Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.01.2024 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 2/2024: Jenny Rautionaho kipusi ensimmäistä kertaa maailmancupin palkintokorokkeelle

Suomalainen mäkihyppääjä nousi maailmancupin palkintokorokkeelle ensimmäisen kerran lähes kymmeneen vuoteen. Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin kuutossija oli paras suomalaissijoitus taitoluistelun EM-kisoissa. Mennyt viikko toi useita olympiapaikkoja Pariisiin MM-kisojen kuutossijan napanneen Monika Mikkolan johdolla. Kesälajeissa myös Arvi Savolainen osoitti lupaavaa alkuvuoden virettä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Elian Lehto jäi täpärästi maailmancupin pisteiden ulkopuolelle Wengenin maailmancup-viikon kahdessa ensimmäisessä kilpailussa (syöksyssä 35:s ja super-G:ssä 32:s), mutta lauantain syöksyssä tuloksena oli kauden paras, 20. sija. Eurooppa-cupissa Eduard Hallberg laski lupaavasti neljänneksi Berchtesgadenin ensimmäisessä pujottelussa, jälkimmäisessä tuli keskeytys. Naisissa Erika Pykäläinen laski sijoille 11 ja 18 suurpujotteluissa Italian Sestrieressä sekä Riia Pallari sijoille 35 ja 28 pujotteluissa Itävallan Zell am Seessä. Miesten maailmancupia lasketaan tällä viikolla vauhtilajipainotteisesti Itävallan Kitzbühelissä, naisilla ohjelmassa on tekniikkalajeja Itävallan Flachaussa ja Slovakian Jasnassa.

Ampumahiihto: Otto Invenius osoitti lupaavaa nousukuntoa MM-kisojen lähestyessä sijoittumalla pikamatkalla 21:nneksi ja takaa-ajossa 18:nneksi maailmancupissa Saksan Ruhpoldingissa. Myös Heikki Laitinen (24:s ja 38:s) ylsi maailmancupin pisteille. Naisten paras sijoitus oli Suvi Minkkisen 43:s takaa-ajossa. Viesteissä miehet sijoittuivat 11:nneksi ja naiset 12:nneksi. IBU cupissa Italian Val Ridannassa parasta suomalaisantia oli Noora Keräsen ja Tuomas Harjulan kolmossija parisekaviestissä. Miehissä tuli liuta TOP16-sijoituksia myös henkilökohtaisilta matkoilta: Jonni Mukkala 9:s pikakilpailussa sekä Tuomas Harjula 13:s, Jaakko Ranta 15:s ja Joni Mustonen 16:s yhteislähdössä. Viimeinen maailmancup ennen MM-kisoja kilpaillaan tällä viikolla Italian Anterselvassa.

Freeski: Slopestylen maailmancup jatkuu tällä viikolla Sveitsin Laaxissa.

Freestyle, kumparelasku: Maailmancup jatkuu viikonloppuna Kanadan Val St. Comessa.

Lumilautailu: Slopestylen maailmancup käynnistyy Sveitsin Laaxista tällä viikolla.

Maastohiihto: Alkukaudesta harvakseltaan kilpailleet Ristomatti Hakola ja Johanna Matintalo väläyttivät lupaavaa kuntoa Skandinavia Cupissa Viron Otepäässä. Hakola voitti kovassa seurassa perinteisen sprintin ja oli kolmas perinteisen 20 kilometrillä, minkä lisäksi tuli myös kymmenes sija kympin vapaalla. Matintalo puolestaan voitti ylivoimaisesti 20 kilometrin perinteisen ja oli sprintissä kolmas. Vapaan kympillä paras suomalaissijoitus naisissa oli Eveliina Piipon nelossija. Myös Jasmin Kähärä otti tasaisen sijoitussarjan: sprintissä 9:s, perinteisen 20 kilometrillä 13:s ja vapaan kympillä 9:s. Maailmancupia hiihdetään viikonloppuna Saksan Oberhofissa.

Mäkihyppy: Jenny Rautionahosta tuli lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen ensimmäinen suomalainen maailmancupin palkintokorokkeella, kun hän hyppäsi toiseksi Sapporossa lauantaina. Edellisen podium-sijoituksen keväällä 2014 napannut Julia Kykkänen oli 27:s. Sunnuntaina Kykkänen oli 11:s ja Rautionaho 15:s.

Miehillä käynnistyi Wislasta Puolan-kiertue. Eetu Nousiainen ja Antti Aalto ottivat parikilpailussa kahdeksannen sijan ja Nousiainen oli parhaana suomalaisena 24:s suurmäen henkilökohtaisessa kilpailussa. Kiertue jatkuu Szczyrkissä keskiviikkona ja päättyy Zakopanessa viikonloppuna. Naisten maailmancup jatkuu Japanissa myös tällä viikolla.

Ohjaskelkkailu: Walter Vikström laski yksikkökilpailussa 29:nneksi EM-kisoissa Itävallan Innsbruckissa.

Taitoluistelu: Molemmat suomalaisduot ylsivät kymmenen parhaan joukkoon jäätanssissa EM-kisoissa Liettuassa. EM-pronssia puolustaneet Juulia Turkkila ja Matthias Versluis olivat kuudensia yhteispistein 192,08 ja Yuka Orihara ja Juho Pirinen kymmenensiä pistein 179,71. Pariluistelussa Milania Väänänen ja Filippo Clerici olivat 14:s pistein 142,27. Naisissa Emmi Peltonen oli 12:s pistein 164,74 ja lyhytohjelman jälkeen seitsemäntenä ollut Nella Pelkonen 21:s pistein 150,01. Miehissä Makar Suntsevin pisteet 192,75 riittivät sijaan 20. Tällä viikolla ohjelmassa on kansainvälinen kilpailu Latviassa.

Yhdistetty: Eero Hirvonen otti sijat 19 ja 15 ja Ilkka Herola sijat 20 ja 16, kun yhdistetyn maailmancup jatkui Saksan Oberstdorfissa. Naisissa Minja Korhonen oli seitsemäs ja yhdeksäs. Miesten continental cupissa Norjan Trondheimissa parhaat suomalaissijoitukset nappasi Otto Niittykoski: perjantain sprinttikilpailussa kolmas ja sunnuntain perinteisessä kilpailumuodossa seitsemäs.

Kesäolympialajit

Golf: Sami Välimäen debyyttiturnaus PGA-kiertueella Havaijilla päättyi kahteen kierrokseen. Matkaa cut-rajaan jäi seitsemän lyöntiä. Kalle Samooja pelasi puolestaan sijalle 36 Euroopan kiertueella Dubaissa. Tällä viikolla PGA-kiertuetta pelataan Kaliforniassa, miesten Euroopan kiertuetta jatketaan Dubaissa.

Paini: Arvi Savolainen aloitti olympiavuoden vahvasti painimalla 97-kiloisten finaaliin Kroatian Zagrebissa järjestetyssä kansainvälisen painiliiton rankingturnauksessa. Matkalla finaaliin kaatui neljä vastustajaa, muun muassa Liettuan Mindaugas Venckaitis, joka pani Savolaisen selälleen syksyn MM-kisoissa. Mikko Peltokangas oli 77-kiloisissa seitsemäs ja Konsta Mäenpää 130-kiloisissa yhdeksäs. Tällä viikolla suomalaispainijoita on tositoimissa Ranskan Nizzassa.

Purjehdus: Monika Mikkola varmisti Suomelle kolmannen maapaikan Pariisin olympialaisten purjehduksiin ILCA6-luokan MM-regatasta Argentiinasta. Mikkolan väkevä loppukiri kantoi uran toiseksi parhaaseen MM-sijoitukseen, kun Mikkola nousi kuudenneksi. Kaikkiaan MM-pistesija oli Mikkolan uran kolmas (2018 oli neljäs ja 2021 kahdeksas).

Pyöräily: Jaakko Hänninen avaa kautensa maantiepyöräilyn ammattilaiskiertueella tällä viikolla. Australiassa ajetaan kuuden etapin Tour Down Under.

Pöytätennis: Benedek Oláh avaa tällä viikolla kautensa WTT:n contender-tason kilpailussa Qatarissa. Karsintakaavion avausottelunsa Oláh hoiti jo sunnuntaina.

Ratsastus: Kansainvälinen ratsastusliitto ilmoitti viikolla, että Suomi saavutti olympiarankingin kautta joukkuepaikan Pariisin olympialaisten kouluratsastukseen. Täten Suomi voi lähettää Pariisiin kolme ratsukkoa kouluratsastukseen.

Sulkapallo: Joakim Oldorff päätti vuoden 2023 turnausvoittoon Walesissa ja jatkoi samaa rataa vuoden 2024 ensimmäisessä turnauksessaan Virossa. Turnausvoitto tuli ilman erätappioita ja siihen vaadittiin viisi voittoa, mukaan lukien TOP100-pelaajat, Saksan Fabian Roth (ranking-80) ja Ukrainan Danylo Bosniuk (ranking-91). Tällä viikolla Oldorff pelaa Ruotsissa.

Tennis: Seuraavat kaksi viikkoa tennismaailman pääfokus on kauden ensimmäisessä grand slam -turnauksessa, Australian avoimissa. Emil Ruusuvuori aloitti turnauksen lyömällä Yhdysvaltain Patrick Kypsonin kaksinpelin avauskierroksella. Toisella kierroksella vastaan tulee maailmanlistan kolmonen, venäläinen Daniil Medvedev. Pääsarjassa on mukana nelinpelissä myös Harri Heliövaara, joka taipui menneellä viikolla Adelaiden ATP250-tason turnauksessa toisella kierroksella. Otto Virtanen sen sijaan jäi karsintojen avauskierrokselle.

Patrik Niklas-Salminen ylsi menneellä viikolla nelinpelin välieriin haastajakiertueella Portugalissa. Laura Hietaranta sai vuodelleen positiivisen alun, kun hän eteni ITF-kiertueen W35-tason turnauksessa Isossa-Britanniassa puolivälieriin. Anastasia Kulikovan turnaus W50-tasolla Thaimaassa päättyi avauskierrokselle. Oskari Paldanius ylsi puolivälieriin juniorikiertueen J200-tason turnauksessa Slovakiassa.

Yleisurheilu: Elmo Lakka pinkoi Lahdessa sunnuntaina 60 metrin aidat aikaan 7,63. Naisissa Nooralotta Neziri kirjautti ajan 8,12.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Kuten miesten alle 20-vuotiaiden MM-kisoista, myös naisten alle 18-vuotiaiden MM-kisoista oli tuomisena nelossija. Suomi löi puolivälierässä Slovakian 2-0, mutta tappiot Yhdysvalloille välierässä (2-4) ja Kanadalle pronssiottelussa (1-8) jättivät suomalaiset nuolemaan näppejään palkintojenjaossa. Lukko pelasi mestarien liigan välierien ensimmäisessä osaottelussa sveitsiläisen Geneve-Servetten vieraana tasapelin 2-2. Toinen osaottelu pelataan Raumalla tiistaina.

Ei-olympialajit

Formula-luokat: Tuukka Taponen osoitti nopeutensa heti uuden luokkansa, Formula Regionalin, Lähi-Idän sarjan avausviikonloppuna Yas Marinan radalla Arabiemiraateissa ajamalla sijoille 2, 6 ja 4. Luka Sammalisto ajoi puolestaan F4-luokassa sijat 20, 22 ja 17 Abu Dhabissa. Kummatkin sarjat jatkuvat samoilla radoilla tulevana viikonloppuna.

Keilailu: Euroopan kiertueen perinteinen huipputurnaus Ballmaster Open oli suomalaisjuhlaa Helsingissä. Jesse Kallio voitti täysin suomalaisessa finaalissa Niko Oksasen. Välierissä oli mukana myös Luukas Väänänen ja 16 parhaan joukossa kaikkiaan kahdeksan suomalaista. PBA-kiertueen avanneessa Players’ Championshipissä Kansasissa suomalaisjuhlat jäivät vähemmälle, sillä Tomas Käyhkö sijoittui 71:nneksi.

Muodostelmaluistelu: Marigold IceUnity avasi kevään 2024 challenge seriesin voitokkaasti Hollannissa luistellussa Lumiere Cupissa. Lumineers täydensi suomalaismenestystä kolmossijallaan. Tällä viikolla luistellaan Unkarissa.

Squash: Emilia Soini aloitti vuoden 2024 taipumalla avauskierroksella maailmankiertueen kultatason turnauksessa Yhdysvaltain Floridassa. Tällä viikolla Soini pelaa eliittitason (platina) turnauksessa New Yorkissa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup jatkuu tällä viikolla Espanjan La Molinassa. Ohjelmassa on vauhtilajeja.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta