Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.01.2024 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 51/2023-1/2024: Kaksi osakilpailuvoittoa siivitti Kerttu Niskasen kolmanneksi Tour de Skillä

Kerttu Niskanen oli kirkkain suomalaistähti maastohiihdon Tour de Ski -kiertueella. Wilma Murto aloitti olympiavuoden hallikauden erittäin lupaavasti Kuortaneella. Vuoden ensimmäinen viikko toi Emil Ruusuvuorelle uran toisen finaalipaikan ATP-kiertueella. Tällä viikolla siintää muun muassa Sami Välimäen PGA-debyytti.

HUOM! Tämä katsaus paketoi joulunpyhät. Huippu-urheilun viikkokatsaus palaa normaaliin viikkorytmiinsä ensi viikon maanantaina 15. tammikuuta.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Elian Lehto laski maailmancupin pisteille Bormiossa sekä super-G:ssä (23:s) että syöksyssä (28:s) joulun välipäivinä. Eduard Hallberg oli puolestaan 52:s suurpujottelussa Sveitsin Adelbodenissa loppiaisena. Jesper Pohjolainen keskeytti niin Adelbodenin kuin Madonna di Campiglion pujotteluissa, mutta Eurooppa-cupissa tuli joulun alla kuudes sija Obereggenin pujottelussa. Naisten maailmancupissa Erika Pykäläinen laski joulunpyhien suurpujotteluissa 42:nneksi Kranjska Gorassa ja 47:nneksi Lienzissä. Rosa Pohjolainen oli Lienzin pujottelussa 51:s, Courchevelissä tuli keskeytys. Miesten maailmancupia lasketaan koko viikko Sveitsin Wengenissä.

Ampumahiihto: Otto Invenius nappasi ainoana suomalaisena maailmancupin pisteitä Oberhofin pikamatkalta sijoituttuaan 30:nneksi. Takaa-ajossa Invenius putosi 44:nneksi. Naisissa Suvi Minkkinen oli pikamatkalla 42:s ja takaa-ajossa 50:s. Sunnuntain viesteissä miehet olivat yhdeksänsiä ja naiset sijalla kymmenen. Italian Val Martellossa käydyissä IBU cupin kilpailuissa paras suomalaissijoitus oli Arttu Heikkisen 13:s lyhennetyllä normaalimatkalla. Maailmancup jatkuu tälläkin viikolla Saksassa, Ruhpoldingissa. IBU cup jatkuu Italiassa, Val Ridannassa.

Curling: Lotta Immonen ja Markus Sipilä eivät selviytyneet alkulohkosta pudotuspeleihin World Curling Tourilla Göteborgissa joulun välipäivinä. Neljästä ottelusta tuloksena oli kaksi voittoa.

Freestyle, kumparelasku: Olli Penttala oli kumpareissa 25:s ja parikumpareissa 26:s maailmancupissa Georgian Bakurianissa juuri ennen joulua. Rasmus Karjalaisen sijoitukset olivat 29:s ja 25:s.

Maastohiihto: Kerttu Niskanen ylsi kolmannelle sijalle Tour de Skin kokonaiskilpailussa. Niskasen Tourin kohokohdat olivat Toblachissa (10 km P) ja Davosissa (20 km P, takaa-ajo) otetut etappivoitot. Lisäksi Niskanen oli Val di Fiemmen loppunousussa neljäs ja Toblachin 25 kilometrin takaa-ajossa vapaalla kahdeksas. Kahdeksan parhaan joukkoon ylsi myös Krista Pärmäkoski, joka oli kokonaiskilpailussa seitsemäs – kuten myös etapeista Toblachin kympillä ja loppunousussa. Anne Kyllönen oli lopputuloksissa 20:s ja Vilma Ryytty 28:s.

Myös miehissä päästiin juhlimaan osakilpailuvoittoa, kun Perttu Hyvärinen oli nopein Toblachissa kympin perinteisellä. Kokonaiskilpailussa 17:nneksi sijoittuneen Hyvärisen toiseksi paras etappisijoitus oli 12:s 15 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailussa Val di Fiemmessä. Tourin kesken jättänyt Lauri Vuorinen oli molemmissa vapaan sprinteissä lähellä finaalipaikkaa (Toblachissa seitsemäs ja Davosissa kahdeksas). Myös normaalimatkoilla Vuorinen väläytteli, sillä Toblachin kympillä tuli 11. sija ja Davosin 20 kilometrin takaa-ajossa perinteisellä 12. sija. Arsi Ruuskanen oli puolestaan yhdeksäs loppunousussa ja 12:s Toblachin kympillä. Kokonaistuloksissa Remi Lindholm oli 21:s, Ruuskanen 24:s ja Markus Vuorela 28:s.

Mäkihyppy: Antti Aalto oli parhaana suomalaisena 35:s Keski-Euroopan mäkiviikolla. Parempi sijoitus jäi saavuttamatta, koska Aalto selviytyi toiselle kierrokselle vasta päätösosakilpailussa Bischofshofenissa (28:s). Aallon lisäksi maailmancupin pisteitä mäkiviikolla saavutti Kasperi Valto, joka oli Garmisch-Partenkirchenissä 26:s.

Naisilla oli ohjelmassa Garmisch-Partenkirchenistä ja Oberstdorfista koostunut ”minimäkiviikko”, jossa Jenny Rautionaho sijoittui seitsemänneksi otettuaan sijoitukset 5 ja 17. Julia Kykkänen oli 16:s hypättyään Garmischissa yhdeksänneksi ja Oberstdorfissa 22:nneksi. Itävallan Villachissa loppiaisviikolla Rautionaho oli 16:s ja 13:s, Kykkänen 22:s ja 20:s. Miehet hyppäävät tällä viikolla Puolan Wislassa, naiset Japanin Sapporossa.

Pikaluistelu: Tuukka Suomalainen, Juuso Lehtonen ja Samuli Suomalainen luistelivat viidenneksi joukkuesprintissä matkakohtaisissa EM-kisoissa Hollannissa. Henkilökohtaisilla matkoilla Lehtonen oli 500 metrillä 19:s ajalla 36,82, tonnilla 20:s ajalla 1.12,00 ja Samuli Suomalainen 1 500 metrillä 19:s ajalla 1.48,55.

Taitoluistelu: Liettuassa luistellaan tällä viikolla EM-kisat.

Vuorihiihto: Tällä viikolla käydään tuoreen olympialajin EM-kisat Ranskan Chamonix’ssa.

Yhdistetty: Joulutauko päättyy tällä viikolla, kun maailmancupia kilpaillaan Saksan Oberstdorfissa.

Kesäolympialajit

Golf: Elina Nummenpää sijoittui 36:nneksi ja Emily Penttilä 39:nneksi naisten Euroopan kiertueen karsintafinaalissa Marokossa jouluviikolla. Sijoitukset riittivät osittaiseen kiertuekorttiin kaudelle 2024. Sami Välimäki aloittaa historiallisen PGA-kautensa tällä viikolla Havaijilla. Miesten Euroopan kiertuetta pelataan Dubaissa.

Paini: Kroatiassa painitaan loppuviikon aikana kansainvälisen painiliiton rankingturnaus.

Purjehdus: Monika Mikkola on viiden lähdön jälkeen sijalla 24 ILCA6-luokan MM-regatassa Argentiinassa. Kilpailussa on jaossa myös seitsemän maapaikkaa Pariisin olympialaisiin, ja Mikkola on avausviikon jälkeen vahvasti kiinni olympiapaikassa (toisena niistä, jotka maapaikan pystyvät varmistamaan).

Ratsastus: Olympiarankingit sulkeutuivat vuoden lopussa. Suomi sai maapaikan kouluratsastukseen (Emma Kanerva) sekä kaksi maapaikkaa kenttäratsastukseen (Sanna Siltakorpi ja Veera Manninen).

Sulkapallo: Kansainvälinen kilpailuvuosi käynnistyy suomalaisittain Virossa tällä viikolla.

Tennis: Emil Ruusuvuori sai lentävän lähdön kauteen 2024, kun hän eteni loppuotteluun ATP250-tasolla Hong Kongissa. Finaalipaikka oli maailmanlistalla sijalle 50 nousseelle Ruusuvuorelle uran toinen ATP-kiertueella. Harri Heliövaaran ja John Peersin taival ATP250-turnauksessa Brisbanessa päättyi nelinpelin toiselle kierrokselle. Anastasia Kulikova puolestaan eteni ITF-kiertueen W50-tasolla Thaimaassa puolivälieriin. Ruusuvuoren tavoin kauden aloitti finaalipaikalla myös Oskari Paldanius juniorikiertueen J100-tason turnauksessa Ruotsissa. Heliövaara jatkaa Australian avoimiin valmistautumista tällä viikolla ATP250-tason turnauksella Adelaidessa, minkä lisäksi tositoimissa on muun muassa Otto Virtanen Australian avointen karsinnoissa.

Yleisurheilu: Wilma Murto avasi hallikauden räväkästi loppiaisena Kuortaneella. Murto ylitti korkeuden 481, joka on sentin korkeampi tulos kuin hänen aiempi halliennätyksensä EM-kisoista 2023.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Suomen alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkue sijoittui neljänneksi ikäluokan MM-kisoissa Ruotsissa. Puolivälierässä kaatui Slovakia jatkoajalla 4-3, mutta välierässä tuli tappio Yhdysvalloille 2-3 ja pronssiottelussa Tšekille 5-8. Alle 18-vuotiaiden naisten MM-kisat Sveitsissä Suomi on aloittanut voitoilla Tšekistä 3-2 ja Saksasta 6-0. Tiistaina vastaan luistelee Kanada, minkä jälkeen edessä ovat pudotuspelit loppuviikolla. Lukko kohtaa mestarien liigan välierien ensimmäisessä osaottelussa sveitsiläisen Geneve-Servetten vieraissa tiistaina.

Käsipallo: Naisten maajoukkue voitti kaikki ottelunsa ja voitti Baltic Sea Cupin Liettuassa loppiaisviikonloppuna. Viro kaatui 36-16, Latvia 31-14 ja Liettua 32-30. Miesten vastaava turnaus ennen uuttavuotta sujui mollivoittoisemmin: tuleva MM-karsintavastustaja Liettua oli parempi 41-22, Viro 31-28 ja Latvia 30-24.

Ei-olympialajit

Darts: Marko Kantele putosi MM-kisojen avauskierroksella Ison-Britannian Lontoossa juuri ennen joulua.

Formula-luokat: Arabiemiraateissa käynnistyy viikonloppuna sekä Lähi-Idän Formula Regional -sarja että Formula 4 -sarja. Regionalissa ajaa Tuukka Taponen, F4:ssä Luka Sammalisto.

Keilailu: Suomen lupaavinta nuorisokaartia edustava Luukas Väänänen käynnisti vuoden 2024 komeasti keilaamalla toiseksi Euroopan kiertueen avanneessa turnauksessa Ruotsissa. Tällä viikolla pelataan perinteinen Ballmaster Open Helsingissä. Myös PBA-kiertue käynnistyy Yhdysvalloissa.

Muodostelmaluistelu: Kansainvälinen challenge series käynnistyy tällä viikolla Hollannista.

Squash: Emilia Soini pelaa tällä viikolla maailmankiertueen kultatason turnauksessa Yhdysvaltain Floridassa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveri käynnisti maailmancup-kautensa jouluviikolla Itävallan Steinach am Brennerissä super-G:n ja suurpujottelun merkeissä. Super-G:ssä tuli sijoitukset 15 ja 11, suurpujottelussa Kiiveri oli yhdeksäs. Jälkimmäinen suurpujottelu jouduttiin perumaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta