Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.03.2024 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 11/2024: Suomalaiset juhlivat laajalla rintamalla maastohiihdon maailmancup-päätöksessä

Suomalaiset maastohiihtäjät päättivät maailmancup-kauden vahvasti – mukaan lukien Inkki Inola paramaastohiihdossa. Anni Kärävä otti tuplafinaalipaikan freeskin maailmancupissa Ranskassa. Tällä viikolla ohjelmassa on muun muassa taitoluistelun MM-kisat ja Huuhkajien EM-jatkokarsintaottelu Walesissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Eduard Hallberg otti viikon sisään toisen osakilpailuvoiton Eurooppa-cupin pujottelussa Norjan Hafjellissä sunnuntaina. Viikon suurpujotteluissa Hallberg otti sijoitukset 13 ja 33. Erika Pykäläinen sijoittui yhdeksänneksi naisten kauden viimeisessä suurpujottelussa. Rosa Pohjolainen oli tekniikkalajien finaaliviikon pujotteluissa 25:s ja 21:s. Miehillä on ohjelmassa suurpujottelu vielä maanantaina. Elian Lehto on mukana maailmancupin vauhtilajien finaaliviikolla Itävallan Saalbachissa.

Ampumahiihto: Tero Seppälä esiintyi tasaisen vahvasti maailmancupin päätösviikolla Kanadan Canmoressa: pikakilpailussa 15:s, takaa-ajossa 8:s ja yhteislähdössä 19:s. Otto Invenius oli pikamatkalla 30:s ja takaa-ajossa 31:s. Suvi Minkkinen nousi naisissa pikamatkan 43. sijalta 40:nneksi takaa-ajossa. Maailmancupin kokonaispisteissä Invenius oli 34:s, Seppälä 35:s ja Minkkinen 42:s. Maapisteissä miehet olivat sijalla 10 ja naiset sijalla 13.

Freeski: Suomalaiset saavuttivat kolme finaalipaikkaa Tignesin maailmancupissa Ranskassa. Big airissa Elias Syrjä oli viides miehissä ja Anni Kärävä naisissa. Slopestylessa Kärävä oli kuudes. Big air -cupin kokonaispisteissä sekä Syrjä että Kärävä olivat kahdeksansia. Aki Vallioniemi oli viides, Elias Lajunen ja Liina Kuivalainen kahdeksansia Eurooppa-cupin slopestylessa Sveitsin Laaxissa. Slopestylen maailmancup saatetaan päätökseen tällä viikolla Sveitsin Silvaplanassa.

Freestyle, kumparelasku: Olli Penttala oli 18:s, Rasmus Karjalainen 21:s ja Severi Vierelä 31:s maailmancupin päättäneessä parikumparekilpailussa Italiassa. Maailmancupin kokonaispisteissä Penttala oli 24:s ja Vierelä 25:s.

Lumilautailu: Eveliina Taka laski toiseksi Eurooppa-cupin slopestylessa Sveitsin Laaxissa. Miehissä Erik Jurmu oli 14:s. Slopestylen maailmancup päättyy tällä viikolla Sveitsin Silvaplanassa.

Maastohiihto: Suomalaiset onnistuivat laajalla rintamalla maailmancupin päätösviikonloppuna Ruotsin Falunissa. Palkintokoroke tuli tutuksi jo perjantaina, kun Lauri Vuorinen venytti toiseksi perinteisen sprintissä. Naisissa paras suomalainen oli 15:nneksi sijoittunut Johanna Matintalo. Jättipotti osui kohdalle lauantaina, kun Kerttu Niskanen ja Matintalo ottivat kaksoisvoiton naisten perinteisen kympillä. Menestystä täydensi Iivo Niskasen kakkostila miehissä. Sunnuntaina vapaan 20 kilometrillä Kerttu Niskanen oli viides, Krista Pärmäkoski kuudes, Matintalo 12:s ja Remi Lindholm parhaana suomalaismiehenä 11:s.

Maailmancupin kokonaispisteissä parhaiten suomalaisista sijoittui Kerttu Niskanen, joka oli naisissa viides. Miehissä Lauri Vuorinen oli 20:s. 30 parhaan joukkoon ylsivät myös Krista Pärmäkoski (21:s), Johanna Matintalo (28:s) ja miehissä Iivo Niskanen (29:s). Distanssicupissa Kerttu Niskanen oli naisissa neljäs ja Iivo Niskanen miehissä 15:s. Sprintticupissa Lauri Vuorinen oli 9:s, Joni Mäki 11:s ja naisissa Jasmi Joensuu 14:s. Maapisteissä Suomi oli miehissä neljäs ja naisissa viides.

Mäkihyppy: Jenny Rautionaho selvitti tiensä toisena perättäisenä vuonna naisten RAW AIR -kiertueen Norjassa huipentaneeseen lentomäkikilpailuun Vikersundissa sijoituttuaan kiertueella 17:nneksi. Sijoitus oli sama myös lentomäkikilpailussa. Niko Kytösaho hyppäsi ehjän RAW AIR -kiertueen ja sijoittui kokonaispisteissä 19:nneksi. Trondheimissa Kytösaho oli 25:s ja 26:s, Vikersundin lentomäessä 20:s ja 22:s. Maailmancupit päättyvät tällä viikolla Slovenian Planicassa.

Taitoluistelu: Kausi huipentuu tällä viikolla MM-kisoihin Kanadassa. Naisissa Suomea edustaa Nella Pelkonen, miehissä Valtter Virtanen, pariluistelussa Milania Väänänen ja Filippo Clerici sekä jäätanssissa Juulia Turkkila/Matthias Versluis ja Yuka Orihara/Juho Pirinen.

Yhdistetty: Ilkka Herola päätti maailmancup-kauden kuudenteen sijaan Trondheimissa. Eero Hirvonen oli 15:s ja nousujohteisen loppukauden vetänyt Perttu Reponen 19:s. Naisissa Minja Korhonen oli kymmenes. Sekajoukkuekilpailussa Suomi oli kuudes. Kokonaispisteissä Hirvonen oli 10:s, Herola 13:s ja Korhonen naisissa 15:s. Maapisteissä Suomi oli miehissä neljäs ja naisissa kahdeksas.

Kesäolympialajit

Beach volley: Hyvissä asemissa olympiakarsinnassa olevat Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen avaavat kautensa tällä viikolla Beach Pro Tourin haastajatasolla Brasiliassa.

Golf: Sami Välimäki selvitti cutin PGA-kiertueen merkkiturnauksessa, The Players’ Championshipissä Floridassa. Välimäki sijoittui 54:nneksi. Kiertue jatkuu tällä viikolla Floridassa. LPGA-kiertue jatkuu Kaliforniassa.

Judo: Artur Kanevets voitti neljä ottelua ja otti turnausvoiton 90-kiloisissa Euroopan Cup -tasolla Latviassa. Pihla Matikainen voitti niin ikään neljä ottelua ja otteli pronssia 57-kiloisissa. Louna-Lumia Seikkula taipui 63-kiloisten pronssiottelussa. Pihla Salonen on tällä viikolla mukana Tbilisin grand slamissa Georgiassa.

Miekkailu: Tällä viikolla käydään kalvan maailmancup-kilpailut Argentiinan Buenos Airesissa (miehet) ja Kiinan Nanjingissä (naiset).

Nyrkkeily: Tanskassa käydään tällä viikolla PM-kisat.

Purjehdus: Noora Ruskola kilpailee tällä viikolla Formula Kite -luokan EM-kisoissa Espanjassa.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo ajoi 40:nneksi Tour de Normandie -etappiajossa Ranskassa. Viikon tähtihetki oli nelossija toisella etapilla. Wilma Aintila ajoi keskiviikkona 35:nneksi maantieajossa Belgiassa. Torstaina on ohjelmassa naisten maailmankiertueen maantieajo Belgiassa, jossa on vahva suomalaisedustus.

Pöytätennis: Benedek Oláhin urakka Ranskan liigassa jatkuu tiistaina.

Sulkapallo: Kalle Koljonen eteni toiselle kierrokselle BWF Super Tour 300 -tason turnauksessa Ranskassa lyömällä avauskierroksella maailmanrankingin sijalla 41 olevan guatemalalaisen Kevin Cordonin. Joakim Oldorff pääsi takaoven kautta pääsarjaan, vaikka taipui karsintafinaalissa. Taival tyssäsi pääsarjan avauskierroksella. Tällä viikolla Koljonen pelaa haastajatasolla Puolassa.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen eteni nelinpelin finaaliin haastajakiertueella Saksassa. Laura Hietaranta taipui kaksinpelin toisella kierroksella ITF-kiertueen W35-tasolla Italiassa. Tällä viikolla käynnistyy Miamin ATP1000 Masters -turnaus Yhdysvalloissa.

Yleisurheilu: Toni Keränen avasi kautensa keihäässä heittämällä Etelä-Afrikassa torstaina toiseksi tuloksella 78,36. Veera Mattila juoksi voittoon 800 metrillä ajalla 2.05,92.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat kohtaa torstaina Walesin vieraissa EM-jatkokarsinnassa. Voitto veisi Suomen jatkokarsintafinaaliin, joka on ohjelmassa ensi viikolla.

Käsipallo: Miesten maajoukkue karsiutui niukimmalla mahdollisella erolla MM-karsintojen kolmannesta vaiheesta. Molemmat toisen vaiheen ottelut Liettuan kanssa päättyivät tasan (kotona 20-20 ja vieraissa 26-26), mutta Liettua oli kotiottelunsa päätteeksi parempi seitsemän metrin viivalta maalein 4-3.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarjan kolmas osakilpailu ajetaan tällä viikolla Australiassa.

Joukkuevoimistelu: Suomalaisjoukkueet aloittivat maailmancupin väkevästi Espoossa. Minetit juhli voittoa ja OVO Team oli toinen. Alkukilpailussa Gloria oli lisäksi kolmas ja Sirius viides, mutta maakiintiön takia ne eivät selviytyneet loppukilpailuun.

Karate: Titta Keinänen voitti kaksi ottelua kolmesta, mutta alkulohkon kakkossija ei riittänyt kahdeksan parhaan joukkoon yli 68-kiloisissa K1 Premier Leaguen osakilpailussa Turkissa. Björn Kulovuori hävisi 84-kiloisissa kolme otteluaan.

Muodostelmaluistelu: Team Fintastic saavutti nuorten MM-hopeaa Sveitsissä. Valley Bay Synchro oli viides.

Squash: Emilia Soini selvitti tiensä toiselle kierrokselle maailmankiertueen kultatason turnauksen Lontoossa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup paketoidaan tällä viikolla Italian Sella Neveassa, jonne siirrettiin myös viimeiset tekniikkalajien kilpailut, kun Kranjska Goran maailmancup-viikko jouduttiin perumaan.

Curling: Ritva Lampinen ja Harry Tuomaala sijoittuivat 11:nneksi sekaparien MM-kisoissa Etelä-Koreassa. Suomen kaksikko voitti kolme kuudesta ottelustaan, mikä ei riittänyt kahdeksan parhaan puolivälieriin.

Maastohiihto: Inkki Inola otti näkörajoitteisten luokassa sijat kolme (perinteisen 5 km), kuusi (vapaan sprintti) ja neljä (perinteisen 20 km) maailmancupin päätöksessä Kanadan Prince Georgessa. Inola sijoittui maailmancupin kokonaispisteissä toiseksi.

Pöytätennis: Sekä Aino Tapola että Timo Natunen ottivat kakkossijat ITTF:n parakiertueella Espanjan Costa Bravassa. Natunen pelasi 1-luokassa, 1-luokkaan luokiteltu Tapola paralympialaisten tavoin yhdistetyssä luokassa 1-2.

Yleisurheilu: Italian Jesolossa käydään viikonloppuna GP-kilpailu.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta