itävallan Ramsaussa lauantain kilpailussa. Sunnuntaina sijoitus oli viides. Miehissä viikonlopun avanneessa yhteislähtökilpailussa Ilkka Herola oli viides ja Eero Hirvonen yhdestoista. Sunnuntain compact-kilpailussa Hirvonen oli yhdeksäs ja Herola kahdeksastoista. Miesten continental cupissa Kuusamossa paras suomalainen oli sijat kymmenen ja kahdeksan napannut Otto Niittykoski.

Kesäolympialajit

Breaking: Johannes ”Hatsolo” Hattunen sijoittui 61:nneksi vuoden viimeisessä olympiakarsintakilpailussa Hong Kongissa.

Golf: Tapio Pulkkanen ja Lauri Ruuska jäivät cutiin Euroopan kiertueen vuoden viimeisessä turnauksessa Mauritiuksella. Naisten Euroopan kiertueen karsintafinaali huipentuu jouluviikolla – kahden kierroksen jälkeen Linda Osala ja Emily Penttilä jakavat sijaa 26. PGA-kiertue 2024 käynnistyy loppiaisviikonloppuna Havaijilla.

Purjehdus: Sofia Hämäläinen purjehti parhaana suomalaisena iQFOil-luokassa kymmenenneksi alle 19-vuotiaiden MM-kisoissa Brasiliassa. ILCA6-luokan MM-regatta polkaistaan Argentiinassa käyntiin heti vuoden ensimmäisellä viikolla.

Pöytätennis: Benedek Oláh päätti Ranskan liigan syyskauden neljänteen perättäiseen tappioonsa, kun rankkaamaton Stephane Ouaiche oli parempi erin 3-1.

Tennis: ATP-kiertueen uusi kausi käynnistyy heti vuodenvaihteen jälkeen Australiassa.

Yleisurheilu: Aku Partanen päätti kilpailuvuoden 2023 kävelemällä 20 kilometrillä kolmanneksi Irlannin Dublinissa ajalla 1.20.33. Aleksi Ojala oli viides ajalla 1.22.22. Naisissa Enni Nurmi käveli yhdeksänneksi ajalla 1.47.36. Jerry Jokinen ja Heta Veikkola kävelivät kolmanneksi Pariisissa olympiaohjelmassa debytoivassa maratonviestissä.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue taipui MM-karsinnoissa perjantaina vieraissa Portugalille 0-5. Karsinnan päättävä Armenia-ottelu on peruttu. Kun sekä Georgia että Armenia ovat käyttäneet otteluissaan Suomea vastaan edustuskelvottomia pelaajia, Suomi päätyy lohkonsa kakkospaikalle, mikä avannee paikan kevään 2024 MM-jatkokarsintoihin, mutta vaikutukset lyödään lukkoon vasta myöhemmin.

Jääkiekko: Leijonat oli Sveitsin EHT-turnauksessa kolmas. Tšekkiä (1-2) ja Ruotsia (2-3) vastaan tuli tappiot, mutta turnausisäntä kaatui jatkoajalla 4-3. Naisleijonat löi Ruotsin EHT-turnauksessa Saksan 4-1 ja Tšekin 2-1, mutta tappiot Ruotsille (3-4) ja Sveitsille (3-6) suistivat Suomen turnausneloseksi.

Lukko taipui kotonaan tšekkiläiselle Pardubicelle mestarien liigan puolivälierässä maalein 2-3, mutta vierasottelusta otettu kahden maalin voitto takasi raumalaisille jatkopaikan. Alkuvuoden välierissä vastaan luistelee sveitsiläinen Geneve-Servette. Suomi aloittaa miesten alle 20-vuotiaiden MM-kisat Ruotsissa tapaninpäivänä. Naisten alle 18-vuotiaiden MM-kisat käynnistyvät puolestaan Sveitsissä loppiaisena.

Käsipallo: Sekä miesten että naisten maajoukkue pelaa joulunpyhinä Baltic Sea Cupissa. Miehet pelaavat Latviassa 28.-30. joulukuuta ja naiset Liettuassa 5.-7. tammikuuta.

Paralympialajit

Alppihiihto: Jouluviikolla maailmancupia kilpaillaan Itävallan Steinach am Brennerissä super-G:n ja suurpujottelun merkeissä.

Maalipallo: Sekä naisten että miesten maajoukkue säilyttivät paikkansa EM-kisojen A-sarjassa onnistuttuaan Montenegrossa tappiollisten puolivälierien jälkeen sijoitusotteluissa. Naiset voittivat molemmat sijoitusottelunsa ja olivat viidensiä, miehet taipuivat viimeisessä ottelussaan kuudenneksi. Paralympiamahdollisuus umpeutui molemmilla joukkueilla.

Ratsastus: Katja Karjalainen paransi tuoreella ratsullaan Kameo ohjelma ohjelmalta ja oli I-ryhmän vapaaohjelmassa jo kolmas viimeisessä paralympiakarsintakilpailussa Hollannissa. GP-ohjelmissa Karjalainen ja Kameo olivat kahdesti viides. Ensimmäisessä GP-ohjelmassa Karjalainen sijoittui vielä paremmin neljänneksi ratsullaan Supremo. V-ryhmässä Jonna Aaltonen oli jälkimmäisen GP-ohjelman kuudes ratsullaan Donna Lottchen. Joukkuekilpailussa Suomi sijoittui neljänneksi.

Ei-olympialajit

Darts: Isossa-Britanniassa on käynnissä MM-kisat. Marko Kantele avaa urakkansa keskiviikkona.

Keilailu: Euroopan kiertueen uusi kausi käynnistyy tapaninpäivänä turnauksella Ruotsissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta