Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.03.2024 | Seuratoiminta | Uutinen

Harrastamisen Suomen mallia esimerkillisesti edistäneet seurat palkittiin alueellisissa Urheilugaaloissa – Budoseura Imatran Kusanku innostaa lapsia ja nuoria liikkeelle Imatralla

Keväällä 2024 alueellisissa Urheilugaaloissa palkittiin Harrastamisen Suomen mallia esimerkillisesti edistäneistä urheiluseuroja. Palkitsemisesta vastasivat Liikunnan aluejärjestöt, Olympiakomitea ja Liikkuva koulu -ohjelma.

Etelä-Karjalan Urheilugaalassa palkittu Budoseura Imatran Kusanku on yksi kolmesta palkitusta seurasta. Kamppailulajeihin erikoistuneen seuran lisäksi Kainuun Urheilugaalassa palkittiin Jormuan Tarmokkaat. Kymenlaakson Urheilugaalassa palkinnon pokkasi puolestaan KTP koripallo.

Budoseura Imatran Kusanku on perinteisten japanilaisten budolajien ja nykyaikaisen kamppailu-urheilun fuusioseura. Seurassa liikkuu vuosittain 100 jäsentä aina 3-vuotiaista 75-vuotiaisiin.

Harrastamisen Suomen mallin potentiaali on tunnistettu seurassa jo varhain.

– Kun Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu kysyi kiinnostustamme osallistua Harrastamisen Suomen mallin pilottiin, halusimme ehdottomasti lähteä mukaan. Olemme aina pyrkineet jalkautumaan sinne, missä tavoitamme lapset ja nuoret parhaiten, kuvaa Budoseura Imatran Kusankun toiminnanjohtaja Suvi Savolainen.

Seura järjestää koulupäivän yhteyteen toimintaa kaikissa Imatran kolmessa koulukeskuksessa. Erityisesti parkour on saavuttanut vahvan jalansijan. Parhaimmillaan tunneille on osallistunut kerralla jopa 40 lasta.

– Vaikka olemme kamppailulajiseura, ohjaamme Harrastamisen Suomen mallin puitteissa niin parkouria kuin ”yleisliikunnallisia” tunteja. Peleissä ja leikeissä hyödynnämme kuitenkin kamppailullisia harjoitteita, jotka ovat erinomaisia esimerkiksi motoristen taitojen ja kehonhallinnan kannalta, Savolainen kertoo.

– Toimintamme tavoitteena on ennen kaikkea opettaa liikunnan perustaitoja, joista on hyöytä mihin tahansa lajiin. Haluamme, että pääpaino on kokonaisvaltaisessa liikkumisessa. Tärkeintä on, että saamme lapset ja nuoret innostumaan monipuolisesta liikkumisesta myös toimintamme ulkopuolella, Savolainen lisää.

Arvokasta työkokemusta ja yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa

”Kusankussa” Harrastamisen Suomen mallin ohjaajatoiminta on nähty loistavana väylänä tarjota työkokemusta.

– Vaikka seuratoiminnan kivijalka on vapaaehtoistoiminta, näen silti tärkeänä, että pystymme tarjoamaan myös palkkaa tehdystä työstä. Toiminnan järjestely näin jouhevaksi ei ole ollut helppo rasti. Se on vaatinut paljon työtä koko seuralta. On äärimmäisen arvokasta, että tällaisesta satsauksesta pystytään antamaan myös korvausta.

Kuvassa kaksi henkilöä ulkona liikkumassa.
Imatran Kusankussa Harrastamisen Suomen mallin ohjaajatoiminta on nähty loistavana väylänä tarjota
työkokemusta. Kuvassa Tiia Mariapori (oik.), joka toimii sekä ohjaajana että projektin koordinaattorina. / Kuva: Imatran Kusanku

Seuran toiminta on kerännyt Imatralla kiitosta niin koululta kuin kunnalta. Liikunnallisen harrastamisen edistäminen on tuonut myös paikallisia seuroja lähemmäs toisiaan.

– Teemme aktiivisesti yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen ja muiden yhdistysten kanssa. Yhteistyön kautta olemme tavoittaneet yhä suuremman joukon lapsia ja nuoria, ja onnistuneet tätä kautta innostamaan heidät myös liikunnan pariin – myös seuratoimintaamme.

– Pelaamme samaan pussiin. Sen ymmärtäminen on ollut iso juttu. On oltava rohkea ja kehitettävä toimintamalleja yli oman seuran rajojen. Vaikka toiminta vaatii aikaa ja panosta, on hoksattava, että toiminnan kautta aikaansaadut muutokset ovat lopulta annettua panosta suurempia. Harrastamisen Suomen mallissa on paljon mahdollisuuksia ja uskon, että luovalla ajattelulla voimme saada yhä vaikuttavampaa muutosta aikaan, Savolainen summaa.

 

Alueellisissa Urheilugaaloissa Harrastamisen Suomen mallin edistämisestä palkitut toimijat

Budoseura Imatran Kusanku ry

Harkku – Seinäjoen harrastamisen malli

Harrastamisen Suomen malli Joensuussa

Iisalmen harrastamisen malli IHMe

Janakkalan kunta

Jormuan Tarmokkaat

Kannonkosken kunta

KTP koripallo ry

Limingan kunta

Metka – Tornion harrastamisen malli

Naantalin kaupunki

Pietarsaaren kaupunki

Rauman kaupunki

Savonlinnan kaupunki

Harrastamisen Suomen malli

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Harrastamisen Suomen mallissa lasten ja nuorten toiveet ovat keskiössä. Toimintamalli suunnitellaan, rakennetaan ja kokeillaan yhdessä harrastuksia tuottavien tahojen kanssa.

Lue lisää Harrastamisen Suomen mallista

Lue lisää aiheesta