20.01.2024 | Huippu-urheilu | Uutinen

Gangwon2024: Mattila pistesijalle mäkihypyssä

Sofia Mattila venytti kahdeksannelle sijalle tyttöjen normaalimäen kilpailussa 96 ja 94 metriä kantaneilla hypyillään.

– Ihan perushyppyjä. Ekahan oli aika täydellinen ja toka ei ollut niin hyvä, mutta ihan riittävä. Pikkasen enemmän jännitystä toi nuorten olympialaiset. Joukkuemäkeen toivon parempia hyppyjä omalta osalta, Mattila summasi päiväänsä.

Emilia Vidgren oli kisan 24:s. Kisan voiton vei Slovenian Taja Bodlaj. Hopeaa otti USAn Josie Johnson ja pronssia Norjan Ingvild Midtskogen.

Poikien mäkihypyn normaalimäen kilpailussa Eeli Keräsen hypyt kantoivat 90,5 ja 92 metriä, ja siivittivät Keräsen lopputuloksissa sijalle 15.

Ihan ok kisa, omia hyviä perustason hyppyjä. Yllätyin positiivisesti, kun top 20 –sijoitusta lähdin hakemaan ja 15:s olin, niin se on kyllä aika hyvä. Oli hieno kokemus, ja olosuhteet olivat hyvät. Harvoin pääsee tuollaisiin puitteisiin, kuvasi Keränen.

Kilpailussa nähtiin dramaattinen loppu, kun ensimmäisen kierroksen jälkeen kisaa johtanut Puolan Lukasz Lukaszczyk hyppäsi 108,5 metrisen hypyn, mutta kaatui alastulossa. Puolalaisen pisteet riittivät kuitenkin pronssiin. Voitto meni Kazakstaniin Ilya Mizernykhille. Juho Ojala oli 34:s hypättyään 74 ja 76,5 metriä.

Ampumahiihdossa normaalimatkat

Tyttöjen normaalimatkalla parhaasta suomalaistuloksesta vastasi Eveliina Hakala, joka oli 24:s kuudella ohilaukauksella. Ohilaukauksesta tuli 45 sekunnin aikasakko.

Eveliina Hakala selin kameraan ja seisoo ampumahiihtopenkalla ase kädessä.
Eveliina Hakala tyttöjen normaalimatkan kilpailussa. Kuva: Roni Lukkarinen

– Makuulta tosi hyvää ammuntaa, hiihto ihan fine, ja suksi oli aivan älytön. Pysty vei tänään mahdollisuudet, kiteytti Hakala.

Erika Kujala oli 28:s (0-3-1-2), Ilona Rantakömi 39:s (1-2-0-2) ja Hanni Koski 49:s (2-4-1-0). Kilpailun voitti Tshekin Ilona Plechacova yhdellä ohilaukauksella.

Poikien normaalimatkan kilpailun voittoon hiihti Ranskan Antonin Guy. Akseli Kirjavainen oli paras suomalainen ollen lopputuloksissa 36:s (0-30-3). Kaapo Saarinen oli 52:s (2-30-1), Eemil Koskinen 62:s (3-32-1) ja Arttu Remes 66:s (3-22-3).

Akseli Kirjavainen hiihtämässä mäkeä ylös ampumahiihtoase selässään.
Akseli Kirjavainen normaalimatkan kisassa. Kuva: Roni Lukkarinen

Suomalaiset Gangwonissa sunnuntaina 21.1.

Nuorten olympialaiset käynnistyvät sunnuntaina myös alppihiihtäjien osalta, kun vuorossa on super-G. Ampumahiihdon pariviestissä suomalaisista kisaavat Eveliina Hakala ja Akseli Kirjavainen. Mäkihypyssä hypätään sekajoukkuemäki.

Alppihiihdon päävalmentaja Jukka Leino ennakoi huomista super-G –kisaa.

– Lähdetään katsomaan mitä se tuo tullessaan. On hyvä päästä kisarytmiin mukaan ja saada ensimmäiset startit alle, niin ei tarvitse jännittää, kun mennään meille parempiin tekniikkakisoihin. Toivottavasti saadaan ehjiä vetoja. Se on aika helppo super-G, siinä ei saa tehdä virheitä, muuten tulee kyllä tosi paljon aikaeroa kärkeen. Aina on yllätyspaikkoja, katsotaan mihin se huomenna riittää, hän toteaa.

Sunnuntaina kisaohjelmassa

3.00 Alppihiihto N, super-G: Amélie Björkstén, Aada Marttila, Kia Suni
4.00 Ampumahiihto, pariviesti, 6 km + 7,5 km: Eveliina Hakala ja Akseli Kirjavainen
6.15 Mäkihyppy, sekajoukkuekilpailu: Sofia Mattila, Emilia Vidgren, Eeli Keränen, Juho Ojala
6.30 Alppihiihto M, super-G: Urho Rechardt, Altti Pyrrö

Kisojen päivittyvä suomalaisaikataulu löytyy Gangwonin kisasivuilta. Täppää aikataulusta “change to my time”, niin kilpailuaikataulu näkyy Suomen aikaa.

Artikkelikuva: ANOC/William Lucas. Handout image distributed by OIS/IOC.