Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.03.2024 | Huippu-urheilu | Uutinen

Haku toisen asteen urheiluoppilaitoksiin on auki

Toisen asteen yhteishaku on alkanut, ja kaikkialla Suomessa yhdeksäsluokkalaiset ovat valmiina hakeutumaan jatko-opintoihin. Myös urheilijat pohtivat vaihtoehtojaan.

Toisella asteella opiskelun yhdistäminen tavoitteelliseen valmentautumiseen onnistuu parhaiten urheiluoppilaitoksissa. Urheiluoppilaitokset on tarkoitettu nuorille urheilijoille, jotka tavoittelevat kansallista tai kansainvälistä menestystä, tai ammattilaisuutta lajissaan. Urheiluoppilaitoksessa urheiluvalmennus on osa tutkintoa, ja opinnot suunnitellaan urheilun ehdoilla. Suomessa kilpa- ja huippu-urheilujärjestelmän tavoitteena on, että kaikki urheilijat suorittavat toisen asteen tutkinnon.

– Toisen asteen urheiluoppilaitoshaku on käynnissä. Parhaiten tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhdistäminen toisella asteella onnistuu urheilulukiossa ja urheiluamiksissa, joita on 15+16 Suomessa. Urheiluoppilaitoksissa arkea rakennetaan valmentautumisen lähtökohdista, kertoo Jarno Parikka.

Mukana urheilijan uralla

Hakijoita urheiluoppilaitoksiin on paljon myös Vaasan seudulla.

– Olemme toiveikkaita, uskomme konseptiimme ja lukioomme. Nyt lukuvuoden aikana meillä näyttää olevan paljon kiinnostuneita urheilijoita. Uskomme myös, että meillä on edessämme useita hyviä vuosia, sanoo Johan Nordmyr, Vöyrin urheilulukion urheilulinjan koordinaattori, yleisurheilulinjan johtaja ja Vaasanseudun urheiluakatemian koordinaattori.

– Toivomme saavamme hakemuksia monilta uusilta nuorilta urheilijoilta, jotka haluavat ja uskaltavat kokeilla siipiään urheilussa – ja suorittaa ylioppilastutkinnon, Nordmyr lisää.

– Ruotsinkielisillä urheilijoilla on hyvät mahdollisuudet yhdistää urheilu ja opiskelu urheiluoppilaitoksessa, sanoo Vaasanseudun urheiluakatemian toiminnanjohtaja Jens Wallin.

Koulu ja urheiluakatemia yhdessä kuntien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa tarjoavat mahdollisuuksia urheilu-uran luomiseen.

– Toimijoiden yhteistyön avulla huippu-urheiluun panostaminen on vastuullista ja eri tahot ovat aidosti mukana urheilijan uralla, Wallin korostaa.

Urheiluakatemiat pohjustavat uraa huippu-urheilijoille

Suomen Olympiakomitea koordinoi valtakunnallisesti urheiluakatemioiden toimintaa. Urheiluakatemiat ovat huippu-urheilun alueellisia yhteistyöverkostoja ja urheilijan tukena koko urheilu-uran ajan yläkoulusta urasiirtymään asti.

– Olemme yhteistyöverkosto, joka toimii kaikilla koulutusasteilla. Verkosto luo ympäristön, joka takaa urheilijoille toimivan päivittäisen harjoittelun, hyvät harjoitteluolosuhteet, asiantuntijatoiminnan ja inspiroivan ympäristön, jossa sekä urheilijat että valmentajat työskentelevät yhdessä, Wallin sanoo.

Urheiluakatemia ja urheilulukiot tarjoavat harjoittelua inspiroivassa ympäristössä samanhenkisten ihmisten kanssa, ja samalla järjestelmän tuen.

– Ensimmäisenä tulee mieleen Camilla Richardsson. Hän juoksi äskettäin Suomen ennätyksiä sekä maratonissa että 10 000:n matkalla, Wallin kertoo.

– Esimerkkejä on kaikista lajeista, hän on vain yksi niistä, Nordmyr lisää.

– Hän on erityinen tapaus, koska hän ei kävelijänä saanut kovin montaa lajiliittopistettä tullessaan Vöyriin. Mutta sitten juoksu otti yhä enemmän valtaa. Hän ei ollut superlahjakkuus, mutta teki töitä määrätietoisesti ja on rakastanut lajiaan ja kehittynyt siinä yhä enemmän, Nordmyr korostaa.

Richardsson on esimerkki siitä, kuinka urheilijan ei tarvitse osallistua vielä nuorten arvokisoihin, ja silti aikuisena voi päästä huipulle ja rikkoa ennätyksiä.

– Seuraa unelmiasi ja ota selvää, missä ympäristössä voit ottaa seuraavan askeleen, kannustaa Nordmyr.

Urheilun ja muun työuran yhdistäminen

Useat urheilijat pärjäävät hyvin myös työelämässä. Heidän vahvuuksiaan ovat mm. päämäärätietoisuus, hyvät ongelmanratkaisukyvyt ja halukkuus tehdä joka päivä tavoitteellisesti töitä.

– Tavoitteena on, että urheilijat saavuttavat täyden potentiaalinsa urheilussa, mutta myös se, että he löytävät paikkansa työelämässä, Jens Wallin sanoo.

Prakticumissa mahdollisuutena urheilupainotteiset ammattiopinnot

Helsingin ammatillisen oppilaitoksen Prakticumin erityistehtävänä on tarjota urheilijoille ruotsinkielistä toisen asteen ammatillista koulutusta, jossa urheilu huomioidaan henkilökohtaisen opintopolun rakentamisessa.

– Meillä on tällä hetkellä noin 50 urheiluun suuntautunutta opiskelijaa. Tavoitteena on, että urheileva opiskelija voi panostaa samanaikaisesti sekä urheiluun että ammattiopintoihin, sanoo aiemmin kilpaurheilua harrastanut ja urheilumaailmassa yli 30 vuotta työskennellyt Prakticumin urheilukoordinaattori Björn Nylund.

– Toisen asteen yhteishaun osalta haluan muistuttaa urheilijoita urheilupainotteisen opiskelun mahdollisuudesta ammatillisessa oppilaitoksessa Prakticumissa. Autamme mielellämme, jos sinulla on kysyttävää urheilun ja ammattiopintojen yhdistämisestä, jatkaa Nylund.

 

Lue lisää aiheesta