Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.02.2024 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 6/2024: Leijonat ja Naisleijonat vakuuttaviin EHT-turnausvoittoihin

Leijonille ei löytynyt kesyttäjää Ruotsissa, ja myös Naisleijonat sai mainion kenraaliharjoituksen MM-kisoihin. Kerttu Niskanen kipusi palkintokorokkeelle maastohiihdon maailmancupissa Kanadassa. Wilma Murto ylsi jälleen huippukorkeuksiin Ranskassa. Tuukka Taponen lähtee Lähi-idän Formula Regional -sarjan päätösviikonloppuun ylivoimaisessa pistejohdossa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Erika Pykäläinen keskeytti maailmancupin suurpujottelun Andorran Soldeussa lauantaina. Eduard Hallberg otti kauden toisen nelossijansa Eurooppa-cupissa Gstaadin pujottelussa. Jesper Pohjolainen pujotteli kahdesta kilpailusta sijat 16 ja 10, Hallberg keskeytti ensimmäisen kilpailun. Maailmancupissa edessä on vauhtilajiviikko, miehet kilpailevat Norjan Kvitfjellissä.

Ampumahiihto: MM-kisojen henkilökohtaiset matkat avanneissa pikakisoissa Tšekin Nove Mestossa parhaat suomalaiset olivat Daria Virolainen (30:s) ja Tero Seppälä (31:s). Takaa-ajoissa kärki vaihtui, sillä Suvi Minkkinen nousi 47. sijalta 29:nneksi ja Otto Invenius sijalta 54 34:nneksi. Sekaviestissä Suomi oli 20:s.

Suomi saavutti kolme mitalia alle 23-vuotiaiden avoimista EM-kisoista Puolasta. Arttu Heikkinen voitti kultaa pikamatkalla, Sonja Leinamo hopeaa pikamatkalla ja Kalle Loukkaanhuhta hopeaa normaalimatkalla. Tällä viikolla MM-kisoissa käydään loput lajit.

Freeski: Joel Liimatainen voitti Eurooppa-cupin big airin Puolassa lauantaina. Halfpipen maailmancup jatkuu viikonloppuna Kanadan Calgaryssä. Ohjelmassa on kaksi kilpailua.

Freestyle, kumparelasku: Akseli Ahvenainen laski voittoon sekä kumpareissa että parikumpareissa Eurooppa-cupissa Taivalkoskella. Tällä viikolla lasketaan Eurooppa-cupia Levillä.

Maastohiihto: Maailmancupin kaksiviikkoinen pyrähdys Pohjois-Amerikkaan käynnistyi Kanadan Canmoresta. Kerttu Niskanen hiihti sunnuntaina toiseksi 20 kilometrin perinteisellä ja oli paras suomalaisnainen myös perjantaina 15 kilometrin vapaalla sijoituttuaan 14:nneksi. Sunnuntaina suomalaismenestystä täydensi Johanna Matintalo 7. sijallaan. Miehissä Perttu Hyvärinen oli kymmenes vapaalla ja Lauri Vuorinen 18:s perinteisellä. Välissä hiihdettiin vapaan sprintit, joissa suomalaisten kohtalo oli pudota ensimmäisinä välieristä sekä miehissä (Vuorinen 13:s ja Joni Mäki 14:s) että naisissa (Jasmin Kähärä 13:s ja Jasmi Joensuu 14:s).

Suomi saavutti alle 23-vuotiaiden MM-hiihdoista Sloveniasta mitalin ja kaksi pistesijaa. Henkilökohtaiset menestykset toi Hilla Niemelä, joka otti hopeaa vapaan sprintistä ja oli seitsemäs kympin perinteisellä. Lisäksi Suomi oli sekaviestissä kahdeksas. Alle 20-vuotiaissa sekaviestisijoitus oli kymmenes ja parhaat henkilökohtaiset sijoitukset miehissä 14:s (Niilo Mäkinen, 20 km vapaa) ja naisissa 17:s (Nora Kytäjä, 10 km perinteinen). Canmoressa hiihdetään tiistaina vielä perinteisen sprintit ennen kuin maailmancup siirtyy rajan eteläpuolelle, Yhdysvaltain Theodore Wirth Parkiin.

Mäkihyppy: Antti Aalto hyppäsi sijoille 28 ja 31 ja Niko Kytösaho kahdesti 30. sijalle maailmancupissa Yhdysvaltain Lake Placidissa. Kaksikko sijoittui superjoukkuemäessä yhdeksänneksi. Nuorten MM-kisoissa Planicassa paras suomalaissijoitus oli mestaruutta puolustaneen Vilho Palosaaren 20:s. Joukkuemäissä Suomi oli miehissä kahdeksas ja sekä naisten että sekakilpailussa kymmenes. Miesten maailmancup jatkuu tällä viikolla Japanin Sapporossa, naisten Romanian Rasnovissa.

Taitoluistelu: Tällä viikolla kilpaillaan Viron Tallinnassa.

Yhdistetty: Kahdeksas sija oli tiukasti suomalaisten hallussa Otepään maailmancupissa Virossa. Perjantain yhteislähtökilpailussa kahdeksas oli Eero Hirvonen, molemmissa viikonlopun perinteisissä kilpailumuodoissa sijoituksen valtasi Ilkka Herola. Herola oli yhteislähdössä 12:s, Hirvonen viikonloppuna 23:s ja 16:s. Myös 26. sija oli suomalaisten miehittämä, sillä Perttu Reponen nappasi sijan perjantaina ja sunnuntaina, Otto Niittykoski lauantaina. Naisissa Lumia Nurmela otti sijat 21, 22 ja hylkäys. Naisten suomalainen ykköstykki Minja Korhonen oli samaan aikaan Planicassa, jossa hän juhli nuorten maailmanmestaruutta. Miesten puolella Herman Happonen oli 16:s. Naisten parisprintissä Korhonen ja Heta Hirvonen sijoittuivat neljänneksi.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Noora Antikainen ampui rikki 113 kiekkoa, jäi kiekon päähän finaalirajasta ja sijoittui 12:nneksi trapissa Rabatin maailmancupissa Marokossa. Miehissä Juho Mäkelä oli 24:s tuloksella 117. Skeetissä Marjut Heinonen oli 20:s tuloksella 111 ja miehissä Eino Peltomäki 45:s tuloksella 114.

Golf: Sami Välimäki läpäisi cutin toisessa perättäisessä PGA-kiertueen kilpailussaan ja sijoittui 41:nneksi Arizonassa. Kalle Samooja jakoi sijaa 26 LIV-kiertueella Yhdysvaltain Las Vegasissa. Emily Penttilä (32:s) ja Sanna Nuutinen (46:s) läpäisivät cutin naisten Euroopan kiertueen avauksessa Keniassa. Tällä viikolla pelataan naisten Euroopan kiertuetta Saudi-Arabiassa.

Judo: Pihla Salonen on mukana grand slam -turnauksessa Azerbaidzhanin Bakussa viikonloppuna.

Miekkailu: Suomalaisia ei nähty finaalipäivänä naisten kalvan maailmancupissa Espanjan Barcelonassa. Paras sijoitus oli Suvi Lehtosen 182:s. Joukkuekilpailussa naiset sijoittuivat 24:nneksi.

Paini: Romaniassa kilpaillaan tällä viikolla EM-kisat.

Painonnosto: Bulgariassa kilpaillaan tällä viikolla EM-kisat.

Purjehdus: ILCA-luokkien EM-regatta käynnistyy tällä viikolla Kreikassa.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo avasi kautensa maantiepyöräilyn maailmankiertueella polkemalla neljän etapin UAE Tourin Arabiemiraateissa. Kolmannen etapin iso aikaero kärkeen painoi Ahtosalon kokonaissijoituksen 107:nneksi, mutta kahdella etapilla Ahtosalo oli kärkitaistelussa (toisella kahdeksas ja neljännellä seitsemäs).

Sulkapallo: Kalle Koljonen eteni välieriin asti kauden avausturnauksessaan Azerbaidzhanissa. Joakim Oldorff taipui avauskierroksella.

Tennis: Emil Ruusuvuori ja Patrik Niklas-Salminen pelasivat nelinpeliä parina ATP250-turnauksessa Ranskan Marseillessa ja etenivät ensimmäisen kerran urillaan nelinpelin ATP-finaaliin. Harri Heliövaara putosi australialaisparinsa John Peersin kanssa puolivälierissä. Kaksinpelissä Ruusuvuori taipui toisella kierroksella. Laura Hietaranta eteni kaksinpelin puolivälieriin asti ITF-kiertueen W15-tasolla Egyptissä. Tällä viikolla Ruusuvuori ja Heliövaara pelaavat ATP500-tasolla Hollannin Rotterdamissa, Otto Virtanen ja Niklas-Salminen haastajakiertueella Bahrainissa. Laura Hietaranta pelaa W50-tasolla Isossa-Britanniassa.

Uimahypyt: Lauren Hallaselkä karsiutui välierävaiheesta kolmen metrin ponnahduslaudalla MM-kisoissa Qatarin Dohassa. Hallaselän pisteet 228,05 riittivät karsinnan 28. sijaan.

Uinti: Kolme suomalaista on ehtinyt pulahtaa altaaseen MM-kisoissa Qatarissa. Matti Mattsson ja Ida Hulkko karsiutuivat täpärästi sadan metrin rintauintien välieristä ja sijoittuivat molemmat 19:nneksi. Mattsson ui ajan 1.00,57 ja Hulkko 1.08,21. Laura Lahtinen oli sadan metrin perhosessa 22:s ajalla 1.00,06. Kisat uidaan pääosin tällä viikolla.

Voimistelu: Telinevoimistelun kevään maailmancup-sarja käynnistyy tällä viikolla Egyptin Kairosta. Sarja on telinespesialistien varteenotettavin väylä Pariisin olympialaisiin.

Yleisurheilu: Suomalaiset kilpailivat ahkerasti ulkomailla menneellä viikolla. Ranskan Lievinissä lauantaina Wilma Murto hyppäsi seipäässä toiseksi tuloksella 475. Simo Lipsanen oli puolestaan kolmiloikassa kuudes tuloksella 16,42. Elmo Lakka kilpaili pika-aidoissa Ranskassa kahdestikin viikolla: Mondevillessä tuli keskiviikkona kakkossija ajalla 7,68 ja Lyonissa lauantaina voitto ajalla 7,67. Mondevillessä Samuli Samuelsson oli 60 metrillä toinen ajalla 6,67, Lyonissa puolestaan Senni Salminen kolmiloikan neljäs tuloksella 13,82, Nooralotta Neziri pika-aitojen kolmas ajalla 8,08 ja Nathalie Blomqvist 1500 metrillä kolmas ajalla 4.10,05.

Blomqvist onnistui myös pohjoismaisessa hallimaaottelussa lyömällä Sara Lappalaisen ajallaan 4.09,10. Blomqvist oli yksi seitsemästä suomalaismestarista maaottelussa, jossa Suomi oli sekä miehissä että naisissa toinen Ruotsin perässä. Muut voitot nappasivat Joonas Rinne (1.48,61) 800 metrillä, Santeri Kuusiniemi (7,86) pika-aidoissa, Tommi Holttinen (518) seipäässä, Kasperi Vehmaa (781) ja Jessica Kähärä (646) pituudessa sekä Ilona Mononen 3000 metrillä alle 23-vuotiaiden SE-tuloksella 9.04,28.

Sunnuntaina tehtiin myös yleisen sarjan SE-tulos, kun Camilla Richardsson juoksi Barcelonan puolimaratonilla seitsemänneksi ajalla 1.09.55. SE-hallitulos saatiin myös 800 metrillä Puolassa tiistaina, kun Eveliina Määttänen oli viides ajalla 2.01,57. Alkaneella viikolla on ohjelmassa muun muassa kovatasoinen seiväskilpailu Turussa keskiviikkona sekä SM-hallit Tampereella viikonloppuna.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Miesten maajoukkue voitti puhtaalla pelillä EHT-turnauksen Ruotsissa viikonloppuna. Sveitsi ja Tšekki kaatuivat kumpikin maalein 4-2 ja päätösottelussa Suomi kukisti Ruotsin 2-1. Myös kenraaliharjoituksen huhtikuun MM-kisoihin pelannut Naisleijonat juhli EHT-turnausvoittoa Tšekissä. Avausottelussa Ruotsi oli parempi voittomaalikilpailun jälkeen 2-1, mutta sen jälkeen Suomi otti perättäiset voitot Sveitsistä (3-1), Tšekistä (6-1) ja Saksasta (4-0).

Ei-olympialajit

Formula-luokat: Tuukka Taponen jatkaa vakuuttavaa menoaan Lähi-idän Formula Regional -sarjassa. Menneenä viikonloppuna Yas Marinassa tuli sijoitukset 2, 5 ja 1. Sarja huipentuu tällä viikolla Dubaissa, ja Taponen lähtee päätösviikonloppuun 50 pisteen sarjajohdossa. Luka Sammalisto ajoi F4-sarjassa Abu Dhabissa viikonloppuna sijoitukset 18, 13 ja 12. Myös F4-sarja päättyy Dubaissa tällä viikolla.

Karate: Kyproksella käydään tällä viikolla K1 Series A:n osakilpailu.

Keilailu: Tomas Käyhkö jäi täpärästi rahasijojen ulkopuolelle sijoituttuaan 35:nneksi PBA-kiertueella Illinois’ssa. Euroopan kiertueella Hollannissa paras suomalainen oli neljänneksi yltänyt Juho Rissanen. Tällä viikolla PBA-kiertue jatkuu Missourissa.

Muodostelmaluistelu: Helsinki Rockettes luisteli kotiyleisön edessä Helsingin jäähallissa challenger seriesin huipentaneen Marie Lundmark Trophyn voittoon. Team Unique täydensi suomalaismenestystä kolmossijallaan.

Ralli: Kauden toinen MM-osakilpailu ajetaan tällä viikolla Ruotsin lumisissa maisemissa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveri laski ensimmäisessä suurpujottelussa 11:nneksi maailmancupissa Japanin Sapporossa. Kilpailut jatkuvat alkuviikolla.

Yleisurheilu: Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti avasivat kautensa Arabiemiraateissa alkuviikolla. Kotaja kelasi naisten T54-luokassa satasella toiseksi ajalla 16,05 ja 200 metrillä voittoon ajalla 28,65. Tähti kelasi satasella 14,14 ja kakkosella 25,66 ja tuli molemmilla matkoilla toiseksi ME-mies Athiwat Paeng-nuean vanavedessä. Aikoja verotti kova vastatuuli. 400 metrillä Kotaja kelasi kolmanneksi SE-ajalla 53,45. Tähti oli 11:s ajalla 47,52. Tällä viikolla kelaajat kilpailevat GP-kilpailussa Dubaissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta