Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.02.2024 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 8/2024: Sami Välimäen vauhti kiihtyy PGA-kiertueella – Meksikosta tuloksena arvokas kakkossija

Sami Välimäki pelasi tosissaan voitosta jo PGA-debyyttikautensa viidennessä kilpailussa Meksikossa. Valtteri Uusitalo juhli ILCA7-luokan Euroopan mestaruutta Kreikassa. Otto Virtanen otti turnausvoiton haastajakiertueella, ja Emil Ruusuvuorikin esiintyi vakuuttavasti ATP-kiertueella ennen loukkaantumistaan. Wilma Murto onnistui kenraaliharjoituksessaan tämän viikon MM-halleihin.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Rosa Pohjolainen laski keskiviikkona 14:nneksi Eurooppa-cupin pujottelussa Liechtensteinissa. Torstaina tuli keskeytys.

Ampumahiihto: Suomalaiset aloittivat alle 20-vuotiaiden MM-kisat Virossa vahvasti. Sekaviestissä Suomi oli neljäs ja myös normaalimatkoilla saatiin pistesijat, kun Jimi Klemettinen oli miehissä neljäs ja Inka Hämäläinen naisissa kuudes. Alle 23-vuotiaissa sekaviestisijoitus oli seitsemäs ja parhaat henkilökohtaiset sijoitukset normaalimatkoilta Sonja Leinamon 13:s ja Arttu Heikkisen 16:s. Kisat käydään loppuun tällä viikolla. Myös maailmancup palaa MM-tauoltaan Norjassa, IBU cupia kilpaillaan Itävallassa.

Curling: Lotta Immonen ja Markus Sipilä pelaavat tällä viikolla sekaparien World Curling Tourin kilpailun Tanskassa.

Freestyle, kumparelasku: Akseli Ahvenainen otti jo kauden neljännen osakilpailuvoittonsa Eurooppa-cupissa, kun hän oli paras parikumpareissa Ruotsin Tukholmassa torstaina. Perjantaina Ahvenainen sijoittui viidenneksi. Eurooppa-cup jatkuu Sveitsissä sunnuntaina.

Maastohiihto: Maailmancupin loppusuora Pohjoismaissa käynnistyy tällä viikolla Lahden Salpausselän kisoista. Perjantaina kilpaillaan perinteisen parisprintit, lauantaina perinteisen 20 kilometriä ja sunnuntaina vapaan sprintit.

Mäkihyppy: Jenny Rautionaho jatkoi tasaisen vahvaa maailmancup-kauttaan hyppäämällä Hinzenbachin normaalimäessä Itävallassa sijoille 14 ja 18. Miesten maailmancupia kisattiin Oberstdorfin lentomäessä, jossa Niko Kytösaho otti sijoitukset 25 ja 19. Superjoukkuekilpailussa Kytösaho oli Eetu Nousiaisen kanssa yhdeksäs. Salpausselän kisoissa ohjelmassa on miesten ja naisten henkilökohtainen kilpailu sekä miesten joukkuemäki.

Ohjaskelkkailu: Walter Vikström laittoi jälleen uusiksi suomalaisten sijoitusennätyksen maailmancupissa, kun hän oli 22:s Latvian Siguldassa. Maailmancup päättyy tällä viikolla samassa paikassa.

Taitoluistelu: Tällä viikolla kilpaillaan nuorten MM-kisat Taipeissa.

Yhdistetty: Salpausselän kisoissa kilpaillaan lauantaina miesten parisprintit ja sunnuntaina henkilökohtainen kilpailu gundersen-menetelmällä.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Ilma-aseiden EM-kisat käydään tällä viikolla Unkarissa.

Golf: Kauden kahdessa ensimmäisessä PGA-kiertueen osakilpailussaan Sami Välimäki jäi vielä cutiin, kahdessa seuraavassa jo läpäisi sen (sijat 43 ja 41), mutta viidennessä osakilpailussa Meksikossa mukavuusalue löytyi jo toden teolla. Välimäki taisteli koko viikon voitosta ja sijoittui lopulta toiseksi kaksi lyöntiä voittajalle hävinneenä. Kakkossijan myötä Välimäki kipusi kauden pistelistalla sijalle 35, millä on merkittäviä vaikutuksia loppukauden turnausohjelmaan – alkaen todennäköisesti jo puolentoista viikon päästä pelattavasta Arnold Palmer Invitational -huippukisasta. Tällä viikolla Välimäki pelaa Floridassa.

Voittotaistelussa oli lähes koko viikon myös Tapio Pulkkanen miesten Euroopan kiertueella Keniassa. Päätöskierros pudotti Pulkkasen 19:nneksi. Lauri Ruuska ei läpäissyt cutia. Naisten Euroopan kiertueella Marokossa Tiia Koivisto oli 13:s, Sanna Nuutinen 42:s ja Noora Komulainen 52:s. Tällä viikolla pelataan LIV-kiertuetta Saudi-Arabiassa ja miesten Euroopan kiertuetta Etelä-Afrikassa.

Lainelautailu: Lukas McMahon ei edennyt ensimmäiseltä kierrokselta MM-kisoissa Puerto Ricossa. Tällä viikolla McMahonilla on kuitenkin vielä mahdollisuus edetä keräilyreittiä pitkin.

Miekkailu: Suomalaisia ei nähty kalvan maailmancupin finaalipäivänä Saksan Heidenheimissa. Akseli Heinämaa (124:s) eteni lähimmäs 64-kaaviota. Joukkuekilpailussa Suomi taipui olympiavoittaja Japanille ja sijoittui 30:nneksi. Tällä viikolla käydään alle 20-vuotiaiden EM-kisat Italian Napolissa.

Nyrkkeily: Ensimmäinen kevään kahdesta olympiakarsintaturnauksesta käynnistyy Italiassa tällä viikolla. Suomesta kilpailuun osallistuu neljä naista ja neljä miestä.

Painonnosto: Suomalaissuoritukset EM-kisoissa Bulgariassa päättivät Keskitalon veljekset raskaimmissa painoluokissa. Hannes oli 13:s alle 109-kiloisten sarjassa yhteistuloksella 144+198=342 kg, Hanno samalla sijalla yli 109-kiloisten sarjassa yhteistuloksella 160+186=346 kg.

Purjehdus: Valtteri Uusitalo purjehti ILCA7-luokan Euroopan mestaruuteen Kreikassa. Myös Aleksi Tapper (24:s) purjehti kultafinaaleissa.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo ajoi kauden ensimmäisen maantieajonsa maantiepyöräilyn maailmankiertueella lauantaina. Sijoitus Omloop Het Nieuwsbladissa oli 90:s. Wilma Aintila puolestaan ajoi 1.1-tason kilpailussa Belgiassa 52:nneksi sunnuntaina. Jaakko Hänninen ajoi kaksi pro-tason kisaa Ranskassa viikonloppuna; sijoitukset 77 ja keskeytys.

Pöytätennis: Benedek Oláhin kevätkausi Ranskan liigassa jatkuu tiistaina ja perjantaina.

Ratsastus: Henri Ruoste esiintyi edukseen uudella ratsullaan Quentano 2 viiden tähden kouluratsastuskilpailuissa Qatarin Dohassa. GP-ohjelmassa sijoitus oli neljäs prosentein 71,044 ja vapaaohjelmassa sijoitus sama prosentein 75,660. Yvonne Österholm kilpaili ratsullaan Ironman H Göteborgin maailmancupissa Ruotsissa. GP-ohjelmassa tuli seitsemäs sija prosentein 66,457 ja vapaaohjelmassa kuudes sija prosentein 72,120.

Rullalautailu: Parkin vuoden ensimmäinen kansainvälinen kilpailu, WST, kilpaillaan Arabiemiraateissa tällä viikolla.

Sulkapallo: Joakim Oldorff eteni puolivälieriin international challenge -turnauksessa Ugandassa. Tällä viikolla Oldorff ja Kalle Koljonen jahtaavat rankingpisteitä BWF Super Tour 300 -tason kilpailussa Saksassa.

Tennis: Otto Virtanen otti kauden ensimmäisen ja uransa neljännen turnausvoiton kaksinpelissä haastajakiertueella Ranskassa. Patrik Niklas-Salminen taipui nelinpelin puolivälierissä. Emil Ruusuvuori eteni vakuuttavasti puolivälieriin asti sekä kaksin- että nelinpelissä ATP250-tason turnauksessa Qatarissa, mutta joutui vetäytymään turnauksesta loukkaannuttuaan. Harri Heliövaaran pelit samalla tasolla Meksikossa päättyivät nelinpelin avauskierrokselle. Tällä viikolla pelataan muun muassa naisten ITF-kiertueen W25-tason turnaus Helsingissä, jossa on mukana koko kotimainen kärkijoukko.

Voimistelu: Maisa Kuusikon 18:s pistein 13,100 nojapuilla ja Joona Reimanin 21:s pistein 14,033 hypyssä olivat parhaat suomalaissijoitukset telinekohtaisen maailmancup-sarjan toisessa osakilpailussa Saksan Cottbusissa.

Yleisurheilu: Wilma Murto ylitti Ranskassa sunnuntaina 480 ennen kuin jätti kilpailun kesken varotoimenpiteenä MM-halleja varten. Tulos riitti kovassa seurassa kakkossijaan. Reetta Hurske oli Madridissa perjantaina pika-aidoissa viides kauden parhaallaan 7,99. Ella Junnila oli puolestaan korkeudessa toinen tuloksella 189. Pika-aitureita oli perjantaina myös Berliinissä: Nooralotta Neziri oli naisissa toinen ajalla 8,05 ja Elmo Lakka miehissä neljäs ajalla 7,67. MM-hallit Skotlannin Glasgow’ssa kilpaillaan loppuviikolla.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarit voitti Espanjassa pelattavassa turnauksessa Filippiinit 4-0 ja Slovenian 1-0. Finaalissa vastaan asettuu Skotlanti tiistaina.

Koripallo: Susijengi aloitti EM-karsintansa perjantaina taipumalla MM-finalisti Serbialle vieraissa 61-77. Karsinta jatkuu maanantai-iltana kotiottelulla Tanskaa vastaan.

Käsipallo: Naisten EM-karsinta jatkuu tällä viikolla kahdella kotiottelulla. Portugali kohdataan kotona torstaina ja vieraissa sunnuntaina.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja vuosimallia 2024 käynnistyy tällä viikolla Bahrainista. Sauberia kuljettava Valtteri Bottas on yksi sarjan 20 kuljettajasta.

Formula 1 -veneet: MM-sarja käynnistyy viikonloppuna Indonesiasta.

Hiihtosuunnistus: Suomalaismiehet dominoivat maailmancupin finaalia Virossa. Niklas Ekström voitti sprintin ja takaa-ajon sekä oli neljäs keskimatkalla. Keskimatkallakin juhlittiin suomalaisvoittoa, kun edeltävillä matkoilla kuudenneksi sijoittunut Eevert Toivonen oli ykkönen. Menestystä täydensi Aapo Viippola, joka oli takaa-ajossa toinen ja sekä sprintissä että keskimatkalla kolmas. Naisissa paras suomalainen oli Maria Hoskari sijoitussarjalla 6-6-4. Maailmancupin kokonaispisteissä Ekström oli toinen, Viippola viides ja Toivonen kuudes, naisissa Hoskari viides.

Keilailu: Tomas Käyhkö sijoittui 58:nneksi PBA-kiertueen viidennessä kilpailussa, Indiana Classicissa. Klassikkosarja päättyy tällä viikolla Delawaressa.

Muodostelmaluistelu: Helsinki Rockettes voitti Suomen mestaruuden Turussa ennen Marigold IceUnitya ja Team Uniqueta. Rockettes ja Team Unique valittiin MM-kisoihin, jotka käydään Kroatiassa huhtikuun alussa.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen korkeimman kategorian turnauksessa Yhdysvaltain Chicagossa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancupissa on edessä tekniikkalajien viikko Itävallassa. Hopfgartenissa pujotellaan viikolla ja Wildschoenaussa suurpujotellaan viikonloppuna.

Jousiammunta: Viimeinen paralympiakarsintakilpailu käydään Arabiemiraateissa tällä ja ensi viikolla. Jere Forsberg on hankkinut jo paikan avoimeen taljajouseen, mutta Jean-Pierre Antonios tavoittelee paikkaa W1-luokassa.

Judo: Tessa Koponen jäi ilman otteluvoittoja näkövammaisten 57-kiloisten luokassa IBSA Judo grand prix’ssa Saksassa. Koponen otteli kaksi kertaa.

Voimanosto: Arabiemiraateissa nostetaan tällä ja ensi viikolla maailmancupia, joka on osa paralympiakarsintaa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta